Hvilken solcelletype skal jeg vælge?

Hvis du overvejer at investere i solceller til din bolig, bør du undervejs i processen forholde dig til, hvilken solcelletype du skal vælge. Der findes nemlig flere forskellige typer, som hver især har deres individuelle fordele og ulemper. Derfor er det vigtigt, at du forstår dig på de forskellige typer, så du kan vurdere, hvilken slags der passer bedst til dine behov. 

1KOMMA5° tager dig i hånden gennem hele processen, og vi hjælper dig med at finde det helt rigtige solcelleanlæg, der matcher dine behov og præferencer. Samtidig sikrer vi en professionel installation, så du opnår de bedste resultater.

Nærbillede af solcelleanlæg i lyst vejr

Det vigtigste i korte træk.

  • Der findes flere typer solceller, hver især med deres fordele og ulemper. De mest gængse typer er monokrystallinske-, polykrystallinske- og tyndfilmssolceller samt solcelletag.

  • Monokrystallinske solceller er de mest effektive og populære i Danmark. Der findes avancerede varianter såsom Shingled Cell, Back Contact og Half-cut, som alle tilbyder endnu højere effektivitet.

  • Effektivitet er en vigtig faktor for valget af solceller. Monokrystallinske solceller har typisk en effektivitet på 20-23%, mens polykrystallinske solceller ligger på 14-16% og tyndfilmssolceller på 7-13%.

Grundlæggende om solceller.

Lad os starte med det basale: Hvordan virker solceller egentlig?

Kort fortalt består en solcelle af halvledermaterialer, typisk silicium, der absorberer sollys. Når sollyset rammer solcellen, frigives der elektroner fra siliciumets atomer. Disse frie elektroner bevæger sig gennem materialet og skaber en elektrisk strøm, som kan bruges til at drive lys, apparater og andre elektriske enheder i dit hjem. 

Det er en ren og direkte måde at udnytte solens energi på, uden behov for bevægelige dele eller forbrænding af brændstoffer. 

Men hvorfor er folk så begejstrede for solenergi? Det er der faktisk en del gode grunde til. 

For det første kan en installation af solceller reducere beløbet på dine elregninger betydeligt, da du producerer din egen elektricitet og dermed mindsker din afhængighed af det offentlige elnet. Vores kunder sparer i gennemsnit over 9.000 kr. om året på deres strømregning, hvilket over tid udvikler sig til rigtig mange penge.

Som ordsproget lyder: En krone sparet er en krone tjent.

Solceller på tag i lyst vejr

Solenergi har mange fordele

En anden stor fordel er, at solceller øger værdien af din ejendom. I en vurdering, som Realmæglerne har lavet for Finansbureauet, estimeres det, at et 6 kWp solcelleanlæg i god kvalitet vil øge en boligs værdi med op imod 250.000 kr.

Læs mere: Kan solceller betale sig?

Dertil er der hele den grønne omstilling. Ved at benytte solenergi er du med til at gøre noget særligt godt for planeten – solceller har nemlig den eminente fordel, at de ikke udleder nogen former for skadelige drivhusgasser, når de producerer strøm. Med solceller reducerer du dermed dit CO₂-aftryk og bidrager til kampen mod klimaforandringer.

Desuden er solenergi vedvarende og ubegrænset – solen vil fortsætte med at skinne i milliarder af år, hvilket gør solceller til en bæredygtig løsning i det lange perspektiv.

Hus med solceller og lidt have

Oversigt over de forskellige typer af solceller.

Når du overvejer at investere i solenergi, er det vigtigt at vide, at ikke alle solceller er skabt lige.

Når du først begynder at undersøge markedet for solceller, kan det godt virke lidt overvældende. Der er nemlig flere forskellige typer at forholde sig til, herunder monokrystallinske-, polykrystallinske- og tyndfilmssolceller. Desuden vil der typisk optræde en masse ord og begreber, som du måske ikke lige umiddelbart kender til.

Men bare rolig – vi har styr på det hele, og når du har læst resten af denne artikel, har du forhåbentlig også en bedre forståelse af de forskellige begreber og typer af solceller. 

Herunder finder du en gennemgang af de mest gængse typer af solceller, som du vil støde på, hvis du overvejer at investere i solceller til dit hjem:

Mand i vindue med sollys i ansigtet

Monokrystallinske solceller

Monokrystallinske solceller er én af de tre hovedtyper, som solceller findes i, og den solcelletype, som typisk optræder i mange danske hjem.

Monokrystallinske solceller er fremstillet af en enkelt krystalstruktur. Denne ensartede struktur giver solcellerne deres karakteristiske sorte udseende og gør dem særligt effektive til at omdanne sollys til elektricitet.

Eftersom de er lavet af en enkelt krystalstruktur, har monokrystallinske solceller derfor en højere effektivitet sammenlignet med andre typer, såsom polykrystallinske solceller. Ved standard monokrystallinske solceller kan du forvente en effektivitet på op over 20%.

Udover de standard monokrystallinske solceller findes der også avancerede undertyper, som tilbyder endnu højere effektivitet og ydeevne. Det drejer sig bl.a. om Shingled Cell, Back Contact og Half-cut, som alle er nyere varianter af monokrystallinske solceller.

Solceller på hustag i lyst vejr

Shingled Cell

Shingled Cell-teknologien er en af de nyeste udviklinger inden for solceller, som er kendetegnet ved deres revolutionerende måde at sammensætte solcellerne på.

Denne innovative metode tillader nemlig, at de individuelle solceller overlapper hinanden, hvilket ikke kun fuldender udnyttelsen af solcellepanelets størrelse, men også forbedrer både holdbarheden og ydeevnen markant. Disse avancerede monokrystallinske solceller opnår typisk en effektivitet på op til 22%.

Shingled Cell benyttes bl.a. i vores populære SunPower Performance 7-paneler.

SunPower Performance 6-paneler

Back Contact

En af de nyeste og mest imponerende udviklinger inden for solceller er Back Contact-teknologien, som anvendes i SunPowers Maxeon 3-solcellepaneler. Disse paneler er blevet kåret som verdens bedste af mange medier, og det er ikke uden grund. 

Back Contact-teknologien er nemlig en avanceret variant af monokrystallinske solceller, hvor de individuelle solceller overlapper hinanden. Denne innovative sammensætning sikrer, at solcellerne kan absorbere langt mere lys, hvilket resulterer i en væsentligt højere celle-virkningsgrad sammenlignet med traditionelle monokrystallinske og polykrystallinske solcellemoduler.

Med Back Contact-teknologien kan solcellerne nå en effektivitet på op til 23%, hvilket er betydeligt højere end mange andre solcelleteknologier. Det højere energiudbytte betyder, at du får mere strøm ud af hver enkelte solcelle - selv under skyggeforhold og i diffust lys, hvor andre teknologier, såsom Shingled Cell, ikke yder helt lige så godt.

SunPower Maxeon 3-solceller

Half-cut

Half-cut solceller er en innovativ tredje generation af monokrystallinske solceller, der tilbyder flere forbedringer i forhold til den traditionelle variant. Den væsentlige forskel består i, at de enkelte solceller er blevet halveret i størrelse – deraf navnet Half-cut. 

Reduktionen i størrelse medfører flere positive konsekvenser for solcellepanelets ydeevne og effektivitet.

Ved at halvere størrelsen på solcellerne reduceres den elektriske strøm, der passerer gennem hver enkelte celle. Det betyder, at varmetabet mindskes, og derfor øges den samlede effektivitet af solcellepanelet.

Derudover bidrager Half-cut solceller til en øget ydeevne ved at forbedre strømfordelingen inden for panelet. Det betyder kort sagt, at selv hvis én celle befinder sig i delvis skygge, vil det ikke have indflydelse på det samlede panels ydeevne i samme grad som ved traditionelle monokrystallinske solceller.

Med Half-cut paneler – som f.eks. vores 1KOMMA5° Full Black-solceller – kan du opnå en effektivitet på 19-22%.

1KOMMA5° Full Black-solceller

Polykrystallinske solceller

Polykrystallinske solceller består af flere krystalstrukturer og har en karakteristisk blå farve. En markant fordel ved polykrystallinske solceller er deres lavere pris, hvilket gør dem til et attraktivt valg for dem, der ønsker at investere i solenergi uden at betale ekstra for højere effektivitet. Deres effektivitet ligger typisk på 14-16%.

En ulempe er, at de kræver mere plads for at opnå samme energiproduktion som monokrystallinske solceller, hvilket kan være en udfordring, hvis din bolig har begrænset tagplads.

Solpaneler på jorden

Tyndfilmssolceller (amorfe solceller)

Tyndfilmssolceller, også kaldet amorfe solceller, er tyndere og lettere sammenlignet med krystallinske solceller, og de er baseret på pulveriseret silicium. Dette gør dem både lette og fleksible. En af de største fordele ved tyndfilmssolceller er deres lave produktionsomkostninger, som skyldes et markant lavere forbrug af energi og ressourcer under fremstillingsprocessen.

Til gengæld ligger deres effektivitet også væsentligt under det niveau, som du kan forvente fra de øvrige solcelletyper. Du kan således regne med omkring 7-13% effektivitet.

Sollys på en væg

Solcelletag (bygningsintegrerede solceller)

Solcelletag, også kendt som bygningsintegrerede solceller (BIPV), integrerer solceller direkte i en bygnings struktur. I stedet for at installere traditionelle solpaneler oven på taget, bliver solcellerne altså en del af selve bygningsmaterialet. Det skaber en diskret – og for mange æstetisk tiltalende  – løsning, der samtidig genererer elektricitet.

Æstetikken har dog en pris. De er nemlig både dyrere og mindre effektive end de øvrige typer af solceller. Som udgangspunkt skal du regne med, at de er 25% dyrere, og at de er omkring 5-15% mindre effektive end almindelige solceller.

solcelleanlæg med legende familie

Hvilke solcellepaneler skal jeg vælge?

Når du skal vælge den helt rigtige solcellemodel, er der en række faktorer, du bør tage med i dine overvejelser:

Dit energiforbrug

Du bør helst gøre dig nogle overvejelser omkring, hvor meget energi, du har brug for – og samtidig hvor meget plads du har til rådighed. Du kan beregne dit behov ved at kigge på din elregning og se, hvor mange kWh din husstand bruger pr. dag, måned eller år. Hvis du har et højt elforbrug, skal du dermed bruge flere solcellepaneler for at dække dit forbrug.

Effektivitet

Når du skal finde de bedste solcellepaneler, bør du også kigge på effektiviteten af panelet. Jo højere effektiviteten er, desto mere sollys kan konverteres til elektricitet.

Læs mere: De vigtigste faktorer for solcellers effektivitet og virkningsgrad

Pris

Du bør også overveje prisen på solcellepanelerne – og ligeså installationen af panelerne. Solpaneler af høj kvalitet er dyrere på kort sigt, men de kan spare dig mange penge i det lange løb, idet de producerer mere energi og har en betydeligt længere holdbarhed.

Mand i døråbning med sollys i ansigtet

Garanti

Du bør også kigge efter solcellemodeller med lang garanti. Solcellepaneler er en investering, så derfor er det vigtigt, at du vælger paneler med høje garantiperioder og lang forventet levetid. Hos 1KOMMA5° tilbyder vi branchens længste garantier, på helt op til 40 år.

Fokus på teknologi

Solcelleteknologien har udviklet sig markant gennem de seneste par år. Det betyder, at moderne solceller er mere effektive og har en længere holdbarhed. Inden for de monokrystallinske solceller finder man, som nævnt, den nye “Shingled Cell”-teknologi. Desuden findes der også den patenterede Back-Contact-teknologi fra SunPower. Derudover finder du mono Perc/half cut-teknologien, som medbringer øget ydeevne og bedre effektivitet i skyggeforhold.

Sollys i et køkken

Overvej tillægsprodukter

Du kan også overveje at tilkøbe en batteribank eller et intelligent energistyringssystem såsom Heartbeat fra 1KOMMA5°. Heartbeat holder øje med dit forbrug og hjælper med at købe og sælge strøm, når det er henholdsvis billigst og dyrest. Alle disse smarte funktioner sikrer, at du altid har den billigst mulige strøm tilgængelig i din husstand. 

Et af de vigtigste elementer, når du skal vælge den rigtige solcellemodel, er, at du vælger en pålidelig solcelleleverandør, som kan hjælpe dig med at vælge det helt rigtige produkt. På den måde sørger du for at træffe den bedst mulige beslutning.

Heartbeat hængende på væg

Danmarks førende solceller.

Køb solcelleanlæg til din privatbolig.

1KOMMA5° Full Black - Bedst til prisen.

Vi har udviklet vores helt eget solcellepanel, med særligt fokus på effektivitet, holdbarhed og bæredygtig produktion. Billig pris & høj kvalitet: 

- Top-Con half-cut solcelleteknologi

- 420 Watt Peak

- 25 års produktgaranti 

- 30 års ydelsesgaranti 

- Produceret af os, 1KOMMA5°, med Tysk silicium

Når du handler med os, handler du direkte med producenten - så du får den lavest mulige pris.

1KOMMA5° Full Black-paneler

SunPower Performance 7 - Den gode mellemvej.

Performance panelet er SunPowers svar på god kvalitet til en god pris - og det er præcis dét, du får med dette panel: 

- Patenteret shingled cell teknologi 

- 445 Watt Peak 

- 30 års produktgaranti 

- 30 års ydelsesgaranti – min. 88% ydelse derefter 

- 30 års servicegaranti 

Vi er hos 1KOMMA5° eksklusive udbydere af SunPowers produkter i Danmark.

SunPower Performance 6-paneler

SunPower Maxeon 3 - Verdens bedste solceller.

SunPower er verdens ældste solcelleproducent og har gennem årene sat standarden for kvalitet. Med deres serie af Maxeon paneler får du det bedste af det bedste. 

Maxeon solceller 

  • 420 Watt Peak 

  • 40 års produktgaranti 

  • 40 års ydelsesgaranti – min. 88.3% ydelse derefter 

  • 40 års servicegaranti.

Vi er hos 1KOMMA5° eksklusive udbydere af SunPower-produkter i Danmark.

SunPower Maxeon 3-solceller

Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Beregn dit potentiale

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.

Vi klarer papirarbejdet

Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.

Levering, montering og service

Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.

Interesseret i at høre mere?

Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder, og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.

Priser og omtale i medier.

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Book et møde med en rådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.


Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.