Regler og lovgivning

Tarifmodel 3.0: Alt du skal vide.

Fra og med 1. januar 2023 har danske netselskaber kunne implementere ‘Tarifmodel 3.0’ - den nye branchevejledning for beregning af forbrugstariffer, effektbetalinger og abonnementer til forskellige kundegrupper hos de danske netselskaber. Hvis du vil blive klogere på, hvad Tarifmodel 3.0 helt præcist er, og hvilken betydning den har for dig som forbruger, er du landet det helt rette sted. Vi vil guide dig gennem alle aspekter af denne nye tarifmodel, hvad den indebærer, og hvordan den kan påvirke din hverdag.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

5 min
image missing

Hvad er ‘Tarifmodel 3.0’?

Tarifmodel 3.0 er den seneste udvikling inden for tarifering af elnettet i Danmark, som er designet med henblik på at imødegå de udfordringer, som følger af den stigende elektrificering af samfundet.

 Hvad er en ‘tarif’?

En tarif er bare den pris, du betaler for noget, som i dette tilfælde er elektricitet. Det er den pris, du betaler til dit elnetselskab for den strøm, du bruger derhjemme eller på arbejdet. 

Tariffer kan variere baseret på forskellige faktorer, såsom tidspunktet på dagen eller hvor meget strøm du bruger.

Tarifmodel 3.0 er en branchevejledning udviklet af Dansk Energi, Energinet og en række netselskaber, som sætter en ny standard for, hvad vi betaler for vores strøm, og hvordan prisen på den afgøres.

Den store baggrund for den nye tarifmodel er, at vi som samfund går i en meget mere elektrificeret retning end før. Det betyder, at elnettet bliver belastet i hidtil uset grad, og for at imødekomme denne belastning, indfører Tarifmodel 3.0 nogle pris-incitamenter, så vores forbrug bliver spredt mere ud over dagen. Hvis ikke vi gør det, vil den fremtidige investering i elnettet blive endnu større, end den er i forvejen. Tarifmodel 3.0 kan altså være et led i at gøre elektrificeringen af vores samfund klogere.

Læs om solenergi og hvordan det virker

Konsekvenser af Tarifmodel 3.0

Den store konsekvens af Tarifmodel 3.0 som privat forbruger er det, som kaldes 'tidsdifferentierede tariffer’. Det er egentlig bare en lidt fin måde at sige, at prisen på strømmen kommer til at være forskellig, alt efter hvornår på døgnet du bruger den.

I principnotatet omkring Tarifmodel 3.0 lyder det således: ’Det er et mål for Tarifmodel 3.0 at sende prissignaler til kunderne, der giver incitament til hensigtsmæssig adfærd, navnlig placering af forbrug uden for de mest belastede timer, og sikre at kunden betaler for den kapacitet, kunden reelt lægger beslag på.’

Disse ‘prissignaler’ udmønter sig primært i det faktum, at det nu bliver dyrere at bruge strøm i spidsbelastningstidspunkter, men billigere i de perioder med mindst forbrug - f.eks. om natten.

Derfor arbejder de fleste danske netselskaber nu med tre forskellige priszoner. En lavbeslatnings-zone fra kl. 00.00-06.00, hvor prisen er lavest, en højbelastnings-zone fra kl. 06.00-17.00 og igen fra kl. 21.00-24.00, og så en spidsbelastnings-zone fra kl. 17.00-21.00, hvor det er dyrest at bruge strøm.

Læs også: Gode råd til energioptimering i dit hjem

Grøn omstilling

Tarifmodel 3.0 er en del af den grønne omstilling.

Når man læser om Tarifmodel 3.0, tænker man måske, at det blot er en teknisk justering af vores elregninger, som skal gøre det dyrere for forbrugerne, så netselskaberne kan skumme fløden. Men det er altså ikke tilfældet. Tarifmodel 3.0 repræsenterer et essentielt skridt i den grønne omstilling, som vores samfund står overfor. Det er en vej mod en fremtid, hvor vores energiforbrug er mere bæredygtigt og effektivt, og hvor vi alle spiller en aktiv rolle i at reducere vores miljøpåvirkning.

Ved at flytte vores forbrug uden for de mest belastede timer og betale for den kapacitet, vi faktisk bruger, kan vi alle bidrage til at stabilisere elnettet og mindske behovet for omkostningstunge udvidelser.

Derfor bliver Tarifmodel 3.0 nærmest til et symbol på vores forpligtelse til at skabe en mere bæredygtig fremtid - sammen. Ved at omfavne disse ændringer viser vi vores støtte til den grønne omstilling og vores vilje til at handle i overensstemmelse med vores værdier.

Vi er alle en del af denne rejse mod en mere bæredygtig fremtid, og Tarifmodel 3.0 er et skridt i den rigtige retning. Lad os sammen arbejde for at gøre vores samfund mere bæredygtigt og vores planet mere levedygtig. 

Sådan sparer du penge med Tarifmodel 3.0.

Med Tarifmodel 3.0 åbner der sig en række muligheder for at spare penge på din elregning samtidig med, at du bidrager til den grønne omstilling, hvis du er villig til at tilpasse dit forbrug af strøm.

Det bliver nemlig billigere end tidligere at bruge strøm i lav-belastningszonen; altså mellem kl. 00.00 og 06.00. Har du en elbil, der lader derhjemme med en ladestander, kan du uden problemer lade op om natten, men mange vaskemaskiner, opvaskemaskiner og tørretumblere har f.eks. også en forsinkelses-funktion, så du kan udskyde starten af programmet til senere. På den måde kan du altså også bruge dem om natten, hvor det er billigst.

Få et overblik over hvad der bruger mest strøm

Spar penge på din elregning med Heartbeat
Heartbeat illustration

Installer solceller på taget og undgå at tænke for meget på Tarifmodel 3.0

Hvis du synes, det lyder lidt kompliceret med Tarifmodel 3.0, kan du også overveje at installere solceller på dit tag.

Ved at installere solceller kan du reducere din afhængighed af det almindelige elnet og minimere bekymringerne om Tarifmodel 3.0.

Solceller giver dig mulighed for at producere din egen elektricitet fra solens energi, hvilket betyder, at du kan være mindre afhængig af de tidsdifferentierede tariffer, der er en del af den nye tarifmodel.

Installerer du solceller på din ejendom, træder du også ind som klimahelten i kampen mod klimaforandringer, hvor grøn energi er et afgørende supervåben, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til under 1,5 grader.

Læs mere: Hvordan virker en solcelle?

Læs også: Fordele og ulemper ved solceller

Her hos 1KOMMA5° Danmark hylder vi mennesker som dig, der tager ansvar og bidrager til at beskytte vores jord. Vi er passionerede om solceller, da vi tror på, at vedvarende energi er nøglen til at bekæmpe klimaforandringerne.

Ved at investere i solceller får du ikke kun fordele for dig selv, men du gør også en forskel for samfundet som helhed. Med et solcelleanlæg på dit tag skaber du din egen bæredygtige energikilde, der udnytter solens stråler til at forsyne dit hjem med elektricitet.

Det bedste ved det hele er, at du ikke blot reducerer dit klimaaftryk; du kan også se frem til lavere elregninger og endda tjene lidt ekstra ved at sælge overskudsstrøm.

Læs mere: Salg af overskudsstrøm

Så hvorfor vente? Start din rejse mod at gøre dit hjem til en bastion for grøn energi i dag. Vores professionelle og dedikerede team står klar til at hjælpe dig med at gøre processen så gnidningsfri som mulig.

Få et tilbud på solceller i dag og skab et hjem, hvor du kan bo med god samvittighed. Lad os sammen gøre en positiv forskel for vores planet!

Prøv prisberegner og få et tilbud på solceller idag