Et grønt hjem

Vedvarende energi - Alt du skal vide.

Opdag betydningen af vedvarende energi og dens vigtige rolle. Udforsk forskellige vedvarende energiformer og deres bidrag til en grønnere verden. Tag det første skridt med solenergi på dit eget tag og vær med til at bidrage til den grønne omstilling og gør en væsentligt forskel for vores planet.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

15 min
image missing

Hvad er vedvarende energi?

Vedvarende energi er den fællesbetegnelse, der bruges, når vi skal kategorisere de af jordens energiformer, der er vedvarende og derfor ikke slipper op i menneskehedens levetid. 

Nogle kalder også vedvarende energi for grøn energi eller bæredygtig energi, så kært barn har mange navne. Det vigtige er dog ikke, hvad vi helt præcist kalder denne energiform. Det handler om dens evner, og dens vigtige rolle i udformningen af fremtidens planet.

I bund og grund er vedvarende energi en måde at udnytte jordens naturlige ressourcer på, der ikke udleder skadelige gasser i atmosfæren eller forbruger ikke-fornyelige ressourcer som kul, olie eller naturgas.

Vedvarende energiformer som solenergi, vindenergi, bioenergi og vandkraft kommer nemlig med den ganske betydelige fordel, at de så at sige vedligeholder sig selv, mens vi bruger dem. Vi kommer f.eks. ikke til at løbe tør for vind, vand eller solens stråler lige foreløbigt. Derfor sparer de klimaet for en masse CO2-udledning.

Verdens store CO2-udledning er en altafgørende årsag til de klimaforandringer, kloden har gennemgået de sidste årtier. Hvis vi vil sikre, at planeten forbliver et levested for alle levende væsener, er det afgørende, at vi - både på nationalt og internationalt plan - implementerer flere løsninger med vedvarende energi.

De vedvarende energikilder er nemlig uudtømmelige, og denne uudtømmelighed gør vedvarende energi til en pålidelig og bæredygtig løsning for vores energibehov. Samtidig reducerer brugen af vedvarende energi vores afhængighed af fossile brændstoffer og mindsker den negative påvirkning på miljøet.

Prøv vores prisberegner og spar penge på din elregning
hvad bruger mest strøm

Hvilke typer vedvarende energi findes der?

Heldigvis findes der en masse forskellige former for vedvarende energi, og efterhånden har vi også de rette teknologier til at udnytte dem.

Her kan du se, hvilke forskellige former for vedvarende energi der er de mest almindelige:

  • Solenergi

Solen er den vigtigste energikilde, vi har. På bare 1,5 time modtager jorden så meget energi fra solen, som vi mennesker bruger på et helt år. Solenergi er en ren og vedvarende energikilde, der er rigeligt tilgængeligt - især i solrige områder. Solens stråler kan både udnyttes gennem solceller og solfangere, der kan producere hhv. strøm og varmt vand.

Læs mere: Hvordan virker en solcelle?

  • Vindenergi

Vindenergi er også en super vigtig, vedvarende energikilde. Det er også en energikilde, som vi benytter rigtig meget i Danmark. Man skal ikke køre meget rundt i det danske landskab, inden man får øje på en af landets mange vindmøller. Faktisk har vi over 6.000 vindmøller i Danmark, som hjælper med at producere vedvarende energi. Så når du er møg irriteret over igen at skulle cykle i pivende modvind, kan du i det mindste glæde dig over, at der bliver produceret en masse vedvarende energi gennem vores mange vindmøller.

  • Vandenergi

Vandenergi handler om at bruge vandets bevægelse til at lave strøm. Store maskiner kaldet "vandturbiner" bruger vandets kraft til at lave elektricitet, præcis som en cykel bruger dine bens til at dreje hjulet.

Energi udvindes i vandkraftværker på lokationer, hvor vandet kan strømme stærkt nok til at drive turbinerne. I Danmark har vi ‘kun’ 8 små vandkraftværker, da der er relativt få steder, hvor vandet strømmer stærkt nok til at kunne udvinde energi.

Til gengæld kigger man på, hvordan man kan udnytte den energi, der er i havets bølger. Det er ikke en teknologi, der er så langt i sin udvikling, men bølgekraftværker kan være en ganske interessant tilføjelse til det danske arsenal af vedvarende energikilder.

  • Jordenergi

Jordenergi, også kaldet geotermisk energi, går ud på at udnytte den energi, der gemmer sig i jordens indre. Jordens indre er nemlig en enorm energikilde, som består både af energi, der stammer helt tilbage fra da jorden opstod, samt den løbende produktion af varme fra de radioaktive processer, der foregår i jordens indre.

Jordenergi kan både bruges til at generere varme og elektricitet, og specielt i områder med vulkansk aktivitet er det relevant at kigge på denne type vedvarende energi. Det skyldes, at i sådanne områder skal man ikke bore lige så langt ned i undergrunden for at finde temperaturer, som er varme nok til at udvinde energi.

Man kan dog også sagtens udnytte geotermisk energi i lande som Danmark. Vi har på nuværende tidspunkt 3 små geotermiske varmeværker, men der bliver kigget ind i, hvordan vi som nation kan udnytte denne energiform i højere grad.

Få et overblik over hvad der udleder mest CO2
Bliv klogere på hvad der bruger mest strøm i hjemmet

Vedvarende energis vigtige rolle i rejsen mod en grøn og bæredygtig fremtid.

Som oversigten ovenfor viser, er der altså masser af muligheder, når det kommer til vedvarende energi. Som individer og som samfund er det vigtigt, at vi opsøger de muligheder og indfrier det potentiale, vedvarende energi har, hvis vi vil give en velfungerende klode videre til de fremtidige generationer.

Vedvarende energi spiller nemlig en afgørende rolle i rejsen mod en grønnere og mere bæredygtig fremtid.

Hvorfor? Fordi disse kilder aldrig slipper op. De er som en uendelig gave, naturen forærer os hver dag. Solen titter frem om morgenen, vinden puster forsigtigt, træerne vokser og vandet flyder. Det er en uophørlig cyklus af energi, der er her for at blive. 

Og den bedste del? Ved at bruge disse kilder undgår vi at gøre skade på vores planet. Vi belaster ikke atmosfæren med farlige gasser, vi tømmer ikke vores naturressourcer, og vi efterlader ikke vores jord udmarvet og træt.

Hos 1KOMMA5° er vi all-in på vedvarende energi. Vi tror på, at det her er den eneste vej frem, hvis vi skal nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til under 1,5 grader.

Samtidig kommer vedvarende energi med en masse fordele. Både for vores samfund, men også for den enkelte forbruger.

Udover at vedvarende energi mindsker luftforeningen, og dermed kan være med til at bremse udviklingen af de menneskeskabte klimaforandringer, skaber vedvarende energi også økonomiske muligheder og arbejdspladser. 

Produktion, installation og vedligeholdelse af vedvarende energianlæg giver arbejdspladser og styrker økonomien. Desuden er vedvarende energikilder uafhængige af importerede brændstoffer, hvilket kan forbedre energi-sikkerheden og mindske sårbarheden over for geopolitiske spændinger.

For den enkelte forbruger giver vedvarende energi også en række fordele. En af de mest mærkbare fordele er besparelsen på elregningen. Når du producerer din egen elektricitet fra solceller, reducerer du behovet for at købe strøm fra elnettet. Det kan føre til betydelige besparelser over tid og give dig mere kontrol over dine energiomkostninger.

Samtidig kan vedvarende energiløsninger som solcelleanlæg og varmepumper også øge værdien af dit hjem. Grønne hjem er ofte mere attraktive for købere, og investeringen kan give dig en solid tilbagebetaling, hvis du beslutter dig for at sælge din ejendom i fremtiden.

Læs mere om CO2 neutralitet og EU's målsætninger
Prøv vores prisberegner og få et tilbud i dag
Energy

Vedvarende energi i Danmark.

Vedvarende energi skal på sigt gøre Danmark uafhængig af fossil energi. Danmark har således et udtalt mål om, at vi i 2050 skal være uafhængige af fossile brændsler, og derfor skal vi kunne producere nok vedvarende energi til at kunne dække vores samlede energiforbrug. 

Både produktionen af vedvarende energi, og andelen af vores samlede energiforbrug, der udgøres af vedvarende energi, stiger løbende. Siden man for alvor begyndte at opgøre tallene i 1990, er produktionen og forbruget af vedvarende energi mere end tredoblet. Helt præcist er det steget med 363%.

Og som grafen herunder viser, udgør vedvarende energi lige under halvdelen af vores samlede danske energiforbrug.

Bruttoenergiforbug

Selvom tallene og ambitionerne lyder flotte, mener vi hos 1KOMMA5 ikke, at de er høje nok. Selvom vi har gjort store fremskridt i retning af en bæredygtig fremtid, er udfordringerne i forhold til klimaændringer og miljøpåvirkning stadig betydelige og presserende.

Læs mere: Konsekvenserne af klimaforandringerne

Vi mener, at det er afgørende at stræbe efter endnu mere ambitiøse mål og initiativer for at bremse klimaændringerne og beskytte vores planet. Vi er overbeviste om, at der altid er plads til forbedringer, innovation og vedvarende engagement i at fremme grøn energi og reducere vores afhængighed af fossile brændstoffer.

Ved at opretholde et fortsat fokus på udviklingen af ​​grønne teknologier, øge bevidstheden om bæredygtighed og styrke vores indsats for at beskytte miljøet, kan vi alle bidrage til at gøre en positiv forskel og forfølge en endnu grønnere og mere bæredygtig fremtid.

Prøv vores prisberegner og få et tilbud i dag

Installer solceller på dit tag og få vedvarende og billig energi direkte i stikkontakten.

Hvis du gerne vil tage et skridt i den mere grønne og bæredygtige retning, bør du kigge på, hvordan du får mere vedvarende energi i din hverdag. En af de muligheder, du har, er at installere solceller på dit tag. På den måde får du vedvarende og billig energi direkte ind i stikkontakterne.

Med et solcelleanlæg på taget er det som at have sin helt egen bæredygtige energifabrik, hvor solceller udnytter solens stråler til at skabe elektricitet til dit hjem. Dels sænker du dit klimaaftryk, men solcellerne vil også være en vej til en lavere strømregning.

Men solceller er ikke kun en teknologisk innovation – de er også et symbol på vores vilje til at tage vare på vores planet og skabe en bedre fremtid for kommende generationer.

Læs om fordele og ulemper ved solceller

Så hvorfor vente? Få et tilbud på solceller i dag, og snart vil du kunne opleve den utrolige kraft, der er i solens energi, og blive lidt ekstra glad, hver gang solen skinner fra en skyfri himmel. 

Vores professionelle og dedikerede medarbejdere sørger for, at processen bliver så problemfri som mulig. Det skal nemlig være nemt at gøre det rigtige for klimaet. 

Det er ikke blot en investering i dit hjem. Det er en investering i vores fælles fremtid. Gør det i dag og tag del i den grønne energirevolution.

Book et møde med en rådgiver fra 1KOMMA5°