Hvor meget strøm producerer solceller fordelt over året?
Mange nye og potentielle solcelleejere undrer sig ofte over, hvordan deres system vil præstere i forskellige sæsoner. Er det kun om sommeren, at solcellerne virkelig leverer? Og hvad sker der, når vinteren kommer?
Lad os starte med det væsentlige – der er store udsving i, hvornår på året solceller producerer mest elektricitet. Produktionen varierer nemlig betydeligt gennem året, og det er primært på grund af ændringer i solens position og dagslængde.
Derfor er det garanteret ikke nogen kæmpe overraskelse, at solceller er mest effektive i månederne fra maj til august, som typisk også er den periode, hvor vejret er bedst. Ifølge tal fra Green Power Danmark var juni i år 2023 den måned med det højeste niveau af elektricitet genereret fra solceller. I disse måneder er det derfor også muligt som solcelleejer at være meget tæt på 100% selvforsynende.
For at gøre dette mere tydeligt kan vi fortælle, at et typisk 5 kW solcelleanlæg på en god sommerdag producerer omkring 15-20 kWh gennem en hel dag, mens det samme anlæg på en vinterdag måske kun producerer 5-10 kWh.
Generelt set er der fire faktorer, der afgør, hvor effektive solceller kan være i en given periode.
De fire faktorer er:
Solhøjde: Jo højere solen står på himlen, desto mere vinkelret rammer solstrålerne panelerne, hvilket øger strømproduktionen. Om sommeren står solen højere på himlen end om vinteren, hvilket også er en del af forklaringen på, hvorfor solceller er mere effektive i den periode.
Dagslængde: Længere dage giver mere tid til solenergiproduktion. Sommerdage kan have op til dobbelt så mange solskinstimer som vinterdage på de nordlige breddegrader.
Temperatur: Temperaturen spiller også en vis rolle, når det kommer til solcellernes effektivitet. Og her kan det måske lyde overraskende, at det faktisk kan blive for varmt for solceller. Høj varme kan nemlig øge den elektriske modstand i solcellerne og dermed reducere deres ydeevne. Det er bl.a. også derfor, at vi nogle gange ser, at de sene forårsmåneder kan være endnu mere effektive end sommermånederne, da der her findes de optimale forhold for selve solcellepanelerne.
Vejrforhold: Vejret spiller også en stor rolle i solcellernes effektivitet. Hvis det er overskyet eller tåget - hvilket vi kalder diffust lys - vil det markant reducere mængden af sollys, der når solcellerne, og dermed mindske produktionen. Her er der visse solcelleteknologier, som øger produktionen under diffuse lysforhold.
Årlig produktionscyklus.
Efter at have gennemgået de forskellige faktorer, der påvirker solcellernes effektivitet, er det tid til at kigge nærmere på, hvordan disse faktorer spiller sammen gennem året.
Hvor meget strøm producerer solceller fordelt over året?
Januar-februar: Disse vintermåneder er typisk lavsæsonen for solcelleproduktion. Korte dage og lav solhøjde resulterer i den laveste produktion på året, ofte omkring 2-4% af den årlige produktion pr. måned. Her kan andre elementer af et solcelleanlæg, såsom en batteribank og intelligent energistyring, dog stadig hjælpe med at reducere elregningen.
Marts-april: I foråret begynder produktionen at stige markant. Længere dage og højere solhøjde øger effektiviteten. Disse måneder kan hver især producere omkring 8-10% af den årlige produktion.
Maj-juli: Dette er højsæson for solcelleproduktion. Lange dage, høj solintensitet og optimal solhøjde giver maksimal effektivitet. Hver af disse måneder kan bidrage med 12-15% af den årlige produktion.
August-september: Produktionen begynder at falde, men er typisk stadig rigtig god. Hver måned bidrager ofte med omkring 10-12% af den årlige produktion.
Oktober-november: I disse efterårsmåneder ser vi en yderligere nedgang i produktionen, hvor hver måned bidrager med omkring 5-7% af den årlige produktion.
December: Sammen med januar er dette typisk måneden med den laveste produktion – ofte omkring 2-3% af den årlige total.
Solcellers produktion om vinteren.
Mange tror fejlagtigt, at solceller helt stopper med at producere strøm om vinteren, men det er faktisk ikke korrekt. Der vil naturligvis være en lavere produktion sammenlignet med resten af året, men produktionen stopper langt fra helt.
Ser man på årsbasis, er det omkring 9% af den totale mængde genererede strøm, som bliver produceret i vintermånederne.
Selvom produktionen er lavere i vintermånederne, er der stadig andre måder, hvorpå du kan optimere din energibesparelse. Det indebærer blandt andet at fokusere på batteribanker og intelligente energistyringssystemer såsom Heartbeat. Om vinteren, hvor tarifferne og spotprisudsvingene ofte er højere, vil der være betydelige besparelser at hente ved at købe strøm til lavere priser om natten og bruge den i løbet af dagen.Heartbeat gør dette automatisk, hvilket sikrer, at du altid får den lavest mulige elpris, uanset solcelleproduktionens niveau. Du kan læse mere om Heartbeat ved at læse med videre i artiklen.
Hvor meget strøm producerer solceller om dagen?
Lige såvel som der er store udsving i solcellers produktion på tværs af året, er der også stor forskel på, hvornår på dagen solceller producerer mest strøm. Solcellers daglige strømproduktion følger nemlig en karakteristisk kurve, der afspejler solens bane over himlen. Her varierer de præcise tidspunkter naturligvis i takt med årstiderne og afhænger også af, hvilken retning solcellerne vender.
Men ser vi på det generelt, kan man sige:
Formiddag (ca. kl. 10 til middag): Efterhånden som solen stiger op på himlen, øges produktionen markant. Solstrålerne bliver mere direkte, og panelerne nærmer sig deres maksimale effektivitet. I denne periode kan produktionen nå op på 70-90% af systemets peak-kapacitet.
Middag (ca. kl. 12 til 14): Dette er typisk perioden med højest produktion. Solen står højest på himlen, og strålerne rammer panelerne vinkelret. Her kan produktionen nå 90-100% af systemets maksimale kapacitet, afhængigt af vejrforholdene.
Eftermiddag (ca. kl. 14 til 18): Produktionen begynder gradvist at falde, men forbliver betydelig. Mønsteret ligner formiddagens, blot i omvendt rækkefølge. Produktionen ligger typisk på 70-90% af peak-kapaciteten i løbet af den tidlige eftermiddag og falder til omkring 20-40% senere på eftermiddagen.
Aften (ca. kl. 18 til solnedgang): Produktionen falder hurtigt, efterhånden som solen nærmer sig horisonten. I de sidste timer før solnedgang kan produktionen være nede på 5-15% af peak-kapaciteten.
Nat: Efter solnedgang producerer solcellerne ikke strøm.
Som solcelleejer kan du virkelig udnytte den viden omkring dagscyklussen til at få det maksimale ud af dit solcelleanlæg. F.eks. vil et sydvendt solcelleanlæg primært producere mest strøm midt på dagen, mens et anlæg, der vender mod øst og/eller vest, derimod vil generere mest energi i morgen- og aftentimerne.Og det reducerer ikke kun din elregning, men giver dig også en større følelse af uafhængighed og kontrol over dit energiforbrug. Husk også på, at hver eneste kilowatt-time du bruger direkte fra dine solceller, er en kilowatt-time sparet fra elnettet.
Men hvordan gør man så det?
Sådan får du det optimale ud af dine solcellers produktion.
Grundlæggende er der to overordnede ting, du kan gøre. Du kan tilpasse dit forbrug til dagscyklussens dynamikker, eller du kan investere i en batteribank og et intelligent energistyringssystem.
Når det kommer til at tilpasse dit forbrug til dagscyklussens dynamikker, handler det om at planlægge de energitunge aktiviteter bedre. Du bør altså forsøge at planlægge energitunge aktiviteter, så de så vidt muligt foregår, når solcellerne producerer mest strøm – altså midt på dagen.
Men lad os være mere konkrete end det.
Planlæg dine aktiviteter:
Til hverdag kan det naturligvis være svært at planlægge, da de fleste er væk fra hjemmet i de timer, hvor solcellerne er mest effektive. Heldigvis er mange moderne elektroniske apparater udstyret med en delay-funktion, som betyder, at du kan udskyde – og dermed planlægge – vaskeprogrammet, opvaskemaskinen og meget andet.
Vil du gå skridtet videre i din planlægning, kan du blive endnu bedre til noget, som vi danskere i forvejen er rigtig gode til – nemlig at følge vejrudsigten. Hvis du kan se, at det om få dage bliver strålende vejr og høj sol, kan du forsøge at planlægge energitunge aktiviteter til netop den dag, hvor dine solceller vil producere rigtig meget elektricitet. På den måde kan du udnytte mest muligt af din egenproducerede energi.
Invester i en batteribank:
En anden ting, du kan gøre, er at investere i en batteribank. Batteribanken fungerer som et energilager, der gemmer den overskydende elektricitet. I stedet for at sende den overskydende energi tilbage til elnettet til en lav pris, kan du gemme den til senere brug.
Batteribanken giver dig altså mulighed for at lagre overskydende energi, der produceres i løbet af dagen, og bruge den om aftenen og natten, når solcellerne ikke producerer energi. Det betyder, at du får udnyttet markant mere af din egenproducerede elektricitet, og du reducerer derudover behovet for at trække strøm fra elnettet, hvilket kan resultere i betydelige besparelser på elregningen.
Optimer med Heartbeat:
Endelig kan det være en god idé at bruge et energistyringssystem som Heartbeat. Heartbeat er et intelligent energistyringssystem, der optimerer dit energiforbrug ved at tage højde for dine forbrugsmønstre, vejrudsigten og elpriserne.
Systemet bruger kunstig intelligens til at maksimere udbyttet af dine solceller ved automatisk at justere dit energiforbrug og lagre overskydende energi, når priserne er lave. Heartbeat hjælper dig derudover med at få den billigste strøm og sælger din overskydende strøm, når priserne er højest, hvilket resulterer i yderligere besparelser.
Med Heartbeat kan du nemt følge med i produktionen og forbruget gennem en brugervenlig app, der giver dig fuld kontrol og overblik over dine energibesparelser.
Vil du se dine mulige besparelser?
På kun ét minut kan du beregne dine mulige besparelser med et solcelleanlæg.
Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Beregn dit potentiale
Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.
Vi klarer papirarbejdet
Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.
Levering, montering og service
Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.
Læs vores artikler om solcellers effektivitet:
Læs mere om bæredygtig energi:
Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.
Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader
Vi er helt sikre på, at Heartbeat kommer til at skabe resultater for vores kunder. Derfor garanterer vi en besparelse på mindst 2000 kr. de første 2 år med Heartbeat.
Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.
Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.
Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.
Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.
Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.
Med Heartbeat, tilbyder vi, som de eneste på markedet, garanterede besparelser. Dette gør vi, da vi er så sikre på, at Heartbeat gør sit job. Med mere end 10.000 installerede Heartbeat-enheder rundt i Europa, tør vi godt at garantere mindst 2000 kr. i besparelse de første 2 år.
Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.
Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.
1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.
I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.
Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.
Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.
Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.