Solenergi

Alt om solceller: Det skal du vide før du køber.

Få svar på alt omkring solcelleanlæg og solceller, og hvorfor du bør investere i et solcelleanlæg for en grøn fremtid. Se hvordan et solcelleanlæg fungerer.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

5 min
image missing

Hvordan fungerer et solcelleanlæg og solceller?

Energi fra solceller er en af de mest fremtrædende former for grøn energi – og den absolut nemmeste at få installeret i hjemmet – men hvordan fungerer det?

Med energi fra solen kan et solcelleanlæg forsyne en dansk husstand, næsten udelukkende med selvproduceret energi, i størstedelen af året. Et solcelleanlæg er helt basalt et teknologisk produkt som omdanner solens stråling til elektricitet, som kan benyttes i hjemmet.

Et solcellepanel, eller solcellemodul, består af en række celler (solceller). Disse solceller, også kaldt fotovoltaiske celler (PV), er lavet af siliciumplader som kan opfange solens stråling og producerer deraf jævnstrøm.

Et solcellepanels producerede elektricitet kan dog ikke uden videre benyttes i husstanden, netop da dette er jævnstrøm (DC). For at strømmen kan bruges skal denne jævnstrøm konverteres til vekselstrøm (AC). Til dette benytter man en såkaldt inverter, hvis formål er at konvertere jævnstrøm til vekselstrøm. 

Så i det store består et solcelleanlæg af en række solcellepaneler (solcellemoduler) sat sammen med en inverter, som er koblet til huset. Her kan man også vælge at installere en batteribank, for at optimere måden man bruger den producerede el på.

Når man snakker om solcellepaneler så er det værd at snakke om, hvad der reelt set udgør en forskel i panelerne. Læs med her for at få en bedre forståelse for, hvorfor nogle solceller er bedre end andre.

Vidste du?

Det første solcellepanel blev allerede opfundet i 1883 af en amerikansk opfinder ved navn Charles Fritz.

Dog begyndte der først at være interesse i solceller i 1905 – efter at selveste Albert Einstein offentliggjorde en videnskabelig artikel omkring hovedelementet i solceller, nemlig hvordan lys bærer energi.

Hvad er et godt solcellepanel?

Solceller og Watt peak.

Watt peak (Wp) er den mest populære måleenhed når det kommer til ydeevne af solceller og solcelleanlæg. Et solcellepanels Wp er den maksimale mængde elektricitet i kW, som et panel kan generere under optimale forhold. Her vil Shingled Cell solceller oftest præstere bedre, da der er plads til flere solceller på overfladen af panelet.

Hvad er en god Watt peak?

Et panels Wp siger noget om hvor meget et helt solcellepanel kan producere på et givent tidspunkt. Her er der dog en vigtig faktor at tage in mente, nemlig størrelsen på panelet. Der findes nemlig mange overdimensionerede paneler som praler af Wp på over 400, men det vil i langt de fleste tilfælde være grundet en meget stor panel overflade.

Mono PERC solceller

Mono PERC er standarden indenfor solceller. Langt de fleste billigere paneler benytter denne teknologi, dog er de individuelle solceller sat sammen med såkaldte ‘busbars’. Disse busbars er reelt set bare måden at solcellerne er forbundet, men det betyder altså at overfladearealet af aktive solceller er reduceret på grund af disse mellemrum.

Half-cut solceller

Half-cut mono PERC er som det lyder; mono PERC solceller som er halveret. Dette har nogle små fordele i forhold til holdbarhed og ydeevne, men de har ellers de samme problemer som normale mono PERC. Ligesom mono PERC har de også stadigt problemer med produktion i skyggeforhold, da lidt skygge kan påvirke hele solcellepanelet.

Shingled Cell solceller

Shingled cell teknologien er den nyeste udvikling indenfor solceller, hvor de individuelle solceller overlapper hinanden. Dette fjerner nødvendigheden af busbars, og tillader dermed at mest muligt af overfladen er benyttet. Dertil har shingled cell solceller også langt bedre effektivitet i skygge eller delvis skygge forhold.

Kan solcellerne præstere i skygge?

I forlængelse af ovenstående er det vigtigt at forholde sig til, hvor godt et solcellepanel kan klare sig i skyggeforhold. Det vil sige hvis der er skygge på dele af solcellepanelet. Hvis man har at gøre med enten mono PERC eller half-cut, kan så lidt som et blad på solcelleanlægget nemlig gøre at et helt solcellepanel næsten ikke producerer noget elektricitet. Har man derimod shingled cell solceller, så er solcellerne intelligente nok til stadigt at kunne få den fulde ydeevne fra de omliggende solceller i solcellepanelet.

Diffust lys.

Et andet punkt i lidt samme kategori, er hvor godt en solcelle kan præstere i diffust lys. Diffust lys betyder i det store egentlig bare at der er overskyet, og at forholde sig til hvordan solcellerne producerer i overskyet vejr, er især relevant i et land som Danmark. Her er shingled cell teknologi også helt suverænt sammenlignet.

SunPower performance panels in shade

Solcellers holdbarhed.

Hvis vi tager et skridt tilbage og fokuserer på andet end ydeevne, så er et vigtigt punkt holdbarheden af solcelleanlægget.

Et solcelleanlæg er en investering der som typisk ligger et sted mellem 50-150.000 kr., hvorfor det er vigtigt at de produkter man vælger også har holdbarheden, til at tjene investeringen hjem i besparelser – og gerne mere til.

Det er dog svært blindt at stole på holdbarheden af et produkt, og man bør derfor kigge på de faktiske garantier som følger med produkterne.

Garanti.

Garantier i solcellebranchen varierer enormt, oftest mellem 5-25 år på de individuelle solcellepaneler. Dog er en vigtigt ting i forhold til garantien; om solcelleproducenten reelt set kommer til at eksistere om 20 år og om du derfor har muligheden for at gøre brug af garantien. Derfor er det vigtigt at kigge på producentens historie og finansielle status, for at lave en vurdering af ‘garantiens garanti’.

Det er også vigtigt at kigge på hvilke former for garanti det er. De mest normale er ydelses-, service- og produktgaranti, hvor det ideelle selvfølgelig er at have mest mulig garanti i alle tre typer.

Solceller på tag – ødelægger det husets udseende?

Sidst men ikke mindst betyder udseendet selvfølgelig noget. Her er der igennem årene sket en kæmpe udvikling.

Fra tidligere hvor man havde blå polykrystalinske solceller, med hvide stålrammer og meget tydelige busbars, til for få år siden, hvor de sorte monokrystalinske solceller blev indført – dog stadigt med tydelige busbars imellem de individuelle solceller.

Det nyeste er shingled cell teknologien, som gør det muligt at få helt sorte paneler, hvor det kan være svært at se de solcellerne i panelet, da solceller og rammen er ens nuancer, samt fordi der ikke er nogen busbars.

Er du interesseret i at læse om de paneler vi fører her hos 1KOMMA5°, som er de absolut bedste i Danmark, så læs videre her.

SunPower med shingled cell teknologi.

SunPower er den absolut førende solcelleproducent i verden når det kommer til kvalitet, ydeevne og holdbarhed. De er en af de ældste spillere på markedet og ligger stadig i toppen på alle parametre.

Vi er her hos 1KOMMA5° meget stolte af at have de ekslusive rettigheder til at sælge SunPower produkter i Danmark. Som SunPower får nyere og bedre produkter vil vi sikre at de også bliver tilgængelige i Danmark, men solpanelerne er nu nået et punkt hvor der er ingen tvivl om at det er en gyldig investering.

SunPower Performance 3:

  • 380 Watt peak

  • 25 års service-, ydelses-, og produktgaranti

  • Shingled cell solcelle teknologi

  • Helt sort og stilrent design

Læs mere om panelerne her

Sunpower solpaneler

Solceller med batteribank.

Solcelleanlæg er fantastiske på egen hånd, og kan gøre enormt meget for både din elregning og den grønne omstilling, men problemet i forhold til at blive selvforsynende vil oftest være at du ikke er hjemme i de timer hvor produktionen fra anlægget er højest. Produktionen fra et solcelleanlæg vil nemlig afhænge af dagens timer hvor solen er fremme, det vil sige mellem 8-16, som uheldigvis også er der størstedelen er på arbejde.

Har man ikke et batteri til solceller, så vil størstedelen af elproduktionen ske i de timer, hvor man har lavt forbrug og derfor blot blive sendt ud på elnettet igen. Det kan være man har en vaskemaskine eller andet tændt, men uanset vil forbruget i denne periode oftest være meget lavt. Det skal også nævnes at man kan sælge strømmen til en el-distributør, dog er der større gevinst at finde hvis man i stedet dækker ens eget forbrug med selvproduceret strøm.

forbrug vs. elproduktion

Derfor kan det i mange tilfælde være gavnende at tilkøbe en batteribank til ens solcelleanlæg.

Dette er faktisk tilfældet i langt de fleste tilbud vi sender ud, da det simpelthen tillader en meget bedre udnyttelse af den selvproducerede el.

Med en batteribank vil man nemlig, i stedet for at sende elektriciteten tilbage ud på elnettet, bare kunne lade ens batteri op. Når man så er hjemme igen og sætter gang i ovnen eller opvaskemaskinen, så er det den selvproducerede el fra batteribanken som bliver benyttet.

Tilmed findes der batteribanker, såsom Sonnen Batterie, som tillader at du kan købe billig strøm om natten. Dette som vil være betydeligt billigere end at købe strøm fra elnettet.

Sunpower solpaneler