Solcelleinstallationer

Aflæsning af elmåler: Sådan gør du.

I dag er langt de fleste elmålere fjernaflæst. Fjernaflæste elmålere registrerer automatisk dit forbrug, og det vil sige, at du højst sandsynligt ikke selv behøver at aflæse din elmåler. Hvis du har en ældre måler, vil du dog stadig selv skulle aflæse din elmåler én gang om året. Selv hvis du har en fjernaflæst elmåler, vil du måske gerne vide, hvordan du selv aflæser den. Uanset om du ønsker at kunne aflæse din elmåler af lyst eller nød, står vi klar til at gøre dig klogere på, hvordan du gør det, og hvad tallene på elmåleren betyder.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

5 min
image missing

Forstå din elmåler.

For at kunne aflæse din elmåler, er det vigtigt at du forstår den og de tal, der er på den.

Detaljerne på din elmåler kan variere afhængigt af modellen og producenten. På moderne fjernaflæste modeller præsenteres oplysningerne typisk på et digitalt display, der giver et overblik over dit energiforbrug.

Det er dog ikke ualmindeligt at føle sig forvirret over de forskellige tal og symboler på displayet. For at afhjælpe denne forvirring vil vi her give en oversigt over de typiske tal, du kan støde på, og hvad de repræsenterer:

  • Tallet efterfulgt af "kWh" angiver dit samlede elforbrug målt i kilowatt-timer.

  • Tallet efterfulgt af "kW" viser dit øjeblikkelige elforbrug i kilowatt.

  • Hvis du har solceller eller anden form for egenproduktion, kan du også se, hvor meget elektricitet du selv genererer.

Derudover indeholder elmåleren også vigtige oplysninger som aftagenummer og målernummer.

Sådan aflæser du din elmåler.

Hvis du selv skal aflæse din elmåler, er første trin i processen at lokalisere, hvor i dit hjem den befinder sig. Typisk vil det være i entreen, men det kan også være i f.eks. bryggers eller kælder.

Hvis din måler ikke fjernaflæses, vil du modtage et aflæsningskort fra dit netselskab, når det er ved at være tid til aflæsningen. Det kort skal du bruge til at aflæse, notere og indberette dit totale forbrug.

Afhængigt af alderen på din elmåler vil tallet, du skal bruge, enten fremgå af et display eller et mekanisk tælleværk. Det er tallet i kWh, du skal kigge efter, hvis du skal indberette dit forbrug til netselskabet. Hvis du i stedet ønsker at blive klogere på dit forbrug lige nu, skal du kigge efter tallet, der er efterfulgt af kW.

Hvad er kWh?

kWh er en forkortelse for kilowatt-time og er en mængdeangivelse for forbrug af elektricitet.

Når vi skal måle elektricitet, benytter vi enheden watt. Watt er et udtryk for strømmens effekt eller kraft – for eksempel angives elektriske apparaters ydeevne i watt. Ligesom vi kender det fra vægtsystemet, hvor kilogram (kg) er 1.000 gram, er kilowatt (kW) 1.000 watt.

Læs mere om kWh her.

Lovkrav om fjernaflæste elmålere.

Fra den 1. januar 2027 bliver fjernaflæsning lovpligtigt, så det er muligt at aflæse elmålere og andre energimålere eksternt, enten via en computer eller telefon, som en del af EU's Energieffektivitetsdirektiv (EED). Ændringen forventes at få betydelige miljømæssige og praktiske fordele.

Ved at implementere fjernaflæsning af målere vil CO2-udledningen kunne reduceres, og ressourceforbruget optimeres. Samtidig vil det lette arbejdet for ejendomsadministratorer og beboere, der deler forbrugsomkostninger, da det vil gøre det nemmere at overvåge og styre energiforbruget.

Siden 25. oktober 2020 har det også været lovkrav, at alle energi-, varmtvands- og varmefordelingsmålere monteret efter denne dato skal kunne fjernaflæses.

Prøv vores prisberegner og få et tilbud på solceller

Hold øje med dit forbrug og spar penge.

Selvom de fleste ikke længere behøver at aflæse deres elmåler og indrapportere forbruget, kan det stadig være en god idé at aflæse den regelmæssigt.

Ved at holde øje med din elmåler, enten ved at aflæse den fysisk eller via digitale platforme, kan du få en bedre forståelse af dit forbrugsmønster og identificere områder, hvor der er potentiale for besparelser.

Ved at identificere disse områder kan du træffe valg og lave ændringer i hverdagen for at løse dem og reducere dit energiforbrug.

Desuden giver løbende overvågning af dit forbrug dig mulighed for at følge med i effekten af eventuelle ændringer, du foretager for at reducere dit forbrug. Det kan f.eks. omfatte, at du skifter nogle af dine elektroniske apparater til modeller med bedre energimærke, eller måske justerer du ‘bare’ nogle af dine vaner i hverdagen. Bliv klogere på alt om energimærkning.

Uagtet hvilken tilgang du vælger, kan du ved at være proaktiv og opmærksom på dit forbrug ikke kun spare penge på din elregning, men også bidrage til at reducere belastningen på miljøet ved at mindske dit energiforbrug.

Læs mere: Hvad bruger mest strøm i hjemmet?

Læs mere: Gode råd til energioptimering af dit hjem

Aflæsning af elmåler i forbindelse med flytning.

Når du planlægger at flytte, er det vigtigt at informere dit elselskab, så din elmåler kan aflæses korrekt. 

Det sikrer, at din afregning er nøjagtig, og at du ikke bliver ansvarlig for strømforbruget efter din fraflytning, hvilket du selvfølgelig ikke er interesseret i. 

Du kan både meddele din flytning med tilbagevirkende kraft op til fem dage efter, eller for en mere problemfri proces, kan du gøre det op til to måneder i forvejen.

Selvom mange elmålere aflæses automatisk, kan det være fornuftigt også at foretage en manuel aflæsning. Det giver dig fuldstændig vished for, at der ikke sker fejl i processen. 

Du kan notere tallene ned eller tage et billede af elmåleren, så du er sikker på, at der ikke sker fejl eller misforståelser og sikre en korrekt afregning. På den måde undgår du også at blive opkrævet for strømforbruget af de nye beboere, hvis der skulle opstå en fejl i den automatiske aflæsning.