Seneste nyt

Tilskud til solceller 2023.

Mulighederne for tilskud ved køb og installation af solceller i Danmark har ændret sig med tiden. Det er ikke længere muligt at få tilskud eller håndværkerfradrag ved køb og installation af solceller i Danmark, men heldigvis er der gode nyheder til dig, der overvejer at installere solceller: der er nemlig stadig mange fordele ved at investere i solceller, selvom der ikke er nogen tilskud til rådighed.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

4 min
image missing

Indhold.

 1. Ingen tilskud til solcelleanlæg – men det kan stadig betale sig

  1. Der er stadig fordele ved at investere i solceller

   1. Besparelser på elregningen

   2. Miljøvenlig energikilde

   3. Lang levetid

   4. Stigende ejendomsværdi

 2. Kan solceller betale sig uden tilskud?

  1. Pristillæg – tjen penge på overskydende strøm

 3. Finansiering af solceller – kontant er bedst

Ingen tilskud til solcelleanlæg – men det kan stadig betale sig.

For omkring 10 år siden, blev der i Danmark etableret en særlig tilskudsordning, der havde til hensigt at gøre investeringer i solcelleanlæg langt mere attraktive. Det var blandt andet den årsbaserede nettoafregning, som dog hurtigt blev erstattet af timebaseret nettomålerordning.

Her kunne man som solcelleejer kunne tjene mellem 80 øre og 1,3 kroner for hver selvproducerede KW, som man lagde til det offentlige elnet. Denne ordning endte dog i 2016. Efter det har man som solcelleejer kunne sælge overskydende strøm til spotprisen. 

Håndværkerfradraget blev også afskaffet d. 1 april 2022

Der er stadig fordele ved at investere i solceller.

Så selvom der ikke er nogen tilskud til rådighed for køb og installation af solceller i 2023, er der stadig mange gode grunde til at investere i solceller. 

Besparelser på elregningen: 

Solceller kan hjælpe med at reducere din elregning, da energien fra solcellerne kan bruges til at forsyne dit hjem med elektricitet. I takt med at elpriserne stiger, kan du altså ved at investere i solceller, beskytte dig selv mod stigende elpriser og dermed spare penge på elregningen. 

Anskaffer du dig et standard solcelleanlæg med batteribank, vil du, hvis el-prisen ligger på 3.19 kr pr. kWh, få en årlig besparelse på omkring 11.000. Denne beregning afhænger selvfølgelig af, hvordan elprisen ligger. Hvis du samtidigt sælger overskydende solcellestrøm, kan du opnå en besparelse på 1000 kr. Ekstra om året.

Miljøvenlig energikilde: 

Solenergi er en vedvarende energikilde, som ikke forurener. Ved at investere i solceller, kan du hjælpe med at reducere Danmarks afhængighed af fossile brændstoffer og dermed mindske den samlede CO2-udledning. 

Lang levetid: 

Solceller har en lang levetid og kræver kun lidt vedligeholdelse. Hos Viasol tilbyder vi +35 års garanti på solceller – og 40 års garanti på vores topmodel. Dermed er solceller en god investering på lang sigt, selvom der ikke findes tilskudsordninger. 

Stigende ejendomsværdi:

En ejendom med solceller har højere værdi end en ejendom uden. Det skyldes blandt andet, at solceller er attraktive for mange boligkøbere, som ønsker en bæredygtig og energieffektiv bolig, da de får et bedre energimærke på boligen og lavere faste omkostninger.  

Kan solceller betale sig uden tilskud?

Ja, solceller kan i mange tilfælde betale sig uden tilskud. Men det kommer selvfølgelig også an på, hvor stort et energiforbrug husstanden har.

Hvis du samtidigt investerer i intelligent energioptimeringsløsninger, såsom Heartbeat, kan du få endnu mere ud af din egenproducerede energi og tjene penge på overskudsstrømmen – uden selv at skulle røre en finger. 

Pristillæg – tjen penge på overskydende strøm  

Selvom du ikke får tilskud til solceller, kan du sælge overskydende strøm til det almindelige elnet og få et pristillæg. Du får et bundfradrag på 7.000 – 14.000, hvis I er et ægtepar – for det overskydende strøm, I sælger til elnettet. Efter de 7.000 kr, skal I betale skat. 

Dermed kan der altså være en god og rentabel forretning forbundet ved at investere i solcelleanlæg.

Finansiering af solceller – kontant er bedst.

Den mest profitable løsning til køb og finansiering af solceller er ved at betale det kontant. Det skyldes, at du slipper for at skulle betale ekstra omkostninger, der kan komme med andre finansierings- og lånemuligheder. 

Tilbagebetalingstiden her vil ligge mellem 7-10 år i gennemsnit, som opnås gennem besparelser på elregningen og salget af overskydende strøm til elnettet.

Herefter vil solcelleanlægget kunne give ren gevinst resten af levetiden. Prisen på solcelleanlæg, som dækker et standardforbrug på 6000 kWh om året, vil ligge på omkring 135.000 kr.  

De næstbedste finansieringmuligheder er et rentefrit lån, som er et økonomisk attraktivt lån – eller 2,95% finansiering, som har lave afdrag hver måned, dog en længere afdragsperiode (op til 180 mdr.)

Læs mere om finansieret solcelleanlæg her

Hos Viasol samarbejder vi med de bedste finansieringspartnere — og vi kan derfor tilbyde: 

 • 120.000 kr., rentefrit lån, med op til 60 mdr. (5 år) tilbagebetaling

 • 350.000 kr., rente 2,95%, med op til 180 mdr. (15 år) tilbagebetaling

 • 0 DKK i sikkerhedsstillelse i form af pant i aktiver, hus, bil eller sikkerhed på anden vis

 • Fleksibel afdrag & indfrielse før tid helt uden ekstraomkostninger

 • Ansøg med NemID og få svar indenfor 5 min.

 • Stor stabil international bank