Beregn dine besparelser
Forfatter
Opdateret den
Læsetid
Et stort og relevant spørgsmål, som næsten alle, der overvejer solceller, nok har stillet sig selv.
Størrelsen på dit kommende solcelleanlæg er nemlig ikke bare en detalje - det er en afgørende faktor, der har stor betydning for, hvor meget du kan få ud af solcelleanlægget.
Et solcelleanlæg skal således dimensioneres korrekt for at kunne producere tilstrækkelig strøm til at opfylde ens energibehov, og ligeledes for at optimere afkastet på den investering, som solceller er.
Dimensioneringen af et solcelleanlæg afhænger af en række forskellige faktorer, som alle spiller en rolle i at bestemme det optimale anlægs størrelse.
I dette blogindlæg vil vi gå i dybden med de forskellige faktorer, der afgør den optimale størrelse på dit solcelleanlæg, så du kan træffe den bedst mulige beslutning for både din økonomi og miljøet.
Er du interesseret i et uforpligtende tilbud på et solcelleanlæg, så klik ind her og prøv prisberegneren.
Svar på 4 simple spørgsmål - så beregnes et anbefalelsesværdigt solcelleanlæg ud fra dine svar, som giver dig den optimale løsning til at blive selvforsynende.
Der er en række faktorer, som du skal overveje nøje, inden du lægger dig fast på størrelsen af dit kommende solcelleanlæg. Det er vigtigt med en grundig undersøgelse, da et for småt anlæg ikke vil kunne producere nok strøm, mens en for stor installation kan være en unødvendig investering, der ikke udnytter solenergiens potentiale optimalt.
Det er altså ikke bare et spørgsmål om at vælge det største anlæg til rådighed, men derimod om at tilpasse størrelsen til dine specifikke behov og omstændigheder. I din jagt på at finde den perfekte størrelse solcelleanlæg til dine behov bør du undersøge disse faktorer:
Hvor højt er dit forbrug i kWh?
Potientielle ændringer i dit forbrug
Hvor stor en andel af dit nuværende forbrug ønsker du dækket?
Hvordan vender dine tagflader – og hvordan er deres størrelse og hældning?
Hvad er effektiviteten på solcellepanelerne?
Dit forbrug i kWh er en afgørende faktor, når det kommer til dimensioneringen af dit solcelleanlæg. Når man skal dimensionere et anlæg, vil husstandens forbrug næsten altid være dér, man starter.
Det nemmeste er at kigge på din elregning og så undersøge, hvad dit forbrug i kWh var sidste år.
Hvad er kWh?
kWh er en forkortelse for kilowatt-time og er en mængdeangivelse for forbrug af elektricitet.
Når vi skal måle elektricitet, benytter vi enheden watt. Watt er et udtryk for strømmens effekt eller kraft – for eksempel angives elektriske apparaters ydeevne i watt. Ligesom vi kender det fra vægtsystemet, hvor kilogram (kg) er 1.000 gram, er kilowatt (kW) 1.000 watt.
For at finde ud af, hvor mange solceller der skal bruges for at dække dit nuværende forbrug, bruger vi tommelfingerreglen 1:1.000. Det vil sige, at for hver 1.000 kWh husstanden har i forbrug, vil vi dimensionere med tilsvarende 1 kW i solceller. For at give et eksempel, så er et gennemsnitligt forbrug på omkring de 6.000 kWh, hvilket ville skulle komplimenteres med 6 kW solceller. Det skal dog siges, at dette varierer meget – men det er udgangspunktet.
En nøjagtig vurdering af dit forbrug vil sikre, at du ikke over- eller underdimensionerer dit solcelleanlæg, hvilket kan påvirke både effektiviteten og økonomien i dit solcelleprojekt.
Potentielle ændringer i dit forbrug er også en vigtig faktor at overveje under dimensioneringen af dit solcelleanlæg. Selvom dit nuværende forbrug kan være stabilt, er det værd at tænke på eventuelle ændringer i fremtiden.
Der kan være mange årsager til ændringerne.
Måske planlægger I en familieforøgelse (flere mennesker i husstanden = et højere forbrug af strøm), måske overvejer I at købe en elbil, der skal lades derhjemme, eller måske har I kigget på en varmepumpe, der også bruger elektricitet.
Lad os tage eksemplet med en elbil. Har du endnu ikke elbil, men regner med at købe en, kan du gå ud fra et tillæg til dit eksisterende forbrug på små 3.000 kWh – baseret på en forventning om ca. 15.000 km kørsel årligt. Men med en elbil vil det for mange kunne svare sig at få en batteribank, netop da der kommer meget forbrug i løbet af aftenen/natten.
Læs mere: Elbil og solceller - fungerer de sammen?
Hvad er en batteribank?
En batteribank fungerer som et slags energidepot til dit hjem. Når dine solceller eller elnettet producerer mere strøm, end du bruger i øjeblikket, bliver overskydende energi gemt i batteribanken til senere brug. På den måde kan du få mest muligt ud af den energi, du selv producerer, og reducere behovet for at trække strøm fra elnettet.
Så jo mere du kan lade batteribanken op i løbet af dagen, desto mere af din selvproducerede strøm fra solceller kan benyttes til at lade elbilen. Lader man derimod sin elbil i løbet af dagen, så kan det modsatte svare sig, da det meste af forbruget i stedet vil falde i løbet af dagen. Derfor kan man benytte den selvproducerede strøm med det samme.
Det kan stadig svare sig at installere en batteribank til resten af husstandens forbrug. Denne skal dog dimensioneres efter husstandens forbrug, uden forbruget fra elbilen – det vil sige minus de rundt regnet 3.000 kWh.
Ved at tage højde for potentielle ændringer i dit forbrug kan du sikre, at dit solcelleanlæg er tilstrækkeligt dimensioneret til at imødekomme dine fremtidige behov og undgå unødvendige omkostninger ved at skulle opgradere eller ændre anlægget senere.
Når du overvejer størrelsen på dit solcelleanlæg, er det vigtigt at tage stilling til, hvor stor en del af dit nuværende energiforbrug du ønsker at dække med solenergi. Det kan nemlig variere afhængigt af dine personlige mål og præferencer.
Nogle mennesker ønsker at dække så stor en del af deres energiforbrug som muligt med solenergi for at opnå størst mulig uafhængighed fra det traditionelle elnet og reducere deres energiregning markant.
Andre foretrækker måske kun at dække en del af deres forbrug med solenergi af forskellige årsager, såsom f.eks. budgetmæssige hensyn.
Det er vigtigt at overveje, hvilken andel af dit energiforbrug du ønsker at dække med solenergi, da dette vil påvirke størrelsen og kapaciteten af det solcelleanlæg, du vælger.
Når du dimensionerer dit solcelleanlæg, er det afgørende at tage hensyn til størrelse, retning og hældning af dit tag.
Jo større tagfladen er, desto flere solcellepaneler kan du potentielt installere, hvilket øger den samlede kapacitet og effektiviteten af dit solcelleanlæg.
Men retningen på dit tag er også vigtig i forhold til effektiviteten af solcellerne. I Danmark er det ideelt at placere solceller på et tag, der vender mod syd, da solen bevæger sig fra øst mod vest over himlen i løbet af dagen. Det sikrer, at solcellerne får maksimal eksponering for solens stråler og dermed optimal energiproduktion.
Hvis det ikke er muligt at installere solceller på et sydvendt tag, er de næstbedste løsninger at placere dem på tagflader, der vender mod sydøst eller sydvest. Selvom øst- og vestvendte tag også er levedygtige muligheder, reduceres effektiviteten markant, når vi bevæger os mod nordøst eller nordvest.
Det ideelle tag til solceller har en hældning på mellem 30 og 45 grader, da det giver den optimale vinkel i forhold til solens position på himlen hele året rundt. Denne hældning sikrer maksimal effektivitet og energiproduktion.
Men selvom dit tag er helt fladt, kan du stadig drage fordel af solceller, men hældningen af solcellerne kan påvirke deres effektivitet og den mængde energi, de producerer.
Effektiviteten af solceller er afgørende, når du skal dimensionere dit solcelleanlæg, fordi det direkte påvirker, hvor meget elektricitet dit anlæg kan producere. Solcelleeffektiviteten måles typisk i enheden watt peak (Wp), som angiver den maksimale effekt, solcellepanelet kan generere under standardbetingelser.
Læs mere: Hvordan virker en solcelle
Hvad er Wp?
Wp står for "watt peak" og er en måleenhed for solcellepanelers effektivitet. Det angiver den maksimale strøm, som et solcellepanel kan producere under optimale forhold, typisk ved en bestemt sollysintensitet og temperatur. Med andre ord er Wp et mål for, hvor meget elektricitet et solcellepanel kan generere på sit højeste punkt. Jo højere antal Wp et solcellepanel har, jo mere elektricitet kan det potentielt producere. Tallet bruges ofte til at sammenligne forskellige solcellepanelers ydeevne og vælge det bedste panel til ens solcelleanlæg.
Når du kigger efter solcellepaneler til dit anlæg, er det vigtigt at vælge paneler med en høj Wp-rating, da det indikerer, hvor effektive de er til at omdanne sollys til elektricitet.
Ved at vælge paneler med en højere Wp-rating kan du muligvis opnå den samme elektricitetsproduktion med færre paneler, hvilket kan være en fordel, hvis pladsen er begrænset.
Hvis du overvejer at installere solceller på dit tag, så er du på rette vej til at gøre en kæmpe forskel for vores miljø. Din beslutning om at være en klimahelt og tage aktiv del i kampen for vores planet er virkelig inspirerende.
Her hos 1KOMMA5° hylder vi folk som dig, der tager ansvar og værner om vores klode. Derfor brænder vi også for solceller, da vi ved, at vedvarende energi er nøglen til at bremse klimaforandringerne.
Ved at investere i solceller får du ikke kun fordelene for dig selv, men du bidrager også til et bedre samfund. Med et solcelleanlæg på dit tag skaber du din egen bæredygtige energikilde, der udnytter solens stråler til at forsyne dit hjem med elektricitet.
Og det bedste er, at du ikke kun reducerer dit klimaaftryk, men at du også kan se frem til lavere elregninger og endda tjene lidt ekstra ved at sælge overskudsstrøm.
Så hvorfor vente?
Start din rejse mod at gøre dit hjem til en bastion for grøn energi i dag. Vores professionelle og dedikerede team er klar til at hjælpe dig med at gøre processen så gnidningsfri som muligt.
Få et tilbud på solceller i dag og skab et hjem, hvor du kan bo med god samvittighed. Lad os sammen gøre en positiv forskel for vores planet!
Vi sidder klar til at hjælpe mellem 09:00-16:00 på +45 7020 7474 eller kontakt@1komma5.dk.