Solenergi

Placering af solceller - Alt du skal vide.

Placering af solceller er en af de vigtigste faktorer for at sikre optimal udnyttelse af solenergi. I jagten på bæredygtige energiløsninger har solenergi for længst bevist sit værd som en pålidelig og miljøvenlig kilde. Men selvom solceller i sig selv er en fortræffelig investering i fremtidens energi, bliver den afgørende faktor - som placeringen af solcelleanlægget er - ofte overset. Velplacerede solceller kan nemlig øge energiproduktionen betydeligt og sikre bedre effektivitet i længden. Derfor har vi i dette blogindlæg samlet alt, hvad du skal vide om placering af solceller, fra de grundlæggende principper bag optimal placering til praktiske tips og råd til at få mest muligt ud af dit solcelleanlæg.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

10 min
image missing

Derfor er placeringen af dine solceller vigtig.

Grundlæggende er placeringen af dine solceller vigtig, da det spiller en afgørende rolle for effektiviteten og ydeevnen af dit solcelleanlæg.

En korrekt placering kan maksimere udnyttelsen af den solenergi, der kommer fra solens stråler og dermed øge energiproduktionen, hvilket resulterer i større besparelser og en hurtigere tilbagebetaling af din investering.

Vil du have mest muligt ud af din solcelleinvestering, skal de altså placeres rigtigt.

Book et onlinemøde med en rådgiver i dag
Solceller på tag

De mest afgørende parametre for placeringen af dine solceller.

Hvordan placerer man så sine solceller rigtigt, tænker du måske.

Når det kommer til at placere dine solceller, er der flere afgørende parametre, der spiller en central rolle for effektiviteten og ydeevnen af dit solcelleanlæg. 

Disse parametre er nøglen til at sikre, at dine solceller kan maksimere optagelsen af solens stråler og dermed producere så meget energi som muligt. I dette afsnit vil vi derfor udforske de mest kritiske faktorer, som du bør overveje, når du planlægger placeringen af dine solceller.

  • Retning

Retning er en afgørende faktor for solcelleanlægs effektivitet, da retningen bestemmer, hvor meget sollys solcellerne kan opsamle i løbet af dagen. Solens position varierer konstant, både dagligt og årligt.

For at maksimere solindfaldet og dermed energiproduktionen bør solpanelerne ideelt set vende mod syd. Det skyldes, at solen bevæger sig fra øst mod vest på himlen i løbet af dagen og når sit højdepunkt i syd.

Ved at placere solpanelerne mod syd kan de opsamle mest muligt sollys i løbet af dagen og drage fordel af solens mest direkte stråler. Stik syd er altså den optimale retning, og sydøst og sydvest er den næstbedste løsning. Øst- eller vestvendt er også en mulighed, omend effektiviteten af solcellerne vil dale en smule.

Du kan regne med, at øst- og vestvendte solceller vil være cirka 20% mindre effektive end de sydvendte varianter. Nordvendte solceller er en udelukket løsning, som slet ikke giver mening i forhold til effektiviteten af solcellerne.

  • Hældning

Hældningen er ligeledes en afgørende faktor, da den også spiller en stor rolle i forhold til at maksimere lysindfaldet på solcellerne, så det kan omdannes til elektricitet.

I Danmark er den optimale hældning på dine solceller mellem 30-40 grader. Det er dog langt fra nogen katastrofe, hvis dette ikke er muligt på dit tag. Har f.eks. et fladt tag, er det kun omkring 15% af effektiviteten, der ryger, hvilket i det lange løb ikke er en altafgørende faktor – men stadig en overvejelse værd at have in mente.

Skal man søge tilladelse til opsætning af solceller?
Solceller som gør-det-selv projekt
  • Skygge

Skyggen er solcellernes værste fjende. Skygger fra træer, bygninger eller andre forhindringer udgør nemlig en væsentlig udfordring for solcelleanlæggets effektivitet, da de kan reducere mængden af sollys, der når solpanelerne.

Det er derfor afgørende at placere solcellerne et sted, hvor de ikke vil blive udsat for skygge i løbet af dagen, eller alternativt overveje at fjerne eventuelle elementer, der skygger - hvis muligt -  for at sikre maksimal solindfald. Selv små skygger kan have en betydelig negativ indvirkning på solcelleanlæggets ydeevne, så det er vigtigt at vælge et sted med minimal skyggepåvirkning.

Læs mere: Hvordan solceller fungere når det er overskyet

  • Plads

Plads er selvfølgelig også en afgørende faktor at overveje, når det kommer til placeringen af solceller. Solcelleanlæg kræver en vis mængde plads for at fungere optimalt. Det er derfor vigtigt at sikre, at der er tilstrækkelig plads til at installere det solcelleanlæg, du drømmer om.

  • Tagets stand

Udover at se på tagets pladssituation skal du også undersøge, hvordan tagets stand er. 

Tagets stand spiller nemlig en central rolle, hvis du overvejer at placere solcellerne på dit tag. Taget skal være i god stand og kunne bære vægten af solcelleanlægget uden problemer. Det er derfor vigtigt at sikre, at taget ikke har nogen strukturelle skader eller svagheder, der kan forringe dets bæreevne, da det ellers vil kunne kompromittere dine solcelle-drømme.

  • Nabogener

Hvis du gerne vil bevare det gode naboskab, bør du også overveje, hvorvidt placeringen af dine solceller bliver en gene for dine naboer. Det er specielt refleksionen af sollys, som kan være irriterende eller forstyrrende for naboerne. For at undgå konflikter med naboer er det vigtigt at tage hensyn til disse potentielle gener i planlægningen, og samtidig kommunikere åbent og ærligt med naboerne omkring den planlagte solcelleinstallation. 

Prøv vores prisberegner og få et tilbud på solceller
Solceller på tag

Hvad er den bedste placering af solceller?

Når det kommer til at finde den bedste placering til dine solceller, skal du først og fremmest afklare med dig selv, hvad formålet med solcellerne er. Er det at producere mest muligt strøm alt i alt, eller er det, at anlægget skal producere mest strøm i de timer, hvor du er hjemme til at bruge den?

Som nævnt i afsnittet ovenfor er den bedste placering til dine solceller en sydvendt retning med en hældning på 30-40 grader - hvis målet er at producere mest muligt strøm alt i alt.

Det er en glimrende løsning, hvis du har en batteribank sammen med dine solceller, da den så vil kunne gemme noget af strømmen til senere. Har du ikke det, vil den strøm du ikke selv bruger i stedet blive solgt tilbage til det offentlige elnet.

Læs mere: Salg af strøm fra solceller: Sådan fungerer det

Har du ikke en batteribank, kan det også være, at du i stedet har en målsætning om, at solcelleanlægget skal placeres, så det producerer mest strøm, når du er hjemme. Vælger du f.eks. et østvendt anlæg, vil produktionen være lidt højere den første del af dagen, mens et vestvendt anlæg vil tilbyde en lidt større produktion mod slutningen af dagen.

Læs om fordelene ved offgrid solcelleanlæg

Solceller på jorden giver ekstra frie placeringsmuligheder.

Når du skal finde den rette placering til dine solceller, er du selvfølgelig i stor grad bundet af de muligheder, som dit tag giver dig. Men hvis tagets forudsætninger ikke er helt optimale, kan du overveje at placere dine solceller på jorden.

Mens du på et tag er relativt begrænset, åbner solceller på jorden op for en bred vifte af muligheder, når det kommer til placering. Så længe du har plads nok til at placere solcellerne på jorden, får du ekstra frihed til at vælge den optimale placering for dine solceller, så produktionen af grøn energi kan maksimeres.

Det kan således være et glimrende alternativ, hvis dine muligheder for placering på taget ikke er optimale i forhold til dine behov.

Prøv vores prisberegner og få et tilbud på solceller

Få kompetent og erfaren hjælp til dit solcelleprojekt.

Når du står og overvejer at investere i solenergi, er det vigtigt at have den rette støtte og ekspertise ved din side. 

Hos 1KOMMA5° Danmark er vi klar til at støtte og guide dig med netop den ekspertise gennem hele processen, fra de første overvejelser til den endelige installation. 

Vi forstår vigtigheden af at sikre den rette placering af solcelleanlægget i forhold til dine drømme, ønsker og behov. Derfor står vores erfarne team klar til at rådgive og vejlede dig gennem valget af den optimale placering.

Vi starter med en grundig gennemgang af din ejendom og analyserer faktorer såsom retning, hældning, skyggeforhold og tilgængelig plads for at identificere den bedste placering til dine solceller.

Vi lytter til dine ønsker og behov og skræddersyr løsningen, så den passer perfekt til din ejendom og livsstil.

Med os ved din side kan du være tryg og sikker på, at dit solcelleprojekt bliver håndteret professionelt og med omhu fra start til slut. Lad os hjælpe dig med at realisere din vision om grøn energi og bæredygtighed.

Kontakt os i dag og book et onlinemøde
1KOMMA5