Solenergi

Salg af strøm fra solceller: Sådan fungerer det.

Læs alt om overskudsstrøm fra solceller i vores blogindlæg. Vi udforsker processen med at omdanne overskudsenergi til økonomisk gevinst og deler indsigt i skatteregler samt fordelene ved at bidrage til den grønne energirevolution. Uanset om du er nysgerrig på økonomisk incitament eller ønsker at bidrage til en bæredygtig fremtid, har vi de oplysninger, du har brug for. Tag det første skridt mod at gøre dit hjem til en del af den grønne energiløsning og start din rejse mod en mere bæredygtig fremtid i dag.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

10 min
image missing

Forestil dig at kunne producere mere energi, end du selv har brug for, og i stedet dele den overskydende energi med dit lokalsamfund, bidrage til at reducere CO2-udledningen og samtidig tjene penge på det. Det er faktisk ikke bare en drøm – det er virkeligheden med solcelleteknologi.

Her har du nemlig den unikke mulighed at sælge den overskudsstrøm, som du ikke selv bruger. Det gør både, at endnu flere kan få del af den grønne energi, som dine solceller producerer, men du får altså også en kontant betaling for det.

Føler du dig klar til at omdanne dit hjem til et energiproducerende powerhouse? Så tag med os på en spændende rejse gennem salg af strøm fra solceller, hvor vi deler alt, hvad du har brug for at vide for at komme i gang med at dele din overskudsenergi med verden. 

Lad os sammen gøre en forskel for vores planet og vores fremtid!

Læs alt om hvordan en solcelle virker
Prøv vores prisberegner og få et tilbud på solceller

Hvad får man pr. kWh solcellerne producerer?

Når solcellerne arbejder på højtryk og producerer energi, opstår det naturlige spørgsmål: ‘Hvad får jeg egentlig for hver produceret kilowatt-time (kWh)?’

Hvad er kWh?

kWh er en forkortelse for kilowatt-time og er en mængdeangivelse for forbrug af elektricitet.

Når vi skal måle elektricitet, benytter vi enheden watt. Watt er et udtryk for strømmens effekt eller kraft – for eksempel angives elektriske apparaters ydeevne i watt. Ligesom vi kender det fra vægtsystemet, hvor kilogram (kg) er 1.000 gram, er kilowatt (kW) 1.000 watt.

Læs mere om kWh her.

Præcist hvilken pris du får per produceret kWh solenergi, afhænger af den aftale, du indgår med din produktionsleverandør, som køber din overskydende strøm. Det er derfor en god idé at undersøge markedet grundigt for at sikre, at man får den mest fordelagtige aftale.

Du kan dog forvente at få et sted mellem 0,25 - 0,75 kr. per kWh i gennemsnit.

Alt du skal vide om energioptimering
Solcelle montering

Kan det betale sig at sælge strøm fra solceller?

Så absolut. Det kan sagtens betale sig at sælge strømmen fra sine solceller - hvorfor du også bør investere i en batteribank.

Hvis alternativet er, at den grønne energi går til spilde, er det da klart at foretrække, at du får en økonomisk gevinst ud af det, samtidig med at du forsyner resten af Danmark med mere bæredygtig og vedvarende energi.

At bidrage til en mere bæredygtig fremtid er ikke kun en personlig gevinst, men også en samfundsmæssig. Ved at sælge overskudsstrøm bidrager du til at reducere behovet for fossile brændstoffer og fremmer overgangen til vedvarende energikilder på en økonomisk bæredygtig måde. 

Du hjælper faktisk os alle sammen i kampen mod at nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til under 1,5 grader inden 2030. Det er en win-win situation, der ikke kun gavner dig, men også vores planet og fremtidige generationer.

Få et tilbud på et komplet solcelleanlæg med batteri

Men vi skal også være ærlige - den bedste økonomiske gevinst opnås, hvis du kan bruge al den producerede strøm selv eller lagre den til senere forbrug. Det skyldes den nuance, at når du sælger strøm tilbage til elnettet, modtager du normalt en lavere pris end den, du betaler for at forbruge ekstra strøm. Det betyder, at det kan være mere rentabelt at bruge al strømmen selv. 

Men hvis du producerer så meget strøm, at du ikke selv kan nå at bruge det, giver det nærmest ikke mening ikke at sælge den videre til elnettet. Både for din egen pengepungs skyld, men også for vores samfund. Det vil stadig være en betydelig kilde til indtægt og kan hjælpe med at dække omkostningerne ved dit solcelleanlæg.

Faktisk har det også fra den 1. januar 2020 været et krav, at alle nye installerede solcelleanlæg skal tilmeldes en elproduktions-leverandør, så strømmen kan sælges videre.

Skatteregler omkring salg af overskudsstrøm fra solceller.

Når du ønsker at sælge overskudsstrømmen fra dine solceller, skal du også være opmærksom på de skatteregler, der er.

I øjeblikket må du sælge for 7.000 kr. skattefrit, hvorefter du beskattes med 60% af alt salget, der overstiger de 7.000 kr.

Hvis I er flere, der ejer solcelleanlægget (f.eks. som ægtepar), har I alle et bundfradrag på 7.000 kr. og kan derfor lægge fradragene sammen.

Lad os illustrere med et eksempel: Jens og Jytte har i løbet af 2024 solgt overskudsstrøm fra deres solceller for i alt 16.000 kr. Da både Jens og Jytte har et bundfradrag på 7.000 kr., er de første 14.000 kr. altså fuldkommen skattefri.

De sidste 2.000 kr. skal dog beskattes med 60%; 60 · 2000 / 100 = 1.200 kr.

Altså skal der kun betales 1.200 kr. i skat ud af de i alt 16.000 kr., som Jens og Jytte har solgt overskudsstrøm for, og der er altså 14.800 kr. tilbage til dem selv

Solceller på tag

Installer solceller på dit tag og bliv en del af den grønne energirevolution.

Hvis du ønsker at installere solceller på dit tag, kan vi kun støtte op om denne fantastiske beslutning. Du er en klimahelt, og din beslutning om at gøre en aktiv forskel i kampen for vores miljø og klodens fremtid er virkelig inspirerende.

Her hos 1KOMMA5° hylder vi mennesker som dig, der tager ansvar og værner om vores planet. Derfor er vi også engagerede i solceller, da vi tror på, at vedvarende energi er nøglen til at bremse klimaforandringerne.

Vedvarende energi bringer ikke kun fordele for vores samfund, men også for den enkelte forbruger. Med et solcelleanlæg på dit tag kan du føle, at du har din egen bæredygtige energifabrik, der udnytter solens stråler til at skabe elektricitet til dit hjem. 

Få et tilbud på solceller i dag

Og ved at investere i solceller reducerer du ikke kun dit klimaaftryk, men du kan også se frem til lavere elregninger, ligesom du altså også kan sælge overskudsstrømmen.

Så hvorfor vente? 

Start din rejse mod at gøre dit hjem til hjertet i den grønne energirevolution i dag. Vores professionelle og dedikerede team står klar til at hjælpe dig med at gøre processen så gnidningsfri som muligt.

Få et tilbud på solceller i dag og skab et hjem, hvor du kan bo med god samvittighed. Lad os sammen gøre en positiv forskel for vores planet!

Læs om alle fordele og ulemper ved solceller