I dette indlæg tager vi dig med bag om de blå paneler og forklarer, hvilke materialer der skaber den grønne strøm på dit tag.
Solceller er primært lavet af silicium, som udvindes fra almindeligt kvartssand - over 90 % af alle solceller på markedet bruger dette materiale.
Silicium fungerer som en halvleder, der kan omdanne sollys til elektricitet ved at få elektroner til at bevæge sig og skabe strøm.
Der findes tre hovedtyper af silicium: Monokrystallinsk (mest effektiv, men dyrere), polykrystallinsk (billigere, mindre effektiv) og amorft silicium (mindst effektiv, men fleksibel).
Silicium: Hjertet i din solcelle
Som nævnt er silicium det primære materiale i solceller, og det er grundlaget for den teknologi, der omdanner sollys til elektricitet. Over 90 % af alle solceller på markedet i dag er baseret på dette materiale, og det er der god grund til.
Silicium besidder nemlig nogle gode egenskaber som halvleder, hvilket vil sige, at det kan lede elektricitet under visse forhold, men ikke altid. Når sollys rammer solcellens overflade, absorberes energien af siliciumlaget, hvilket får elektroner til at bevæge sig og skabe elektrisk strøm.
Det er denne proces, der gør solcellen i stand til at generere elektricitet.
Siliciums evne til at kontrollere strømmen af elektroner gør det til et ideelt materiale til solceller, da det effektivt kan omdanne solens energi til brugbar elektricitet.
Lav solens stråler om til grøn og gratis strøm med markedets bedste solceller

Silicium-typer
Der bruges flere forskellige typer silicium i solceller. Valget af silicium påvirker både pris og effektivitet. De tre primære typer er:
Monokrystallinsk silicium: Monokrystallinske solceller er lavet af silicium, der er udvundet fra én stor krystal. Denne type silicium er den mest effektive, da krystallerne er meget ensartede, hvilket gør det lettere for elektronerne at bevæge sig frit. Solceller lavet af monokrystallinsk silicium har en højere effektivitet, men de er også dyrere at producere.
Læs mere: Monokrystallinske solceller - Det populære valg
Polykrystallinsk silicium: Polykrystallinske solceller er lavet af silicium, der består af flere små krystaller. Denne type er lettere at producere og billigere end monokrystallinsk silicium, men den er til gengæld mindre effektiv, da elektronerne har sværere ved at bevæge sig mellem de mange krystaller. Polykrystallinske solceller er derfor ofte mere økonomiske, men har en lavere effektivitet.
Læs mere: Alt du skal vide om polykrystallinske solcellerAmorft silicium: Amorft silicium er en ikke-krystallinsk form for silicium, der er tynd og fleksibel. Derfor kaldes solceller baseret på denne type silicium også for tyndfilmssolceller. Denne type silicium anvendes ofte i solceller, der ikke kræver så meget plads, som f.eks. solcelletag eller i små enheder som lommeregnere. Amorft silicium har dog den laveste effektivitet sammenlignet med de krystallinske typer, men det er billigere og kan anvendes på fleksible overflader.
Læs mere: Det vigtigste om tyndfilmssolceller
Læs også: Hvilken solcelletype skal jeg vælge?

Solcellens opbygning
En individuel solcelle, som er den grundlæggende byggesten i et solpanel, er en avanceret og meget tynd "sandwich" bestående af flere specialiserede lag. Selvom den blot er en brøkdel af en millimeter tyk, har hvert lag en afgørende funktion i at omdanne sollys til strøm.
Fra toppen og ned er en typisk moderne solcelle bygget op af:
1. Glasplade
2. Lag til anti-refleksion
3. Metalgitter
4. Lag af n-silicium (negativt ladet silicium)
5. Lag af p-silicium (positivt ladet silicium)
6. Metalplade

Sådan fungerer solcellens lag
Lagene, som en solcelle er lavet af, fungerer således:
Det øverste lag af solcellen er typisk lavet af et stykke glas, hvis formål er at lukke lys ind og beskytte de mere skrøbelige lag, som ligger under glasset. Under glasset findes et lag lavet af et antirefleksivt materiale, som opfanger lyset og forhindrer, at det reflekteres væk.
Det næste lag af solcellen består af et metalgitter. Metallet er gitterformet for at give siliciumpladerne adgang til sollyset, så de kan skabe elektricitet. Gitterets andet formål er at opfange noget af den strøm, som solcellen genererer.
Siliciumpladerne i solcellen er lavet af to lag: negativt ladet silicium (n-silicium) og positivt ladet silicium (p-silicium).
Molekylerne i n-siliciumlaget vil aktivt søge efter en ekstra elektron, mens molekylerne i p-siliciumlaget har en ekstra elektron, som søger noget at forbinde sig med. Resultatet er, at når lyset rammer solcellen, opstår der et elektrisk felt mellem de to lag, som genererer elektricitet.
Det sidste lag i solcellen er lavet af en metalplade. Sammen med metalgitteret opfanger denne plade elektriciteten, som siliciumlagene producerer, og sender den ud af solcellen.

Inverter: Sådan konverteres jævnstrøm til vekselstrøm
Et solcellepanels producerede elektricitet kan ikke uden videre benyttes i husstanden, da dette er jævnstrøm (DC). For at strømmen kan bruges, skal jævnstrømmen konverteres til vekselstrøm (AC).
Til dette benytter man en såkaldt inverter, hvis opgave er at omdanne jævnstrøm til vekselstrøm.






Priser og omtale i medier.
Det har aldrig været nemmere at få et energisystem til dit hjem.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Få et skræddersyet tilbud
Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.
Personlig rådgivning
Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.
Vi installerer dit energisystem
Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.
Få mere viden om solceller:
Læs mere om bæredygtig energi:
Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.
Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.
Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.
Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.
Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.
Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.
Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.
Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.
Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.
1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.
I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.
Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.
Med solceller vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placeret, og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.