Solenergi

Guide: Sådan vedligeholder og rengør du dine solceller.

Har du nogensinde spekuleret over, hvordan du bedst vedligeholder og rengør dine solceller for at sikre, at de forbliver effektive og leverer den grønne energi, du elsker? For selvom solcelleanlæg generelt kræver minimal vedligeholdelse, er regelmæssig pleje stadig vigtigt for at maksimere solcellernes ydeevne og levetid. I dette blogindlæg vil vi give dig praktiske tips og tricks til at vedligeholde og rengøre dine solceller på den bedste facon. Uanset om du er en erfaren solcelleejer eller lige har investeret i dine første solceller, er disse tips designet til at hjælpe dig med at få mest muligt ud af dine solceller.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

5 min
image missing

Hvorfor er vedligeholdelse og rengøring af solceller vigtigt?

Solceller er som vinduer til solens kraftfulde energi. Hver stråle, der rammer dem, omdannes til elektricitet og bidrager til at lysne vores verden med bæredygtig og grøn energi.

Men når solcellepanelerne er dækket af snavs og støv, bliver de mindre effektive til at absorbere solens stråler. Det betyder, at du ikke får det maksimale udbytte af den energi, solen tilbyder. Det er som at sætte solens stråler bag et gardin - du får stadig lidt lys, men ikke nær så meget, som du kunne.

Det skal dog nævnes, at solceller i meget høj grad er selvrensende. Hvis hældningen er mere end 15 grader, vil støv og skidt blive skyllet af, når det regner. Og det gør det jo relativt ofte i Danmark. 

Sådan fjerner du sne fra dine solceller
Læs også vores guide til solceller om vinteren

Men hvis du oplever, at der ophober sig meget skidt og snavs, kan det alligevel være en god idé med en rengøring fra egen hånd.

Udover rengøring bør du også være opmærksom på, hvad du kan gøre for at sikre vedligeholdelsen af solcellernes effektivitet. 

Det indebærer bl.a. at holde øje med eventuelle tegn på skader eller defekter på solcellepanelerne. Ved at være proaktiv og vedligeholde dine solceller regelmæssigt kan du sikre, at de fungerer optimalt og fortsætter med at producere ren solenergi i mange år fremover. 

Få et tilbud på solceller i dag

Sådan bør du gribe rengøringen og vedligeholdelsen an.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst griber rengøringen og vedligeholdelsen af dine solceller an, har vi samlet vores bedste råd til, hvad du skal gøre, og hvad du skal være særligt opmærksom på.

Rengør dine solceller med regnvand eller blødgjort vand.

Som nævnt tidligere er solceller i høj grad selvrensende. Hvis du gerne vil rengøre dem selv, er der nogle få ting, du bør være opmærksom på. Dels er det vigtigt, at du kun bruger vand. Du må aldrig bruge rengøringsmidler, som ikke er lavet specielt til solceller. I så fald bortfalder din garanti.

Det er samtidig bedst at bruge enten regnvand eller forbehandlet blødgjort vand. Bruger du postevand fra hanen, risikerer du, at der kommer kalkaflejringer på dine solceller, fordi vandet i vores haner indeholder relativt store mængder kalk.

Selvom det måske kan være fristende at klare rengøringen en dag med højt solskin og lækkert vejr, er det ikke en god ide. 

Er det varmt og lækkert vejr, vil solcellerne være rigtig varme og den elektriske spænding høj, og hvis du så hælder halvkoldt vand på dem, risikerer du faktisk at ødelægge glassene, ligesom du risikerer at få stød.

Du må heller aldrig gå på solcellerne, da det også kan ødelægge dem.

Brug derfor en teleskopstang og en blød svamp, når rengøringen af solcellerne skal klares.

Læs mere: Levetid på solceller

Hold øje med elmåleren.

Du kan også med fordel tjekke din elmåler regelmæssigt. Hvis du f.eks. tjekker den én gang om måneden, kan du holde øje med forbruget, se om der er sket noget usædvanligt og den vej rundt måske spotte potentielle problemer med dit solcelleanlæg.

Guide til aflæsning af din elmåler

Vedligehold inverteren.

Inverteren er en vital del af dit solcelleanlæg, da den står for at omdanne jævnstrømmen fra solceller til vekselstrøm, der kan bruges i dine stikkontakter. Hvor der typisk er lange garantier på selve solcellerne, har inverteren desværre ikke samme, lange levetid. Ofte er der typisk kun 5-10 års garanti.

Derfor kan du med fordel gøre disse ting for at vedligeholde inverteren bedst muligt:

  • Inspektion af køleribber én gang årligt. Rengør med en blød kost ved behov.

  • Gennemgå filtre og udblæsning fra inverterens ventilatorer årligt, hvis relevant. Se installatørens manual for instruktioner.

  • Rengør kabinettet efter behov med en blød, let fugtet klud. Undgå brug af sæbe.

  • Følg producentens vejledning vedrørende afbrydere årligt – sørg for, at inverteren ikke producerer strøm, mens dette gøres.

Læs mere: Hvad er en inverter?

Hold godt øje med omkringliggende træer.

Når det kommer til at opretholde solcellernes effektivitet, er det vigtigt, at du holder øje med de omkringliggende træer, der er nær dine solceller. For hvis der er skygge på solcellerne, producerer de ikke lige så meget strøm.

Selvom der ikke var skygge på solcellerne, da de blev installeret, vokser træer jo løbende, og derfor kan du risikere, at der pludselig er skygge på nogle af dine solceller.

Derfor er det vigtigt, at du holder øje med dette aspekt og løbende trimmer træerne til, hvis de skygger for solcellerne.

Tjek for skader på solcellerne.

Du bør også jævnligt - en gang om året er fint - tjekke dine solceller for skader. Det kan være, at de er revnede, misfarvede eller har løse beslag. Hvis du oplever noget, som du mener er en skade, bør du tjekke, om det har haft betydning for solcellernes produktion.

Hvis den er faldet, bør du kontakte en installatør for at løse problemet - enten ved at reparere eller udskifte den beskadigede solcelle. Hvis du er i tvivl om, hvordan misfarvninger på solceller ser ud, forekommer de typisk som hvidlige,  brune eller grå plamager på de oprindeligt sorte eller blå solceller. Det kan være en god ide at tage et billede af solcelleanlægget, når det installeres, så du har et bedre sammenligningsgrundlag senere, hvis du er i tvivl, om der er misfarvninger.

Læs vores store guide til solenergi
Bliv klogere på hvordan en solcelle fungerer
Solceller på tag

Bliv en del af den grønne energirevolution med solceller på taget.

Hvis tanken om at installere solceller på dit tag har strejfet dig, så er du allerede på rette vej til at gøre en enorm forskel for vores miljø. Dit valg om at træde ind som en aktiv deltager i kampen for vores planet er virkelig inspirerende.

Her hos 1KOMMA5° hylder vi enkeltpersoner som dig, der tager ansvar og handler for at beskytte vores klode. Derfor brænder vi også for solceller, da vi ved, at vedvarende energi er nøglen til at bremse klimaforandringerne.

Ved at investere i solceller får du ikke blot en masse fordele for dig selv, men du bidrager også til et bedre samfund. Med et solcelleanlæg på dit tag skaber du din egen bæredygtige energikilde, der udnytter solens stråler til at forsyne dit hjem med elektricitet.

Læs mere: Fordele og ulemper ved solceller

Læs også: Gode råd til energioptimering i dit hjem

Så hvorfor vente?

Start din rejse mod at gøre dit hjem til en bastion for grøn energi i dag. Vores professionelle og dedikerede team er klar til at hjælpe dig med at gøre processen så gnidningsfri som muligt.

Få et tilbud på solceller i dag og skab et hjem, hvor du kan bo med god samvittighed. Lad os sammen gøre en positiv forskel for vores planet!

Prøv prisberegner og få et tilbud på solceller idag