Det vigtigste i korte træk.
Som udgangsunkt behøver du ikke at søge om byggetilladelse til at opsætte solceller. Du skal dog sikre, at dit projekt ikke strider mod lokalplaner, byplanvedtægter m.m.
Der er dog nogle tilfælde, hvor du altid skal søge om byggetilladelse. Det gælder bl.a., hvis du vil installere solceller på et stativ på taget, eller hvis du vil opsætte solceller på jorden.
Der er ingen øvre grænse for, hvor stort et solcelleanlæg du må opsætte som privatperson.
Skal jeg søge om tilladelse til at opsætte solceller?
Det korte svar er: Nej, som udgangspunkt skal du ikke søge om byggetilladelse for at opsætte solceller.
Lav solens stråler om til gratis strøm med markedets bedste solceller.
Der er til gengæld et stort ‘men’ til det nej. Selvom du i udgangspunktet ikke skal søge om tilladelse fra kommunen, er det dit eget ansvar at sikre, at du overholder de relevante regler, der er gældende i din kommune.
På lige fod med alle øvrige byggeprojekter, skal du altså sikre dig, at anlæggelsen af dit solcelleanlæg ikke strider mod:
Byplanvedtægter
Lokalplaner
Deklarationer, som du kan finde på tinglysning.dk
Grundejerforeningsvedtægter
Regler vedr. fredede eller bevaringsværdige bygninger
Beskyttelseslinjer jf. Naturbeskyttelsesloven §§ 15 -19
Mulighed for at søge dispensation
I adskillige lokalplaner, byplanvedtægter og deklarationer finder man f.eks. regler omkring bygningers udseende. Reglerne omfatter typisk faktorer såsom farve, materialer, taghældning, glans og lignende. De regler kan desværre være et potentielt benspænd for dine solcelle-drømme.
Men selv hvis det viser sig, at byggeprojektet strider mod nogle af disse regler, er du ikke helt udelukket fra at installere solceller. Du har nemlig mulighed for at søge dispensation hos din lokale kommune, så projektet måske alligevel kan gennemføres.
Derudover er det nødvendigt at færdigmelde dit solcelleanlæg, når det er korrekt installeret og klar til brug.
Bæredygtighed uden bureaukratisk bøvl.
Det kan virke bøvlet at komme i gang med solenergi – netop pga. de mange regler og vedtægter, der skal tages hensyn til. Vores holdning er, at det skal være nemt og ukompliceret at tage del i den grønne omstilling, så vi kan sikre en bæredygtig fremtid.
Bliv klogere: Den store guide til solenergi
Derfor er en af vores fornemmeste opgaver at tage dig i hånden hele vejen. Når du investerer i solcelleanlæg gennem 1KOMMA5°, sørger vi for at:
Evaluere din bygnings og dit tags egnethed.
Arbejdet udføres af certificerede montører og elinstallatører.
Håndtere papirarbejde til Energistyrelsen.
Rådgiver ifm. håndtering af lokalplaner m.m.
Den grønne omstilling afhænger i høj grad af, at vi alle bidrager til at gøre en forskel – og hvis vi skal overholde Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til under 1,5 grader inden 2030, må vi alle trække i arbejdstøjet og yde en indsats for vores fælles klode.
Derfor må regler og vedtægter ikke stå i vejen for bæredygtige løsninger. Vi gør det nemt at komme i gang, så dit hjem kan blive hjertet i den grønne omstilling.
Hvornår kræver solceller byggetilladelse?
Selvom vi netop lige har påpeget, at du i udgangspunktet ikke behøver en byggetilladelse for at opsætte solceller, er der et ‘men’ til den påstand.
For selvom opsætning af solceller i udgangspunktet ikke kræver byggetilladelse, er der også situationer, hvor opsætningen af solceller altid kræver byggetilladelse.
Opsætning af solceller kræver således altid byggetilladelse i følgende tilfælde:
Ønsker du at opsætte solceller på et stativ på taget, kræver dette altid byggetilladelse.
Ønsker du at anlægge et solcelleanlæg på jorden, skal du altid søge om byggetilladelse. Undtaget er dog solcelleanlæg i by- og sommerhuszoner, hvor højden på anlægget er under 1,8 meter, da dette ikke anses som værende af bygningslignende karakter.
Du må jf. BR18 § 179 ikke opsætte solcelleanlæg på jorden, der er placeret tættere end 2,5 meter på skel (5,0 meter i sommerhusområder, ved nabo- og stiskel) uden at søge om byggetilladelse.
Bor du i en landzone, skal du udover byggetilladelsen også søge om en landzonetilladelse, når du ønsker at anlægge solceller på jorden.
Hvis solcelleanlægget skal opsættes på bygninger som for eksempel erhvervsbygninger, skoler, ridehaller og etageboliger, der ikke er undtaget af bygningsreglementets bestemmelser, skal der søges om byggetilladelse.
Kræver opsætningen af et solcelleanlæg, at du ændrer på din tagkonstruktion - f.eks. grundet en beregnet øget last - skal der også søges om byggetilladelse.
Vi guider dig gennem hele processen
Vi kan godt forstå, at processen med at opnå de nødvendige tilladelser og navigere gennem regulerings-landskabet kan virke overvældende, når du overvejer at investere i et solcelleanlæg. Hos 1KOMMA5° ønsker vi at gøre denne rejse så smidig og problemfri som muligt for dig.
Vi er ikke kun eksperter i solcelleteknologi, vi er også erfarne i at håndtere alle de nødvendige skridt, der kræves for at få dit solcelleanlæg op at køre. Fra den første beslutning om at investere i solenergi til køb og finansiering samt installation af solcelleanlægget. Derudover håndterer vi papirarbejdet til Energistyrelsen. Alt dette betyder, at vi står ved din side og guider dig gennem solcelleprocessen fra start til slut.
Vores mål er at forsyne dig med den tryghed, du har brug for, mens du træffer beslutningen om at skifte til solenergi og deltage i rejsen mod en grønnere og mere bæredygtig fremtid.
Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Beregn dit potentiale
Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.
Vi klarer papirarbejdet
Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.
Levering, montering og service
Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.
Vil du se dine mulige besparelser?
På kun ét minut kan du beregne dine mulige besparelser med et solcelleanlæg.
Læs vores artikler om regler og lovgivning for solceller:
Læs mere om bæredygtig energi:
Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Der er ingen øvre grænse for, hvor stort et solcelleanlæg du må sætte op som privatperson i 2024. Tidligere har der været en øvre grænse på 6kW, men den gælder ikke længere.
Du må jf. BR18 § 179 ikke opsætte solcelleanlæg på jorden, der er placeret tættere end 2,5 meter på skel (5,0 meter i sommerhusområder, ved nabo- og stiskel) uden at søge om byggetilladelse.
Installerer du et nyt solcelleanlæg på eller ved din bolig, skal du registrere anlægget i Bygnings- og Boligregistret, også kendt som BBR. Derudover skal solcelleanlægget anmeldes til den lokale netvirksomhed og oprettes i afregningsgruppe 3 - øjebliksafregning. Det er din elinstallatør, der anmelder anlægget til stamdataregistret via den lokale netvirksomhed. Overtager du en ejendom, hvor der allerede er et solcelleanlæg, skal du melde ejerskiftet til Energistyrelsen.
Hvis du skal bruge en byggetilladelse for at opsætte dine solceller, kan du ansøge på borger.dk.
Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.
Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.