Det vigtigste i korte træk.
Siden 2022 har det ikke været muligt at få tilskud til solceller, men dette ændrer sig i 2025.
Håndværkerfradraget bliver nemlig genindført i 2025, hvilket betyder, at du kan få fradrag for nogle af udgifterne til installationen af solceller.
Desuden bør du kende til en række øvrige tilskudsordninger til grønne løsninger i hjemmet. Det drejer sig om Varmepumpepuljen, Energirenoveringspuljen, Skrotningsordningen og Afkoblingsordningen.
I 2025 er der udsigt til nye tilskudsordninger til solceller.
Lad os starte med det vigtigste først. Desværre har der hidtil ikke været tilskud til solcelleanlæg i 2024 – men dette ændrer sig i 2025.
De tidligere tilskudsordninger ophørte i 2022, men bliver altså nu genindført. Der er nemlig tale om håndværkerfradraget, som kommer tilbage i starten af 2025.
Det er dog vigtigt at pointere, at uagtet om man får tilskud til solceller eller ej, er solcelleanlæg stadig en god investering i rigtig mange tilfælde. Med solceller kan du nemlig nyde godt af fordele såsom lavere elregninger og øget ejendomsværdi, samtidig med at du reducerer dit CO₂-aftryk.
Men når der netop nu bliver genindført et nyt tilskud i form af håndværkerfradraget, bidrager dette blot til at gøre investeringen endnu mere gunstig for dig.
Afskaffede tilskudsordninger.
I følgende får du et overblik over de tilskudsordninger, der tidligere har været knyttet til solceller.
Fra 2006-2016 var der en ordning angående salg af overskudsstrøm tilbage til elnettet. Den blev særligt kendt under navnet 60/40-ordningen, og den betød kort og godt, at man var garanteret en pris pr. kW på 60 øre de første 10 år af anlæggets levetid og 40 øre pr. kW de efterfølgende 10 år.
Ordningen fik særlig omtale, fordi regeringen i maj 2016 med et hasteindgreb vedtog en lov, som afskaffede ordningen. Årsagen var, kort forklaret, at der i løbet af april 2016 var modtaget usædvanlig mange ansøgninger, som ville medføre en ekstraomkostning på mellem 10-12 milliarder de kommende 10 år.
60/40-ordningen gjaldt for anlæg, der var godkendt til årsbaseret nettoafregning, men en anden del af tilskudsordningen gik ud på, at solcelleanlæg godkendt til månedsafregning (timebaseret nettoafregning eller øjebliksafregning) kunne tjene mellem 0,8 kr. - 1,3 kr. pr. kW, der blev solgt tilbage til elnettet. Men denne ordning ophørte altså også i 2016.
I dag får man den gældende spotpris, når man sælger strøm til elnettet, medmindre anlægget er installeret mange år tilbage og er tilmeldt en gammel afregningsmetode.
Håndværkerfradraget
Frem til 2022 kunne man også benytte håndværkerfradraget til at trække udgifter til montering og placering af solceller fra i skat. Fradraget var omkring 26% i værdi og kunne bruges på solceller og andre energioptimerende tiltag.
Selvom håndværkerfradraget blev afskaffet i 2022, kan det snart bruges til installation af solceller igen. Regeringen har nemlig annonceret, at håndværkerfradraget genindføres i 2025.
Håndværkerfradraget er en del af den nye finanslov, der blev vedtaget i november 2024. I dets nye form er det et fradrag med særlig fokus på “grøn istandsættelse” af hjemmet, herunder energibesparende forbedringer, hvilket solceller i særdeleshed må siges at være.
Det betyder dermed, at du kan få fradrag for nogle af de lønudgifter, du har i forbindelse med installation af solceller. Det maksimale fradrag er 8.600 kr., og for at opnå dette, skal du regne med at have installations udgifter for 3-4 gange fradragets størrelse, så lønomkostningerne kommer op i en stor nok størrelsesorden.
Tilskud eller ej - solceller kan godt betale sig.
Selv uden tilskud er det vigtigt at vide, at solceller i de fleste tilfælde altid kan betale sig.
Med de høje elpriser og den teknologiske udvikling, der har gjort solcelleanlæg billigere og mere effektive, kan man typisk tjene sin investering hjem på blot 7-12 år.
Derudover bidrager solceller til en grønnere energiforsyning og gør dig tilmed mindre afhængig af svingende elpriser. Mange boligejere vælger også at kombinere solceller med en varmepumpe eller elbil, hvilket kan øge den økonomiske gevinst yderligere.
Hvis du samtidig investerer i intelligente energioptimeringsløsninger, såsom Heartbeat, kan du få et endnu større udbytte af din egenproducerede energi og tjene penge på overskudsstrøm – uden selv at skulle røre en finger.
Væsentlige fordele ved solceller:
Markant reduktion af elregningen (typisk 10.000 -15.000 kr. årligt).
Miljøvenlig energiproduktion uden CO2-udledning.
Minimal vedligeholdelse og lang levetid (+35 år).
Øget uafhængighed af elnettet og svingende elpriser.
Salg af overskudsstrøm for op til 7.000 kr. skattefrit.
Højere værdi på boligen.
God kombination med varmepumpe og elbil.
Attraktiv tilbagebetalingstid på 7-12 år.
Billig finansiering af solceller hos 1KOMMA5°.
Uanset om du får tilskud til solceller eller ej, udgør en investering i et solcelleanlæg stadig en betydelig udgift. Hos 1KOMMA5° tilbyder vi derfor meget attraktive vilkår for finansiering i samarbejde med Santander Consumer Bank.
Det betyder, at vi kan tilbyde finansiering med en rente på blot 2,98%. Du er desuden sikret en fleksibel og nem ansøgningsproces, så du hurtigt kan drage nytte af dit nye solcelleanlæg:
120.000 kr. rentefrit lån med op til 60 mdr. (5 år) tilbagebetaling.
350.000 kr. lån med en rente på blot 2,98% - med op til 180 mdr. (15 år) tilbagebetaling.
0 kr. i sikkerhedsstillelse i form af pant i aktiver, hus, bil eller sikkerhed på anden vis.
Fleksibel afdrag og indfrielse før tid - helt uden ekstra omkostninger.
Ansøg med NemID og få svar indenfor 5 min.
Sådan får du den laveste tilbagebetalingstid.
Hvis du er interesseret i at opnå den laveste tilbagebetalingstid på dit solcelleanlæg, skal du enten betale kontant eller vælge vores rentefri lån – såfremt du altså selv kan supplere den eventuelle forskel mellem lånebeløbet og solcelleanlæggets pris.
Lad os illustrere med et eksempel:
Du overvejer at købe et komplet solcelleanlæg med en batteribank til 130.000 kr., og du har beregnet, at du årligt vil spare omkring 13.000 kr.
Her har du tre muligheder for finansiering:
Scenarie 1
Du betaler hele beløbet kontant. Det er en overskuelig løsning, hvor du ikke behøver at bekymre dig om hverken afdrag, renter eller andet i den dur. Vælger du denne løsning, opnår du en tilbagebetalingstid på ca. 10 år.
130.000 kr. (anlæggets pris) / 13.000 kr. (årlige besparelse) = 10 år.
Scenarie 2
Du finansierer købet med en kombination af kontant betaling (f.eks. 30.000 kr.) og et rentefrit lån (de resterende 100.000 kr.). På den måde bliver investeringen måske en anelse mere overskuelig, idet du slipper for at skulle betale hele beløbet på én gang. I stedet betaler du 60 mindre rater af 1.667 kr. pr. måned.
Her opnår du faktisk næsten samme lave tilbagebetalingstid på omkring 10 år. Du betaler stadig 130.000 kr. for anlægget, men beløbet opdeles blot i flere mindre rater, så det bliver mere overskueligt. Grunden til, at tilbagebetalingstiden bliver lidt længere, er, at der er et stiftelsesgebyr og nogle små årlige gebyrer.
Scenarie 3
I scenarie tre låner du hele beløbet til solcelleanlægget. Det er en løsning, hvor du slipper for at skulle betale nogen former for kontant betaling, hvilket gør den indledende investering meget overskuelig. Dét, du skal være opmærksom på, er, at der vil være renter på lånet, hvilket ændrer tilbagebetalingstiden.
I dette scenarie bliver tilbagebetalingstiden selvfølgelig kortere, jo større et månedligt beløb du betaler, da du dermed nedbringer renteudgifterne. Vælger du at udnytte hele lånets løbetid (15 år), får du en tilbagebetalingstid på ca. 12,5 år.
Lad os tage et kig på tallene bag: Den samlede investering inklusive renter bliver i omegnen af 161.500 kr., og du har stadig den samlede årlige besparelse på 13.000 kr.
161.500 kr. (samlet pris inkl. renter) / 13.000 (årlig besparelse) = 12,42 år.
Andre grønne tilskud, du bør kende til.
Udover håndværkerfradraget, som genindføres i 2025, er der en række andre grønne tilskud, du bør kende til, hvis du overvejer klimaforbedrende tiltag af din bolig.
Varmepumpepuljen
Varmpepumpepuljen er for dig, der ønsker at udskifte din nuværende varmekilde med en luft-til-vand varmepumpe eller jordvarmepumpe (væske-til-vand).
Ved et skifte til luft-til-vand varmepumpe gives et tilskud på 17.000 kr.
Ved et skifte til jordvarmepumpe gives et tilskud på 27.000 kr.
Ønsker du at søge tilskud i Varmepumpepuljen, skal du opfylde disse fem krav:
Dit hus skal være en helårsbolig – og du skal selv eje det.
Dit hus opvarmes med oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel (f.eks. træpillefyr).
Dit hus må ikke ligge i et område, hvor der er fjernvarme eller planlagt fjernvarme.
Du er ikke allerede i gang med at skifte til en varmepumpe. F.eks. må du ikke have indhentet et bindende tilbud.
Du ønsker en luft til vand-varmepumpe eller en væske til vand-varmepumpe (også kaldet jordvarme).
Energirenoveringspuljen
Energirenoveringspuljen er en statslig støtteordning, som har til formål at motivere ejere af helårsboliger samt ejerforeninger til at gennemføre energiforbedrende renoveringer af deres ejendomme. Du kan f.eks. søge tilskud til forbedringer som:
Isolering (facadeisolering, efterisolering)
Ventilationsanlæg
Vandbåret rumvarme
Energimærke
Vinduer
Størrelsen på det tilskud, du kan få, afhænger af projektet og dets størrelse.
Skrotningsordningen
Skrotningsordningen er en anden ordning til dig, der overvejer at udskifte din nuværende varmekilde til en varmepumpe. Men hvor Varmepumpepuljen hjælper med køb af varmepumper, giver Skrotningsordningen tilskud til varmepumper på abonnement.
Konkret betyder det, at du kan få 25.000 kr. i tilskud ved at udskifte dit olie,-pille- eller gasfyr til en varmepumpe på abonnement.
Læs mere: Alt du behøver at vide om Skrotningsordningen
Afkoblingsordningen
Afkoblingsordningen er en støtteordning til private boligejere, der ønsker at udskifte deres gasfyr til fordel for andre varmekilder.
Her giver ordningen mulighed for at blive fritaget for det normale afkoblingsgebyr, som ligger i regionen 8.000 -10.000 kr.
Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Beregn dit potentiale
Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.
Vi klarer papirarbejdet
Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.
Levering, montering og service
Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.
Vil du se dine mulige besparelser?
På kun ét minut kan du beregne dine mulige besparelser med et solcelleanlæg.
Læs vores artikler om regler og lovgivning for solceller:
Læs mere om bæredygtig energi:
Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.
Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader
Vi er helt sikre på, at Heartbeat kommer til at skabe resultater for vores kunder. Derfor garanterer vi en besparelse på mindst 2000 kr. de første 2 år med Heartbeat.
Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.
Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.
Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.
Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.
Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.
Med Heartbeat, tilbyder vi, som de eneste på markedet, garanterede besparelser. Dette gør vi, da vi er så sikre på, at Heartbeat gør sit job. Med mere end 10.000 installerede Heartbeat-enheder rundt i Europa, tør vi godt at garantere mindst 2000 kr. i besparelse de første 2 år.
Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.
Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.
1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.
I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.
Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.
Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.
Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.