Skat af solceller: Alt du skal vide om beskatningsregler.

Solceller og skat kan virke som en tør kombination, men forståelse af beskatningsregler er afgørende for din økonomi på kort og lang sigt.

Læs med og bliv rustet til at navigere i dine skatteforpligtelser omkring solcelleinvesteringer.

Lær mere om solceller
Solcelleanlæg i på hustag i lyst vejr

Det vigtigste i korte træk.

  • Du kan sælge strøm for 7.000 kr. skattefrit hvert år. Er I flere, der ejer det samme solcelleanlæg, kan I sammenlægge jeres fradrag.

  • Salg af strøm, der overstiger 7.000 kr., beskattes med 60%.

  • Indtægter fra salg af strøm fra solceller, som overstiger 7.000 kr., skal registreres i både årsopgørelse (rubrik 20) og forskudsopgørelse (rubrik 250).

  • Hvis du er berettiget til at benytte Virksomhedsordningen, kan du afskrive anlæggets købesum med op til 25% årligt.

Solceller og skat.

Vi er helt med på, at det måske ikke er det mest fængende emne i verden, men det ændrer ikke på, at det er vigtigt at kende til de regler, der findes omkring beskatning af solcelleanlæg og produktionen af strøm fra solceller.

Mens solenergi repræsenterer en grøn og bæredygtig fremtid, kan manglende forståelse af skatte-aspekterne ved solcelleinvesteringer resultere i unødvendige bekymringer og ubehagelige overraskelser.

Derfor har vi ét ambitiøst mål med denne artikel: At udstyre dig med den nødvendige viden omkring din solcelleinvestering og skabe forståelse for, hvordan skattelovgivningen kan påvirke din økonomi på både kort og lang sigt.

Kaffekop og bog på bord

Hvordan beskattes solceller?

Selvom spørgsmålet er relativt simpelt, er svaret desværre en smule mere kompliceret. 

Hvordan solceller beskattes, afgøres nemlig af, hvornår dit solcelleanlæg er købt, og hvorvidt det er tilsluttet forsyningsnettet eller ej.

Læs mere: Alt du skal vide om markedets bedste solceller

Lad os starte med det mest simple scenarie: At du ejer et solcelleanlæg, der ikke er tilsluttet forsyningsnettet. 

I dette tilfælde skal du nemlig ikke betale skat af den energi, du producerer. Du skal dog huske, at det også betyder, at du ikke kan afskrive eller fratrække udgifterne til opstilling og drift af anlægget.

Hvis du ejer - eller har andele i - et solcelleanlæg, der er tilsluttet forsyningsnettet, er historien en lidt anden. Her skal du muligvis betale skat af den strøm, som anlægget producerer. Du kan ligeledes risikere at blive beskattet af anlægget ved salg af din bolig, hvis det er købt efter den gamle ordning for solceller.

Mand i vindue med sollys i ansigtet

Hvilken beskatningsordning hører du under?

Hvorvidt du skal betale skat af den producerede strøm eller ej afhænger af, hvilken beskatningsordning dit anlæg hører under. Hvorvidt du kan benytte den ene eller anden ordning afhænger således af, hvornår du har købt dit solcelleanlæg.

Den 20. november 2012 trådte der nemlig nye skatteregler i kraft for solceller. Har du derfor købt et solcelleanlæg efter denne dato, er der ikke noget at være i tvivl om. I så fald skal du benytte det, som kaldes for Den Skematiske Ordning eller Standardmetoden.

Har du derimod købt dit solcelleanlæg før den 20. november 2012, har du to følgende valgmuligheder:

  1. Du kan vælge at bruge Den Skematiske Ordning.

  2. Men du kan også vælge at bruge Virksomhedsordningen, også kaldet Den Regnskabsmæssige Metode.

Nærbillede af solceller på tag

Den Skematiske Ordning.

Med Den Skematiske Ordning kan du sælge strøm skattefrit til elnettet for op til 7.000 kr. Hvis der er flere ejere af solcelleanlægget - hvis du f.eks. ejer det i fællesskab med din ægtefælle - vil I kunne sammenlægge jeres fradrag.

Beregning af salg af strøm

Der er derfor ikke specielt stor risiko for, at du vil skulle betale skat af produktionen, da det er de færreste, som producerer strøm i disse mængder. Når du skal udregne, hvor stort et beløb du har solgt strøm for, skal du vide, at du får 60 øre pr. kWh (de første 10 år - hernæst 40 øre pr. kWh), når du sælger det til elnettet.

Læs mere: Skal man søge tilladelse til at opsætte solceller?

Sælger du for mere end 7.000 kr. om året, beskattes du med 60% af beløbet over de 7.000 kr. Har du f.eks. solgt strøm for 8.000 kr., skal du altså betale 60% af de sidste 1.000 kr.

Når din indkomst på salg af strøm overstiger 7.000 kr., skal det registreres i både forskudsopgørelse og årsopgørelse.

  • I forskudsopgørelsen er det rubrik 250.

  • I årsopgørelsen skal du udfylde rubrik 20, når året er gået.

Bruger du Den Skematiske Ordning, har solcelleanlægget ingen skatteteknisk rolle ved salg af dit hus.

Sollys på væg

Hvad er kWh?

kWh er en forkortelse for kilowatt-time og er en mængdeangivelse for forbrug af elektricitet.

Når vi skal måle elektricitet, benytter vi enheden watt. Watt er et udtryk for strømmens effekt eller kraft – for eksempel angives elektriske apparaters ydeevne i watt. Ligesom vi kender det fra vægtsystemet, hvor kilogram (kg) er 1.000 gram, er kilowatt (kW) 1.000 watt.

Virksomhedsordningen.

Virksomhedsordningen er det andet alternativ, du kan vælge at benytte, hvis du har købt dit solcelleanlæg før den 20. november 2012. Det betragtes som en lidt mere lukrativ ordning, og hvis du benytter dig af denne, bevarer du retten til at anvende ordningen gennem hele solcelleanlæggets levetid.

Faktisk har du slet ikke mulighed for at skifte til Den Skematiske Ordning. Dog vil anlægget automatisk overgå til Den Skematiske Ordning, hvis du sælger din bolig, og anlægget derfor får ny ejer.

Hvad går Virksomhedsordningen ud på?

Benytter du dig af Virksomhedsordningen, skal du betale skat af al den strøm, som produceres - både den, du selv bruger, og den, du sælger videre. Med Virksomhedsordningen får du 60 øre pr. kWh, som du sælger i hele dit anlægs levetid.

Dét, som bidrager til at gøre Virksomhedsordningen særligt attraktiv, er, at du kan trække alle dine udgifter til solcelleanlægget fra i din skatteopgørelse - og samtidig kan du afskrive anlæggets købesum med op til 25% om året.

Det betyder, at du i mange tilfælde ikke vil skulle betale skat af din produktion, da udgifter og afskrivninger vil udligne for produktionens værdi.

Du skal registrere dit overskud eller underskud i den udvidede selvangivelse, som er en selvangivelse for erhvervsdrivende:

  • Overskud: Skriv det i din udvidede selvangivelse eller årsopgørelse rubrik 111.

  • Underskud: Skriv det i din udvidede selvangivelse eller årsopgørelse rubrik 112. Så længe du afskriver på anlægget, vil du formentlig have underskud.

Solcelleanlæg på hustag i lyst vejr

Hvordan afskrives solcelleanlæg?

Som nævnt er der altså nogle solcelleejere, som har mulighed for at afskrive solcelleanlæggets købesum med op til 25% om året, indtil hele investeringen er afskrevet.

Dette gælder for solcelleejere, der har fået leveret deres anlæg i perioden mellem d. 30. maj 2012 til og med 31. december 2013.

Hvis du har haft denne mulighed, kunne du have lavet afskrivninger på 115% af anskaffelsessummen, inklusive montering. Kostede solcelleanlægget derfor 125.000 kr., ville afskrivningsgrundlaget være 143.750 kr.

Til højre kan du se et eksempel på afskrivningen af et solcelleanlæg købt til 125.000 kr.

Oversigt over afskrivning af et solcelleanlæg købt til 125.000 kr.

Beskatning af solcelleanlæg ved salg af hus.

Om du bliver beskattet af dit solcelleanlæg ved salg af hus, afhænger igen af, hvilken ordning du benytter dig af.

Benytter du dig af Den Skematiske Ordning, har du ikke noget at bekymre dig om. Du vil nemlig ikke blive beskattet af dit solcelleanlæg, hvis du sælger dit hus.

Er dit solcelleanlæg derimod omfattet af Virksomhedsordningen, bliver du beskattet af en eventuel gevinst af anlægget, da det betragtes som personlig indkomst. 

Det betyder altså helt konkret, at du skal betale skat af den forskel, der er mellem salgsprisen på anlægget, og den pris, som anlægget er nedskrevet til. Sælger du f.eks. anlægget til 60.000 kr., og det samtidig er nedskrevet til 30.000 kr., skal du betale skat af 30.000 kr.

Har du underskud ved salget, kan du trække beløbet fra i skat.

Fortjenesten angives i rubrik 111 på den udvidede selvangivelse. Hvis du har underskud ved salget, anføres det i rubrik 112.

Hus med solceller og lidt have

Vi er eksperter i solceller og hjælper dig på rejsen mod en grønnere fremtid.

Hos 1KOMMA5° Danmark elsker vi mennesker, der går forrest og tager ansvar for den grønne omstilling. Derfor ønsker vi også at gøre det så nemt som overhovedet muligt at tage aktive valg, som er med til at værne om vores planet.

Vi er eksperter i solceller, og vi står klar til at guide dig gennem hele processen fra start til slut. Vi tilbyder omfattende assistance og rådgivning, så du kan navigere gennem kompleksiteten af solcelleprojekter med lethed.

Kontakt os i dag for at modtage et uforpligtende tilbud på dit solcelleanlæg med både batteribank og inverter.

Sollys i køkken

Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Beregn dit potentiale

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.

Vi klarer papirarbejdet

Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.

Levering, montering og service

Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.

Vil du se dine mulige besparelser?

På kun ét minut kan du beregne dine mulige besparelser med et solcelleanlæg.

Beregn dine besparelser:

Trin 1 af 3

Hvor mange bor i din husstand?

Kender du dit årlige elforbrug? 

1

Ca. kWh: 2.550

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader

Vi er helt sikre på, at Heartbeat kommer til at skabe resultater for vores kunder. Derfor garanterer vi en besparelse på mindst 2000 kr. de første 2 år med Heartbeat.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Med Heartbeat, tilbyder vi, som de eneste på markedet, garanterede besparelser. Dette gør vi, da vi er så sikre på, at Heartbeat gør sit job. Med mere end 10.000 installerede Heartbeat-enheder rundt i Europa, tør vi godt at garantere mindst 2000 kr. i besparelse de første 2 år.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Book et møde med en rådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.


Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.