Solenergi

Den store guide til solenergi.

Solenergi er energi, der genereres ved at udnytte solens stråler, og er en af de største vedvarende energiressourcer, vi har i dag, sammen med vindenergi. Solenergi er ikke bare en måde at producere elektricitet på; det er en livsstil, en revolution, der former vores fremtid og forandrer vores planet til det bedre. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i alt, hvad du behøver at vide om solenergi - fra hvordan det virker, til fordele og ulemper, og hvordan du kan komme i gang med din egen solenergi-rejse.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

20 min
image missing

Hvad er solenergi?

Solenergi kan kort og godt defineres som den energi, der genereres af solens stråler. Solen er en uudtømmelig energikilde, og på en time kan strålerne i sig selv kunne give mere energi, end verdens befolkning bruger på et helt år.

Derfor er der tonsvis af potentiale i at konvertere den store mængde solenergi til elektricitet og varme.

Det kan være med til at reducere vores afhængighed af fossile brændstoffer og dermed mindske udledningen af drivhusgasser, og derfor er solenergi et afgørende våben i kampen mod global opvarmning og vores mission om at nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til under 1,5 grader.

Udnyttelsen af solenergi er ikke en ny opfindelse. Menneskeheden har udnyttet solens kraft i århundreder. Allerede i det gamle Grækenland og Romerriget blev solens varme brugt til at opvarme boliger og badehuse.

Men efterhånden er vi blevet så gode til at udnytte solenergiens store kraft, at vi kan omdanne den til elektricitet og varme i vores boliger.

Vi ser nemlig både elektrisk solenergi i form af solceller og termisk solenergi i form af solfangere udbrede sig med stor hast.

Denne udvikling bidrager væsentligt til vores overgang til en mere bæredygtig energifremtid, ligesom den bidrager til en lavere el- og/eller varmeregning for dem, som udnytter solenergiens kræfter.

Elektrisk solenergi.

Elektrisk solenergi er en form for solenergi, der omdanner solens lys direkte til elektricitet ved hjælp af solceller. Solceller består typisk af siliciumbaserede materialer, der har den særlige egenskab, at de kan generere elektrisk strøm, når de udsættes for sollys.

Når sollyset rammer solcellerne, frigives elektroner i materialet, hvilket skaber en elektrisk spænding mellem cellens to sider. Denne spænding kan derefter opsamles og bruges til at drive elektriske apparater eller lagres i batteribanker til senere brug.

Læs mere om solcellens historie

Termisk solenergi.

Termisk solenergi udnytter solens varme til at producere energi til opvarmning. Denne form for solenergi benytter solfangere til at absorbere solens stråler og omdanne dem til varme.

Solvarmepanelerne består ofte af et system af rør eller plader, og når solen skinner, opvarmer det absorberede sollys rørene eller pladerne, hvilket skaber varmt vand.

Den varme, der genereres af solfangerne, kan derefter bruges til en række formål, herunder opvarmning af vand til husholdningsbrug eller opvarmning af boligen.

Alt om solfanger og solfangeranlæg her

Hvordan virker solenergi?

Solenergi fungerer ved at udnytte solens stråler og omdanne dem til brugbar energi. Denne proces udnyttes på lidt forskellig vis ved hjælp af de to primære solvarme-teknologier: solceller og solfangere. 

Begge teknologier vil typisk blive installeret på dit tag, hvorfra de kan høste solens stråler og omdanne den til hhv. elektricitet og varme. Denne placering på taget giver solpanelerne optimal eksponering for sollyset og maksimerer deres effektivitet.

Har dit tag ikke den rette hældning eller placering, er det for begges vedkommende dog også muligt at placere dem på jorden i nærheden af huset.

Solceller omdanner solens lys direkte til elektricitet gennem et fænomen kaldet fotovoltaisk effekt. Cellerne består af halvledermaterialer, som normalt er lavet af silicium. Når sollyset rammer solcellen, frigives elektroner i halvledermaterialet, hvilket skaber elektrisk strøm. Den strøm opsamles derefter og sendes gennem ledninger, hvilket genererer den elektricitet, der kan bruges i hjemmet eller sendes til elnettet.

Se vores udvalg af solcellepaneler

På den anden side udnytter solfangere termisk solenergi til at opvarme vand. Solfangere består af rør eller plader, der er placeret i en isoleret kasse med en transparent overflade. 

Når sollyset rammer solfangeren, absorberer overfladen solens varme og opvarmer dermed det vand, der strømmer gennem rørene eller kanalerne. 

Den opvarmede væske cirkulerer derefter til et varmelager, hvor den kan bruges til opvarmning af vand til brug i hjemmet eller til opvarmning af rum.

Solceller på taget
Heartbeat

Fordele og ulemper ved solenergi.

Solenergi er heldigvis i stigende grad blevet en populær og banebrydende energikilde i kampen mod klimaforandringer og overgangen til en mere bæredygtig energifremtid. Det er den bl.a. grundet de mange fordele, som den bringer med sig. Dels kan du med solenergi sænke dit klimaaftryk, men du kan også gøre dig selv mere uafhængig af det traditionelle energinet og på den måde mindske dine varme- og elregninger.

Men før man investerer i solenergisystemer, er det selvfølgelig også vigtigt at forstå og være opmærksom på nogle af de udfordringer, som der er ved solenergi.

Derfor har vi herunder lavet en stor gennemgang af de forskellige fordele og ulemper der er ved solenergi, så du kan få det store og forkromede overblik.

Læs også: Fordele og ulemper ved solceller

Fordele ved solenergi.

I hjertet af vores kamp mod klimaforandringer og energikrise lyser solenergi som en kraftfuld løsning. Det er ikke bare en teknologi; det er et symbol på håb og fremskridt mod en grønnere og mere bæredygtig fremtid. 

Solens stråler giver ikke kun lys og varme, men er også en utrolig potent kilde til energi, som vi som samfund bør omfavne med åbne arme grundet dens mange fordele.

Ren og vedvarende energikilde. 

Solenergi er ikke bare en kilde til energi; den repræsenterer et farvel til fossile brændstoffer eller andre ressourcer, der forurener vores atmosfære.

Ved at bruge solens stråler til at producere elektricitet eller varme, undgår vi udledningen af skadelige drivhusgasser og luftforurening, der er forbundet med traditionelle energikilder som kul og olie. 

Solenergi er derfor afgørende for at bekæmpe klimaforandringer og bevare vores miljø til kommende generationer

Solenergi er en uudtømmelig og vedvarende kilde til energi. Solen beriger os med energi hver dag (også selvom det er overskyet) – og vil blive ved med at gøre det i tusindvis af år fremover.

Læs mere om: Energioptimering i dit hjem

Ubegrænset og gratis.

Solen er en kilde til ubegrænset energi, der forsyner vores planet med en konstant strøm af lys og varme. Og når man først har installeret solfangere eller solceller, er den også helt gratis at benytte sig af.

Da solen skinner på vores planet hver dag, er solenergi en pålidelig og stabil energikilde, der kan udnyttes over hele kloden. 

Den tilgængelighed gør solenergi til en ideel løsning både for privatpersoner, men også for hele samfund i både industrilande og udviklingslande, der ønsker at skifte til renere og mere bæredygtige energiformer. 

Ved at udnytte solens generøse gave kan vi frigøre os fra afhængigheden af ​​fossile brændstoffer og skabe en mere bæredygtig fremtid for alle.

Giver øget uafhængighed af det traditionelle energinet.

At investere i solenergi giver mulighed for øget uafhængighed fra det traditionelle energinet på flere måder. 

For det første kan husejere og virksomheder med solceller generere deres egen elektricitet lokalt, hvilket betyder, at de ikke er så afhængige af eksterne energileverandører eller netværk. Samtidig kan man med solfangere udnytte solens varme stråler til opvarmning af brugsvand og opvarmning af boligens rum. Samlet set giver det en form for energi-autonomi, hvor man kan producere og forbruge sin egen strøm og/eller varme på stedet, hvilket mindsker afhængigheden af eksterne energikilder.

Store besparelser på el- og varmeregninger.

Selvom den indledende investering i solenergi kan synes høj, kan man ved at udnytte solenergien opnå økonomiske fordele på længere sigt. For solenergi er som nævnt en helt og aldeles gratis ressource – når først solcellepanelerne eller solfangere er installeret.

Solenergi kan derfor markant reducere, eller måske endda eliminere, behovet for at betale for elektricitet og varme. Solceller og solfangere genererer energi direkte fra sollyset, hvilket reducerer afhængigheden af eksterne energileverandører. Det resulterer i lavere energiregninger over tid, og denne reduktion giver ejerne større økonomisk frihed og bedre økonomisk stabilitet på lang sigt

Det er desuden også muligt at få udbetalt et pristillæg for den overskudsstrøm, den private solcelleejer sælger videre til elnettet. 

Øget ejendomsværdi.

At investere i solenergi giver ikke kun en økonomisk gevinst på reducerede el- og varmeregninger. Det kan også give økonomisk gevinst, hvis du på et tidspunkt skal sælge din bolig videre.

Boliger og ejendomme med solenergisystemer har vist sig at være meget attraktive for potentielle købere. Derfor kan det altså også være med til at øge værdien af din bolig.

Læs også: Investering i solceller

Lav vedligeholdelse.

Solenergisystemer er kendt for deres lave vedligeholdelsesbehov. Når solpanelerne først er installeret, kræver de normalt minimal vedligeholdelse i deres levetid.

Dette giver dig ro i sindet som ejer, da du slipper for at tænke på store reparationsomkostninger i fremtiden, hvilket også er med til at gøre solenergi til en bekvem energiløsning.

Læs mere om: Vedligeholdelse af solceller

Fleksibel anvendelse.

Solenergi tilbyder en bred vifte af anvendelsesmuligheder og kan bruges på forskellige steder og til forskellige formål. 

Eksempelvis kan solceller i fremtiden findes mange andre eksotiske steder end ‘bare’ på taget. Et nyt spændende område er integrerede solcelleløsninger, hvor solceller indarbejdes i byggematerialer som vinduer, facader og tagmaterialer. Det giver anledning til en mere æstetisk og pladsbesparende udnyttelse af solenergi.

En anden spændende udvikling er solcellebelagte køretøjer. Solceller kan monteres på taget eller karrosseriet af biler, busser og endda cykler for at generere strøm til køretøjets elektriske system.

Læs også: Elbiler og solceller - fungerer de sammen?

God skalerbarhed.

En af de afgørende fordele ved solenergi er dens skalerbarhed, hvilket betyder, at systemerne kan tilpasses efter specifikke behov og størrelser. 

Det gør solenergi velegnet til forskellige formål og giver ejere fleksibilitet til at justere størrelsen og omfanget af deres solenergisystemer i overensstemmelse med deres krav.

Læs om andre CO2-neutrale energikilder
Prøv vores prisberegner og få et tilbudSe vores højkvalitets solceller
Familie i haven med solceller på taget i baggrunden

Ulemper ved solenergi.

Selvom solenergi har mange fordele og er blevet en stadig mere populær og bæredygtig energikilde, er der også visse udfordringer, der skal overvejes.

Mens solenergi har potentiale til fuldkommen at revolutionere energisektoren, er det vigtigt at være opmærksom på de udfordringer og begrænsninger, der er forbundet med dens anvendelse, samt hvordan man kommer rundt om dem.

Høje startomkostninger.

Den indledende investering i solenergisystemer kan være betydelig og kan derfor desværre udgøre en barriere for nogle forbrugere, der overvejer at skifte til solenergi.

Men husk, selvom den første investering kan virke høj, er det vigtigt at forstå, at solenergi på lang sigt kan føre til betydelige besparelser for dig. 

Solen er en ubegrænset og gratis energikilde, hvilket betyder, at når du først har dækket omkostningerne ved installationen af solpaneler og andre komponenter, kan du se frem til at reducere dine energiregninger væsentligt.

Samtidig findes der en række attraktive finansieringsmuligheder, som muliggør din investering i solenergi, uden at du skal have mange penge op ad lommen på én gang.

Effektiviteten afhænger af vejret.

Selvom solenergi er en fantastisk ressource, er dens effektivitet desværre afhængigt af vejret. Det kan selvfølgelig bekymre, specielt i det danske klima, hvor vejret er relativt ustadigt.

Det er dog værd at huske på, at teknologierne omkring solenergi efterhånden er udviklet i en sådan grad, at de også er ret effektive, selv når der f.eks. er overskyet.

Samtidig kan installation af en batteribank hjælpe med at udjævne variationer i energiproduktionen ved at gemme overskydende energi til senere brug.

Vores guide til solceller om vinteren
Alt du skal vide om solceller når det er overskyet

Lagring af energi er stadig problematisk.

Lagring af solenergi er en af de store akilleshæle helt generelt, og specielt fordi teknologierne omkring solenergi er mest effektive, når man typisk ikke er hjemme.

Ønsker du at lagre energien produceret på de tidspunkter, hvor du ikke er hjemme, kræver det en ekstra investering i en batteribank. Traditionelt har disse batteri-lagringsmuligheder været ret dyre, men efterhånden er de faldet en del i pris, selvom de selvfølgelig stadig repræsenterer en ekstra udgift udover selve solcelle- eller solfangeranlægget.

Selvom udfordringen med at lagre solenergi stadig eksisterer, er det vigtigt at huske på, at teknologiske fremskridt og forskning inden for energilagring fortsætter med at skabe muligheder og løsninger, der kan gøre solenergi mere pålidelig og tilgængelig.

Pladskrævende installation.

De store arealer, der kræves til solpaneler eller solfangere, kan begrænse mulighederne for installation, især i byområder eller områder med begrænset plads til rådighed.

Heldigvis bliver solceller løbende mere effektive, hvilket betyder, at de kan producere mere strøm på mindre plads. Samtidig sker der også løbende udvikling i forhold til mulighederne for at solcelleanlæg integreres i bygningsdesignet som soltage eller facader, hvilket udnytter eksisterende strukturer og minimerer behovet for ekstra plads.

Sådan fungerer salg af strøm fra solceller
Sonnen batteri

Solenergi i Danmark.

Solenergi er en af de mest fremtrædende og hurtigst voksende former for grøn energi.  Derfor kan solenergi være en del af løsningen, når Danmark i 2050 skal være selvforsynende med vedvarende energi.

Solenergi har af den grund fået mere opmærksomhed i Danmark. Det ses med stigende installation af solcelleanlæg på tagene af både private hjem og offentlige bygninger. I 2022 udgjorde strøm fra solceller 6,1% af det danske elforbrug.

Selvom solenergi udgør en mindre andel af den samlede energiproduktion, vokser sektoren støt og bidrager til diversificeringen af Danmarks energimix. Energistyrelsen forventer, at strøm fra solceller kommer til at udgøre 12% af det danske elforbrug inden for de kommende år.

Ifølge Energistyrelsens solcelleopgørelse fra fjerde kvartal 2023, ligger den samlede solcellekapacitet nu på 3,5 GW. 

New solar / old solar.

Der er sket meget med solcelleteknologien de seneste 10 år. Solcellepaneler er blandt andet gået fra en maksimal ydeevne på 200 Wp til nu at være på det dobbelte. Og der er desuden sket mange forbedringer i holdbarhed og ydeevne i diffust lys, som har gjort det nemmere at gøre solenergi til en rentabel investering i Danmark.

Det skyldes blandt andet new solar teknologi som Shingled Cell-teknologien og innovative og intelligente energioptimeringsløsninger.

Hos 1KOMMA5° Danmark kan du tilkoble din batteribank med den revolutionerende og intelligente energiløsning Heartbeat, som sørger for, at husstandens energiforbrug bliver optimeret helt automatisk. 

Det betyder, at du både kan spare på energiforbruget og spare penge – uden selv at løfte en finger.

Prøv intelligent energistyring med Heartbeat

Investér i solenergi og bliv en del af den grønne energirevolution.

Tiden er inde til at handle, til at tage skridtet mod en mere bæredygtig fremtid og til at omfavne den kraft, som solen giver os hver dag. 

Solenergi er ikke bare en energikilde, det er en bevægelse, en mulighed for os alle til at gøre en positiv forskel for vores planet og for kommende generationer.

Her hos 1KOMMA5° Danmark hylder vi folk som dig, der træder aktivt ind i kampen for vores planets bevarelse. Vi brænder for solceller, fordi vi ved, at vedvarende energi er nøglen til at bekæmpe klimaforandringerne.

Ved at investere i solceller gør du ikke kun en forskel for dig selv, men også for vores samfund som helhed. Med et solcelleanlæg på dit tag skaber du din egen bæredygtige energikilde, der udnytter solens stråler til at forsyne dit hjem med elektricitet.

Det fantastiske er, at du ikke kun reducerer dit klimaaftryk; du kan også se frem til lavere elregninger og endda tjene lidt ekstra ved at sælge overskudsstrøm.

Så hvorfor vente? Start din rejse mod at gøre dit hjem til en bastion for grøn energi i dag. Vores erfarne og passionerede team er klar til at hjælpe dig med at gøre processen så gnidningsløs som muligt.

Få et tilbud på solceller i dag og skab et hjem, hvor du kan bo med god samvittighed. Lad os sammen gøre en positiv forskel for vores planet!

Prøv vores prisberegner og få et tilbud i dag