Beregn dine besparelser
Forfatter
Opdateret den
Læsetid
Den grønne omstilling i Danmark er i fuld gang, og her er to af de mest omdiskuterede grønne initiativer solceller og elbiler.
Solcelleanlæg har i de seneste 10 år fået meget opmærksomhed, i takt med at regeringen har prioriteret initiativer, som gjorde solcellerne en profitabel investering. Disse initiativer er forsvundet i de senere år, men produkterne har udviklet sig så meget, at de nu på egen hånd kan give dig gevinst som husejer.
Elbiler har lige så fået skub af regeringen. Her er det primært i form af en enorm investering i ladestandere, samt et afgiftsfradrag – begge ment til at bygge mod målet om at stoppe salg af andet end elbiler.
Sammen tilbyder solcelleanlæg og elbiler en unik mulighed for dig som privat borger, hvor du kan hjælpe den grønne omstilling i Danmark og få en mere selvforsynende og grøn husstand. Samtidig udgør solceller også en fornuftig økonomisk investering, da du vil kunne sænke din strømregning ganske markant.
Men hvordan fungerer elbil og solceller egentlig sammen?
Det kigger vi nærmere på i dette blogindlæg, hvor vi går i dybden med samspillet mellem disse to innovative løsninger.
Det korte svar er: Ja, du kan godt lade din elbil op med solceller.
Kombinationen af de to er en fantastisk måde at kombinere bæredygtig transport med grøn energiproduktion.
Læs mere: Alt du skal vide om solceller
Samspillet mellem solceller og elbiler er et kraftfuldt og værdifuldt samspil, der har potentiale til at ændre vores energiforbrug og reducere vores påvirkning af miljøet. Det er ikke bare en teknologisk udvikling; det er en livsstil og en aktiv handling, der siger, "Jeg tager ansvar for vores planet og vores fremtid."
Med solceller på taget er du allerede blevet din egen energiproducent. Du tapper direkte ind i solens uudtømmelige energireserver og omdanner sollys til elektricitet. Den elektricitet kan bruges til at lade din elbil op, så du kan køre ned ad vejen og vide, at hver kilometer du kører, hjælper med at reducere CO2-udslippet og bekæmpe klimaforandringerne.
Men det handler ikke kun om miljøet; det handler også om økonomi og uafhængighed.
Fordi den elektricitet, du producerer, kan bruges i din elbil, kan du i perioder køre din elbil udelukkende med energi fra solcelleanlægget – og dermed køre stort set gratis.
Samtidig bliver du mindre afhængig af energiselskaberne og de stigende energipriser. Du tager kontrol over din energifremtid og beskytter dig mod de usikkerheder, der følger med fossile brændstoffer.
Samspillet mellem solceller og elbiler er altså mere end ‘bare’ teknologi. Det er en klimabevidst handling, en beslutning om at træffe positive valg for vores planet og de kommende generationer.
Det er også en demonstration af frihed, der giver dig mulighed for at leve bæredygtigt og uafhængigt, samtidig med at du giver en hånd med i vores bestræbelser om at nå målene i Parisaftalen og bremse den globale opvarmning.
Elbiler og solceller er på papiret det helt perfekte match. Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på i praksis, hvis du skal have det optimale ud af kombinationen.
Først og fremmest vil dine ladevaner have stor betydning for, om der er egenproduceret energi tilgængeligt til at lade din elbil. For det, der er med solceller, er, at de producerer mest strøm midt på dagen. Og der vil du typisk ikke være hjemme til at kunne drage gavn af den.
Så hvis du - som mange andre - typisk lader, når du er kommet hjem fra arbejde, vil din opladning nok ikke kunne klares med strøm genereret fra solceller.
Det behøver dog ikke være et problem. Med en batteribank kan du sikre, at der vil være egenproduceret energi oplagret til om natten. Dog vil man i nogle tilfælde opskalere batteribanken, så den kan håndtere det ekstra forbrug i nattetimerne.
Afhængigt af dine kørselsmønstre- og vaner behøver det dog heller ikke være et problem, hvis du ikke har en batteribank.
Nogle kører f.eks. så tilpas få kilometer, at de vil kunne nøjes med at lade i weekenderne, hvor de godt kan drage fordel af solcellestrøm uden en batteribank. Det kan også være, at du måske kan lade elbilen på din arbejdsplads, hvorfor ladebehovet i hverdagen ikke er så stort.
Årets sæson vil også have stor betydning for, om du kan oplade med egenproduceret energi.
Solen er fremme i meget få timer i vinterperioden, og produktionen fra dit solcelleanlæg vil derfor være begrænset. Det betyder, at du i vinterperioden vil være nødsaget til at købe el fra elnettet til at lade din elbil – det er uundgåeligt, lige meget hvor overdimensioneret solcelleanlægget er.
Læs mere: Guide til solceller om vinteren
Men heldigvis findes der stadig en måde at oplade med billig strøm.
Med nogle batteribanke er det nemlig muligt at købe billig strøm fra elnettet om natten, oplade batteribanken med dette, og benytte den i løbet af dagen, når man har brug for den.
Heartbeat giver dig mulighed for at tage din elbil med i optimeringen af din husstand. Ved at analysere dine forbrugsmønstre kan HEARTBEAT optimere opladningen af din elbil for at sikre, at du lader effektivt og billigt.
Du har også valget mellem tre intelligente ladetilstande: ECO, SMART og POWER.
ECO-tilstand: Oplad din elbil udelukkende med strøm, der er produceret af dit solcelleanlæg, hvilket maksimerer din brug af grøn energi.
SMART-tilstand: Oplad din elbil med henblik på at være færdig på et bestemt tidspunkt. Ladningen optimeres, så mest muligt grøn energi benyttes.
POWER-tilstand: Elbilen sættes til at lade med ladestanderens maksimale ladeeffekt. I denne tilstand bruges en blanding af strøm fra elnettet og egenproduktion.
Med HEARTBEAT får du den ideelle løsning til at lade din elbil med solenergi, optimere dit forbrug og bidrage til en mere bæredygtig fremtid.
Når man beregner den optimale størrelse på et solcelleanlæg, vil udgangspunktet være husstandens årlige forbrug.
Her vil en elbil tilføje omkring 2.850 kWh årligt, hvis vi tager udgangspunkt i cirka 15.000 kilometer kørt om året.
En gennemsnitlig dansk husstand ligger på omkring 4.500 kWh. Regner vi med, at der vil blive tilføjet en elbil i fremtiden, kan vi derfor vurdere, at man i så fald vil skulle bruge et solcelleanlæg, der passer til et forbrug på 7.350 kWh, for dermed også at kunne tage hånd om opladningen af en elbil.
Læs mere: Hvor stort skal et solcelleanlæg være?
Hos 1KOMMA5° Danmark anbefaler vi en Wallbox Commander 2S ladestander til at oplade din elbil, når du har solceller.
Det gør vi, fordi det er en topkvalitets ladestander, der er skabt til at optimere opladningen af din elbil i forhold til solceller og intelligent energistyring med HEARTBEAT.
Wallbox Commander 2S tilbyder en imponerende ladeeffekt og en fremragende ydeevne, der gør den fuldstændig fremtidssikret. Du kan vælge mellem 1-faset med 3,7 eller 7,4 kW ladeeffekt eller 3-faset med 11 eller 22 kW ladeeffekt, alt efter dine behov.
Den har et stilfuldt og elegant sort design samt en Type 2-stik og en IP 54 beskyttelse, der gør den egnet til både indendørs og udendørs installation. Med det medfølgende 5 meter lange opladningskabel får du også fleksibilitet til opladningen.
Så er du i markedet for en solcelle-optimeret og fremtidssikret elbils ladestander, er en Wallbox Commander 2S måske noget for dig.
Du kan også prøve vores prisberegner. Den kan give dig et uforpligtende tilbud på et solcelleanlæg med forbrug fra elbil indberegnet – det tager kun ét minut.