Beregn dine besparelser
Forfatter
Opdateret den
Læsetid
Hvis du følger tendenserne omkring udviklingen af grøn og vedvarende energi, har du nok lagt mærke til, solenergi fylder mere og mere. Solenergi fra solceller har taget Danmark med storm og er forhåbentlig på vej til at blive en afgørende del af vores energilandskab.
Men hvor mange solceller er der i Danmark? Der er pr. 31. december 2023 143.272 nettilsluttede solcelleanlæg i Danmark, ifølge Energistyrelsens seneste solcelleopgørelse. De 143.272 anlæg svarer til ca. 3.529 MW.
Og solceller er altså ikke bare en trendy teknologi; de er et symbol på vores engagement i at skabe en mere bæredygtig verden. Så når vi kigger på antallet af solceller i Danmark, er det ikke blot et tal på et ark papir. Det er en manifestation af vores kollektive indsats for at reducere vores afhængighed af fossile brændstoffer og mindske vores klimaaftryk.
Hvis vi skal nå målene i Parisaftalen om at bremse den globale opvarmning, er det afgørende, at vedvarende energityper som solenergi bliver en endnu større del af vores hverdag.
Ved at øge brugen af solenergi reducerer vi vores afhængighed af fossile brændstoffer, som er en af de største kilder til udledning af drivhusgasser. Derudover er solenergi tilgængelig overalt på jorden og kan udnyttes af både store energiproducenter og individuelle husstande.
Derfor mener vi, at det er afgørende, at vi får udbredt solceller så meget så muligt - både i Danmark og resten af verden - så vi kan opfylde vores forpligtelser i Parisaftalen og bevare en levedygtig planet for fremtidige generationer.
Generelt er vi ret gode til at bruge og producere grøn energi i Danmark.
Kigger man på, hvor meget af vores samlede energiforbrug, som kommer fra vedvarende energi, er tallet konstant stigende. Energistyrelsens seneste Energistatistik fra 2022 kan berette om, at vedvarende energi stod for 42,8% af vores samlede forbrug.
Læs mere: Hvad er vedvarende energi?
Kigger man udelukkende på tallene for elforsyningen, er tallet faktisk endnu højere. Her er det hele 81,4% af forbruget i Danmark, som bliver dækket af vedvarende energi.
I dét billede udgør produktionen fra solceller stadig en relativt lille andel. Det er således 6,2% af produktionen af vedvarende energi, som kommer fra solceller i Danmark. Det er dog et tal, som er konstant stigende. Bare fra 2021 til 2022 er tallet steget fra 3,6% til 6,2%.
Kigger man små ti år tilbage til 2015 var tallet på kun 1,8%. Så solceller har været - og er - under rivende udvikling i Danmark, og vi glæder os helt vildt til at hjælpe endnu flere danskere i gang med deres solcellerejse.
Hos 1KOMMA5° Danmark er vi overbeviste om, at fremtiden for solceller i Danmark ser utroligt lovende ud. Med den stigende opmærksomhed omkring klimaforandringer og behovet for at reducere vores CO2-udledning er der en stadig større efterspørgsel på bæredygtige energiløsninger som solceller.
Vi ser allerede en positiv tendens med den øgede installation af solcelleanlæg over hele landet, både på private boliger, virksomheder og offentlige bygninger.
Med fortsat teknologisk innovation, faldende priser og politisk støtte til vedvarende energi forventer vi, at solceller vil spille en endnu større rolle i Danmarks energiforsyning i fremtiden.
Folketinget har også forpligtet sig til, at Danmark senest i 2050 ikke skal udlede flere drivhusgasser end der optages, ligesom man allerede i 2030 skal have sænket drivhusgasudledningerne med 70% ift. 1990.
Læs mere: Dansk Klimapolitik
I den henseende kan solceller gøre en stor forskel grundet det stadig store og uudnyttede potentiale. I takt med at flere får øjnene op for de mange fordele ved solenergi - f.eks. den reducerede CO2-udledning, den øgede uafhængighed eller besparelse på elregningen - tror vi på, at endnu flere omfavner solceller.
Læs mere: Fordele og ulemper ved solceller
Hos 1KOMMA5° Danmark er vi dedikerede til at støtte denne udvikling og tilbyder skræddersyede solcelle-løsninger, der passer til ethvert behov. Vores mål er at gøre det nemt og overkommeligt for alle at få adgang til den grønne energi fra solen og dermed bidrage til en mere bæredygtig fremtid for os alle.