Hvad er en kWh?

Hvad er en kWh, hvordan måles strøm, og hvilken betydning har det for elregningen? En kilowatt-time, forkortet som kWh, er nøglen til at forstå dit energiforbrug. Vi dykker ned i betydningen af kWh, og hvordan det påvirker dit daglige energiforbrug.

Læs med i denne artikel for at blive klogere på, hvordan du nemt omregner fra kilowatt til kilowatt-timer og få indblik i, hvad en kWh koster, og hvorfor prisen kan variere.

Lær mere om solceller
Sollys i køkken med familie

Fakta:

  • En kWh er en måleenhed for energi, som hjælper dig med at forstå, hvor meget elektricitet du bruger eller producerer. 

  • kWh er en forkortelse for kilowatt-hour, som på dansk oversættes til kilowatt-time.

  • kWh hjælper dig med at forstå, hvor meget strøm dine apparater bruger, og hvordan det påvirker din elregning. Jo flere kWh du bruger, jo større er din elregning.

kWh er et udtryk for, hvor meget strøm du bruger.

En kWh, eller kilowatt-time, er en måleenhed for energi, som hjælper dig med at forstå, hvor meget elektricitet du bruger eller producerer. 

Men hvad betyder det helt konkret?

Forestil dig, at du har en lampe, der bruger 1.000 watt (eller 1 kilowatt) strøm. Hvis du tænder lampen og lader den lyse i én time, har den brugt 1 kWh energi.

Lad os tage et andet eksempel: En hårtørrer, der bruger 2.000 watt. Hvis du bruger hårtørreren i en halv time, har den ligeledes brugt 1 kWh (fordi 2.000 watt x 0,5 time = 1.000 watt-timer, eller 1 kWh).

kWh hjælper dig altså med at forstå, hvor meget strøm dine apparater bruger, og hvordan det påvirker din elregning. Jo flere kWh du bruger, jo større bliver din elregning. 

solcelleanlæg med legende familie

Hvorfor er forståelsen af kWh vigtig?

At forstå, hvad en kWh er, kan hjælpe dig på mange måder i din hverdag. Her er tre grunde til, hvorfor kWh er så vigtig at forstå:

  1. Forståelse af elregningen: Din elregning viser, hvor mange kWh du har brugt, og hvor meget du skal betale for din strøm. Du betaler et beløb for hver enkelte kWh, du køber fra elnettet, hvor elprisen i den givne time bestemmer, hvor meget du skal betale. Alt efter hvor mange kWh du køber og til hvad pris, vil din elregning altså stige eller falde. Når du forstår, hvad kWh betyder, kan du bedre holde styr på dit energiforbrug og finde måder, hvorpå du kan spare penge.

  1. Effektivitet: Du kan se, hvilke apparater der bruger mest energi og dermed reducere forbruget af disse apparater for at spare penge og skåne miljøet.

  1. Miljøpåvirkning: Når du reducerer dit energiforbrug i kWh, gør du samtidig noget godt for miljøet. Et lavere energiforbrug fører til en lavere produktion af elektricitet, som ofte stammer fra brændstoffer, der udleder CO₂. Ved at bruge mindre energi kan du dermed være med til at mindske dit klimaaftryk og bidrage til en mere bæredygtig fremtid.

Solcelle på tag om aftenen

Det står forkortelsen kWh for.

kWh er en forkortelse for kilowatt-hour, som på dansk kan oversættes til kilowatt-time.

  • K’et står for kilo, som betyder 1.000.

  • W’et står for watt, som er den måleenhed for effekt, der bruges, når det omhandler elektricitet.

  • H’et står for hours og viser således, hvor meget strøm der bruges på én time.

Sådan måles strøm.

Som med så meget andet kan strøm også måles. Og ligesom vi bruger gram og meter til at måle vægt og afstand, bruges måleenheden watt til at udtrykke strømmens kraft eller effekt.

Afhængigt af, hvor kraftfuldt et apparat du bruger, kan betegnelsen variere en smule. Den mest benyttede er kW (kilowatt). 1 kW svarer til 1.000 watt. 

Du kan forestille dig, at watt er som gram, og kilowatt er som kilogram. Én watt svarer til ét gram, og én kilowatt svarer til ét kilogram. Når du skal veje dig selv, er det også langt mere overskueligt at holde styr på, at du vejer 86 kg frem for 86.000 g. 

Det samme gør sig gældende for elektricitet, hvor kW ofte bruges som enhed.

Og når tallene bliver rigtig høje, kan disse enheder bruges:

  • Megawatt, forkortet MW: 1.000 kW

  • Gigawatt, forkortet GW: 1 mio. kW

  • Terawatt, forkortet TW: 1 mio. MW

Solceller på tag i lyst vejr

Fra kW til kWh.

Når du kigger på din elregning, vil forbruget stå i kWh og ikke i kW. Derfor er det vigtigt at kende forskellen på de to enheder.

Grundlæggende er kW (kilowatt) en effektangivelse og kWh (kilowatt-time) en mængdeangivelse. Rejsen fra kW til kWh er relativ simpel, når man har forstået princippet. På alle dine elektroniske apparater og gadgets fremgår det nemlig, hvilken effekt de har – altså hvor mange watt de bruger. Angivelsen svarer til den mængde watt, det givne apparat bruger på én time.

Hvis du har en mikroovn med en effekt på 800 watt, som du har kørende i 15 minutter, kan du omregne forbruget til kWh således:

Effekten i kW x tiden i timer = forbruget i kWh.

I dette tilfælde vil det være:

0,8 kW (fordi 800 watt svarer til 0,8 kW) x 0,25 timer (fordi 15 minutter er 0,25 timer) = 0,2 kWh.

Dit forbrug for at bruge mikroovnen i 15 minutter er altså ca. 0,2 kWh. 

Samme princip kan du bruge med alle dine andre elektroniske apparater, hvis du gerne vil have en bedre idé om, hvordan dit forbrug ser ud i kWh.

Er du i tvivl om, hvilke apparater i hjemmet der sluger mest strøm?

Sollys i køkken

Hvad koster en kWh?

Prisen på en kWh svinger på daglig – endda timemæssig – basis. Ligesom med f.eks. benzinpriserne er der hele tiden små eller lidt større justeringer på prisen pr. kWh.

Det afhænger prisen på kWh af

Prisen pr. kWh afhænger af flere faktorer. Læs med nedenfor og bliv klogere på, hvilke faktorer der er tale om.

Udbud og efterspørgsel

Først og fremmest bestemmes prisen af markedsmekanismer – altså udbud og efterspørgsel. Bliver der produceret mere strøm, end der efterspørges, vil prisen falde – produceres der mindre, end der efterspørges, vil prisen stige. Sådan groft sagt.

De højeste elpriser på en given dag, også kendt som spidsbelastningsperioder, ligger typisk i morgen- og aftentimerne - som er de tidspunkter, hvor danskernes forbrug er højest, mens produktionen fra vedvarende energikilder modsat er lavest. I kontrast hertil er elpriserne ofte lave om natten, når der er meget vindproduktion, samt midt på dagen, hvor solcelleproduktionen er høj – begge disse perioder er samtidig kendetegnet ved et lavere energiforbrug.

Men udbud og efterspørgsel er ikke de eneste faktorer. Prisen afgøres nemlig også af, hvilket elselskab du har, og hvilken type aftale du har indgået med dem.

Mand i vindue med sollys

Din elaftale

Ligesom et banklån kan komme med en fast eller variabel rente, kan du også få en elaftale med en fast eller variabel pris. Betaler du en fast pris, er det ligegyldigt, hvornår på dagen du bruger strøm – det koster altid det samme. Har du en aftale med en variabel pris, afhænger prisen af markedsprisen på strøm, når du bruger dine elektroniske apparater.

Læs mere: Energimærkning af boliger

Valget af elselskab betyder også noget for prisen, da prisen på én kWh ikke kun består af den ‘rene’ pris på strømmen. I prisen indgår også moms, afgifter og en betaling til dit valgte elselskab.

Læs mere: Alt du skal vide om Tarifmodel 3.0 

Typisk bør du overveje, hvad du betaler i abonnement, samt hvilket gebyr der pålægges dit forbrug. Mens nogle selskaber tilbyder en højere abonnementspris med et lavere forbrugsgebyr, har andre den modsatte struktur, hvor abonnementet er billigt (eller gratis), mens forbrugsgebyret er en smule højere.

Ligesom du kan skifte bank for at opnå en lavere rente eller færre gebyrer, kan det også være en god idé at se nærmere på den aftale, du har indgået med dit elselskab. Der kan nemlig være betydelige besparelser at hente.

Kaffe og bog på bord

Så mange kWh bruger danskere i gennemsnit.

Hvor mange kWh der bruges i danske husstande, afhænger af flere faktorer, såsom husstandens størrelse, opvarmningsmetode, elektriske apparater og hjemmets generelle energieffektivitet. F.eks. bruger en større familie typisk mere elektricitet end en enkelt person eller et par.

Energistyrelsen anslår dog, at en gennemsnitsdansker bruger 1.600 kWh om året.

Hvis du vil følge med i dit eget forbrug, tilbyder langt de fleste elselskaber en selvbetjeningsløsning, hvor du løbende kan følge med i, hvor mange kWh du bruger.

Sollys, der falder ind på et køkken

Hvor mange kWh bruger vi i Danmark?

Af ren nysgerrighed kan vi prøve at sammenligne privatforbruget for en enkeltperson eller en lille familie med det samlede nationale forbrug af kWh i Danmark.

Danmarks forbrug

I 2023 var vores samlede forbrug 1.170.250.329 gigajoule (GJ), hvilket svarer til ca. 325 milliarder kWh. Det er dog industrien, som står for langt størstedelen af det samlede forbrug. De danske husholdninger står for kun 75 milliarder kWh (altså cirka en fjerdedel af forbruget). 

Det er et svimlende stort tal, som kan være svært at forholde sig til. Den gode nyhed er dog, at tallet er på vej nedad. Selvom der er tale om et marginalt fald sammenlignet med år 2022, er der et betydeligt fald, når vi ser tilbage over en længere periode.

Selvom 75 milliarder er et gigantisk tal, er vi danskere som privatforbrugere altså blevet meget bedre til at energioptimere vores hjem og spare på strømforbruget. Samtidig bliver en stadig stigende del af vores elforbrug dækket af vedvarende energikilder. 

I 2022 udgjorde strøm fra vedvarende energikilder således 81% af det samlede energiforbrug

Solenergi spiller stadig en relativt beskeden rolle i det samlede energiregnestykke, men både populariteten og produktionen er i kraftig vækst. I år 2022 udgjorde produktionen fra solenergi 6,2 % af den samlede indenlandske elforsyning, hvilket næsten er en fordobling sammenlignet med de to foregående år.

Generer din egen strøm med solceller på taget.

Din egen energifabrik

Med solceller kan du få din egen lille energifabrik på dit tag. Solcellerne vil producere ren, vedvarende energi fra solens stråler, som kan bruges i hjemmet, når du f.eks. svinger støvsugeren, vasker tøj, ser fjernsyn og meget andet. 

Læs mere: Hvordan virker en solcelle?

Det betyder, at du kan mindske din afhængighed af det offentlige elnet og dække en betydelig del af dit eget strømforbrug. Den udvikling vil helt konkret betyde, at beløbet på din strømregning bliver langt mindre.

Tilføjer du et batteri og Heartbeat intelligent energistyring, vil du tilmed kunne spare penge, selv når solen ikke skinner. Systemet køber og sælger automatisk strøm på de tidspunkter, hvor priserne er lavest. Når strømmen er billigst, består den også af en større andel af vedvarende energi, hvilket giver dig mulighed for at opnå et mere bæredygtigt forbrug året rundt.

En mere bæredygtig verden

Lige så vigtigt er det, at solcellerne øger din uafhængighed og selvforsyning. På den måde mindsker du også din afhængighed af fossile brændstoffer og konventionel elektricitet, som ofte produceres på bekostning af miljøet.

Læs også: Fordele og ulemper ved solceller

Skiftet er dermed et skridt i retning mod en mere bæredygtig verden. Ved at generere din egen strøm fra solen reducerer du nemlig din CO2-udledning betydeligt, hvilket bidrager til at bremse den globale opvarmning.

Læs mere: Konsekvenser af global opvarmning

Som samfund har vi brug for, at flere personer tager medansvar for klodens fremtid, så vi sammen kan bremse den globale opvarmning og nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til under 1,5 grader inden år 2030.

Udbredelsen af solceller kan spille en stor rolle i at nå dette mål, og hos 1KOMMA5° står vi klar til at hjælpe dig i gang med rejsen. Vi er med fra start til slut, og vi ønsker at gøre installationsprocessen så nem som overhovedet muligt.

Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Beregn dit potentiale

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.

Vi klarer papirarbejdet

Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.

Levering, montering og service

Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.

Vil du se dine mulige besparelser?

På kun ét minut kan du beregne dine mulige besparelser med et solcelleanlæg.

Beregn dine besparelser:

Trin 1 af 3

Hvor mange bor i din husstand?

Kender du dit årlige elforbrug? 

1

Ca. kWh: 2.550

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader

Vi er helt sikre på, at Heartbeat kommer til at skabe resultater for vores kunder. Derfor garanterer vi en besparelse på mindst 2000 kr. de første 2 år med Heartbeat.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Med Heartbeat, tilbyder vi, som de eneste på markedet, garanterede besparelser. Dette gør vi, da vi er så sikre på, at Heartbeat gør sit job. Med mere end 10.000 installerede Heartbeat-enheder rundt i Europa, tør vi godt at garantere mindst 2000 kr. i besparelse de første 2 år.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Book et møde med en rådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.


Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.