Vigtige ting at vide om solceller.

Få svar på alt omkring solcelleanlæg og solceller, og hvorfor du bør investere i et solcelleanlæg for en grøn fremtid.

Se, hvordan et solcelleanlæg fungerer.

Lær mere om solceller
Mand i vindue med sollys

Det vigtigste i korte træk.

  • Solceller genererer strøm fra den sol, solcellerne opfanger.

  • Solceller er lavet af siliciumplader, som kan opfange solens stråling – hvorved der produceres jævnstrøm.

  • Det er vigtigt at tjekke garantien på et solcelleanlæg, før man beslutter sig for, hvilken type produkt der er det rigtige for en. Det har nemlig betydning for holdbarheden og deraf investeringspotentialet.

Beregn dine besparelser:

Trin 1 af 3

Hvor mange bor i din husstand?

Kender du dit årlige elforbrug? 

1

Ca. kWh: 2.550

Hvordan fungerer et solcelleanlæg og solceller?

Energi fra solceller er en af de mest fremtrædende former for grøn energi – og den absolut nemmeste at få installeret i hjemmet – men hvordan fungerer det?

Et solcelleanlæg er helt basalt et teknologisk produkt, der omdanner solens stråling til elektricitet, som kan benyttes i hjemmet. Kort fortalt fungerer solceller ved, at sollysets fotoner (energipartikler) rammer elektronerne i solcellen. Herved opstår der en elektrisk ladning, som sendes videre til inverteren, der konverterer den fra jævnstrøm til vekselstrøm. Strømmen distribueres rundt i dit hjem – nøjagtig som med almindelig strøm.

Med energi fra solen kan et solcelleanlæg forsyne en dansk husstand, næsten udelukkende med selvproduceret energi, i størstedelen af året.

Vidste du?

Det første solcellepanel blev allerede opfundet i år 1883 af en amerikansk opfinder ved navn Charles Fritz.

Dog begyndte der først at være interesse for solceller i år 1905 – efter at selveste Albert Einstein offentliggjorde en videnskabelig artikel omkring hovedelementet i solceller, nemlig hvordan lys bærer energi.

Solceller i lyst vejr

Hvad er solceller lavet af?

Solceller er lavet af siliciumplader, glas og aluminium. Et solcellepanel består af en række celler (solceller). Disse solceller, også kaldt fotovoltaiske celler (PV), er lavet af siliciumplader, som kan opfange solens stråling og derved producere jævnstrøm. 

En solcelle består som regel af 6 forskellige lag, herunder:

1. Glasplade 

2. Lag til anti-refleksion 

3. Metalgitter 

4. Lag af n-silicium (negativ ladet silicium)

5. Lag af p-silicium (positiv ladet silicium)

6. Metalplade

Sollys i køkken

Sådan fungerer solcellens lag

Lagene, som en solcelle er lavet af, fungerer således:

Det øverste lag af solcellen er typisk lavet af et stykke glas, hvis formål er at lukke lyset inde og beskytte de mere skrøbelige lag, som ligger under glasset. Under glasset findes et lag lavet af et antirefleksivt materiale, som opfanger lyset og fanger det inde i solcellen.

Det næste lag af solcellen består af et metalgitter. Metallet er gitterformet for at give siliciumpladerne adgang til sollyset, så de kan skabe elektricitet. Gitterets yderlige formål er at opfange noget af den strøm, som solcellen genererer.

Siliciumpladerne i solcellen er lavet af to lag, som består af hhv. negativt ladet silicium (n-silicium) og positivt ladet silicium (p-silicium).

Molekylerne i n-siliciumlaget vil aktivt søge efter en ekstra elektron, mens molekylerne i p-siliciumlaget har en ekstra elektron, som søger noget at forbinde sig med. Resultatet er, at når lyset rammer solcellen, opstår der et elektrisk felt mellem de to lag, som genererer elektricitet.

Det sidste lag i solcellen er lavet af en metalplade. Sammen med metalgitteret opfanger denne plade elektriciteten, som siliciumlagene udgiver, og sender den ud af solcellen.

Solceller på tag i lyst vejr

Inverter: Sådan konverteres jævnstrøm til vekselstrøm

Et solcellepanels producerede elektricitet kan ikke uden videre benyttes i husstanden, netop da dette er jævnstrøm (DC). For at strømmen kan bruges, skal denne jævnstrøm konverteres til vekselstrøm (AC). Til dette benytter man en såkaldt inverter, hvis formål er at konvertere jævnstrøm til vekselstrøm. 

I det store hele er et solcelleanlæg lavet af en række solcellepaneler (solcellemoduler) sat sammen med en inverter, som er koblet til huset. Her kan man også vælge at installere en batteribank for at optimere måden, hvorpå man bruger den producerede el.

Når man snakker om solcellepaneler, er det relevant at snakke om, hvad der reelt set udgør en forskel i panelerne. Læs med nedenfor for at få en bedre forståelse af, hvorfor nogle solceller er bedre end andre.

Køkken med sollys

Hvad er et godt solcellepanel?

Solceller og Watt peak

Watt peak (Wp) er den mest populære måleenhed, når det kommer til ydeevnen af solceller. Et solcellepanels Wp er den maksimale mængde elektricitet målt i kW, som et panel kan generere under optimale forhold. Her vil Shingled Cell solceller oftest præstere bedre, idet der er plads til flere solceller på overfladen af panelet.

Hvad er en god Watt peak?

Et panels Wp fortæller noget om, hvor meget et helt solcellepanel kan producere på et givent tidspunkt. Her er der dog en vigtig faktor at have in mente, nemlig størrelsen på panelet. Der findes mange overdimensionerede paneler, som praler af en Wp på over 400, men det vil ofte være grundet en meget stor paneloverflade.

Mono PERC solceller

Mono PERC er standarden inden for solceller, og langt de fleste billigere paneler anvender denne teknologi. Her er de individuelle solceller forbundet med såkaldte 'busbars’, der reelt set bare angiver måden, hvorpå solcellerne er forbundet. Det betyder, at overfladearealet af aktive solceller er reduceret på grund af disse mellemrum.

Half-cut solceller

Half-cut mono PERC er, som det lyder; mono PERC-solceller, som er halveret. Dette har nogle små fordele i henhold til holdbarhed og ydeevne, men derudover har de nøjagtig de samme udfordringer som normale mono PERC. Ligesom mono PERC har half-cut solceller således også problemer med strømproduktion i skyggeforhold, da selv meget lidt skygge kan påvirke hele solcellepanelet.

Shingled Cell solceller

Shingled cell-teknologien er en af de nyeste udviklinger inden for solceller. Her overlapper de individuelle solceller hinanden, hvilket betyder, at panelets busbars er skjult. Dette tillader, at mest muligt af panelets overflade kan benyttes, hvilket gør panelet mere effektfuldt. Dertil har shingled cell-solceller også langt bedre effektivitet i skyggeforhold.

Typer af solceller.

Monokrystallinske solceller er nu de mest populære i Danmark, men der findes faktisk forskellige typer af solceller – forskellen på dem varierer afhængig af pris og kvalitet. 

Til højre kan du se forskellen på de forskellige solceller: 

De forskellige typer solceller adskiller sig primært i deres effektivitet, udseende og de materialer, de er fremstillet af.

Skema over typer af solceller

Monokrystallinske solceller

Monokrystallinske solceller er den type solceller, der producerer mest energi. Derfor er de typisk dyrere at producere, hvilket er ensbetydende med, at prisen også er højere. Cellerne er produceret i silicium. Monokrystallinske solceller er ofte det mest fornuftige valg, da stordriftsfordele hos producenter verden over har sænket prisen betydeligt.

Polykrystallinske solceller

Polykrystallinske solceller er lidt billigere at producere sammenlignet med monokrystallinske solceller. De har derfor også en lidt lavere effektivitet – hvilket betyder, at de ikke kan omdanne samme mængde elektricitet sammenlignet med monokrystallinske solceller. Denne type solceller er, ligesom monokrystallinske solceller, produceret i silicium.

Tyndfilmssolceller

Tyndfilmssolceller er den mindst effektive type solcelle. De er produceret af plastfilm frem for glas, hvilket gør dem bøjelige og mere fleksible end mono- og polykrystallinske solceller. Levetiden på denne type solcelle er desuden markant kortere.

Kan solcellerne præstere i skygge?

I forlængelse af ovenstående er det vigtigt at forholde sig til, hvordan et solcellepanel præsterer under skyggeforhold, f.eks. når skygge rammer dele af et solcellepanel. Med teknologier som mono PERC eller half-cut kan selv et lille blad på et solcelleanlæg nemlig resultere i, at et helt solcellepanel næsten ikke producerer elektricitet. Og hvis ét solcellepanel ikke fungerer, vil produktionen fra resten af panelerne på samme streng, i de fleste tilfælde, nedsættes til den laveste fællesnævner. 

Har man derimod shingled cell eller Maxeon solceller, vil solcellepanelerne være optimeret til stadig at bevare en høj ydeevne fra de omliggende solceller i solcellepanelet, til trods for skygge på et enkelt solcellepanel.

En mulighed for at omgå problemer med skyggeforhold på et panel, og dets påvirkning på resten af panelerne i samme streng, er ved hjælp af mikroinvertere. Med mikroinvertere optimeres hvert panel nemlig individuelt, så de øvrige panelers virkning ikke påvirkes af ét panels skygge. 

Solceller på tag om aftenen

Diffust lys

Et andet vigtigt aspekt at forholde sig til er, hvordan en solcelle præsterer i diffust lys - hvilket refererer til overskyet vejr. At tage højde for, hvordan solceller producerer energi under sådanne forhold, er særligt relevant i et land som Danmark, hvor solskinstimerne ofte er begrænsede. Her præsterer både shingled cell- og Maxeon-teknologien også helt suverænt, da begge typer paneler vil have en højere effektivitet i diffust lys sammenlignet med andre teknologier på markedet.

Solcellers holdbarhed.

Hvis vi tager et skridt tilbage og fokuserer på andre aspekter end ydeevnen, så er en vigtig faktor at have in mente holdbarheden af et solcelleanlæg.

Et solcelleanlæg er en investering, der typisk ligger et sted mellem 75-150.000 kr., hvorfor det er vigtigt, at de produkter, man vælger, også har holdbarheden til at tjene investeringen hjem i besparelser – og gerne mere til.

Det er dog svært blindt at stole på holdbarheden af et produkt, og man bør derfor kigge på de faktiske garantier, som følger med produkterne.

Garanti.

Garantier i solcellebranchen varierer enormt, oftest mellem 5-25 år på de individuelle solcellepaneler. Dog er der en vigtig ting at have in mente i forhold til garantier; om solcelleproducenten reelt set kommer til at eksistere om 20 år, og om du derfor har mulighed for at realisere dine garantier. Derfor er det vigtigt at kigge på producentens historie og finansielle status for at lave en vurdering af ‘garantiens garanti’.

Det er også vigtigt at kigge på, hvilke former for garanti der er tale om. De mest normale er ydelses-, service- og produktgaranti, hvor det ideelle selvfølgelig er at have længst mulig garanti i alle tre typer.

Køkkenbordspaneler

Solceller på tag – ødelægger det husets udseende?

Sidst, men ikke mindst, betyder udseendet selvfølgelig en del. Her er der gennem årene sket en markant udvikling.

Fra tidligere, hvor man havde blå polykrystalinske solceller med hvide stålrammer og meget tydelige busbars, indtil for få år siden, hvor de sorte monokrystalinske solceller blev indført – dog stadig med tydelige busbars imellem de individuelle solceller.

En af de nyeste innovationer er shingled cell-teknologien, der muliggør et meget stilrent design. Her er de individuelle solceller svære at skelne fra hinanden, idet solcellernes busbars er skjult, samtidig med at solcellerne og rammen har samme nuancer. 

Er du interesseret i at læse om de paneler, vi fører her hos 1KOMMA5°, som er de absolut bedste i Danmark, så læs videre her.

Hus med solceller og lidt have

SunPower med shingled cell-teknologi.

SunPower Maxeon er den absolut førende solcelleproducent i verden, når det kommer til kvalitet, ydeevne og holdbarhed. De er en af de ældste spillere på markedet og ligger stadig i toppen på alle parametre.

Vi er her hos 1KOMMA5° meget stolte af at have de eksklusive rettigheder til at sælge SunPower Maxeon produkter i Danmark. I takt med at de får nyere og bedre produkter, vil vi sikre, at de også bliver tilgængelige i Danmark. Der er dog ingen tvivl om, at solpanelerne nu har nået et punkt, hvor de utvivlsomt udgør en gyldig investering.

SunPower Performance 6:

  • 405 Watt peak

  • 25 års service-, ydelses-, og produktgaranti

  • Shingled cell solcelle teknologi

  • Helt sort og stilrent design

Solceller på tag

Solceller med batteribank.

Et solcelleanlæg fungerer eminent på egen hånd og kan tilbyde enormt meget for både din elregning og den grønne omstilling. Dog vil problemet i forhold til at blive selvforsynende ofte være, at du ikke er hjemme i de timer, hvor produktionen fra anlægget er højest. Produktionen fra et solcelleanlæg vil nemlig afhænge af de timer, hvor solen er fremme - det vil typisk sige mellem kl. 8-16, som uheldigvis også er i det tidsinterval, hvor størstedelen er på arbejde.

Har man ikke et batteri til solceller, vil størstedelen af elproduktionen foregå i de timer, hvor man har et lavt forbrug. Det betyder, at den egenproducerede strøm vil blive sendt ud til elnettet.

Det er dog muligt at planlægge sit forbrug, så man udnytter de solrige timer til f.eks. at igangsætte vaskemaskinen, opvaskemaskinen eller andre apparater. Men uanset hvordan man planlægger og optimerer sit forbrug, vil forbruget i eftermiddagstimerne ofte være meget lavt. Det er dog også værd at vide, at man kan sælge sin egenproducerede strøm til en el-distributør - dog vil man typisk opnå en langt større gevinst ved at dække sit eget forbrug med den selvproducerede strøm.

Solceller på tag

Solcellebatteri og Heartbeat.

Derfor kan det i de fleste tilfælde være gavnligt at supplere sit solcelleanlæg med en batteribank. 

Af samme årsag har vi også erfaret, at der typisk indgår et batteri i langt de fleste tilbud, vi sender til vores kunder. Det skyldes, at et batteri muliggør en betydeligt bedre udnyttelse af den selvproducerede elektricitet.

Med en batteribank kan man - i stedet for at sende overskydende elektricitet tilbage til elnettet - oplade sit batteri. Når man så er hjemme og bruger sine elektriske apparater, anvender man den selvproducerede elektricitet fra batteriet frem for at købe strøm fra elnettet. 

Med et solcellebatteri er det nu også muligt at tilkoble intelligent energistyring, såsom vores egen Heartbeat. Heartbeat kan købe og sælge strøm fra elnettet, selv når solen ikke er fremme. Det betyder, at man med et solcellebatteri kan have den billigst mulige elpris - året rundt. 

Solceller på tag

Installer solceller på dit tag – og tag kampen op mod klimaforandringerne.

Hos 1KOMMA5° er vi all-in på solceller. Vi er overbeviste om, at vedvarende energi er den rette vej frem, hvis vi vil bremse klimaforandringerne.

Samtidig kommer vedvarende energi med en masse fordele - både for vores samfund, men også for den enkelte forbruger.

Solceller er ikke kun en teknisk innovation: De er også et symbol på vores vilje til at tage vare på vores planet og skabe en bedre fremtid for kommende generationer.

Med et solcelleanlæg på taget er det som at have sin helt egen bæredygtige energifabrik, som udnytter solens stråler til at skabe elektricitet til dit hjem. Du sænker altså ikke blot dit klimaaftryk – du får tilmed en lavere elregning.

Kontakt os i dag og bliv hjulpet på vej af vores professionelle og dedikerede medarbejdere, som står klar til at hjælpe dig med at gøre processen så gnidningsfri som muligt.

Gør dit hjem til hjertet i den grønne energirevolution. Få et tilbud på solceller i dag – og hjælp os med at bekæmpe klimaforandringerne.

Nærbillede af pige

Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Beregn dit potentiale

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.

Vi klarer papirarbejdet

Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.

Levering, montering og service

Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader

Vi er helt sikre på, at Heartbeat kommer til at skabe resultater for vores kunder. Derfor garanterer vi en besparelse på mindst 2000 kr. de første 2 år med Heartbeat.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Med Heartbeat, tilbyder vi, som de eneste på markedet, garanterede besparelser. Dette gør vi, da vi er så sikre på, at Heartbeat gør sit job. Med mere end 10.000 installerede Heartbeat-enheder rundt i Europa, tør vi godt at garantere mindst 2000 kr. i besparelse de første 2 år.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Book et møde med en rådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.


Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.