Solenergi

Maximum Power Point Tracking: Hvad er det?

MPPT er en teknologi, der sørger for, at dine solceller altid producerer så meget energi som muligt. Når dine solceller producerer sin maksimale effekt, siger man, at solcellerne er på deres maximum power point. Maximum Power Point Tracking er derfor en teknologi, der handler om at sikre, at dine solceller altid producerer sin maksimale effekt. På den måde får du mest ud af din investering – både hvad angår pris, energi og bæredygtighed.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

3 min
image missing

Hvad er MPPT?

MPPT står for "Maximum Power Point Tracking" og er en teknologi, der blandt andet bruges i forbindelse med solceller. Teknologien sigter efter at maksimere mængden af elektricitet, som solcellerne kan producere. 

Når dine solceller arbejder med maksimal effektivitet, siger man, at de har nået deres “maksimale effektpunkt” – altså maximum power point. 

Det maksimale effektpunkt bestemmes af en kombination af spænding og strøm – som yderligere bliver påvirket af eksterne forhold såsom solens lysstyrke, skyggeforhold og temperatur. 

Uden en teknologi som MPPT vil solceller derfor svinge i output, og du vil derfor ikke få det maksimale ud af din investering. 

MPPT sørger for, at dine solceller altid arbejder ved deres mest effektive spændings- og strømniveau for at producere den maksimale mængde energi under forskellige forhold.

Læs mere om hvor meget strøm solceller producerer, når det er overskyet.

Sådan virker en solcelle
Hvad er forskellen på solceller og solfangere?
Prøv vores prisberegner og få et tilbud på solceller

Hvordan fungerer teknologien?

MPPT fungerer helt lavpraktisk ved at justere belastningsmodstanden, som solcellerne arbejder imod. For at forstå det helt i dybden kræver det først noget kendskab til Ohms lov, som er et grundlæggende princip inden for elektricitet. 

Ohms lov: V = I x R

  • V = Spænding målt i volt (V)

  • I = Strømmen målt i ampere (A)

  • R = Modstanden målt i ohm (Ω)

I og med at spænding og strøm kan variere afhængigt af eksterne forhold såsom skygge, lys og temperatur, kan vi regulere modstanden for at opnå det mest effektive punkt for produktionen af energi.

Når det f.eks. bliver varmere og temperaturen stiger, reducerer det solcellernes spændingsniveau. Når spændingsniveauet falder, sørger MPPT for at finde det nye maksimale effektpunkt. 

MPPT er udstyret med avancerede algoritmer, der løbende justerer belastningsmodstanden i solcellepanelen med henblik på at afsøge, om der under de givne forhold findes mere optimale effektpunkter.

Uden MPPT vil solcellen i stedet arbejde under suboptimale forhold, hvilket blandt andet kan resultere i reduceret effektivitet og energitab.

I moderne solcellepaneler er MPPT ofte en integreret del af inverteren. Det gælder naturligvis også for vores invertere.

Læs mere: Hvad er en inverter?

Det sikrer, at du altid får mest mulig værdi ud af din solcelleinvestering – og uden at du skal installere en selvstændig MPPT. Det er klaret fra start af, så du blot kan læne dig tilbage og nyde godt af grøn energi.

Ønsker du at maksimere udnyttelsen af din soleceller, bør du også overveje at investere i et batteri til solceller.

Læs mere om hvordan det fungerer med en batteribank til solceller.

Alt du skal vide om grøn energi
Læs mere om fordele og ulemper ved solceller
Solcelle montering