Regler og lovgivning

Afkoblingsordningen – Dét, skal du vide.

Afkoblingsordningen er en ordning, der dækker over de omkostninger, der kan komme ved at afbryde gasledninger til opvarmning i private hjem. Afkoblingsordningen gælder i skrivende stund kun for opsigelser som Evida gasmodtager. Evida er det nationale gasdistributionsselskab. Afkoblingsordningen er en del af klimaaftalen fra 2020 og midlerne uddeles i perioden 2021-2026. Der kommer løbende flere midler.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

4 min
image missing

Afkoblingsordningen.

Ordningen er kun relevant for gasledninger til opvarmning – og ikke til andet gasbrug. 
Ordningen kan spare dig omkring 8.000 kr i gebyrer, som det ellers ville koste dig at afkoble gassen.  

Du kan godt kombinere din gratis gasafkobling med et tilskud til varmepumpen. Normalt vil du nemlig ikke kunne kombinere energitilskud og andre puljer – såsom varmepumpepuljen, energirenoveringspuljen og skrotningsordningen

Når du har benyttet dig af afkoblingsordningen, er der ikke efterfølgende et krav til, hvilken type opvarmning du skal skifte til bagefter. Hvis du leder efter besparelser, kan der være en del besparelser ved at skifte til grønne varmekilder – såsom varmepumpe tilknyttet solcelleanlæg.

Hvem kan ansøge?

Hvis du gerne vil benytte dig af afkoblingsordningen, er der nogle betingelser, du skal opfylde. 
Det er nedenstående:

  • Du skal have et gasfyr derhjemme

  • Der er tale om private husholdninger og udlejere med udlejningsboliger

  • Dit årlige gasforbrug skal ligge mellem 100-6.000 m3

  • Du må ikke have et eller flere CVR-numre registreret på adressen, der i de seneste tre regnskabsår har modtaget de minimis-støtte på mere end 1.500.000 kr. 

Du kan læse mere om betingelserne på Energistyrelsens hjemmeside

Hvordan ansøger jeg?

For at ansøge om ordningen, skal du kontakte din gasleverandør. Du skal huske at søge tilsagn om tilskud til din varmepumpe, før gassen opsiges, da gebyrfritagelsen ikke kan gives med tilbagevirkende kraft. Du ansøger hos Evida – gennem Mit Evida her.

Er der stadig penge i afkoblingsordningen 2023?

Der er stor efterspørgsel på at få andel i afkoblingspuljen – og mange danskere sidder hvert år klar i kø. Ordningen er i skrivende stund uden midler for 2023, men vil genåbne igen i 2024. Hold øje på Evidas hjemmeside om, hvornår der kommer nye midler til afkoblingsordningen.

I 2023 blev puljen allerede tømt for midler mindre end 3 uger efter den åbnede.