Alt om solceller.

Solceller bliver mere og mere udbredte i verden, og særligt i Danmark, hvor vi gør vores for at gå forrest i klimakampen.

Ifølge tal fra Energistyrelsen har vi nu over 150.000 solcelleanlæg i Danmark, med en samlet effekt på lige over 3.700 megawatt (MW). Det er en imponerende udvikling, da vi for bare to år siden havde omkring 115.000 anlæg svarende til knap 2.000 MW. 

Udover de klimamæssige fordele, som solceller bringer med sig, er de også kendt for deres mange økonomiske fordele. Solceller er et af de vigtigste værktøjer, man som privat husejer kan bruge til at få en bæredygtig husstand. 

Her i indlægget forklarer vi dig alt, du behøver vide om solceller, så du kan komme godt fra start i rejsen mod klimaneutralitet og økonomisk bæredygtighed.

flot solcelleanlæg i holte

Beregn dine besparelser:

Trin 1 af 3

Hvor mange bor i din husstand?

Kender du dit årlige elforbrug? 

1

Ca. kWh: 2.550

Solcellens historie

I Danmark ser vi det første solcelleanlæg registreret af Energistyrelsen helt tilbage i slutningen af 1958. Men det er altså først i de sene 1990’ere, at vi ser en større mængde solenergi blive installeret. Solcellens historie starter dog lang tid før, at vi i Danmark ser de første solanlæg, men hvordan begyndte det? 

At udnævne en bestemt person som opfinderen af solceller er svært. Som med så mange andre opfindelser skal det i stedet ses som en fælles indsats over lang tid, hvor flere dygtige personer undervejs har bidraget på hver sin måde – indtil vi til sidst står med de solceller, vi kender i dag.

Edmond Becquerel og den fotovoltaiske effekt

Det første store skridt mod solceller blev taget af den franske fysiker Edmond Becquerel. I 1839 opdagede han den fotovoltaiske effekt – altså den fysiske effekt, der gør det muligt at omdanne lys til energi.

Han opdagede, at visse materialer kunne generere en lille smule energi, når de blev udsat for sollys. 

Denne opdagelse lagde grundstenen for solcelleteknologien, som vi kender den i dag.

Charles Fritts og den første solcelle

Den amerikanske opfinder Charles Fritts udviklede den første prototype på en funktionel solcelle i 1883.

Han lykkedes med at overtrække grundstoffet selen (Se) med et tyndt lag af guld, og resultatet var en solcelle med en konverteringsevne på 1-2%. Til sammenligning har moderne solceller en konverteringsevne på over 20%.

solcelleanlæg historie

Edward Weston og de første patenter

Blot fem år senere (1888) blev den amerikanske opfinder Edward Weston bevilget to patenter relateret til “konverteringen af stråleenergi til elektrisk energi”.

Bell Labs og introduktionen af silicium

Forskere på det amerikanske forskningsinstitut Bell Labs – det nok mest indflydelsesrige forskningsinstitut i verden inden for elektronik – opdagede i 1950’erne, at grundstoffet silicium (Si) har en bedre konduktivitet end selen. 

Det lykkedes dem således at skabe en solcelle med en konverteringsevne på 4-11%. 

Nøglepersoner blandt forskerne er Daryl Chapin, Calvin Fuller og Gerald Pearson. 

Siden da er solcelleteknologien blevet raffineret og udviklet med henblik på at gøre teknologien tilgængelig for så mange mennesker som muligt.

Hvis du er nysgerrig på mere viden om, hvordan en solcelle helt konkret fungerer, kan du med fordel læse vores indlæg Hvordan virker en solcelle?

Solcellernes historie

Hvilke materialer består en solcelle af?

En solcelle er et avanceret stykke teknologi, og den består af en række forskellige komponenter, som vi her vil gennemgå.

Silicium

Det nok vigtigste materiale i solceller er silicium. Silicium er grundstoffet nummer 14, og bruges typisk i sin krystallinske tilstand til solceller (modsat dens amorfe tilstand, der undertiden kaldes “tyndfilmsceller” – som bl.a. bruges til fx soldrevne lommeregnere men også solceller). 

Silicium har desuden to former for krystallinske tilstande: monokrystallinsk og polykrystallinsk. Disse tilstande har typisk en langt bedre konverteringsevne end via den amorfe tilstand. Langt størstedelen af moderne solceller til husstande benytter monokrystallinsk silicium.

Læs mere om mono- og polykrystallinsk silicium her.

Hærdet glas

Ydersiden af solceller dækket med hærdet glas for at beskytte dem mod vind og vejr – og for samtidig at tillade solstråler at trænge igennem til solcellerne.

Aluminiumrammer

Et solcellepanel holdes sammen af en ramme, der typisk er lavet i et bestandigt letvægtsmateriale såsom aluminium.

EVA til indkapsling af solceller

For at beskytte solcellerne yderligere mod ting som fugt og støv, indkapsles de i et beskyttende materiale – typisk ethylen-vinylacetat (EVA).

solcelleanlæg med legende familie

Bagsideark

Den bagerste del af solcellen er et bagsideark, der igen har til formål at beskytte solcellepanelet mod naturens kræfter. Bagsidearket laves typisk af polymere materialer såsom EVA.

Koblingsboks

Koblingsboksen – på engelsk junction box eller jbox – sidder på bagsiden af solcellepanelet. Altså bagved bagsidearket. 

Det er i koblingsboksen, at alle ledningerne føres, og det er således via koblingsboksen, at solcellepanelet kobles sammen med husstandens elektriske kredsløb. 

Andre materialer

Som sagt er solcellepaneler et komplekst stykke teknologi, og de indeholder derfor også mange mindre komponenter, som ikke er nævnt foroven.

Det er fx kobber og sølv for deres konduktive evner, eller en kemisk forbindelse såsom cadmiumtellurid (CdTe), der bl.a. bruges til at gøre solceller mere effektive.

Dertil vil de benyttede materialer også variere fra produkt til produkt, da nye solcelleteknologier bruger andre materialer til at forbedre holdbarheden og ydeevnen af solcellerne. 

batteri til solceller med back-up løsning fra Sungrow

Fra solcelle til anlæg

En solcelle kan mange ting, men uden de resterende elementer, der findes i et fuldt funktionelt anlæg, vil solcellen praktisk talt være ubrugelig.

Et solcelleanlæg består nemlig af flere komponenter, hvor solcellen blot er én af dem. 

Et solcelleanlæg består af:

  • Solcellepaneler

  • Inverter

  • Batteribank

  • Evt. intelligent energistyring til optimering af forbrug

Læs meget mere om solcelleanlæg og de enkelte komponenter her. 

Heartbeat forbinder til alle husets grønne enheder

Økonomien i et solcelleanlæg

Et nærliggende spørgsmål at stille sig selv, inden man investerer i et solcelleanlæg, er: “Hvordan er økonomien i et solcelleanlæg?”

Svaret på det spørgsmål afhænger naturligvis af en lang række faktorer. Hvor meget strøm bruger du om året? Køber du kontant eller via finansiering? Hvilken hældning har dit tag?

Der er således et hav af detaljer, du skal tage højde for.

Læs meget mere om økonomien i et solcelleanlæg i vores artikel Kan solceller betale sig i 2024?

Vi kan også anbefale dig at prøve kræfter med vores prisberegner. Her får du muligheden for at indtaste detaljer om fx dit årlige strømforbrug. På baggrund af dine indtastede oplysninger returnerer vores beregner med et tilbud på en solcelleløsning, der lever op til dine ønsker og behov. 

Her får du altså et skræddersyet tilbud i kroner og øre, så du kan vurdere, hvordan økonomien er i et solcelleanlæg.

Beregn dine besparelser:

Trin 1 af 3

Hvor mange bor i din husstand?

Kender du dit årlige elforbrug? 

1

Ca. kWh: 2.550

Solceller - for CO2-neutral strømforsyning. Optjen grøn energi og skab en CO2-neutral strømforsyning med vores solcelleteknologi.

Se solceller

Læg fremtiden i dine egne hænder med intelligent og vedvarende energi

Miljøpåvirkning.

Solceller spiller en central rolle i forhold til klimaforandringer og global opvarmning. Energi høstet via solceller udleder nemlig ingen drivhusgasser.

Hvis vi som verdenssamfund skal lykkes med at overholde Parisaftalens mål om kun at lade verdenstemperaturen stige med 1,5° C sammenlignet med førindustrielle niveauer, er solcelleanlæg derfor en uundværlig brik i det puslespil.

En vigtig pointe at have in mente er de miljømæssige påvirkninger, der er knyttet til selve fremstillingen af solcelleanlæggene. 

Store fabrikker kører på højtryk for at producere solceller, og visse fabrikker bruger fossile brændstoffer til at drive værket. At udvinde og raffinere silicium – det vigtigste materiale i moderne solcellepaneler – er desuden forbundet med udledningen af CO2 og SO2. 

Ifølge National Geographic er der kommet flere nye producenter på markedet, der ikke nødvendigvis går op i klimaforandringer. I stedet går de op i bundlinjer og profitabilitet. 

Det har den uheldige konsekvens, at miljøpåvirkning og klimaforandringer nedprioriteres. 

Visse kinesiske producenter er blevet kritiseret for deres lemfældige omgang med giftigt spildevand og grumme arbejdsforhold.

Hos 1KOMMA5° er vores holdning, at vedvarende energi og solcelleanlæg er fremtiden. Men fremtiden skal ikke bygges på ryggen af uetiske arbejdsgange. 

Derfor kan du være sikker på, at når du handler med os, så er dine produkter produceret under etiske arbejdsforhold, og med så lavt et CO2-aftryk som muligt. 

Læs mere om global opvarmning og de tilhørende konsekvenser her.

solcelleanlæg med legende familie

Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Beregn dit potentiale

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.

Vi klarer papirarbejdet

Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.

Levering, montering og service

Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.

Forskning og fremtid

Fremtiden ser lys og grøn ud.

Vi har samlet en håndfuld eksempler på videnskabelige gennembrud i den seneste tid for at illustrere den rivende udvikling, vi lige nu befinder os i. 

Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE): 47,6% effektivitet

Det tyske forskningsinstitut Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISA) slog i 2022 rekord i solcelleeffektivitet. Med en imponerede effektivitet på op mod 47,6% er det længder over den effektivitet, vi ser i kommercielle solcelleanlæg nu, hvilket oftest ligger i spændet mellem 20-25%. 

Med normale monokrystallinske paneler, som lige nu er den primære kommercielle løsning, er vi dog meget tæt på den teoretiske grænse for, hvad der er realistisk at opnå. Det afspejles også af det faktum, at kommercielle solceller kun er blevet marginalt bedre de seneste år. 

Perovskite 

Forskere har fundet ud af, at materialet perovskite fungerer som en genial halvleder, når den placeres oven på silicium-modulerne i solcellepanelet. 

Det kan øge effektiviteten af solcellen, så den når op til 32,5%, viser forskernes publikationer. 

Heartbeat forbinder til alle husets grønne enheder

Shingles

“Solar shingles” er, når solcellepanelet integreres direkte ind i tagfladen. Det skaber et fuldendt og æstetisk flot udtryk. Et af de store kritikpunkter, som solceller historisk set har modtaget, er netop udseendet af dem.

Med solar shingles gentænkes hele det æstetiske udtryk af den grønne teknologi, så selv de mest prydeligt orienterede personer kan være med i klimakampen.

Shingles er altså en interessant mulighed, men set i forhold til en normal solcelle, er det en ekstremt dyr og ikke økonomisk holdbar løsning på nuværende tidspunkt. 

Intelligent energistyring

Med intelligent energistyring kan vi automatisere økonomiske og klimamæssige besparelser. Den slags teknologi vil gøre det nemmere for almindelige mennesker at se det prismæssige incitament til at skifte over til vedvarende energi i egen husstand.

Fremtiden står dog allerede for døren – og den hedder Heartbeat.

Heartbeat Energistyring sikrer, at du altid får den billigste strøm i husstanden – helt automatisk. Teknologien tager udgangspunkt i husstandens forbrug, vejrudsigten og elprisen de kommende 24 timer, så du sparer mest muligt.

Heartbeat intelligent energistyring opsat på væg

Heartbeat forbinder til alle husets grønne enheder

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader

Vi er helt sikre på, at Heartbeat kommer til at skabe resultater for vores kunder. Derfor garanterer vi en besparelse på mindst 2000 kr. de første 2 år med Heartbeat.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Med Heartbeat, tilbyder vi, som de eneste på markedet, garanterede besparelser. Dette gør vi, da vi er så sikre på, at Heartbeat gør sit job. Med mere end 10.000 installerede Heartbeat-enheder rundt i Europa, tør vi godt at garantere mindst 2000 kr. i besparelse de første 2 år.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Book et møde med en rådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.


Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.