FCR & Systemydelser – hvad er det, og hvordan kan du bruge det?

Med den øgede mængde grønne strøm i det danske elnet, er behovet for at stabilisere elnettet blevet væsentligt større gennem de seneste år.

I denne artikel gennemgår vi alt, du skal vide om FCR – fra kravene for at komme i gang til den forventede gevinst, du opnår, når du stiller dit batteri til rådighed.

Lær mere om solceller
Kaffekop og bog på bord

Det vigtigste i korte træk.

  • FCR og systemydelser hjælper med at balancere energiproduktion og -forbrug, hvilket sikrer et stabilt og pålideligt elnet.

  • For at levere systemydelser kræves godkendelse fra Energinet, tilstrækkelig batterikapacitet og opfyldelse af specifikke tekniske krav.

  • Samarbejde med en aggregator kan optimere din indtjening ved at maksimere udnyttelsen af dit batteri på markedet for systemydelser.

Hvad er systemydelser?

Systemydelser, frekvensregulering, stabilisering af elnettet – kært barn har mange navne. I dette skriv kalder vi det for 'systemydelser'. 

Grundlæggende handler det om at sikre, at elnettet altid er i balance. Den energi, der tilføres og den energi, der trækkes ud, skal være i balance. Hvis elnettet kommer ud af balance, kan elektrisk udstyr, både i de store transformerstationer og i husstande, blive beskadiget.

Det er Energinet, der har det overordnede ansvar for, at elnettet altid er i balance. De har dog ikke kontrol over, hvordan solen skinner, vinden blæser, eller hvornår forbrugerne vælger at tænde og slukke for deres elektriske apparater. Derfor har Energinet behov for en reserve af kapacitet, der både kan hive energi ind og ud af nettet, afhængigt af hvad der er behov for. 

Reserven består af mange forskellige enheder – fra større turbiner til batterier, der ofte er ejet af private aktører. Energinet betaler ejerne af de forskellige reserver for at stille deres kapacitet til rådighed. Hvis der opstår en ubalance på elnettet, bliver reserven aktiveret på den ene eller anden måde.

Mand i vindue med sollys i ansigtet

Hvad kræver det at kunne levere systemydelser?

Der findes en række forskellige reservetyper, som groft set kan inddeles i følgende kategorier: "hurtig reaktion, lav energi" og "langsom reaktion, høj energi".

Det betyder, at forskellige enheder er egnet til forskellige ydelser. Generelt er batterier bedst egnet til ydelserne i venstre ende af skalaen (se grafik til højre), da de har en kort reaktionstid, men de bliver hurtigt dyrere, når det kommer til at levere meget energi. De seneste år har de største indtægter dog primært ligget i venstre side af skalaen. Det kommer vi nærmere ind på senere i artiklen.

Betyder det, at man dermed blot kan købe et batteri og gå i gang? Desværre ikke.

Processen forløber som beskrevet nedenfor:

Beskrivelse af aktiveringstid på seks forskellige systemydelsesprodukter

Kilde: Energinet, beskrivelse af aktiveringstid på de 6 forskellige systemydelsesprodukter.

Processen for systemydelser:

  1. Få dit produkt godkendt til drift af elselskabet.

  2. Installér tilstrækkelig kapacitet, så du kan byde ind på markedet.

    • For FFR skal man bruge mindst 300 kW-kapacitet for at kunne byde ind i markedet. FFR er kun tilgængeligt øst for Storebælt (DK2).

    • For FCR-D og FCR-N skal man bruge mindst 100 kW. FCR-D og FCR-N er kun tilgængeligt øst for Storebælt (DK2).

    • FCR og aFRR kræver mindst 1 MW (1000 kW). FCR er kun tilgængeligt vest for storebælt (DK1).

    • mFRR kræver mindst 5 MW (5000 kW).

  3. Gennemgå prækvalificering af dit system hos Energinet.

    • Når man har den tilstrækkelige kapacitet, kan man søge om tilladelse til at levere systemydelser hos Energinet.

    • Dette kræver, at man består adskillige tests ift. systemets reaktionstid, data-rapportering og pålidelighed.

  4. Begynd at byde ind på markedet for systemydelser.

Lad os gennemgå hvert trin en smule mere detaljeret:

1. Få dit produkt godkendt til drift af netselskabet

Hvis du har købt et solcellebatteri til din husstand hos en installatør i Danmark, skal installatøren have denne godkendelse på plads, inden batteriet idriftsættes. Dette gøres ved at udføre en såkaldt stamdatatilmelding til det pågældende netselskab i det område, hvor installationen skal finde sted.

Find netselskabet på din adresse.

Godkendelsen af solcellebatterier kræver, at batteri-inverteren er på Green Power Danmarks Positivliste. Alternativt skulle installatøren sende en uoverskuelig mængde dokumentation på anlægget for at få det godkendt. Derfor er det en særlig god idé at sikre sig, at det produkt, man køber, allerede er på Positivlisten.

Solceller med batteri lyst vejr

2. Installér tilstrækkelig kapacitet, så du kan byde ind på markedet

Det danske elnet er inddelt i to områder: DK1, der er vest for Storebælt (postnumre over 5000) og DK2, der er øst for Storebælt (postnumre under 5000).

Produkterne i den hurtige ende af skalaen (se grafik til højre) er specifikke for netområderne. Derfor er den nødvendige kapacitet også bestemt efter det netområde, hvor produktet findes. Kravene til at levere den lovede kapacitet er høje, da det er elnettets stabilitet, der er på spil. Derfor vil man ofte have en sikkerhedsmargin på den mængde kapacitet, man har til rådighed, så man kan levere den kapacitet, man stiller garanti for.

Det betyder, at en aggregator eksempelvis vil skulle have 110-120 kW-kapacitet tilgængeligt, hvis de vil byde 100 kW ind. Dette svarer til 12-24 almindelige solcellebatterier, hvis man dedikerer 100 % af batteriets kapacitet til systemydelser. Det betyder altså, at batteriet ikke anvendes til lagring af energi fra egne solceller eller til forbrugsoptimering.

Beskrivelse af aktiveringstid på seks forskellige systemydelsesprodukter

Kilde: Energinet, beskrivelse af aktiveringstid på de 6 forskellige systemydelsesprodukter.

Hvordan fungerer det med en hybridinverter?

Hvis man ejer en hybridinverter, bliver det lidt mere komplekst, da en del af inverterens output allerede bruges til at forsyne ens solcelleanlæg. Derfor kan denne kapacitet umiddelbart ikke benyttes til at tilbyde systemydelser på markedet. Det vil naturligvis være aggregatoren, der har ansvaret for at sikre, at den nødvendige kapacitet er tilgængelig.

DK1

Her er produkterne FCR, aFRR og mFRR tilgængelige, men det er primært FCR-produktet, der er relevant for ejere af solcellebatterier. For at kunne tilbyde solcellebatterier på FCR-produktet, skal man aggregere mange batterier til et såkaldt Virtual Power Plant (VPP) og byde dem ind samlet. Den aktør, der laver denne manøvre, kaldes aggregatoren. Aggregatoren skal have mindst 1 MW-kapacitet tilgængelig for at kunne byde ind alene i DK1.

DK2

Her er produkterne FFR, FCR-D, FCR-N, aFRR og mFRR tilgængelige, men det er primært FCR-D og FCR-N, der er relevante for ejere af solcellebatterier. Her skal aggregator have 100 kW-kapacitet installeret i DK2 for at deltage i FCR-D og FCR-N.

Grafik over DK1 og DK2 netområder

Kilde: Energinet, DK1 og DK2 netområderne.

3. Gennemgå prækvalificering af dit system hos Energinet 

Der findes en lang række krav, som skal opfyldes af et system, hvis det skal godkendes til at levere systemydelser. Godkendelsesprocessen hos Energinet kaldes prækvalifikation, og den foregår på den måde, at systemet skal gennemgå en række tests, som Energinet kan benytte til at vurdere, om systemet kan godkendes eller afvises.

Mand i døråbning med sollys i ansigtet

4. Begynd at byde ind på markedet for systemydelser

Når testene er blevet gennemført og godkendt, kan aggregatoren begynde at byde ind på markedet for systemydelser og dermed modtage betaling for den kapacitet, der stilles til rådighed.

Systemet byder ind på en auktion på timebasis til den pris, aggregatoren stiller som minimumspris. Såfremt den endelige markedspris er højere end aggregatorens bud, vil aggregator skulle stå til rådighed i den givne time med markedsprisen som betaling. Hvis markedsprisen er lavere end aggregators bud, vil buddet blive afvist, og aggregator er dermed fri til at benytte batteriet til andre ting – uden at modtage betaling.

De fleste aggregatorer kører med en fordelingsnøgle, så de kan betale ejerne af batterierne. Ejerne vil derfor modtage 50-90% af den samlede indtægt for at deltage på markedet, hvortil den resterende indtægt går til aggregator og eventuelle mellemled i det samlede setup.

Beskrivelse af prækvalifikation for enheder og aggregerede porteføljer

Kilde: Energinet, beskrivelse af prækvalifikation for enheder og aggregerede porteføljer.

Hvad tjener man på at levere systemydelser?

Hvert produkt har sit eget marked, hvor det handles. Priserne afhænger derfor af, hvilken systemydelse man leverer, herunder bl.a. FCR, FCR-D og FCR-N.

Lad os kigge på de historiske priser for de mest relevante produkter for solcellebatterier: FCR-D (op- og nedregulering):

FCR-indtjening i 2023 og 2024.

Hvis man ser på markedsdata, har indtjeningen på systemydelser for et 10 kW-batteri været imponerende høj gennem de seneste år, hvilket grafen til højre indikerer for 2023.

Afregningen er dog faldet markant i 2024, og tendensen vidner om et langt lavere indtjeningspotentiale fremadrettet.

Af grafen fremgår den reelle afregning, man kunne opnå med et privat solcellebatteri for 2024 frem til nu:

  • hvis man dedikerer hele sit 10 kW-batteri udelukkende til systemydelser hver eneste time i hele 2024,

  • hvis man antager, at auktionen vindes i 100% af tilfældene, og

  • hvis ejeren modtager 70% af indtjeningen (30% går til aggregator),

– så ville man, som privat forbruger i DK2, kunne opnå omkring 14.500 kr. i indtjening for 2024.

Grafik over månedlig indtjening for 10 kW batteri ved 100% reservering

Kilde FCR-D & FCR-N (DK2): https://www.energidataservice.dk/tso-electricity/FcrNdDK2

Kilde FCR (DK1): https://www.energidataservice.dk/tso-electricity/FcrDK1

*Tallene indeholder lovpligtig afregning på 17% LER samt samlet betaling til aggregator på 30%

Hvad skal du være opmærksom på?

Tendensen viser dog, at indtjeningspotentialet er faldet markant, og at det ligger på under 300 kr. pr. måned - hvis man tager udgangspunkt i de seneste to måneder, som det fremgår af grafen ovenfor.

Hvis denne udvikling fortsætter, vil det - i samme scenarie - give et årligt indtjeningspotentiale på 3.600 kr. for en privatforbruger.

Det er derfor meget vigtigt, at man som privatforbruger sikrer, hvilke forudsætninger man går ind på frekvensydelses-markedet med, og at man ikke lader sig forblænde af historisk høje afregningspriser, der ikke er aktuelle længere.

Ændringerne i prisen fremadrettet kan gå begge veje. Det betyder, at det kan have en meget stor betydning, om man samarbejder med en aggregator, der har de nødvendige ressourcer til at administrere batteriets deltagelse på flere forskellige markeder - så man altid kan udnytte batteriet til den ydelse, der giver den højeste indtjening.

Mand i vindue med sollys i ansigtet

Udbud og efterspørgsel

Prisen på de forskellige ydelser afgøres af udbud og efterspørgsel. Efterspørgslen på systemydelser vil alt andet lige stige, når man med tiden introducerer mere sol- og vindenergi i energisystemet. Det skyldes, at det ikke kan forudsiges 100%, hvordan produktionen vil være, hvilket gør det sværere at holde balancen i elnettet, og derfor kræves der mere kapacitet.

Udbuddet stiger tilsvarende, hver gang der installeres flere batterier, som kan levere systemydelser. Så længe prisen er høj, er der et incitament for, at nye aktører vil installere batterikapacitet for at komme ind på markedet.

De seneste par år har der derfor været en markant stigning i antal store batterianlæg, og det antages, at denne udvikling vil fortsætte, hvilket vil føre til et prisfald. Desuden er der en række andre mere komplekse forhold, som har indflydelse på udviklingen af markedet for systemydelser. Det står dog klart, at der er mekanismer, som trækker i begge retninger.

Nærbillede af solceller på hustag

Hvordan kommer du i gang med FCR?

FCR til private boligejere er lige rundt om hjørnet i Danmark. For at blive klar, kræver det et energisystem med batteri og intelligent energistyring, såsom Heartbeat.

Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Beregn dit potentiale

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.

Vi klarer papirarbejdet

Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.

Levering, montering og service

Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.

Vil du se dine mulige besparelser?

På kun ét minut kan du beregne dine mulige besparelser med et solcelleanlæg.

Beregn dine besparelser:

Trin 1 af 3

Hvor mange bor i din husstand?

Kender du dit årlige elforbrug? 

1

Ca. kWh: 2.550

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader

Vi er helt sikre på, at Heartbeat kommer til at skabe resultater for vores kunder. Derfor garanterer vi en besparelse på mindst 2000 kr. de første 2 år med Heartbeat.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Med Heartbeat, tilbyder vi, som de eneste på markedet, garanterede besparelser. Dette gør vi, da vi er så sikre på, at Heartbeat gør sit job. Med mere end 10.000 installerede Heartbeat-enheder rundt i Europa, tør vi godt at garantere mindst 2000 kr. i besparelse de første 2 år.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Book et møde med en rådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.


Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.