Et grønt hjem

Spar på strøm: Optimér dit energiforbrug.

Det kræver ikke de store ændringer at spare på strømmen. Små investeringer i mere energieffektive alternativer og ændringer af dagligdagens vaner er nok til at spare en del penge på elregningen. Læs videre og få vores gode råd til, hvordan du kan nedsætte dit energiforbrug ved at spare på strømmen.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

10 min
image missing
Ikon: træk stikket

Dine elektroniske apparater bruger mest strøm.

Det kan godt være, at hyggedage foran fjerneren med Netflix sparer din energi, men det er stik det modsatte, hvad angår dit strømforbrug. Computer, TV og spillekonsoller er hjemmets største strømslugere og står for en væsentlig del af den gennemsnitlige danskers energiforbrug.

Hvis du ejer ældre elektronik, som f.eks. et gammelt fjernsyn eller andre elektroniske apparater, kan det måske være fornuftigt at overveje at investere i nye, mere energieffektive modeller. Hvis det ikke er en mulighed, kan du opnå betydelige energibesparelser ved at ændre dine vaner

Mindre standby! Både TV og spillekonsoller fortsætter med at bruge strøm, selv når de ikke er i brug. Når du slukker fjernsynet med fjernbetjeningen, slukker det ikke helt – det bliver sat på standby.

Dette gælder for mange elektroniske apparater. En simpel måde at sikre sig, at alt er slukket ordentligt, er at anskaffe nogle elspareskinner. Med en elspareskinne, kan du afbryde strømmen til alle de apparater, du har tilsluttet skinnen.

Nogle gør det automatisk, mens andre har en knap, der afbryder strømmen. Alternativt kan du også afbryde strømmen ved at slukke på stikkontakten.

Spar penge med bæredygtige vaskeadfærd.

Ved at ændre din adfærd, når du skal vaske tøj, kan du spare mange penge. Ved at vaske ved 20°C i stedet for 40°C og 30°C fremfor 60°C, kan du spare 55% af elforbruget.

Du kan også spare på strømmen ved at skifte til en model med et bedre energimærke. Men ofte kan du også komme rigtig langt ved blot at ændre, hvordan, hvornår og hvor meget du vasker.

For at energioptimere din adfærd, bør du fylde din vaskemaskine helt op. De fleste vaskemaskiner kan vaske helt op til 8 kg. Undersøg, hvor mange kilo din vaskemaskine kan vaske og forsøg at fylde den op hver gang. Det samme gælder for din opvaskemaskine.

Tørretumblerne bruger også meget strøm, derfor anbefaler vi, at du forsøger – så vidt muligt – at hænge dit tøj til tørre i det fri.

Derudover er de fleste moderne vaskemaskiner udstyret med et ECO-program, der kan spare dig penge på både strøm og vand.

Vælger du at vaske om natten, kan dette også spare dig penge. Prisen per kilowatt er nemlig ofte lavere om natten end om dagen.

Ikon: bæredygtig vaskeadfærd
Ikon: Led-pærer

Skift til LED-pærer og sluk for lyset.

Ved at skifte dine halogen , gløde eller sparepærer ud med LED pærer, kan du spare penge. LED pærer er mere energibesparende og giver et bedre lys. De har tilmed også en betydelig længere levetid end sparepæren.

Sluk lyset, når du forlader et rum. Der er ingen grund til, at det er tændt, hvis du ikke skal bruge lyset. Det sparer dig penge på den lange bane, og er en nem vane at tilegne sig.

Brug dine grydelåg og mindre vand, når du laver mad.

Ved at lægge låg på dine gryder, når du laver mad, kan du spare på elregningen. Du når kogepunktet hurtigere og bruger mindre energi for at holde vandet på kogepunktet.

Brug mindre vand. Kartofler og æg behøver ikke at være helt dækket for at blive tilberedt. Dette sparer både vand og reducerer elregningen, da det kræver mindre energi at bringe vandet i kog.

Dertil kan vi også anbefale dig, at du kigger på, om bunden af dine pander og gryder er plane. Du udnytter varmen mere optimalt, hvis hele bunden har kontakt til dine kogeplader.

Ikon: gryde med låg
Ikon: Køleskab

Tjek dit køleskab og fryser igennem i sømmene.

Køleskabet er uundværligt, men det er også en af de mest energikrævende apparater, vi har i vores hjem. Det skal konstant opretholde en lav temperatur, og vi slukker det aldrig.

Du har dog mulighed for at påvirke dit køleskabs strømforbrug. Det er for eksempel vigtigt, at dit køleskab – og fryser – er indstillet korrekt. Ved at indstille dit køleskab til 4 -5°C og din fryser til -18°C, opnår du den største besparelse. Er temperaturen lavere, kan det føre til et øget energiforbrug.

Dit køleskab bruger mere strøm, hvis ikke det er tæt nok. Så gå listerne igennem og sørg for, at de lukker tæt.

Din fryser bruger mere strøm, hvis der er rim i den. Derfor bør du afrime den ofte – selv 2 mm rim kan lede til markante stigninger i strømforbruget.

Inviter solen ind og varm huset op.

Træk gardinerne fra og inviter solen ind. Dagens naturlige lys, kan minimere dit behov for at bruge kunstig belysning. Og titter solen ind, kan det endda hjælpe med at varme hjemmet op.

Ikon: gryde med låg
Ikon: Køleskab

Udnyt solens energi og få monteret solceller.

At få monteret solceller på dit hjem er en fremragende måde at spare på strømforbruget på lang sigt. Solceller omdanner sollys til elektricitet og giver dig mulighed for at generere din egen rene energi.

Når du har solceller installeret, begynder de straks at generere elektricitet, hvilket betyder, at du bruger mindre elektricitet fra elnettet. Dette resulterer i lavere elregninger, da du producerer din egen strøm og kun behøver at købe ekstra, når solcellerne ikke genererer tilstrækkeligt. Og så er det selvfølgelig bedre for miljøet. Læs om hvorfor det er fordelagtigt også at investere i et batteri til solceller.

Hjælp til finansiering hos 1KOMMA5°.

Hos 1KOMMA5° har vi +10 års erfaring med at hjælpe flere tusinde kunder. Vi tager dig i hånden fra start til slut – og rådgiver dig gennem hele processen. Vi tilbyder også gennem vores samarbejde med Santander Consumer Bank fordelagtige finansieringsløsninger.