Regler for solceller i 2024: Alt du skal vide.

Solceller bliver heldigvis stadig mere og mere populære i Danmark, og mange boligejere overvejer at investere i solcelleanlæg. Men reglerne omkring solcelleanlæg kan være komplekse og svære at overskue. 

Alt dette prøver vi at ændre i denne artikel. Her får du en opdateret oversigt over de gældende regler i 2024. Uanset om du er en solcelle-novice, der drømmer om at gøre dit hjem mere bæredygtigt, eller en erfaren sol-entusiast, der blot ønsker at kende til de nye regel-opdateringer, har vi pakket denne guide med alt, hvad dit hjerte begærer. 

Lær mere om solceller
mand i døråbning med sollys i ansigtet

Fakta

  • Timeafregning (Gruppe 2) bliver afskaffet og erstattet med øjebliksafregning (Gruppe 3).

  • Solcelleanlæg skal placeres minimum 2,5 meter fra skel.

  • Du kan sælge overskudsstrøm skattefrit for op til 7.000 kr. årligt – eller 14.000 kr., hvis du deler anlægget med en anden person.

  • En gennemsnitspris for salg af overskudsstrøm er 0,7 kr. per kWh.

Nye regler for solceller i 2024.

Lad os begynde med det nyeste og se nærmere på, hvilke nye regler der trådte i kraft omkring solceller i 2024.

Fra januar 2024 er der nemlig sket en ændring i reglerne omkring afregning af overskudsstrøm. Helt konkret er timeafregning (Gruppe 2) blevet afskaffet.

Timeafregning gav mulighed for at lagre den producerede strøm i op til én time. Det betød, at du kunne lagre strømmen i op til én time, og hvis den ikke var blevet brugt i indeværende time, ville den blive solgt til elnettet. Ændringen betyder, at du som privatperson nu kun kan blive afregnet gennem gruppe 3 – også kendt som øjebliksafregning. 

Det betyder kort og godt, at du skal bruge din strøm med det samme, og ellers bliver den solgt til elnettet – hvis du altså ikke har en batteribank til at lagre solcelleanlæggets overskudsstrøm.

Hus med solceller og lidt have

Regler omkring montering og installation af solceller.

Når det kommer til montering og installation, er der flere regler, du skal forholde dig til.

Som det første skal du sikre dig, at du gerne må installere solceller på eller ved dit hjem. I udgangspunktet skal du ikke søge om byggetilladelse, men der er nogle få undtagelser til denne regel. Du skal nemlig altid søge om byggetilladelse, hvis én eller flere af disse faktorer gør sig gældende for dit solcelleprojekt:

  • Ønsker du at sætte solceller på et stativ på taget, kræver dette altid byggetilladelse.

  • Ønsker du at anlægge et solcelleanlæg på jorden, skal du altid søge om byggetilladelse. Undtaget er dog solcelleanlæg i by- og sommerhuszoner, hvor højden på anlægget er under 1,8 meter, da dette ikke anses som værende af bygningslignende karakter.

  • Du må jf. BR18 § 179 ikke opsætte solcelleanlæg på jorden, der er placeret tættere end 2,5 meter fra skel (5,0 meter i sommerhusområder, ved nabo- og stiskel) uden at søge om byggetilladelse.

  • Bor du i en landzone, skal du - udover byggetilladelsen - også søge om en landzonetilladelse, når du ønsker at anlægge solceller på jorden.

  • Hvis solcelleanlægget skal opsættes på bygninger, som for eksempel erhvervsbygninger, skoler, ridehaller og etageboliger, der ikke er undtaget af bygningsreglementets bestemmelser, skal der søges om byggetilladelse.

  • Kræver opsætningen af et solcelleanlæg, at du ændrer på din tagkonstruktion - f.eks. grundet en beregnet øget last - skal der også søges om byggetilladelse.

Derudover skal du sikre, at din installation ikke strider mod:

  • Byplanvedtægter

  • Lokalplaner

  • Deklarationer, som du kan finde på tinglysning.dk

  • Grundejerforeningsvedtægter

  • Regler vedr. fredede eller bevaringsværdige bygninger

  • Beskyttelseslinjer jf. Naturbeskyttelsesloven §§ 15 -19

Hvad skal du være opmærksom på?

Du skal ikke kun sikre, at solcelleanlægget overholder de byggetekniske regler. Der er nemlig også specifikke regler for, hvilke dele af installationen og monteringen du selv må udføre. Visse dele af installationsprocessen skal nemlig udføres af professionelle.

Det drejer sig helt konkret om solcellernes tilslutning til inverteren og tilslutningen til henholdsvis eltavle og elnet. Begge dele skal udføres af en autoriseret elinstallatør.

Vi forstår, at ovenstående kan virke overvældende. Det er netop derfor, at vi hos 1KOMMA5° har specialiseret os i at gøre processen så smidig som muligt for dig. Vores ekspertteam tager sig af papirarbejdet til Energistyrelsen og rådgiver dig i mål - bl.a. i forhold til øvrige regler, såsom lokalplaner. 

Vi er med dig hele vejen – fra den indledende planlægning til den afsluttende installation og godkendelse. Vi rådgiver dig om ansøgninger, tilladelser og dokumentation, så du kan læne dig trygt tilbage og se frem til et fremtidssikret og lovligt solcelleanlæg. 

Vores mål er at gøre din rejse mod bæredygtig energi til en positiv og problemfri oplevelse, hvor du kan fokusere på fordelene ved dit nye solcelleanlæg, mens vi hjælper dig med detaljerne.

Mand i vindue med sollys

Sådan fungerer afregning af solceller.

Afregning af solceller er en vigtig del af at forstå økonomien i et solcelleanlæg. Selvom det ved første øjekast kan virke komplekst, bliver det hurtigt enkelt, når du først forstår de grundlæggende principper.

Lad os starte med at se på, hvilke aktører du vil støde på i forbindelse med afregning af dit forbrug og din strømproduktion fra solcellerne.

1. Dit netselskab:

Dit netselskab er ansvarlig for at transportere den strøm, du bruger og producerer. Det er det firmanavn, som står på din elmåler, og som ejer dele af det ledningsnet, der transporterer strøm til og fra din adresse. Det er din bopæl, der afgør, hvilket netselskab du har.

Du kan altså ikke selv vælge netselskab.

Du kan altid finde ud af, præcist hvilket netselskab du hører til hos elnet.dk.

Solceller på tag i lyst vejr

2. Dit elselskab:

Elselskabet er dem, som du reelt køber din strøm af. De står således for at opkræve betaling for strømmen på vegne af netselskabet og staten. Når du modtager en elregning med en oversigt over dit forbrug, kommer den således fra dit elselskab.

Du kan frit vælge, hvilket elselskab du gerne vil have.

Der er forskel på, hvor meget de forskellige elselskaber opkræver i både abonnement og spottillæg. Derfor kan det godt betale sig at undersøge, om du har den bedst mulige aftale.

Sammenlign elselskaberne i Danmark.

3. Din produktionselleverandør:

Når du skal sælge strømmen fra dine solceller, skal du have en produktionselleverandør. En produktionselleverandør vil købe den strøm, du ikke selv når at bruge og sælge den videre til elnettet.

Sollys i køkken

Afregningsgrupper.

Når du som privatperson ejer solceller, skal du være tilmeldt en afregningsgruppe. Afregningsgruppen afgør, hvordan din overskudsproduktion afregnes. 

Tidligere har der været flere grupper at vælge imellem, men fra 2024 kan du som privatperson kun vælge afregningsgruppe 3, som er den øjebliksbaserede afregningsmodel.

Det betyder helt konkret, at hvis du ikke forbruger strømmen i det øjeblik, den produceres, skal den sælges videre til elnettet med det samme. Tidligere har det været muligt at lagre overskudsstrømmen i op til én time, men det er altså ikke muligt længere.

Har du en batteribank, behøver du selvfølgelig ikke at sælge overskudsstrøm med det samme, men du kan i stedet lagre den til senere brug. På den måde sparer du penge og øger din selvforsyningsgrad.

Kaffekop og bog på bord

Regler for salg af solceller.

Når man snakker om, hvorvidt solceller kan betale sig, er muligheden for salg af overskudsstrøm bl.a. en af de parametre, som gør solceller til en god investering.

Men hvad er reglerne omkring salg af overskudsstrøm?

Faktisk er reglerne relativt enkle. Det forholder sig nemlig således, at hvis dit solcelleanlæg er opført efter d. 1. januar 2020, skal det tilmeldes en produktionselleverandør, som kan sælge din overskudsstrøm for dig. Produktionselleverandøren står for at sælge strømmen til Nord Pool, som er hele nordens elbørs.

Hvis du ikke selv tilmelder dit solcelleanlæg, gør Energinet dette for dig - og det er du altså ikke interesseret i. De tager nemlig et årligt gebyr på 1.000 kr. for ydelsen, og de beholder tilmed beløbet fra salget af din overskudsstrøm.

Mens reglerne for salg af overskudsstrøm fra solceller er relativt enkle, kan optimering af dette salg være komplekst. Her kommer Heartbeat ind i billedet som en game-changer for solcelleejere.

Heartbeat er et intelligent energistyringssystem, som bruger kunstig intelligens til at optimere dit energiforbrug og -salg.

Nærbillede af solcelleanlæg på hustag

Hvordan fungerer Heartbeat?

I følgende kan du se, hvordan Heartbeat kan hjælpe dig med at få den højeste pris for din overskudsstrøm:

  1. Intelligent timing af salg: Heartbeat analyserer elpriser i realtid og forudser prisudviklingen for de kommende 24 timer. Det betyder, at systemet kan vælge at sælge din overskudsstrøm, når priserne er højest fremfor at sælge til en vilkårlig pris.

  2. Optimering af eget forbrug: Ved at styre dit forbrug intelligent, sikrer Heartbeat, at du bruger mest muligt af din egen producerede strøm, når det er mest fordelagtigt - og sælger overskuddet, når priserne er højest.

  3. Integration med batteribank: Når du har en batteribank, kan Heartbeat styre opladning og afladning strategisk. Det kan lagre overskudsstrøm, når priserne er lave og sælge den, når priserne stiger.

  4. Automatisk håndtering: Du behøver ikke at gøre noget manuelt. Heartbeat håndterer alt automatisk og sikrer, at du altid får den bedste pris for din strøm.

Heartbeat hængende på væg

Skatte- og afskrivningsregler.

Skal jeg så betale skat af den indtægt, jeg får fra salg af overskudsstrøm fra mine solceller?

Måske.

Det kommer nemlig an på, hvor meget strøm du får solgt.

Hvilke regler skal du huske?

Det er tilladt at sælge overskudsstrøm skattefrit for op til 7.000 kr. om året. Hvis du ejer solcelleanlægget sammen med en anden – f.eks. din ægtefælle – kan I lægge jeres bundfradrag sammen, så I kan sælge for 14.000 kr. skattefrit.

Du kan regne med omkring 0,7 kr. per kWh, du sælger, så der skal altså virkelig sælges meget strøm, før du skal betale skat af indtægterne derfra. Det vil kræve, at du sælger omtrent 4.900 kWh tilbage til elnettet. 

De 4.900 kWh ligger lidt under det årlige elforbrug for en gennemsnitlig familie på fire personer. Det betyder, at det kun er de færreste, der producerer så meget strøm, at de ender med at skulle betale skat af det.

Hvis du sælger for mere end 7.000 kr., skal det angives i årsopgørelsen. Her skal du finde rubrik 20, hvor du skal indtaste 60% af det overskydende beløb.

Det vil sige, at hvis du har solgt for 9.000 kr., skal de 7.000 kr., som er skattefri, først fratrækkes. Derefter har du 2.000 kr. tilbage, som er skattepligtige. Derfor ganger vi 2.000 kr. med 60%, hvilket giver 1.200 kr., som dermed er det beløb, du skal angive i rubrik 20 på din årsopgørelse.

Husk også, at hvis du har lånt penge til etablering af anlægget, kan du trække dine renteudgifter fra. Der er dog ingen mulighed for hverken fradrag eller afskrivning af solcelleanlægget.

solcelleanlæg med legende familie

Afgifter på solceller.

Eftersom der er afgifter på den strøm, du køber, tænker du måske, at der også er afgifter på strømmen fra solceller. Her kan vi heldigvis berolige dig og fortælle, at du ikke skal betale afgifter på den strøm, som du får fra dine solceller.

Du har måske hørt om PSO-afgiften, som kom gennem elregningen. Den dækkede over omkostninger til:

  • Tilskud til vedvarende energi og decentral kraftvarmeproduktion

  • Forskning og udvikling i miljøvenlig produktion af energi

  • Sikkerhedsstyrelsen

PSO-afgiften blev dog afskaffet d. 1. januar 2022, så den behøver du heldigvis ikke at forholde dig til.

Mand i vindue med sollys

Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Beregn dit potentiale

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.

Vi klarer papirarbejdet

Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.

Levering, montering og service

Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.

Vil du se dine mulige besparelser?

På kun ét minut kan du beregne dine mulige besparelser med et solcelleanlæg.

Beregn dine besparelser:

Trin 1 af 3

Hvor mange bor i din husstand?

Kender du dit årlige elforbrug? 

1

Ca. kWh: 2.550

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader

Vi er helt sikre på, at Heartbeat kommer til at skabe resultater for vores kunder. Derfor garanterer vi en besparelse på mindst 2000 kr. de første 2 år med Heartbeat.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Med Heartbeat, tilbyder vi, som de eneste på markedet, garanterede besparelser. Dette gør vi, da vi er så sikre på, at Heartbeat gør sit job. Med mere end 10.000 installerede Heartbeat-enheder rundt i Europa, tør vi godt at garantere mindst 2000 kr. i besparelse de første 2 år.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Book et møde med en rådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.


Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.