Det vigtigste i korte træk.
Solcelleanlæg: Teknologien til at omdanne sollys til elektricitet er ideel til en bæredygtig energiforsyning. Solcelleanlæg hjælper blandt andet med at reducere CO₂-udledningen og fremme uafhængighed af fossile brændstoffer.
Opbygning: Anlæg til brug af solceller består af forskellige elementer. Ved opbygning af solcelleanlæg tages der højde for, hvordan de enkelte komponenter fungerer optimalt sammen for at opnå maksimal udbytte af solenergien.
Komponenter: Opbygningen af et solcelleanlæg med batteri kan bestå af følgende elementer: solcellemoduler, underkonstruktion, inverter, kabelføring, elmåler, overvågningssystemer, energistyringssystemer og ladestander til elbiler.
Valgfrie elementer: Solcellebatterier, energistyringssystemer og varmepumper kan supplere solcelleanlæg og øge deres effektivitet. Disse teknologier muliggør bedre udnyttelse af den producerede solenergi og bidrager blandt andet til yderligere at reducere energiomkostninger og CO₂-udledninger.
Sådan fungerer solceller.
Før vi ser på den egentlige opbygning af et solcelleanlæg og de enkelte komponenter, får du en kort introduktion til, hvordan solcelleenergi grundlæggende fungerer. Solceller er i stand til at omdanne sollys til elektricitet. Disse solceller er normalt lavet af silicium og genererer jævnstrøm gennem den såkaldte fotovoltaiske effekt, når de udsættes for sollys. Denne jævnstrøm omdannes derefter til vekselstrøm ved hjælp af en inverter.
Den producerede solenergi kan enten bruges med det samme i hjemmet, opbevares i en batteribank eller leveres til det offentlige elnet. Denne teknologi gør det ikke kun muligt at dække eget elforbrug, men bidrager også til at reducere CO₂-udledningen og fremme brugen af grøn energi.
Takket være systemets intelligente design er solceller en bæredygtig og fremtidssikret løsning til energiforsyning.
Opbygning af solcelleanlæg: Alle komponenter i et overblik.
Et solcelleanlæg består af flere komponenter, der arbejder sammen for at omdanne sollys til brugbar elektricitet. Hver af disse komponenter spiller en afgørende rolle i det samlede system og bidrager til anlæggets effektivitet og pålidelighed.
Solcellemoduler.
Solcellemodulerne er hjertet i ethvert solcelleanlæg. De består af flere solceller, der er forbundet med hinanden og indlejret i en stabil ramme. Før vi ser nærmere på opbygningen af solcellemoduler, vil vi først forklare, hvordan de enkelte solceller er opbygget og fungerer.
Opbygning af solceller
Hver solcelle omdanner sollys til elektrisk energi ved hjælp af den såkaldte fotovoltaiske effekt. Solceller består af to lag silicium i deres kerne:
p-doteret lag af silicium: Dette lag er beriget med elementer som bor, der har færre elektroner, hvilket skaber en mangel på elektroner (positive ladningsbærere).
n-doteret lag af silicium: Dette lag er derimod beriget med elementer som fosfor, der har flere elektroner, hvilket skaber et overskud af elektroner (negative ladningsbærere).
Ved grænsen mellem disse to lag dannes en såkaldt pn-overgang. Her opstår et naturligt elektrisk felt, der forhindrer elektroner i at strømme fra n-laget til p-laget.
Når sollys rammer solcellen, absorberes fotonerne af siliciummet og skaber elektron-hul-par. Det elektriske felt i overgangen adskiller disse par: Elektroner tiltrækkes til n-doterede lag, og huller til p-doterede lag. Denne adskillelse skaber en elektrisk spænding mellem den positive elektrode på p-laget og den negative elektrode på n-laget.
For at øge solcellens effektivitet bliver overfladen ofte belagt med et anti-reflekterende lag. Dette lag sikrer, at så meget sollys som muligt trænger ind i cellen og ikke reflekteres.
Tilbage til opbygningen af et fotovoltaisk solcellemodul:
Hvert modul består af en glasoverflade, der beskytter solcellerne mod vejrforhold. Et standard solcellemodul indeholder mellem 60 og 72 individuelle celler, der udgør et enkelt lag i modulet. Over og under selve solcellerne er der et beskyttelseslag af plast, som holder på og beskytter cellerne.
Et solcellemodul består også af bagfolie til isolering og stabilisering og en aluminiumsramme, der sikrer, at alle lag i modulet holdes sammen. En forbindelsesboks under solcellemodulet forbinder flere solcellemoduler med hinanden og fungerer som en interface mellem modulerne og inverteren.
Konsekvent bæredygtig: SunPower Maxeon.
Med den højeste ydeevne og holdbarhed på markedet, har giver SunPower Maxeon dig muligheden for at få de bedste solcellepaneler på markedet.
Du får 40 års produkt-, ydelses- og servicegaranti, pakket ind i de mest bæredygtige paneler i branchen. SunPower Maxeon er leverandør til bl.a. NASA, Apple og FedEx.
Underkonstruktion
En underkonstruktion er en væsentlig del af opbygningen af et solcelleanlæg. Den sikrer, at modulet kan fastgøres sikkert og stabilt på taget. Denne konstruktion består af forskellige beslag, skinner og monteringssystemer, der er specielt tilpasset tagets form og hældning.
Underkonstruktionen skal være vejrbestandig og korrosionsbestandig for at give solcellemodulerne langvarig og sikker støtte – selv ved vind eller eventuelle snebelastninger. Den spiller også en vigtig rolle i at sikre en optimal placering af solpanelerne samt sørge for, at hældningsvinklen af panelerne er ideel - med henblik på at fange den maksimale mængde solstråling og dermed sikre det højest mulige udbytte.
Inverter
Inverteren er et meget vigtigt element i opbygningen af ethvert solcelleanlæg. Dens primære opgave er at omdanne den jævnstrøm (DC), der genereres af solcellemodulerne, til vekselstrøm (AC), som kan bruges i hjemmet. Uden inverteren ville den producerede elektricitet ikke være kompatibel med de fleste husholdningsapparater og det offentlige elnet.
En vigtig funktion ved moderne invertere er MPP-tracker (Maximum Power Point tracker – oftest blot kaldet MPPT). MPPT sikrer, at solcellemodulerne opnår maksimal energiproduktion. En inverter kan indeholde flere MPPT’ere, hvilket er særligt nyttigt, når forskellige solcellemoduler har forskellige forhold, f.eks. på grund af delvis skygge eller forskellig orientering.
En god inverter øger ikke kun effektiviteten af hele solcelleanlægget, men har også overvågnings- og sikkerhedssystemer, der optimerer systemets drift og registrerer potentielle fejl tidligt. Moderne invertere er ofte udstyret med en overvågningssoftware, der gør det muligt at overvåge solcelleanlæggets ydeevne i realtid.
Mikroinverter
En nyere videreudvikling af inverteren er mikroinverteren. Mikroinverteren er en markant forbedret version af inverteren, og den tilbyder blandt andet muligheden for at optimere de enkelte solcellepaneler, så du får mere strøm for pengene.
Enphase (IQ8-mikroinverter)
Modellen fra Enphase (IQ8-mikroinverter) er et godt eksempel på en mikroinverter, der tager solcelleanlægget til næste niveau. Udover den markant forbedrede performance af anlægget kommer mikroinverteren også med en markedsførende garanti på hele 25 år – hvor størstedelen af almindelige invertere har en garanti på maks 10 år.
Du får altså mere strøm for pengene, og du er sikret 15 års mere funktionsdygtighed.
Kabelføring
Kabelføringen kan selvfølgelig ikke udelades, når man taler om opbygningen af et solcelleanlæg. Kablerne sørger for den elektriske forbindelse mellem de forskellige elementer i systemet, herunder solcellemoduler, inverter og strømlager. Ved kabelføring af et solcelleanlæg anvendes specielle solarkabler, der er velegnede til udendørs brug og er modstandsdygtige over for UV-stråling og ekstreme vejrforhold.
Der er to hovedtyper af kabelføring i et solcelleanlæg:
Jævnstrømskabler (DC): Disse kabler forbinder solcellemodulerne med hinanden og fører den producerede jævnstrøm til inverteren. Det er vigtigt, at kablerne har lav modstand for at minimere energitab. Derfor er jævnstrømskabler normalt tynde og fleksible.
Vekselstrømskabler (AC): Når inverteren har omdannet jævnstrøm til vekselstrøm, ledes strømmen videre ind i hjemmet og/eller det offentlige netværk.
Pro tip: Kablet skal ikke kun installeres funktionelt, men også sikkert. Dette omfatter brug af passende sikringer og afbrydere for at forhindre overbelastning og kortslutning. Omhyggeligt planlagt kabelføring bidrager væsentligt til levetiden og ydeevnen af hele solcelleanlægget.
Batteribank
Hvis du overvejer at installere et solcelleanlæg med energilager, er en batteribank selvfølgelig et must. En batteribank gør det muligt at lagre den overskydende solenergi, der genereres, så du kan bruge strømmen efter behov - f.eks. om aftenen eller natten. Dette øger forbruget af egenproduceret strøm og gør din husstand mere uafhængig af eksterne energileverandører.
Et strømlagersystem består af flere komponenter:
Batteri
Batteriet lagrer den overskydende jævnstrøm, der genereres af solcellemodulerne. De ofte anvendte lithium-ion-batterier er kendt for deres høje energitæthed og effektivitet.
Batteristyringssystem (BMS)
BMS overvåger og styrer opladnings- og afladningsprocesserne i batteriet, beskytter det mod overopladning og dybdeafladning og sikrer optimal ydeevne og levetid.
Batteriinverter
Strømmen fra solcelleanlægget kan kun lagres i form af jævnstrøm. For at strømmen kan anvendes i hjemmet, skal den først omdannes til vekselstrøm af inverteren i strømlagersystemet.
Elmåler (tovejsmåler) og summationsmåler
Elmåleren er en uundværlig komponent i opbygningen af et solcelleanlæg, da den nøjagtigt måler den genererede, den brugte samt den leverede elektricitet til nettet. For solcelleanlæg er det nødvendigt, at elmåleren er en såkaldt tovejsmåler.
Det betyder, at måleren er i stand til at måle både udgående og indgående strøm – altså strøm, du trækker fra elnettet, samt egenproduceret strøm fra solceller, som du sælger til elnettet. Med en almindelig elmåler ville du kun være i stand til at se forbruget/salget den ene vej. En videreudvikling af elmåleren er summationsmåleren. I visse tilfælde er det nødvendigt at fordele strømmen mere effektivt rundt i en bygning, hvilket kan gøres via et 3-faset system.
Kort sagt betyder et 3-faset system, at strømmen opdeles i forskellige faser. En almindelig elmåler – også benævnt tovejsmåler – vil i et sådant tilfælde kun kunne måle én af de 3 faser.
Derfor er summationsmåleren blevet udviklet, der netop er i stand til at måle flere faser og summere dem – altså lægge dem sammen. På den måde kan totalforbruget fra de forskellige faser måles korrekt.
Dette er særligt vigtigt, når det kommer til optimal energistyring, da det sikrer dig de størst mulige besparelser.
Energistyring
Effektiv energistyring hjælper med at maksimere effektiviteten og rentabiliteten af et solcelleanlæg. Det spiller derfor også en vigtig rolle i den samlede struktur af et solcelleanlæg.
Energistyringssystemet overvåger, kontrollerer og optimerer forbruget af solenergi i husstanden. Dette sikrer, at den genererede solenergi udnyttes bedst muligt ved at koordinere energistrømmen mellem solcellemodulerne, solcellebatteriet, varmepumpen, elbils ladestanderen, andet forbrug og det offentlige net.
Moderne energistyringssystemer kan f.eks. koordinere tidspunkter med høj solenergi-produktion med elbilens opladning, eller dirigere overskydende energi til lagring i solcellebatteriet. De muliggør også prioritering af selvforbrug af den egenproducerede strøm, hvilket reducerer afhængigheden af elnettet og sænker elomkostningerne.
Opdag mulighederne med et moderne energistyringssystem Heartbeat.
Overvågningssystemer
Overvågningssystemer giver realtidsdata om solcellemodulernes udbytte og ydeevne, ladestatus på solcellebatteriet samt husholdningens samlede energiforbrug. Disse systemer er normalt integreret direkte i inverteren eller installeret som selvstændige enheder med en grænseflade til inverteren. De muliggør præcis analyse af systemets ydeevne og hjælper med at opdage potentielle problemer eller nedgang i ydeevnen på et tidligt tidspunkt.
Moderne overvågningsløsninger kan tilgås via internetbaserede portaler eller apps og giver dig detaljerede grafer og rapporter, så du kan minimere driftsomkostningerne og maksimere systemets effektivitet.
Med Heartbeat intelligent energistyring følger også et overvågningssystem, så du kan få overblikket over alle de grønne enheder i din husstand, samt hvad du præcis sparer i CO2 og på din elregning.
Ladestander
Hvis du har en ladestander, kan den tilsluttes direkte til et solcelleanlæg for at oplade din bil med selvproduceret solenergi. Ladestanderen er derfor endnu en komponent i opbygningen af et solcelleanlæg.
En ladestander er udstyret med intelligente laderegulatorer, der gør det muligt at styre ladeprocessen optimalt og overvåge energistrømmen. Dette sikrer ikke kun effektiv opladning af køretøjet, men maksimerer også dit egetforbrug af solenergi. De fleste ladestandere tilbyder nu ofte ekstra funktioner såsom integration i energistyringssystemer eller mulighed for fjernovervågning via apps, så du kan planlægge og optimere ladeprocessen.
Konklusion: Opbygning af et solcelleanlæg – Fra teori til integration i hjemmet.
Opbygningen af et solcelleanlæg kan ved første øjekast virke kompleks, men når man ser på alle elementerne individuelt og forstår deres rolle i det samlede system, bliver det hurtigt tydeligt, hvor godt denne teknologi kan integreres i dit eget hjem.
Fra solcellemodulerne, der opfanger sollyset, til underkonstruktionen, der sikrer en stabil montering, og inverteren, der omdanner den genererede jævnstrøm til brugbar vekselstrøm – hver enkelt komponent spiller en vigtig rolle i opbygningen af et solcelleanlæg. Kablerne og elmåleren sikrer en jævn energidistribution og præcis måling, mens batteribanker, energistyringssystemer og ladestandere giver yderligere muligheder for at udnytte den selvproducerede solenergi optimalt.
Hvis du ønsker at gå fra teori til praksis og ikke blot forstå de komplekse elementer bag, men faktisk integrere solcelleteknologi i dit hjem, får du ikke kun glæde af lavere elregninger, men bidrager også aktivt til en mere bæredygtig fremtid.
Alt fra én kilde: Find din optimale løsning hos 1KOMMA5°
Hos 1KOMMA5° får du de nyeste solcelleanlæg i samspil med både batteribank, energistyring, varmepumpe, ladestander og tilslutning til elnettet. Vi giver dig individuel rådgivning og hjælper dig med at påbegynde en grøn, energiuafhængig fremtid.
Danmarks største solcellevirksomhed med +12 års erfaring i markedet og +7.000 systemer installeret.
Med 1KOMMA5° energistyringssystemet, Heartbeat, er hele dit system forbundet, og dit samlede forbrug styres intelligent.
Spar op til 70% på din elregning og nedsæt dit CO2-aftryk.
Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Beregn dit potentiale
Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.
Vi klarer papirarbejdet
Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.
Levering, montering og service
Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.
Få mere viden om solceller:
Læs mere om bæredygtig energi:
Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.
Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader
Vi er helt sikre på, at Heartbeat kommer til at skabe resultater for vores kunder. Derfor garanterer vi en besparelse på mindst 2000 kr. de første 2 år med Heartbeat.
Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.
Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.
Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.
Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.
Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.
Med Heartbeat, tilbyder vi, som de eneste på markedet, garanterede besparelser. Dette gør vi, da vi er så sikre på, at Heartbeat gør sit job. Med mere end 10.000 installerede Heartbeat-enheder rundt i Europa, tør vi godt at garantere mindst 2000 kr. i besparelse de første 2 år.
Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.
Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.
1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.
I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.
Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.
Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.
Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.