Solenergi

Virker mine solceller, når det er overskyet?

Selv når skyerne dækker himlen, fortsætter solceller med at arbejde, omend med reduceret effektivitet. I dette indlæg udforsker vi, hvorfor solceller stadig er funktionelle på overskyede dage, og hvor meget strøm de typisk producerer. Desuden undersøger vi fordelene ved at investere i en batteribank til solcelleanlægget og opfordrer til at deltage i den grønne energirevolution med solceller.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

5 min
image missing

Som dansker er man vant til, at den grå himmel indimellem dominerer, og at skyerne danner et tæppe over vores ellers så solskinsfyldte land. Når det sker, kan man måske blive lidt i tvivl om, hvorvidt solceller egentligt lægger arbejdet på hylden og tager en ufrivillig pause.

Man spørger måske sig selv ‘Virker mine solceller overhovedet, når det er overskyet?’

Her er det helt korte svar: Ja, dine solceller virker stadig, når der er overskyet - bare ikke helt lige så effektivt.

Selvom solens lys måske ikke er lige så intens på en overskyet dag som på en klar dag, betyder det ikke, at solcelleanlægget er ude af drift. Faktisk kan solceller stadig producere en betydelig mængde energi, selv når himlen er dækket af skyer. 

Solcellerne virker altså, selv når det er overskyet, men der er en række forskellige forhold, der afgør, præcist hvor effektive de er, når solens stråler er gemt væk bag skyer eller gråvejr.

Læs også omkring sne på solceller
Guide til solceller om vinteren
Få et tilbud på solceller i dag
Batteribank

Hvor meget strøm producerer solceller, når det er overskyet?

Det er svært at komme med ét præcist svar på, hvor meget strøm solceller producerer, når det er overskyet. Det afhænger nemlig af flere faktorer.

Dels afhænger det af vejret. Altså hvor tungt er skydækket. Afhængigt af præcist hvor overskyet det er, kan solcellerne producere alt fra meget lidt strøm til næsten lige så meget strøm som i fuldt solskin.

Faktisk er de optimale forhold for solceller ikke fuldt solskin, men blandet skydække; altså blå himmel og hvide skyer. Det sikrer nemlig, at varmen bliver holdt en smule nede, så solcellerne ikke overopheder, og samtidig kan de hvide skyer reflektere lyset fra solen.

Hvis du leder efter nogle gennemsnitlige tal at rette dig efter, siger man, at solceller genererer 30-50% af deres normale produktion, når det overskyet (og her mener vi altså rigtigt overskyet og ikke bare nogle få skyer), og i kraftig regn genererer solcellerne 10-20% af deres normale produktion.

Men udover selve vejrforholdene har det også betydning, præcist hvilken slags solceller du har. Dels spiller kvaliteten selvfølgelig ind, men selve typen af solcelle har også noget at skulle have sagt.

Et eksempel på en af de bedste solcelle-typer til overskyet vejr er Back Contact-solceller. Den innovative Back-Contact-teknologi har en markant højere effektivitet i celleudnyttelse end eksempelvis konventionelle polykrystallinske eller monokrystallinske solcellemoduler, hvilket resulterer i et øget energiudbytte. Men det betyder også, at Back Contact-solceller er rigtig gode under skyggeforhold og diffust lys, da de simpelthen har en bedre absorption af lys.

Alt om fordele og ulemper ved solceller

Med en batteribank er du bedre garderet mod dårligt vejr.

Hvis du vil gardere dig selv bedst muligt mod dårligt vejr, kan du overveje at investere i en batteribank til dit solcelleanlæg.

En batteribank fungerer som et lager for den elektricitet, som solcellerne producerer. Når solen skinner kraftigt, og solcellerne genererer mere strøm, end du bruger, lagres den overskydende energi i batteribanken i stedet for at blive sendt tilbage til elnettet. 

Det betyder, at selv når vejret ændrer sig fra solrigt til gråligt, og solens lysintensitet derfor falder, har du stadig adgang til den lagrede energi fra batteribanken. 

En batteribank reducerer således yderligere din afhængighed af energi fra elnettet, hvilket vil give yderligere besparelser på dine elregninger og en mere bæredygtig energiforsyning helt generelt.

Bliv en af verdens klimahelte med solceller på taget.

Hvis du overvejer en investering i solceller på taget, så har vi en god nyhed til dig: Du er en klimahelt. Du har nemlig taget en beslutning om at gøre en aktiv forskel i kampen for miljøet og klodens fremtid.

Prøv vores prisberegner og få et tilbud på solceller

Hos 1KOMMA5° hylder vi folk som dig, der er klar til at tage ansvar og tage vare på vores planet. Netop derfor er vi også selv all-in på solceller. Vi tror på, at vedvarende energi er den eneste vej frem, hvis vi vil bremse klimaforandringerne.

Samtidig kommer vedvarende energi med en masse fordele. Både for vores samfund, men også for dig som forbruger.

Med et solcelleanlæg på taget er det som at have sin helt egen bæredygtige energifabrik, som udnytter solens stråler til at skabe elektricitet til dit hjem. Du sænker altså ikke blot dit klimaaftryk – du får også en lavere elregning.

Så kontakt os i dag og start din rejse mod at gøre dit hjem til hjertet i den grønne energirevolution. Vores professionelle og dedikerede medarbejdere står klar til at hjælpe dig med at gøre processen så gnidningsfri som muligt.

Få et tilbud på solceller i dag og skab et hjem, som du kan bo i med god samvittighed.

Bliv klogere på hvor stort et solcelleanlæg skal være
Læs hvordan en solcelle fungerer