De vigtigste faktorer for solcellers effektivitet og virkningsgrad.

En lavere elregning er typisk en af de primære grunde til, at de fleste overvejer at investere i solceller. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan opnå de store besparelser, du måske har hørt andre tale om, er det vigtigt, at du kender til de faktorer, der påvirker solcellernes effektivitet og virkningsgrad. Det er nemlig disse elementer, der afgør, hvor meget elektricitet du får ud af dine solceller.

Det vil altså sige, at det er effektiviteten og virkningsgraden, der afgør, hvor store besparelser du kan se frem til på elregningen, hvor selvforsynende du bliver, og hvor meget CO2 du sparer klimaet for.

I denne artikel vil vi udforske de vigtigste faktorer, der påvirker solcellernes effektivitet og virkningsgrad, så du kan få mest muligt ud af din investering i solenergi.

Lær mere om solceller
Solceller på tag

Derfor er virkningsgraden af dine solceller vigtig.

Solcellers virkningsgrad, også kaldet effektivitet, er et mål for, hvor effektivt solcellen omdanner solens energi til elektrisk energi. Mere præcist er det forholdet mellem den elektriske energi, der produceres af solcellen, og den totale mængde solenergi, der rammer cellens overflade.

Sagt på en mere simpel måde er det et udtryk for, hvor gode solcellerne er til at omdanne solens stråler til elektricitet, som du kan bruge i din husstand.

En højere virkningsgrad betyder altså, at solcellen kan producere mere elektricitet fra den samme mængde sollys. Det resulterer i en højere energiproduktion i løbet af solcelleanlæggets levetid. F.eks. vil et panel med 20% virkningsgrad producere 33% mere energi end et panel med 15% virkningsgrad under de samme forhold.

Så selvom de mest effektive solcellepaneler typisk koster en anelse mere, giver de ofte en bedre langsigtet værdi, da de giver større besparelser på elregningen.

En højere virkningsgrad betyder også, at der kan produceres mere energi på mindre plads. Det er særligt vigtigt, hvis du har begrænset tagplads til dine solceller.

Solceller på tag

Faktorer der påvirker solcellernes effektivitet.

Solceller er ikke bare solceller. Selvom de virker på den samme måde, er det ikke en teknologi, der fungerer i et vakuum. Det betyder kort og godt, at deres evne til at omdanne sollys til energi kan påvirkes af en række forskellige faktorer.

Disse faktorer spiller en afgørende rolle for, hvor effektivt solcellerne fungerer i den virkelige verden. De kan enten forbedre eller reducere solcellernes ydeevne og dermed have en direkte indflydelse på den mængde elektricitet, der produceres til din husstand.

Hvis du overvejer at investere i solceller, er det afgørende at have øje for disse faktorer, da de kan være med til at sikre, at du får den maksimale værdi af din investering.

De faktorer, du bør have for øje, er:

  • Placering og hældning

  • Skyggeforhold

  • Temperatur

  • Solcelletype

  • Kvaliteten

  • Batterier og energistyringssystemer

Mand i vindue med sollys

Vi hjælper dig hele vejen

Hos 1KOMMA5° vil vi gerne gøre processen med at investere i solceller så enkel og stressfri som muligt. Vi hjælper dig hele vejen fra A-Z – bl.a. med at vurdere din husstands egnethed til solceller, håndtering af nødvendige tilladelser, installation og vedligeholdelse. Vores team af eksperter sikrer, at alle faktorer, der påvirker solcellernes effektivitet, tages i betragtning, så du får den bedst mulige løsning til dit hjem. 

1. Placering og hældning

Placering og hældning er en af de allervigtigste faktorer, når det kommer til at afgøre, hvor meget elektricitet du får ud af dine solceller. En dårlig placering af solceller kan nemt skære op til 40-50 procentpoint af effektiviteten, hvorfor det på ingen måde er overvurderet, når vi siger, at du skal være opmærksom på denne del.

Grunden til, at placeringen af dine solceller er så vigtig, skyldes, at placeringen er med til at bestemme, hvor meget sollys solcellerne bliver eksponeret for i løbet af dagen. I Danmark – og på den nordlige halvkugle generelt – betyder det, at en sydvendt placering er at foretrække. Sydvest og sydøst er dog næsten lige så gode muligheder.

Hældningen på det tag, som du placerer solcellerne på, er også vigtig. Det skyldes, at den ligeledes er med til at afgøre, hvor meget sollys dine solceller bliver eksponeret for. For at opnå den maksimale virkningsgrad, skal dit tage have en hældning på mellem 30-45 grader. 

Heartbeat forbinder til alle husets grønne enheder

2. Skyggeforhold

Skyggeforhold er en anden vigtig faktor, når det handler om at få det maksimale ud af sine solceller. Som bekendt fungerer solceller netop ved at omdanne sollys til elektricitet, og derfor kan effektiviteten altså påvirkes af eventuel skygge på panelerne.

Faktisk kan selv små områder med skygge have en betydelig negativ effekt på den samlede energiproduktion. Du tænker måske, at det ikke har væsentlige konsekvenser, hvis et enkelt eller to paneler modtager skygge fra et træ eller lignende. Men her skal du være opmærksom på, at mange solcelleanlæg ofte er forbundet i serier. Det vil sige, at skygge på blot én celle kan påvirke hele panelets effektivitet.

Skygger kan komme mange steder fra: træer, bygninger, skorstene og antenner – bare for at nævne nogle få. Det er derfor vigtigt at tage højde for alle potentielle skyggekilder, både nuværende og fremtidige, når du vælger placeringen af dine solceller. 

Sollys i køkken

3. Temperatur

Temperatur er også en afgørende faktor for, hvor godt solcellerne fungerer. Her vil det naturlige måske være at tro, at desto varmere det er, desto bedre præsterer solcellerne. Men det er faktisk ikke helt rigtigt. Solceller kan nemlig godt få det for varmt.

Det skyldes, at højere temperaturer øger den interne elektriske modstand i solcellerne, hvilket reducerer deres evne til at omdanne sollys til elektricitet. Man siger, at for hver grad temperaturen overstiger 25°, falder effektiviteten med omkring 0,3-0,5 procentpoint, men det varierer fra panel til panel.

Temperaturen vil dog sjældent for alvor blive et problem under danske forhold. Som bekendt har vi relativt få dage om året, hvor det bliver varmere end 25° – og bliver det varmere, er det sjældent mere end et par grader.

DMIs vejrsammendrag af 2023 viser således, at vi i år 2023 kun havde 7,3 sommerdøgn (dage hvor temperaturen er over 25°). Det er en smule under normalen i forhold til de sidste 30 år, som gennemsnitligt lyder på 12 sommerdøgn årligt.

Sollys på væg

4. Solcelletype

Som nævnt før er solceller ikke bare solceller. Der findes faktisk en del forskellige typer af solceller, som hver især har forskellige virkningsgrader, hvorfor de altså ikke er lige effektive alle sammen. De traditionelle typer er monokrystallinske solceller, polykrystallinske solceller og tyndfilmssolceller, men nye teknologier har øget effektiviteten betragteligt.

Du skal være opmærksom på, at tyndfilmssolceller og polykrystallinske solceller nærmest ikke længere benyttes til privat brug. Det skyldes – som du også kan udlede af tallene – at de slet ikke er ligeså effektive som specielt de nyere varianter af monokrystallinske solceller.Derfor vil dit valg altså med al sandsynlighed afhænge af, hvilken af de forskellige typer monokrystallinske solceller, dit budget passer til.  

Monokrystallinske solceller er fremstillet af en enkelt krystalstruktur og har et karakteristisk sort udseende. Ved standard monokrystallinske solceller får du op til 20% effektivitet.

Half-cut solceller udgør en tredje, ny variant af monokrystallinske solceller. Den største forskel i forhold til traditionelle monokrystallinske solceller er, at man har halveret størrelsen på de enkelte paneler – heraf navnet Half-cut. Den ændring betyder, at panelerne får en øget ydeevne, bedre effektivitet i skyggeforhold, og generelt giver det bare et bedre, og mere optimeret, solcellepanel. Med Half-cut paneler kan du opnå omkring 19-22% udnyttelse af solcelleenergien

Shingled Cell er en ny teknologi inden for monokrystallinske solceller, som bl.a. benyttes i vores populære SunPower Performance 6-paneler. Det enkelte panel vil typisk have op til 22% effektivitet. Det smarte ved Shingled Cell-teknologien er, at solcellerne er blevet sammensat på en helt anden måde. Shingled Cell-teknologien tillader nemlig, at de individuelle solceller overlapper hinanden.

Det betyder, at den totale ydeevne er større sammenlignet med traditionelle mono- og polykrystallinske solceller.

Back Contact-solceller – som f.eks. SunPower Maxeon 3 - er af mange medier kåret som verdens bedste. Denne nyere variant af monokrystallinske solceller giver en markant højere cellevirkningsgrad sammenlignet med traditionelle mono- og polykrystallinske solcellemoduler, hvilket sikrer et højere energiudbytte. Med teknologien kan solcellerne absorbere langt mere lys, og så er de tilmed mere effektive i skyggeforhold og i diffust lys sammenlignet med Shingled Cell-teknologien. Med Back Contact-solceller kan du opnå helt op til 23% effektivitet.

Polykrystallinske solceller er lavet af flere krystalstrukturer og har en karakteristisk blå farve. Polykrystallinske solceller har en lidt lavere effektivitet, men fungerer særligt godt under høj belysning. Ved polykrystallinske solceller får man typisk 14-16 % udnyttelse af solenergien.

Tyndfilmssolceller, også kaldet amorfe solceller, er tyndere og lettere end krystallinske solceller, og de er baseret på pulveriseret silicium. Det gør, at de er mere fleksible og formbare, hvilket åbner op for en masse anvendelsesmuligheder. Alt efter kvaliteten på tyndfilmssolcellerne vil der være mellem 7-13 % udnyttelse af solenergi.

5. Kvaliteten

Kvaliteten af solceller spiller en afgørende rolle for deres effektivitet og er på mange måder en faktor, der ofte overses. Solceller af høj kvalitet vil typisk være fremstillet i bedre materialer og med mere avanceret teknologi, hvilket resulterer i højere effektivitet, større pålidelighed og længere levetid.

En af kendetegnene ved solceller af høj kvalitet er, at de oftest har længere og mere omfattende garantier, der bl.a. dækker produktionsfejl og forringelser af ydeevnen over tid.

Hos 1KOMMA5° tilbyder vi markedets bedste og længste garantier på både solceller og invertere. Med vores omfattende garantier kan du have ro i sindet, vel vidende at dit solcelleanlæg er beskyttet mod uforudsete problemer i mange år fremover. 

Vores fokus på kvalitet sikrer, at du får et pålideligt og effektivt system, der opfylder dine energibehov og maksimerer din investering.

Solceller på tag

6. Batterier og energistyringssystemer

Mens solcellernes egen effektivitet selvfølgelig er afgørende, spiller batterier og energistyringssystemer også en vital rolle i at maksimere den overordnede effektivitet og nytteværdi, du får ud af et solcelleanlæg. Ved at kombinere et batteri med avancerede energistyringssystemer såsom Heartbeat kan du sikre, at dit solcelleanlæg fungerer optimalt hele året rundt.

Batteribank:
Med en batteribank får du mulighed for at lagre den overskydende energi, der produceres i solrige perioder, så du har strøm til rådighed, når solcellerne ikke leverer nok til at dække dit forbrug. Det øger systemets effektive udnyttelse af den producerede energi markant. 

Uden et batteri sendes din overskudsenergi tilbage til elnettet til en lavere pris, end hvad det koster at købe strøm, når solcellerne ikke leverer tilstrækkeligt. Med et batteri kan din husstand i stedet bruge den lagrede energi, hvilket effektivt øger din selvforsyningsgrad.

Heartbeat:
Vil du virkelig maksimere udnyttelsen af energien fra solcellerne, bør du overveje et intelligent energistyringssystem – som f.eks. Heartbeat. Heartbeat optimerer dit energiforbrug ved at analysere forbrugsmønstre, vejrudsigter og elpriser, hvilket sikrer, at du altid får den billigste strøm i husstanden. Systemet gør det samtidig muligt at oplade og aflade dit batteri på de mest økonomiske tidspunkter - og kan endda sælge overskydende strøm tilbage til elnettet, når priserne er højest.

Systemet tager alle de nødvendige beslutninger hvert 15. minut for at optimere dit energiforbrug og maksimere besparelserne, uden at du behøver at gøre noget manuelt.

Prøv vores prisberegner nu:

Beregn dine besparelser:

Trin 1 af 3

Hvor mange bor i din husstand?

Kender du dit årlige elforbrug? 

1

Ca. kWh: 2.550

Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Beregn dit potentiale

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.

Vi klarer papirarbejdet

Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.

Levering, montering og service

Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader

Vi er helt sikre på, at Heartbeat kommer til at skabe resultater for vores kunder. Derfor garanterer vi en besparelse på mindst 2000 kr. de første 2 år med Heartbeat.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Med Heartbeat, tilbyder vi, som de eneste på markedet, garanterede besparelser. Dette gør vi, da vi er så sikre på, at Heartbeat gør sit job. Med mere end 10.000 installerede Heartbeat-enheder rundt i Europa, tør vi godt at garantere mindst 2000 kr. i besparelse de første 2 år.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Book et møde med en rådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.


Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.