Solenergi

Fordele og ulemper ved solceller.

I vores kamp mod den globale klimakrise er solceller blevet meget afgørende. De omdanner solens stråler til ren elektricitet, reducerer vores CO2-aftryk og øger vores selvforsyning. Men vejen til bæredygtighed er ikke uden udfordringer. Dette blogindlæg udforsker både fordele og ulemper ved solceller, fra grøn energi og økonomiske besparelser til pris og æstetiske hensyn. Lær alt om solcellernes potentiale og kompromiser for at træffe en informeret beslutning om fremtiden.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

15 min
image missing

Få det store overblik: Fordele og ulemper ved solceller.

I dag står vores verden over for en global klimakrise, og vi er nødt til at tage handling nu. 

Et af de mest magtfulde redskaber, vi har til rådighed for at bekæmpe klimaforandringerne og reducere vores aftryk på planeten, er solenergi og solceller, der omdanner solens stråler til ren elektricitet.

Men vi prøver ikke at bilde nogen ind, at vejen til en bæredygtig fremtid ikke er uden forhindringer eller kompromisser.

I dette blogindlæg vil vi udforske både de mange fordele, der er ved solceller, men også adressere nogle af de udfordringer, der er.

Det vil altså ikke bare være en lang skamrosning af de positive effekter solceller har på vores miljø, samfund og din pengepung, men også en ærlig vurdering af, hvilke kompromiser man nogle gange må indgå for at realisere deres fulde potentiale.

Der kommer flere og flere solceller i Danmark, og en stadig stigende del af vores generelle strømproduktion kommer fra solenergi. I 2022 udgjorde elektricitet fra solenergi hele 6,2% af den elektricitet, der kom fra vedvarende energi i Danmark, viser tal fra Energistyrelsens Energistatistik. Det er næsten dobbelt så meget som i 2021, hvor andelen var på 3,6%.

Hvis du overvejer at komme med på denne rejse, ønsker du sikkert at få et overblik over både de positive aspekter og alle fordelene, der følger med solcellerne. Men du ønsker selvfølgelig også indblik i de udfordringer og ulemper, der kan opstå på vejen til at blive en miljøvenlig og selvforsynende egenproducent af el.

Prøv vores prisberegner og få et tilbud på solceller
Solceller på tag

Fordele ved solceller.

Solceller åbner op for en verden af muligheder og fordele, der kan have en dybtgående indvirkning både på din egen hverdag, men også på vores planet som helhed. Herunder vil vi gå i dybden og udforske en række af de positive sider ved solceller, som gør dem til en banebrydende teknologi med potentiale til at forvandle vores måde at producere og forbruge energi på.

Grøn energi i pureste form.

Solceller repræsenterer grøn energi i sin reneste form. De fungerer helt uden at udlede skadelige emissioner eller drivhusgasser. Det gør dem til en uundværlig ressource i kampen mod klimaforandringer og en vigtig brik i overgangen til mere bæredygtig energi. Solceller hjælper således med at reducere vores CO2-aftryk og beskytte miljøet.

Solens stråler slipper aldrig op.

Solen er en uudtømmelig kilde til energi. Selvom man med det danske vejr nogle gange kan blive i tvivl, om solen stadig eksisterer, stråler den ubesværet hver dag over hele kloden.Solceller har adgang til dette uendelige energireservoir, og det gør altså, at solceller er en meget pålidelighed kilde til vedvarende energi.

Solceller gør dig mere selvforsynende.

Med solceller får du mulighed for at producere din egen elektricitet. Ved at installere dem på taget har du hurtigt skabt din egen lille energifabrik, som gør dig og dit hjem mere selvforsynende.

Det betyder, at du ikke længere kun er afhængig af det offentlige elnet for at dække dit energibehov.

Få en lavere strømregning med solceller.

Med solceller kan du dække hele - eller dele - af dit strømforbrug. Det betyder, at solceller har potentiale til at reducere dine omkostninger til elektricitet markant.

Den elektricitet, du genererer gennem solceller, erstatter den, du normalt ville købe fra forsyningsvirksomheden. Over tid kan dette føre til betydelige besparelser på din elregning, hvilket giver dig økonomisk frihed.

Læs alt om energioptimering

Du kan sælge overskudsstrøm.

Hvis dit solcelleanlæg producerer mere elektricitet, end du forbruger, kan du sælge overskudsstrømmen tilbage til det offentlige elnet. Udover at sænke din strømregning, kan solceller altså potentielt også generere lidt ekstra indtægter.

Læs mere: Sådan fungerer salg af strøm fra solceller

Lang levetid.

Solcellepaneler har en imponerende levetid - normalt på 35 år eller mere. Den langvarige holdbarhed gør dem til en langsigtet investering i grøn energi. De vil forblive effektive i mange år, hvilket sikrer en stabil og pålidelig strømforsygning. Med solceller fra 1KOMMA5 får du branchens længste og bedste garantier på solceller - helt op til 40 år.

Læs mere: Levetid på solceller

Minimalt vedligehold.

Udover den lange levetid kræver solceller også minimal vedligeholdelse. Når de er korrekt installeret, passer de mere eller mindre sig selv.

Typisk vil det danske regnvejr klare rengøringen for dig, og er det ikke nok, kan du selv rengøre anlægget med lidt regnvand eller blødgjort vand for at slippe for eventuelle kalkaflejringer.

Læs mere: Solceller vedligholdelse

Kan øge værdien af din bolig.

Installering af solceller kan også potentielt øge værdien af dit hjem. 

Eventuelle købere værdsætter ofte udsigten til en lav strømregning - som solceller jo giver - samtidig med at den miljøvenlige profil, som solceller tilfører ejendommen, også er attraktiv.Det gør dit hjem mere attraktivt på markedet og kan resultere i en højere salgspris, hvis du beslutter dig for at sælge det.

Læs mere: Investering i solceller

Fleksibel og skalérbar installation.

Installationen af solcelleanlæg er yderst fleksibel og kan tilpasses forskellige bygninger og strukturer, herunder hustage, carporte og campingvogne. 

Denne fleksibilitet giver dig mulighed for at starte med en mindre installation og nemt skalere op ved at tilføje flere solcellepaneler senere, hvilket gør det til en ideel løsning for dine energibehov.

Ulemper ved solceller.

Selvom solceller har rigtig mange fordele, er det også vigtigt at være opmærksom på de udfordringer, der kan være. I dette afsnit vil vi forklare nogle af de ulemper, der kan være forbundet med solceller, så du kan træffe en velovervejet beslutning om, hvorvidt de er den rette løsning for dig.

Prisen på solceller er ikke uanseelig

Prisen på solceller er ikke uanseelig​, og derfor kan den indledende ​investering i solcelleanlæg være en stor mundfuld for nogle. Selvom priserne er faldet betydeligt de seneste år, kræver det stadig en vis økonomisk investering at købe og installere solceller. 

Det kan være en barriere for nogle, selvom besparelserne på lang sigt ofte opvejer denne omkostning.

Afhængig af vejret

Solceller fungerer bedst, når solen skinner. I perioder med overskyet vejr eller om vinteren, når der er færre solskinstimer, kan produktionen falde, og det kan påvirke den mængde elektricitet, du kan generere.

Selvom solceller er afhængige af sollys for at fungere optimalt, betyder variationen i vejrforholdene ikke, at solcelleanlæg er ubrugelige i områder med mindre solskin. Moderne solcelleteknologi er designet til at fungere effektivt selv i mindre solrige områder. 

Derudover kan solcellesystemer blive tilsluttet elnettet, hvilket betyder, at du stadig kan trække elektricitet fra nettet i perioder med lidt sollys og sende overskudsstrøm tilbage i solrige perioder.

På den måde kan du opretholde en stabil forsyning af elektricitet og minimere de potentielle udfordringer ved variabelt vejr. 

Så selvom vejrforholdene kan påvirke solcelleproduktionen, er det ikke nødvendigvis et uoverkommeligt problem, især når solcelleanlægget er korrekt dimensioneret og integreret med elnettet.

Læs mere: Solceller overskyet

Prøv vores prisberegner og få et tilbud i dag

Producerer mest strøm, når du ikke er hjemme

Solceller producerer normalt mest strøm i løbet af dagen, når solen skinner, og du er måske ikke nødvendigvis hjemme til at bruge den elektricitet, de genererer.

Selvom solceller genererer mest strøm i løbet af dagen, når mange mennesker typisk ikke er hjemme, er der flere måder at håndtere denne udfordring på. Moderne solcellesystemer kan nemt tilsluttes elnettet, hvilket giver dig mulighed for at sende overskydende strøm tilbage til nettet og modtage betaling for den.

Derudover kan du overveje at installere batterier til energilagring i forbindelse med dit solcelleanlæg. Disse batterier kan opsamle overskudsstrøm i løbet af dagen og gemme den til senere brug om aftenen eller om natten, når solen ikke skinner. Det gør dig mere uafhængig af det offentlige elnet og giver dig mulighed for at maksimere dit forbrug af egenproduceret strøm.

Læs mere om: De forskellige typer batterier til batteribanker

Kan være en æstetisk udfordring

Installationen af solceller på bygninger eller strukturer kan nogle gange rejse æstetiske bekymringer, da solcellepaneler kan ændre udseendet af en bygning. 

Nogle mennesker foretrækker et bestemt arkitektonisk udseende eller ønsker at bevare udseendet af deres hjem eller ejendom uden synlige ændringer. Disse ønsker kan resultere i en modvilje mod at installere synlige solcellepaneler.

Der er dog flere løsninger på denne problematik.

For det første kan man overveje at placere solcellepanelerne på områder, der ikke er synlige fra vejen eller fra de mest benyttede områder af ejendommen.

Derudover kan man undersøge mulighederne for integrerede solcellesystemer, hvor solcellerne integreres direkte i bygningsstrukturen, f.eks. som solceller i tagmaterialer eller som facadepaneler. Disse systemer kan være mindre synlige og mere harmoniske med bygningens udseende.

Det er vigtigt at huske, at solceller ikke altid behøver at ændre udseendet af en bygning markant, og der findes flere muligheder for at tilpasse installationen til ejendommens specifikke krav og dine æstetiske præferencer.

Energy
Læs om solceller og elbiler og bliv klogere på hvordan det fungerer

Start rejsen mod et grønnere og mere selvforsynende hjem i dag.

Start rejsen mod et grønnere og mere selvforsynende hjem i dag ved at overveje installationen af solceller. 

Solceller er ikke kun en smart måde at spare penge på din elregning og øge din uafhængighed fra det offentlige elnet – de spiller også en væsentlig rolle i vores kollektive bestræbelser på at bekæmpe klimaforandringerne og nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til under 1,5 grader inden 2030.

Det er afgørende, at vi alle tager ansvar, både som samfund og som individer, når det kommer til at adressere klimaforandringerne. Ved at træffe bæredygtige valg, som f.eks. investeringer i grøn energi som solceller, bidrager vi aktivt til at reducere vores kollektive miljøpåvirkning. 

Det er ikke kun et spørgsmål om at tænke på sit eget hjem og sin egen økonomi, men også om at bevare vores planets sundhed og levedygtighed for kommende generationer. 

1KOMMA5