Solcelleanlæg størrelse: Hvor mange solceller skal jeg bruge?

Hvor stort skal et solcelleanlæg være, og hvor mange solceller skal jeg bruge? Et stort og relevant spørgsmål, som næsten alle, der overvejer at investere i solceller, garanteret har stillet sig selv. 

Størrelsen på dit kommende solcelleanlæg er nemlig ikke bare en detalje – det er en afgørende faktor, der har stor betydning for, hvor meget du kan få ud af dit solcelleanlæg. Et solcelleanlæg bør nemlig blive dimensioneret korrekt for at kunne producere tilstrækkeligt med strøm til at opfylde ens energibehov, og ligeledes for at optimere afkastet på den investering, som solceller er.     

I dette indlæg vil vi gå i dybden med de forskellige faktorer, der afgør den optimale størrelse på dit solcelleanlæg, så du kan træffe den bedst mulige beslutning for både din økonomi og miljøet.

Lær mere om solceller
Solceller på tag

Hvor selvforsynende kan du blive med et solcelleanlæg?

Er du interesseret i et uforpligtende tilbud på et solcelleanlæg, så prøv vores prisberegner her.

Svar på 4 simple spørgsmål - så beregnes et anbefalelsesværdigt solcelleanlæg ud fra dine svar, som giver dig den optimale løsning til at blive så selvforsynende som muligt.

Spar op til 70% på elregningen

Markedsførende solceller med op til 40 års garanti

Øg værdien af din husstand

Beregn dine besparelser:

Trin 1 af 3

Hvor mange bor i din husstand?

Kender du dit årlige elforbrug? 

1

Ca. kWh: 2.550

Fakta:

  • Et intelligent solcelleanlæg kan reducere din effektive elpris med op til 85%.

  • For hver 1.000 kWh i årligt forbrug anbefales et solcelleanlæg på 1 kW.

  • En gennemsnitlig dansk husstand bruger ca. 1.500 kWh pr. person årligt.

  • Et solcelleanlæg på 6 kW kræver ca. 29 m² tagplads og 15 solcellepaneler.

  • Hvis du køber en elbil, kan dit elforbrug stige med op til 3.000 kWh årligt.

Hvad skal du tage højde for, når du skal vælge størrelsen på dit solcelleanlæg?

Der er en række faktorer, som du bør overveje nøje, inden du bestemmer dig for størrelsen på dit kommende solcelleanlæg. 

Det er vigtigt med en grundig undersøgelse, da et for lille anlæg ikke vil kunne producere tilstrækkeligt med strøm til at dække dit elforbrug. Omvendt kan en for stor installation være en unødvendig investering, hvor dit egetforbrug af solenergi ikke er højt nok til at udnytte anlæggets potentiale på en økonomisk fordelagtig måde.

Det er altså ikke bare et spørgsmål om at vælge det største anlæg muligt, men derimod om at tilpasse størrelsen til dine specifikke behov og omstændigheder. 

I din jagt på at finde den perfekte størrelse solcelleanlæg til dine behov bør du undersøge disse faktorer:

  1. Hvor højt er dit strømforbrug i kWh?

  2. Er der potentielle ændringer i dit forbrug?

  3. Hvor stor en andel af dit nuværende forbrug ønsker du dækket?

  4. Hvordan vender dine tagflader – og hvordan er deres størrelse og hældning?

  5. Hvad er effektiviteten på solcellepanelerne?

Mand i døråbning med sollys

1. Dit nuværende strømforbrug i kWh

Dit strømforbrug i kWh er en afgørende faktor, når det kommer til at finde ud af, hvilken størrelse dit solcelleanlæg bør have. I jagten på at finde den rette størrelse solcelleanlæg, vil husstandens forbrug næsten altid være det første parameter, man kigger på.

Det nemmeste er at kigge på din elregning og undersøge, hvad dit forbrug i kWh var sidste år. Som tommelfingerregel siger man, at en husstand typisk har et forbrug på 1.500 kWh per person.

For at finde ud af, hvor mange solceller du skal bruge for at dække dit nuværende forbrug, bruger vi tommelfingerreglen 1:1.000. Det vil sige, at for hver 1.000 kWh, din husstand har i forbrug, dimensionerer vi med tilsvarende 1 kW i solceller. Det skal dog siges, at dette kan variere en del – men det er udgangspunktet.

Lad os tage et eksempel: En typisk dansk familie med to voksne og to børn har et gennemsnitligt forbrug på omkring 6.000 kWh. For at dække deres behov, skal de altså bruge et solcelleanlæg på 6 kW.

En nøjagtig vurdering af dit forbrug vil sikre, at du ikke over- eller underdimensionerer dit solcelleanlæg, hvilket kan påvirke både effektiviteten og økonomien i dit solcelleprojekt.

Familie i sofa

Hvad er kWh?

kWh er en forkortelse for kilowatt-time og er en mængdeangivelse for forbrug af elektricitet.

Når vi skal måle elektricitet, benytter vi enheden watt. Watt er et udtryk for strømmens effekt eller kraft – for eksempel angives elektriske apparaters ydeevne i watt. Ligesom vi kender det fra vægtsystemet, hvor kilogram (kg) er 1.000 gram, er kilowatt (kW) 1.000 watt.

Læs mere om kWh her.

2. Potentielle ændringer i dit forbrug

En ting er, hvor meget strøm du forbruger lige nu, men du bør også overveje, om der er potentielle ændringer i dit forbrug inden for den kommende fremtid. Selvom dit nuværende forbrug er stabilt, kan det se meget anderledes ud allerede et par år ude i fremtiden.

Der kan være mange årsager til ændringerne. Måske planlægger I en familieforøgelse (flere mennesker i husstanden = et højere forbrug af strøm), måske overvejer I at købe en elbil, som skal oplades i hjemmet, eller måske overvejer I at investere i en varmepumpe, der også forbruger en del elektricitet.

Alle disse ændringer vil medføre, at din husstands strømforbrug naturligt vil stige ret markant. Når du derfor står midt i planlægningsfasen og skal undersøge, hvor stort et solcelleanlæg du skal bruge, er det vigtigt at indtænke sådanne faktorer.

Lad os tage eksemplet med en elbil. Har du endnu ikke en elbil, men regner med at købe en inden for kommende fremtid og primært vil oplade den i hjemmet, kan du regne med at se en stigning på små 3.000 kWh i dit årlige strømforbrug – baseret på en forventning om ca. 15.000 km kørsel årligt. 

Hvis vi tager udgangspunkt i den gennemsnitlige danske familie, vil det altså svare til en stigning i det årlige strømforbrug på 50%. Hvis du derfor ikke har indtænkt dette parameter i dimensioneringen af dit solcelleanlæg, kan du få dig en ærgerlig overraskelse på sigt.

Familie i indkørsel med elbil

Kan det svare sig med en batteribank?

Med en elbil vil det for rigtig mange kunne svare sig at få en batteribank, idet der naturligt vil opstå et stort elforbrug i løbet af aftenen og natten, når bilen skal oplades. 

Desto mere du kan oplade batteribanken i løbet af dagen, desto mere af din selvproducerede strøm fra solceller kan du benytte til at oplade din elbil om aftenen og natten. Jo flere energitunge enheder du har, jo mere mening giver det samtidig at kigge på intelligente energistyringssystemer såsom Heartbeat.

Heartbeat er din personlige strøm-trader, der – baseret på kunstig intelligens – analyserer dit forbrug, vejrudsigten og elprisen de kommende 24 timer. Ud fra disse løbende analyser sikrer systemet, at du altid køber den billigste strøm og ligeledes sælger, når strømmen er dyrest.

Dermed får du altid den billigste strøm i husstanden - helt automatisk.

Heartbeat intelligent energistyring opsat på væg

Hvad er en batteribank?

En batteribank fungerer som et slags energidepot til dit hjem. Når dine solceller eller elnettet producerer mere strøm, end du forbruger på et givent tidspunkt, vil den overskydende energi blive gemt i batteribanken til senere brug. På den måde kan du få mest muligt ud af den energi, du selv producerer, og dermed reducere behovet for at trække strøm fra elnettet.

 3. Hvor stor en del af forbruget skal dækkes?

Når du overvejer størrelsen på dit solcelleanlæg, er det også vigtigt at tage stilling til, hvor stor en del af dit nuværende energiforbrug du ønsker at dække med solenergi. Det kan nemlig variere afhængigt af dine personlige mål og præferencer.

Nogle mennesker ønsker at dække en så stor del af deres energiforbrug som muligt med solenergi for at opnå størst mulig uafhængighed fra det traditionelle elnet og reducere deres energiregning markant. 

Andre foretrækker kun at dække en del af deres forbrug med solenergi af forskellige årsager, såsom f.eks. budgetmæssige hensyn.

Det er vigtigt at overveje, hvilken andel af dit energiforbrug du ønsker at dække med solenergi, da dette vil påvirke størrelsen og kapaciteten af det solcelleanlæg, du vælger.

Solceller på tag

4. Størrelse, retning og hældning af dit tag

Når du dimensionerer dit solcelleanlæg, er det afgørende at tage hensyn til størrelse, retning og hældning af dit tag. Jo større tagfladen er, desto flere solcellepaneler kan du potentielt installere, hvilket øger den samlede kapacitet og effektivitet af dit solcelleanlæg.

Retningen på dit tag er yderligere en vigtig faktor i forhold til effektiviteten af dine solceller.

Sydvendte solceller:
I Danmark er det ideelt at placere solceller på et tag, der vender mod syd, da solen bevæger sig fra øst mod vest over himlen i løbet af en dag. En sydvendt placering sikrer således, at solcellerne får maksimal eksponering for solens stråler og dermed genererer den største mængde energi.

Hvis det ikke er muligt at installere solceller på et sydvendt tag, er de næstbedste løsninger at placere dem på tagflader, der vender mod sydøst eller sydvest.

De sydvendte løsninger er altså optimale, hvis målet er at sikre den størst mulige strømproduktion – omend meget af produktionen sker midt på dagen, hvor man typisk ikke er hjemme.

Øst- og vestvendte solceller:
Hvis du gerne vil sikre, at produktionen af solenergi er højest på de tidspunkter, hvor du typisk er hjemme, kan du overveje et østvendt eller vestvendt solcelleanlæg.

Med et østvendt anlæg vil produktionen være størst den første del af dagen, mens det vestvendte vil have sit produktions-peak mod dagens slutning. Alternativt kan du investere i en batteribank, der gemmer den energi, dine sydvendte solceller producerer i middagstimerne, så du har den til rådighed senere på dagen.

Øst- og vestvendte solceller er således også en mulighed, omend deres effektivitet vil falde en smule. Nordvendte solceller er derimod ikke en brugbar løsning, da de giver for lidt effekt til at være værdifulde.

Det ideelle tag til solceller har en hældning på mellem 30 og 45 grader, da det giver den optimale vinkel i forhold til solens position på himlen hele året rundt. Denne hældning sikrer maksimal effektivitet og energiproduktion.

Der er dog ingen grund til bekymring, hvis dit tag ikke har lige netop den hældning. Selvom spændet mellem 30-45 er det optimale, kan du stadig nyde fordelene ved et effektivt solcelleanlæg, selv hvis dit tag f.eks. har en hældning på 20 eller 60 grader.

Læs mere: Placering af solceller

5. Hvad er effektiviteten af solcellepanelerne?

Effektiviteten af solceller er også en afgørende faktor at tage højde for, når du skal dimensionere dit solcelleanlæg, eftersom det direkte påvirker, hvor meget elektricitet dit anlæg kan producere. Solcelleeffektiviteten måles typisk i enheden watt peak (Wp), som angiver den maksimale mængde elektricitet, et solcellepanel kan generere under optimale forhold.

Når du er på udkig efter solcellepaneler til dit anlæg, er det vigtigt at prioritere paneler med en høj Wp-rating, da dette indikerer, hvor effektive panelerne er til at omdanne sollys til elektricitet.

Ved at vælge paneler med en højere Wp-rating kan du potentielt opnå den samme elektricitetsproduktion med færre paneler, hvilket kan være en fordel, hvis pladsen er begrænset.

Sollys i køkken med familie

Hvad er Wp?

Wp står for "watt peak" og er en måleenhed for solcellepanelers effektivitet. Det angiver den maksimale strøm, som et solcellepanel kan producere under optimale forhold, typisk ved en bestemt sollysintensitet og temperatur. Med andre ord er Wp et mål for, hvor meget elektricitet et solcellepanel kan generere på sit højeste punkt. Jo højere antal Wp et solcellepanel har, jo mere elektricitet kan det potentielt producere. Tallet bruges ofte til at sammenligne forskellige solcellepanelers ydeevne, for netop at være i stand til at vælge det bedste panel til ens solcelleanlæg.

Hvor mange m² solceller skal jeg bruge?

Én ting er, hvilken størrelse dit solcelleanlæg skal have rent kW-mæssigt. En anden – og super væsentlig – faktor er, hvor stort anlægget skal være m²-mæssigt. 

Et gennemsnitligt solcellepanel fylder omkring 1,6-2 m² og producerer som tommelfingerregel mellem 150-220 watt pr. m²

Når du kender disse to tal, kan du begynde at beregne, hvor mange m² solceller du præcist har brug for, for at kunne dække dit strømforbrug.

Lad os tage et eksempel: Vores egne 1KOMMA5° Full Black-solceller har et Watt Peak på 420, hvilket vil sige, at ét solcellepanel under optimale forhold kan producere 420 kWh om året. Har du et årligt forbrug på 6.000 kWh, skal du som tidligere nævnt bruge 6 kW solceller. Man regner med ca. 1.000 effektive solskinstimer årligt i Danmark.

6.000 kWh / 420 kWh pr panel ​≈ 14,29 paneler

Da man selvfølgelig ikke kan installere en procentdel af et solcellepanel, vil det med vores 1KOMMA5° Full Black-solceller betyde, at du skal bruge 15 solcellepaneler for at dække dit forbrug på 6.000 kWh. Vores 1KOMMA5° Full Black-solceller fylder omtrent 1,95m² og kan derfor producere 215 watt pr. m². Skal du bruge 15 af vores paneler, vil det altså kræve omkring 29,25m² tagplads.

15 paneler X 1,95 m² pr panel = 29,25m²

Jo mere effektive solcellepaneler du vælger, jo færre skal du bruge, og jo mindre tagplads vil de optage. 

Heartbeat intelligent energistyring opsat på væg

Hvor et stort solcelleanlæg må man sætte op som privat?

Der er ingen øvre grænse for, hvor stort et solcelleanlæg du må opsætte som privatperson. Men selvom du har frie rammer, er det vigtigt ikke at overdimensionere anlægget unødigt. Du bør altid fokusere på at vælge en størrelse, der præcist matcher dit energibehov.

Vælger du et for stort anlæg, vil dine besparelser nemlig ikke stige tilsvarende, og derudover vil tilbagebetalingstiden på dit anlæg kun stige.

Vi hjælper dig med at finde den helt rette størrelse på dit solcelleanlæg.

Vi er meget opmærksomme på, at det kan være komplekst at beregne, hvor stort et solcelleanlæg man har brug for. Selv med en solid forståelse af de faktorer, der påvirker et solcelleanlægs størrelse, vil mange føle sig tryggere ved at konsultere en ekspert. På den måde bliver man nemlig garanteret, at man får et solcelleanlæg, der er skræddersyet til ens specifikke behov.

Hos 1KOMMA5° hjælper vi dig derfor med at finde den helt rette størrelse på dit solcelleanlæg, så du opnår den optimale energiproduktion, der bedst muligt dækker dit behov. 

Vi sørger for en skræddersyet løsning, der passer til netop dit hjem og forbrug.

Børn der sover på sofa

Bliv en del af den grønne energirevolution med solceller på taget.

Hvis du overvejer at installere solceller på dit tag, er du på helt rette vej til at gøre en kæmpe forskel for vores miljø. Din beslutning om at være en klimahelt og tage aktiv del i kampen for vores planet er virkelig inspirerende.

Her hos 1KOMMA5° hylder vi folk som dig, der tager ansvar og værner om vores klode. Derfor brænder vi også for solceller, da vi ved, at vedvarende energi er nøglen til at bremse klimaforandringerne. Ved at investere i solceller får du ikke kun fordelene for dig selv, men du bidrager også til et bedre samfund. Med et solcelleanlæg på dit tag skaber du din egen bæredygtige energikilde, der udnytter solens stråler til at forsyne dit hjem med elektricitet.

Og det bedste er, at du ikke kun reducerer dit klimaaftryk, men at du også kan se frem til lavere elregninger og endda tjene lidt ekstra ved at sælge overskudsstrøm.

Så hvorfor vente?

Start din rejse mod at gøre dit hjem til en bastion for grøn energi i dag. Vores professionelle og dedikerede team er klar til at hjælpe dig med at gøre processen så gnidningsfri som muligt.

Få et tilbud på solceller i dag og skab et hjem, hvor du kan bo med god samvittighed. Lad os sammen gøre en positiv forskel for vores planet.

Mand i vindue med sollys

Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Beregn dit potentiale

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.

Vi klarer papirarbejdet

Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.

Levering, montering og service

Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.

Prøv vores beregner nu:

Beregn dine besparelser:

Trin 1 af 3

Hvor mange bor i din husstand?

Kender du dit årlige elforbrug? 

1

Ca. kWh: 2.550

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader

Vi er helt sikre på, at Heartbeat kommer til at skabe resultater for vores kunder. Derfor garanterer vi en besparelse på mindst 2000 kr. de første 2 år med Heartbeat.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Med Heartbeat, tilbyder vi, som de eneste på markedet, garanterede besparelser. Dette gør vi, da vi er så sikre på, at Heartbeat gør sit job. Med mere end 10.000 installerede Heartbeat-enheder rundt i Europa, tør vi godt at garantere mindst 2000 kr. i besparelse de første 2 år.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Book et møde med en rådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.


Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.