Solcelleinstallationer

Monokrystallinske solceller - Det populære valg.

I dette blogindlæg vil vi udforske monokrystallinske solceller i dybden og give dig et indblik i, hvordan de fungerer, hvordan de adskiller sig fra andre solcelletyper, og hvorfor de er en god investering for dig som boligejer. Så hvis du er nysgerrig efter at lære mere om, hvordan monokrystallinske solceller kan gøre en forskel for dit hjem og miljøet omkring dig, er dette blogindlæg som skabt til dig.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

15 min
image missing

Monokrystallinske solceller er én af de tre hovedtyper, som solceller findes i. De to andre er polykrystallinske solceller og tyndfilmssolceller (også kaldet amorfe solceller).

Monokrystallinske solceller er det mest populære valg hos private forbrugere, specielt grundet deres pæne og ensartede udseende – men selvfølgelig også fordi de funktionelt er et rigtig godt valg.

Monokrystallinske solceller er altså en brik i puslespillet, når det kommer til at forstå solcelleteknologien, og hvordan den kan forvandle din bolig til en grønnere og mere energieffektiv oase.

Sådan er monokrystallinske solceller bygget op.

Monokrystallinske solceller er ligesom de andre typer solceller baseret på grundstoffet silicium, som findes i sand og jord.  Men udover denne lighed adskiller monokrystallinske sig fra andre typer solceller ved deres unikke opbygning.

Siliciumkrystaller: Monokrystallinske solceller er fremstillet af siliciumkrystaller i en enkelt og sammenhængende struktur. Det adskiller dem fra polykrystallinske solceller, der består af flere krystaller. Det er denne ensartede krystalstruktur i monokrystallinske celler, der giver dem deres karakteristiske, ensartede udseende.

Silicium-wafer: Krystallen skæres i meget tynde skiver kaldet "wafere." Disse wafere udgør den vigtigste del af solcellen, og de er omhyggeligt udvalgt for at sikre, at de har den højeste renhed og kvalitet.

Dotering: For at gøre waferen elektrisk ledende udsættes den for en proces kaldet dotering. Det indebærer tilsætning af små mængder af andre materialer – såsom bor eller fosfor – til waferen. Disse materialer tilfører elektroner eller "huller" til krystallens struktur, hvilket gør det muligt for elektroner at bevæge sig rundt i cellen.

PN-overgang: Waferen behandles derefter med en PN-overgang, hvor en del af waferen gøres positivt ladet (P-type) og den anden del negativt ladet (N-type). Dette skaber en grænseflade mellem de to zoner, hvor elektroner kan bevæge sig frit.

Elektriske kontakter: Metalliske elektriske kontakter anbringes på forsiden og bagsiden af waferen for at lede den genererede elektricitet ud af solcellen.

Beskyttende lag: Solcellen er forseglet med et beskyttende glas eller plastik-dæksel for at beskytte den mod vind og vejr.

Når sollys rammer solcellen, genererer det elektroner og skaber elektrisk strøm. Den strøm kan derefter ledes ud af solcellen, og kan så bruges som elektrisk energi til forskellige formål.

Alt du skal vide om solceller og solenergi
Bliv klogere på hvordan en solcelle virker
Solceller på tag

Derfor er monokrystallinske solceller et populært valg.

Der er specielt to årsager til, at monokrystallinske solceller er det mest populære valg hos forbrugerne: den høje effektivitet og deres karakteristiske og ensartede udseende.

Monokrystallinske solceller er nemlig den mest effektive af de tre typer solceller. Hvor tyndfilmssolceller og polykrystallinske solceller har en effektivitet på hhv. 7-13% og 14-16%, stråler de monokrystallinske solceller med en effektivitet på hele 20-22% udnyttelse.

Den høje effektivitet betyder, at en betydelig mængde sollys bliver omdannet til elektricitet, som du kan bruge i hjemmet. Med en høj effektivitet får du altså mere strøm ud af dit solcelleanlæg. Det betyder også, at du kan se frem til større energibesparelser og kortere tilbagebetalingstider end ved de to andre typer solceller.

Læs om hvad et solfangeranlæg er
Læs om forskellen på solceller og solfangere

Æstetisk skiller monokrystallinske solceller sig ud med deres karakteristiske sortfarvede udseende og ensartede design. Det er der mange, der foretrækker frem for de blålige og mere levende nuancer, man eksempelvis får med polykrystallinske solceller. 

Den æstetiske appel er en væsentlig faktor for mange boligejere, når de overvejer solceller. Æstetikken har tidligere også været et stort aspekt for dem, der har valgt solceller fra. 

Monokrystallinske solceller er derfor det oplagte valg til dig, der ønsker et mere bæredygtigt og selvforsynende hjem – og stadig ønsker et moderne og elegant udseende. 

Prøv vores prisberegner og få et tilbud på solceller

Fordele og ulemper ved forskellige typer solceller.

Selvom monokrystallinske solceller i de fleste tilfælde vil være at foretrække – grundet deres høje effektivitet, lange levetid og flotte æstetik – er der fortsat gode grunde til at overveje de andre modeller også. 

Polykrystallinske solceller.

Polykrystallinske er billigere at producere end monokrystallinske solceller. Det betyder, at du typisk kan købe polykrystallinske solceller til en lavere pris end monokrystallinske og dermed spare lidt penge på din investering.

Husk dog på, at du med din besparelse samtidig får en løsning, der har en lavere effektivitet/virkningsgrad. På den måde kan du spare nogle penge på den korte bane for så at få lidt mindre for pengene på den lange bane.

Tyndfilmssolceller.

Tyndfilmssolceller er den billigste type solcelle at producere. Du er derfor sikret en lav pris, når du investerer i dem. Udover at være billige at producere indebærer produktionen af tyndfilmssolceller også den mindste miljøbelastning af de tre typer. 

En anden fordel ved tyndfilmssolceller er deres evne til at fungere i skygge og gråvejr. I den henseende har tyndfilm en bedre effektivitet sammenlignet med de krystallinske modeller. Du kan læse mere omkring solcellers virkning, når det er overskyet.

Den store ulempe ved tyndfilmssolceller er deres relativt lave virkningsgrad. 

Se vores SunPower solceller hos 1KOMMA5°

Nye typer af monokrystallinske solceller.

I takt med at teknologien omkring grøn energi udvikler sig, åbner det også for nye muligheder. Det gør sig selvfølgelig også gældende for solceller, hvor der også er kommet nye typer af de populære monokrystallinske solceller.

‘Shingled cell’-solceller er et af eksemplerne på dette. Denne nye teknologi bringer flere markante fordele med sig, herunder forbedret holdbarhed, øget ydeevne og maksimal udnyttelse af solcellepanelets overflade.

Shingled cell-teknologien tillader eksempelvis, at de individuelle solceller overlapper hinanden på en særlig måde. Det betyder, at der ikke er behov for ‘busbars’, som normalt optager en del plads på panelet, hvilket kan reducere den samlede ydeevne.

Samtidig har disse solceller en forbedret effektivitet, selv når solcellerne ikke udsættes for direkte sollys. Det er særligt vigtigt i Danmark, hvor vejret jo godt kan være lidt uforudsigeligt, og hvor dårligt vejr kan være en udfordring for effektiviteten af solcellerne. SunPower Performance er et eksempel på ‘Shingled cell’-solceller.