Fakta:
Et almindeligt nettilsluttet solcelleanlæg rammes af strømafbrydelser, og kan kun nyde godt af solcellestrøm med en backup-løsning.
Der er tre løsninger, når det kommer til solceller og prepping: Off-grid solcelleanlæg, en backup-løsning til et nettilsluttet anlæg og Ø-drift.
Solceller som en del af prepping.
Regeringen har nu også været ude og lave deciderede anbefalinger til, hvad man bør “preppe”, såfremt scenariet skulle være gældende. Den generelle anbefaling er, at man skal kunne overleve i nogle dage i eget hjem.
Hvis du overvejer at købe solceller – eller allerede er solcelleejer i forvejen – tænker du måske over, hvad mulighederne er på denne front. Kan man bruge solceller til at “preppe”?
Det korte svar er ja. Der er flere løsninger, hvor du med dine solceller kan være selvforsynende med strøm, selvom vores elforsyning er nede. Du skal dog være opmærksom på, at et ganske almindeligt nettilsluttet solcelleanlæg desværre også rammes af strømafbrydelser – hvis du altså ikke det er forberedt til lovlig ø-drift.
I dette blogindlæg forklarer vi derfor nærmere, hvad du helt præcist har af andre muligheder - både hvad der er juridisk og teknisk muligt på nuværende tidspunkt.
I dette blogindlæg forklarer vi nærmere om teknologien og retningslinjerne bag det at være selvforsynende med et solcelleanlæg, når der er strømsvigt på elnettet.
De løsninger er:
Off-grid solcelleanlæg (også kaldet standalone-anlæg)
Ø-drift (nettilsluttede solcelleanlæg som producerer strøm under strømsvigt på elnettet)
Lovlig ø-drift (nettilsluttede solcelleanlæg som automatisk frakobles fra elnettet under strømsvigt, f.eks. via back-up)
En el-installation
Husstande uden solcelleanlæg
I almindelige elinstallationer i huse uden solcelleanlæg, forsynes forbruget udelukkende ned energi fra elnettet (A) gennem hovedtavlen, som distribuerer energien ud til forbrugsenhederne.
Husstande med solcelleanlæg
I husstande med solcelleanlæg, forsynes forbruget med energi fra en kombination af både elnettet (A) og solcelleanlægget (B) via hovedtavlen, som fordeler strømmen ud til forbrugsenhederne.
I tilfælde af at der er strømafbrydelse på elnettet, er det et krav fra Energinet, at solcelleanlæg som er tilsluttet elnettet slukkes. Dette er en sikkerhedsforanstaltning som har til formål at sørge for, at de som evt. arbejder på elnettet kan være sikre på at der ikke er fare for at få stød, når de lukker ned for det.
Kravet om at nettilsluttede solcelleanlæg automatisk skal slukke i tilfælde af strømsvigt på elnettet, betyder ikke at det er umuligt at benytte sit solcelleanlæg i en sådan situation. Dog er det vigtigt at forstå mulighederne og begrænsninger i en sådan situation, både juridisk og teknisk.
Nedenfor kan du læse hvordan der skelnes mellem forskellige driftscenarier, baseret på forskellige typer installationer af solcelleanlæg.
Off-grid.
Et off-grid solcelleanlæg (også kaldet stand-alone anlæg) er et solcelleanlæg der ikke er tilsluttet elnettet. På illustrationen ovenfor svarer det til, at den blå streg (A) ikke findes. Ofte har man off-grid anlæg i kolonihavehuset, en campingvogn, eller lignende, hvor strømforbruget ikke er så stort.
Da sådan et anlæg ikke er tilsluttet elnettet, vil det altså ikke være påvirket af en eventuel strømafbrydelse. Det vil sige, at det fortsat vil producere strøm. Har du ovenikøbet en batteribank til dit off-grid anlæg, kan du også stadig bruge den lagrede strøm fra batteribanken.
Sådan en installation kræver en anden type inverter, end et nettilsluttet anlæg, da en nettilsluttet inverter udgangspunkt ikke vil kunne sende strøm ud i husstanden, fordi den ikke har forbindelse til elnettet og derfor ikke kan registrere et aktivt elnet.
Hvis man derfor har et solcelleanlæg i sit hus, og huset er forbundet til elnettet, så har man per definition ikke et off-grid anlæg, og rent teknisk giver det ikke mening at spørge om ens inverter kan køre off-grid - det man mener med spørgsmålet vil formentlig relatere sig til ø-drift eller back-up.
Ø-drift.
Ø-drift er et fænomen, hvor der er strømafbrydelse på elnettet, men inverteren fra solcelleanlægget (eller en hvilket som helst andet kilde til strøm - for eksempel en vindmølle) stadig leverer strøm ind til hovedtavlen.
Fordi hovedtavlen er forbundet til elnettet, betyder det at den strøm der kommer fra solcelleanlægget giver spænding ud på elnettet, som ellers burde være “slukket” grundet strømafbrydelsen.
Hvis du ønsker at dit anlæg fortsat kan forsyne dele af din husstand i tilfælde af at elnettet svigter, så skal din elinstallation have Transfer Switching Equipment (TSE) eller en automatisk bypass switch integreret for at isolere installationen fra elnettet. Disse er til for at sikre at folk der arbejder på elnettet skal kunne arbejde med ledningerne uden at få strøm fra et solcelleanlæg, når der er strømafbrydelse på elnettet. Vores Sungrow invertere har en backup-løsning integreret i systemet, hvorfor det altså ikke er et merkøb eller en udvidelse - foruden at selve elinstallationen bliver udvidet (og kommer mod en mindre merpris).
Lovlig ø-drift.
Måden hvorpå man lovligt kan have et nettilsluttet solcelleanlæg til aktivt at producere og levere strøm til husstanden under strømsvigt på elnettet, er ved at afbryde forbindelsen til elnettet, så anlægget ikke længere er nettilsluttet.
Dette kaldes lovlig ø-drift og kræver, at der laves en særlig installation som automatisk enten afbryder forbindelsen mellem hovedtavlen og elnettet (A) eller mellem hovedtavlen og inverteren (B), når solcelleinverteren registrerer udfald. På den måde, vil solecelleanlægget ikke længere kunne sende strøm ud på nettet og være til fare for dem der arbejder på det.
Backup.
Lovlig ø-drift er muligt med en funktion kaldet back-up, som er indbygget i bl.a. Sungrows solcelleinvertere. I tilfælde af at solcelleinverteren registrerer et udfald på elnettet, aktiveres et bypass-relæ inde i solcelleinverteren, som slår forbindelsen mellem solcelleanlægget og hovedtavlen (B) fra. På den måde, er solcelleanlægget ikke længere aktivt tilsluttet elnettet.
For at funktionen virker, kræves det at der laves en dedikeret back-up installation, separat fra resten af den oprindelige elinstallation. Dette er til for at sikre, at der ikke er nogen direkte forbindelse til elnettet under en strømafbrydelse. Den del man separerer fra resten, kan vi kalde for ens “backup-forbrug”, og det forsynes direkte fra inverteren udenom hovedtavlen (C).
I de perioder hvor der strøm på elnettet, kan backup-forbruget forsynes fra elnettet (i tilfælde af ingen sol og tomt batteri), ved at strømmen kører ind i inverteren gennem den røde streg (B), og ud til backup-forbruget gennem den lilla streg (C).
Men i tilfælde af strømafbrydelse på elnettet, udkobles den røde streg (B) for at undgå ø-drift, men backup-forbruget kan stadig forsynes fra solcellerne og batteriet gennem den lilla streg (C) uden problemer. På den måde kan du altså få glæde af den energi, som solcellerne generer, selvom resten af nabolaget er uden strøm.
Hvad er en backup-løsning?
Fælles for alle backup løsninger er, at der skal laves en ekstra lille eltavle, som adskiller backup-forbruget fra resten af installationen, hvor der sidder en sikringsgruppe hvorfra der trækkes strøm ud, for eksempel til en række stikkontakter.
Backup-løsninger er således oftest et tilkøb af et ekstra stykke hardware, der kan variere meget i pris, reaktionstid, og kapacitet, men nogle solcelleinvertere har også en indbygget backup-funktion – eksempelvis SunGrow.
Sungrow-inverter med backup-løsning.
Vores smarte Sungrow har nemlig en integreret backup-løsning integreret i systemet, hvorfor det altså ikke er et merkøb eller en udvidelse - foruden at selve elinstallationen bliver udvidet (og kommer mod en mindre merpris). Vores standardløsning tager udgangspunkt i Beredskabsstyrelsens udmelding om kriseforberedelse og inkluderer installation af tre stikkontakter, som kan benyttes til backup.
Med denne standardløsning, forsynes dine mest kritiske forbrugsenheder fortsat med strøm i tilfælde af strømsvigt på elnettet, uden at du skal være bekymret for om batteriets drænes for hurtigt for energi eller om du har tilstrækkelig produktion, som kan forkorte perioden, du kan benytte backup i.
Om du ønsker denne installation i samme omgang, som resten af solcelleanlægget bliver installeret, eller tilføjer det senere, er op til dig. Muligheden er netop altid til rådighed.
Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Beregn dit potentiale
Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.
Vi klarer papirarbejdet
Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.
Levering, montering og service
Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.
Vil du se dine mulige besparelser?
På kun ét minut kan du beregne dine mulige besparelser med et solcelleanlæg.
Få mere viden om solceller:
Læs mere om bæredygtig energi:
Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.
Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader
Vi er helt sikre på, at Heartbeat kommer til at skabe resultater for vores kunder. Derfor garanterer vi en besparelse på mindst 2000 kr. de første 2 år med Heartbeat.
Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.
Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.
Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.
Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.
Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.
Med Heartbeat, tilbyder vi, som de eneste på markedet, garanterede besparelser. Dette gør vi, da vi er så sikre på, at Heartbeat gør sit job. Med mere end 10.000 installerede Heartbeat-enheder rundt i Europa, tør vi godt at garantere mindst 2000 kr. i besparelse de første 2 år.
Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.
Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.
1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.
I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.
Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.
Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.
Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.