Et grønt hjem

Hvad bruger mest strøm?

Få indsigt i hvilke apparater der er de største strømslugere derhjemme. Alt fra vaskemaskiner til tørretumblere - Opdag de mest energiforbrugende enheder, og lær hvordan du kan reducere dit elforbrug effektivt. Tag kontrol over din strømregning med vores vejledning til energieffektivitet i hjemmet.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

10 min
image missing

Hvad bruger mest strøm i hjemmet?

"Hvad bruger egentlig mest strøm i mit hjem?"

Det er et spørgsmål, mange nok har stillet sig selv i den seneste tid. Energieffektivitet og energioptimering er vigtige elementer af vores hverdag – og er blevet det i højere grad i lyset af de seneste energikriser. Fx planlægger mange danskere nu deres vasketøj efter, hvornår strømmen er billigst.

Derfor er der også en øget bevidsthed omkring, hvilke dele af vores hjem der generelt sluger mest strøm. Det er ikke kun et spørgsmål om at spare penge på elregningen, men også et spørgsmål om at bruge vores ressourcer smartere, så vi reducerer vores klimaaftryk og bidrager til en mere bæredygtig fremtid.

Hvis vi skal nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til under 1,5 grader, må vi alle tage ansvar og gøre, hvad vi hver især kan.

I indlægget her kan du se en opgørelse fra Energistyrelsen, som viser, hvor elforbruget i dit hjem typisk er størst.

Selvom der er mange apparater i vores hjem, der bruger strøm, er der visse kategorier, der står ud som de store strømslugere. Som det kan ses på cirkeldiagrammet, er specielt underholdning, vask, køle- og fryseapparater og TV store strømslugere.

At være bevidst om disse store strømslugere i dit hjem kan være et skridt i retning af at reducere dit energiforbrug og skabe et grønnere hjem.

Læs mere: Konsekvenserne af klimaforandringerne

1KOMMA5° Heartbeat løsning til solceller
hvad bruger mest strøm

Hvilke konkrete apparater bruger mest strøm?

Hvis du er nysgerrig på, præcist hvilke apparater der står for det største strømforbrug, har vi heldigvis også en liste klar. Vi har taget udgangspunkt i de mest almindelige produkter i danske husholdninger, og derfor udeladt mere sjældne, men meget strømslugende elementer.

Har du f.eks. en håndklædetørre på dit badeværelse, har du vundet jackpotten i stort strømforbrug. Det er måske det enkeltstående mest strømforbrugende apparat, du kan have i hjemmet, og det årlige forbrug estimeres til at være over 1.000 kWh. Det er i øvrigt svarende til 2/3 af en gennemsnitsdanskers årlige forbrug.

Læs mere om hvad en kWh er
Få et overblik over hvad der udleder mest CO2

Men herunder kan du altså se en liste med de fire mere almindelige apparater i de danske hjem, som sluger mest strøm.

  1. Tørretumbler: Ca. 420 kWh/år

  2. Vaskemaskine: Ca. 325 kWh/år

  3. Opvaskemaskine: Ca. 300 kWh/år

  4. Kølefryseskab: Ca. 200 kWh/år

Dette er selvfølgelig estimater, og det reelle strømforbrug vil afhænge af den enkelte model og brugsmønster. Er du mere nysgerrig på dine apparaternes strømforbrug, har Energistyrelsen lavet en beregner, hvor du kan få estimater på strømforbruget for en meget lang række forskellige apparater i hjemmet.

Sådan sænker du din strømregning: 5 gode råd

I en tid med stigende elpriser bliver det endnu mere relevant at kigge på, hvad man selv kan gøre for at sænke sin strømregning.

Den lavere strømregning er selvfølgelig rigeligt incitament for mange, men du skal også huske på, at du ved at kigge på disse optimeringer også er med til at skabe et mere bæredygtigt hjem. Dermed bidrager du også til at skabe en mere bæredygtig planet for fremtidige generationer.

Her er 5 tips til at sænke din strømregning.

1. Opgrader dine strømslugere til bedre energimærker

Hvis du har ældre apparater, såsom køleskabe, vaskemaskiner eller opvaskemaskiner, kan det være en god idé at overveje at opgradere til nyere modeller med bedre energimærker. Apparater med bedre energimærker har en højere energieffektivitet og bruger mindre strøm, hvilket i sig selv sparer dig penge på lang sigt.

2. Sluk elektronik, når det ikke er i brug

Mange elektroniske apparater bruger stadig strøm, selv når de er i standbytilstand. Det gælder for fjernsyn, computere, opladere og lignende. Det kan spare dig for betydelige mængder strøm blot at slukke for dem, når de ikke er i brug. Brug også strømsparetilstande, hvor det er muligt, da det også reducerer strømforbruget.

3.Vær effektiv i vask og tørring

Du bør først sætte vaskemaskinen eller opvaskemaskinen i gang, når du har til en fuld vask. Fylder du ikke maskinerne til deres kapacitet, er det spild af både energi og vand. Det samme gør sig selvfølgelig gældende for tørretumblere.

Du bør dog heller ikke proppe for meget tøj i vaskemaskinen eller tørretumbleren. Det resulterer nemlig i længere vaske- og tørretider.

4.Vask ved lavere temperaturer

Du kan også med fordel overveje at vaske ved lavere temperaturer. Det giver en besparelse på regningen, da vaskemaskinen ikke skal bruge lige så meget energi på at varme vandet op.Hvis man er vant til at vaske ved højere temperaturer, kan man måske tænke, at vasketøjet ikke bliver ordentligt rent. Men vaskemidler i dag er også effektive ved lavere temperaturer og kan stadig levere rene og friske resultater.

Vær dog opmærksom på, at hvis du vil vaske tøj helt nede på 15 eller 20 grader, kræver det dog noget vaskemiddel specielt beregnet til koldvask.

5.Investér i solceller

Hvis du er på udkig efter en langsigtet investering og ønsker at være mere selvforsynende, kan investering i solceller være en fremragende mulighed.

Med solceller får du muligheden for at generere din egen elektricitet. Det betyder, at du får en lavere elregning, da du ikke har behov for at købe strøm fra det offentlige elnet i samme grad som før.Udover den lavere strømregning, kan du også nyde, at solceller genererer ren og grøn energi ved hjælp af sollys, hvilket reducerer din CO2-udledning og miljøpåvirkning. Ved at producere din egen bæredygtige elektricitet hjælper du med at bevæge samfundet i retning af en mere bæredygtig fremtid og bidrager til at reducere den globale opvarmning og luftforurening.

Læs mere: Eksempler på CO2-neutrale energikilder

Ved at følge disse råd kan du ikke kun spare penge, men også gøre din bolig mere energieffektiv. Dette er en win-win-situation, der gavner både din økonomi og planeten.

Læs mere: 9 tips og gode råd til energibesparelser

Prøv vores prisberegner og få et tilbud i dag