Beregn dine besparelser
Forfatter
Opdateret den
Læsetid
Regeringen har nu også været ude og lave deciderede anbefalinger til, hvad man bør “preppe”, såfremt scenariet skulle være gældende. Den generelle anbefaling er, at man skal kunne overleve i nogle dage i eget hjem.
Hvis du overvejer at købe solceller – eller allerede er solcelleejer i forvejen – tænker du måske over, hvad mulighederne er på denne front. Kan man bruge solceller til at “preppe”?
Det korte svar er ja. Der er flere løsninger, hvor du med dine solceller kan være selvforsynende med strøm, selvom vores elforsyning er nede. Du skal dog være opmærksom på, at et ganske almindeligt nettilsluttet solcelleanlæg desværre også rammes af strømafbrydelser – hvis du altså ikke har en backup-løsning.
I dette blogindlæg forklarer vi derfor nærmere, hvad du helt præcist har af andre muligheder - både hvad der er juridisk og teknisk muligt på nuværende tidspunkt.
De løsninger er;
Off-grid solcelleanlæg (også kaldet standalone-anlæg)
Backup-løsning til nettilsluttet anlæg
Ø-drift er også teknisk set en mulighed, men det er ulovligt. Men mere om det senere.
Som det første kan vi tage et kig på en simplificeret udgave af en normal el-installation med et solcelleanlæg inklusiv batteri, hvor 3 af forbindelserne er fremhævet.
I en normal installation bliver hele huset forsynet gennem en hovedtavle, som får strøm fra en forbindelse til elnettet (A), og hovedtavlen fordeler strømmen ud til forbruget rundt i hele huset.
Når der også er et solcelleanlæg, leverer det også strøm til huset gennem hovedtavlen (B), som fordeles ud til forbruget på samme måde, som hvis strømmen kom fra elnettet.
I tilfælde af strømafbrydelse, hvor solcelleanlægget mister forbindelse til elnettet, vil det ikke længere være i stand at producere strøm. Selv hvis du har en batteribank, vil du heller ikke kunne benytte den lagrede strøm herfra. I så fald skal du have en backup-løsning, men det kommer vi ind på senere.
Et off-grid solcelleanlæg (også kaldet stand-alone anlæg) er et solcelleanlæg der ikke er tilsluttet elforsyningen. På illustrationen ovenfor svarer det til, at den blå streg (A) ikke findes. Ofte har man off-grid anlæg i kolonihavehuset, en campingvogn, eller lignende, hvor strømforbruget ikke er så stort.
Da sådan et anlæg ikke er tilsluttet elnettet, vil det altså ikke være påvirket af en eventuel strømafbrydelse. Det vil sige, at det fortsat vil producere strøm. Har du ovenikøbet en batteribank til dit off-grid anlæg, kan du også stadig bruge den lagrede strøm fra batteribanken.
Sådan en installation kræver en anden type inverter, end et nettilsluttet anlæg, og en nettilsluttet inverter vil som udgangspunkt slet ikke kunne sende strøm ud hvis der ikke er en forbindelse til elnettet.
Hvis man har et solcelleanlæg i sit hus, og huset er forbundet til elnettet, så har man per definition ikke et off-grid anlæg, og rent teknisk giver det ikke mening at spørge om ens inverter kan køre off-grid - det man mener med spørgsmålet vil formentlig relatere sig til ø-drift eller backup.
Ø-drift er et fænomen, hvor der er strømafbrydelse på elnettet, men inverteren fra solcelleanlægget (eller en hvilket som helst andet kilde til strøm - for eksempel en vindmølle) stadig leverer strøm ind til hovedtavlen.
Fordi hovedtavlen er forbundet til elnettet, betyder det at den strøm der kommer fra solcelleanlægget giver spænding ud på elnettet, som ellers burde være “slukket” grundet strømafbrydelsen.
Det er ulovligt for et solcelleanlæg at lave ø-drift, bl.a. fordi de folk der arbejder på elnettet skal kunne arbejde med ledningerne uden at få strøm fra et solcelleanlæg, når der er strømafbrydelse på elnettet.
Alle solcelleanlæg skal kunne opdage ø-drift og udkoble automatisk, for at undgå at fænomenet opstår, og hvis de ikke kan det, er anlægget ulovligt. Når installatøren har tilmeldt dit anlæg hos netselskabet, har de skrevet under på, at anlægget ikke er i stand til at køre ø-drift.
Hvis du har et nettilsluttet solcelleanlæg, hvor du gerne vil kunne bruge den generede strøm, selvom der er strømafbrydelse, skal du have en backup-løsning.
Løsningen går ud på at lave en del af ens elinstallation separat fra resten af installationen, og sørge for at der ikke er nogen direkte forbindelse til elnettet under en strømafbrydelse. Den del man separerer fra resten, kan vi kalde for ens “backup-forbrug”, og det forsynes direkte fra inverteren udenom hovedtavlen (C).
I de perioder hvor der strøm på elnettet, kan backup-forbruget forsynes fra elnettet (i tilfælde af ingen sol og tomt batteri), ved at strømmen kører ind i inverteren gennem den røde streg (B), og ud til backup-forbruget gennem den lilla streg (C).
Men i tilfælde af strømafbrydelse på elnettet, udkobles den røde streg (B) for at undgå ø-drift, men backup-forbruget kan stadig forsynes fra solcellerne og batteriet gennem den lilla streg (C) uden problemer. På den måde kan du altså få glæde af den energi, som solcellerne generer, selvom resten af nabolaget er uden strøm.
Fælles for alle backup løsninger er, at der skal laves en ekstra lille eltavle, som adskiller backup-forbruget fra resten af installationen, hvor der sidder en sikringsgruppe hvorfra der trækkes strøm ud, for eksempel til en række stikkontakter.
Backup-løsninger er således oftest et tilkøb af et ekstra stykke hardware, der kan variere meget i pris, reaktionstid, og kapacitet, men nogle solcelleinvertere har også en indbygget backup-funktion – eksempelvis SunGrow.
Vores smarte Sungrow har nemlig en integreret backup-løsning integreret i systemet, hvorfor det altså ikke er et merkøb eller en udvidelse - foruden at selve elinstallationen bliver udvidet (og kommer mod en mindre merpris).
Om du ønsker denne installation i samme omgang, som resten af solcelleanlægget bliver installeret, eller tilføjer det senere, er op til dig. Muligheden er netop altid til rådighed.
Udforsk de seneste teknologier, initiativer og tendenser inden for grøn energi, fra sol- og vindkraft til innovative lagringsmetoder. Få praktiske tips til at gøre en positiv forskel og bliv en del af bevægelsen mod en mere miljøvenlig og energieffektiv verden.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi sidder klar til at svare på dine spørgsmål, kontakt os nu på +45 70 20 74 74, eller udfyld formularen.