Det vigtigste i korte træk.
Montering og installation af solceller kræver teknisk ekspertise. Ved forkert opsætning kan du beskadige taget og forringe solcellernes effektivitet. Overvej derfor at gøre brug af professionelle.
Korrekt placering af solceller er afgørende for at opnå den bedst mulige effektivitet og dermed de bedst mulige besparelser.
Tilslutning af et solcelleanlæg til elnettet må kun udføres af autoriserede installatører.
Før du går i gang med installation af solceller.
Før du kaster dig ud i et solcelleprojekt, er der flere vigtige faktorer, du bør overveje. Først og fremmest bør du starte processen med en ærlig vurdering af egne evner og den tid, du har til rådighed.
At installere solceller er nemlig en forholdsvis kompleks opgave, der kræver både præcision og ekspertise. Det er langt fra en simpel gør-det-selv-opgave såsom at hænge en reol op; uden den rette viden og erfaring kan det hurtigt resultere i betydelige fejl. Dels kan det påvirke effektiviteten af solcellerne, hvilket medfører, at du får mindre ud af solcellerne og dermed opnår mindre besparelser. Samtidig kan du risikere at beskadige dit tag, hvilket kan føre til dyre og komplicerede reparationer.
Hvis du derfor ikke har solid erfaring med både tagarbejde og elektriske installationer, bør du i høj grad overveje at hyre professionelle til opgaven. Selvom det kan virke fristende at spare penge ved at gøre det selv, kan konsekvenserne af en dårligt udført installation hurtigt overstige de penge, du sparer på kort sigt.
Men hvis du føler dig klar til at installere og montere solceller, er der stadig nogle ting, du bør undersøge og tage stilling til, inden du påbegynder det lavpraktiske arbejde.
Her er det specielt fire vigtige spørgsmål, du skal have svar på:
1. Er mit tag klar til solceller?
Det kan godt være, at du er klar til solceller, men du skal også sikre dig, at dit tag er klar til dem. Du – eller en professionel – bør derfor undersøge dit tags tilstand. Hvis dit tag er ældre eller viser tydelige tegn på slid, kan det være værd at udskifte/reparere taget, inden du monterer solcellerne.
Solceller har typisk en levetid på 35+ år, så dit tag skal helst holde i mindst lige så lang tid.
Hvis du alligevel har gået med tanker om at udskifte taget – eller få lavet reparationer på det – bør du derfor gøre dette, før du installerer solceller. Ellers risikerer du at skulle afmontere dine solceller for derefter at reparere/udskifte taget, hvorefter du så kan montere solcellerne igen. Du kan garanteret høre, at det ikke bliver nogen helt billig affære.
2. Hvilken placering er optimal?
En anden ting, du skal undersøge, inden du installerer solceller, er, hvilken placering der er den optimale i forhold til at maksimere solcellernes effektivitet. Jo mere sollys de bliver eksponeret for i løbet af dagen, jo mere effektive er de.
Typisk skal solceller, under danske forhold, ideelt set vende mod syd, sydøst eller sydvest – men en løsning med solceller monteret på både øst-og vestsiden af dit tag kan også være en løsning, som sikrer en stabil solcelleproduktion henover dagen.
Når du overvejer placeringen af dine solceller, skal du også tage højde for, om der kan være objekter, som skygger for dem. Selv delvis skygge kan have en effekt på solcellernes ydeevne. De fleste solcelleanlæg er serieforbundne, og derfor kan bare ét enkelt skyggeramt panel potentielt reducere effektiviteten af hele dit system. Dog kan du forhindre dette problem, hvis du vælger mikroinvertere fra 1KOMMA5°.
3. Hvor mange solceller skal jeg bruge?
Det er selvfølgelig også vigtigt at finde frem til, hvor mange solceller du skal bruge. Svaret på dette spørgsmål afhænger bl.a. af, hvad dit nuværende og fremtidige energiforbrug er, og hvor stor en del af forbruget, du ønsker dækket af solenergi.
Du kan regne med forholdet 1:1.000. Det vil sige, at for hver tusinde kWh du har i forbrug, skal du tilsvarende bruge 1 kW solceller. Har du dermed et forbrug på 6.000 kWh årligt, skal du bruge 6 kW solceller.
For at levere 6.000 kWh årligt med solceller kræves der typisk 15-20 solcellepaneler - afhængig af deres effektivitet. Da et standardpanel har en størrelse på omkring 1,7 kvadratmeter, vil et anlæg med 15-20 paneler kræve mellem 25,5 og 34 kvadratmeter tagplads.
Læs mere: Hvor stort skal et solcelleanlæg være?
4. Skal jeg have byggetilladelse?
En sidste ting, du bør undersøge, er, hvorvidt du skal have en byggetilladelse til dit solcelleprojekt, og om der i øvrigt er andre lokalplaner, byplanvedtægter eller regler, der kan spænde ben for dit solcelleprojekt.
Vil du blive endnu klogere?
Hvis du vil læse mere om faktorer, som kan være værd at overveje, når du begiver dig ud i et gør-det-selv projekt med solceller, har vi skrevet en detaljeret artikel, som går i dybden med alle relevante faktorer:
Sådan skal solcellerne monteres og installeres.
At installere solceller er en spændende rejse mod bæredygtig og grøn energi og store besparelser på el- og CO2-regnskabet. Det er dog også en kompleks proces, der kræver omhyggelig planlægning, teknisk ekspertise og overholdelse af en række lovmæssige krav.
Uanset om du overvejer at installere solceller selv, eller om du vil hyre professionelle til opgaven, er det vigtigt at forstå de forskellige trin i processen.
Installationen af et solcelleanlæg involverer nemlig meget mere end blot at montere paneler på dit tag. Det er en nøje orkestreret proces, der begynder med grundig planlægning og slutter med tilslutning til elnettet. Hvert trin i processen spiller en afgørende rolle for at sikre, at dit solcelleanlæg ikke bare fungerer effektivt, men også er sikkert og overholder alle gældende regler og standarder.
I Danmark er der særlige lovkrav og sikkerhedsforanstaltninger, der skal overholdes ved installation af et solcelleanlæg. Mange aspekter af installationen - især de, der involverer elektrisk arbejde, skal udføres af autoriserede fagfolk. Det er ikke kun et lovkrav, men også en sikkerhedsforanstaltning, der beskytter dig, dit hjem og det bredere elnet.
Følgende trin-for-trin guide giver dig et indblik i hele processen fra start til slut:
Trin 1: Montering af beslag og monteringssystem
Når du har klaret alle trinene i planlægningsfasen og dermed har styr på tilladelser, tilstanden af dit tag, placering og mængden af solcellepaneler, skal du starte med at montere beslag og monteringssystem på dit tag. Monteringsbeslagene er vigtige, da det er dem, der holder solcellerne sikkert på plads. De skal derfor fastgøres forsvarligt på taget – det sker enten ved skruer eller bolte, som er særligt velegnede til det specifikke tagmateriale, der er tale om.
Monteringsbeslagene fastgøres til tagets spær eller bjælker for at sikre en solid og stabil base. Brug gerne korrosionsbestandige skruer og sørg for, at alle beslag er korrekt justeret og sikret mod vind og vejr. Du skal også sørge for, at beslagene er jævnt fordelt og i vater.
Når beslagene er blevet fastgjort til tagkonstruktionen, skal monteringssystemet monteres. Monteringssystemet består typisk af skinner, som fastgøres til beslagene ved hjælp af bolte og skruer. Det er derfor vigtigt, at du sørger for, at skinnerne er i vater, så solcellepanelerne kan placeres jævnt og sikkert.
Trin 2: Montering af solcellepaneler
Derefter skal du forsigtigt løfte panelerne op på taget og fastgøre dem til monteringssystemet.
Trin 3: Tilslutning af solceller til inverter
Når solpanelerne er monteret, skal de forbindes korrekt med kabler til inverteren. Inverteren omdanner jævnstrøm (DC), som solcellerne producerer, til vekselstrøm (AC), der kan bruges i stikkontakterne i dit hjem. Dette trin skal udføres af en autoriseret elinstallatør.
Inden du får elektrikeren til at tilslutte solcellepanelerne til inverteren, kan du med fordel forberede disse ting:
4 mm2 kabel til tilslutning mellem solceller og inverter.
MC4-stik til at tilslutte solcellerne og inverteren via kablet.
Skrueclips til at fastmontere ledningerne fra solcellepanelerne til inverteren – de kan købes i de fleste almindelige byggemarkeder.
Hvis du har generelle spørgsmål til tilslutningen af solcellerne til inverteren, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Trin 4: Tilslutning til eltavle og elnet
Når inverteren er tilsluttet, skal systemet forbindes til din eltavle og elnettet. Dette trin skal igen udføres af en autoriseret elektriker for at sikre, at alt er i overensstemmelse med gældende sikkerhedsstandarder.
Hvad skal du være opmærksom på?
For mere information om korrekt og sikker installation af solceller kan du se den lange og grundige vejledning, som Teknologisk Institut har lavet:
Vejledning i montering og installation af solceller fra Teknologisk Institut.
Som det fremgår af gennemgangen, er det i praksis begrænset, hvor stor en del af processen omkring en solcelleinstallation, en almindelig husejer lovligt og sikkert kan udføre på egen hånd. De fleste kritiske trin, særligt dem der involverer elektrisk arbejde, kræver professionel ekspertise og autorisation. Det faktum, kombineret med de potentielle risici og kompleksiteten af opgaven, gør det for langt de fleste husejere noget mere hensigtsmæssigt at overlade hele processen til professionelle installatører.
Selvom tanken om at spare penge ved at udføre dele af installationen selv kan være fristende, er det samtidig vigtigt at overveje de langsigtede konsekvenser. En ikke-optimal installation kan resultere i nedsat effektivitet, hvilket over tid kan overstige de umiddelbare besparelser ved selv at installere og montere solcellerne.
Er du i tvivl, så overlad arbejdet til professionelle.
Hvis du er i tvivl om ét eller flere aspekter af installationen, vil vi anbefale, at du overlader arbejdet til professionelle montører hos 1KOMMA5°.
Vores mission er at gøre processen så nem og gnidningsfri som muligt for dig. Vi tager dig i hånden fra den første tanke til den endelige installation, uden at du behøver at løfte en finger.
Vores omfattende service dækker hele rejsen:
Vi beregner dit potentiale: Sammen udregner vi dit hus' potentiale, så du får mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg. Det tager kun få minutter at få et overblik over dine mulige besparelser med vores brugervenlige prisberegner.
Vi rådgiver i forbindelse med papirarbejdet: Når du investerer i solceller hos os, sørger vi for at rådgive dig i forbindelse med det relevante papirarbejde - bl.a. sørger vi at ordne papirarbejdet til Energistyrelsen, så du undgår denne del.
Vi står for levering, montering og service: Når du har fået grønt lys, tager vi os af alt – fra levering til montering og efterfølgende service. Du kan læne dig tilbage og se dit solcelleanlæg blive en realitet.
Vi tilbyder ekspertrådgivning: Vores ekspertteam guider dig gennem hele processen. Vi giver dig indsigt i, hvordan solcelleteknologien fungerer og hjælper dig med at vælge det rette solcelleanlæg til dine specifikke behov.
Vi leverer kvalitet og garanti: Hos 1KOMMA5° får du branchens bedste produkter og længste garantier. Vi tror på, at kvalitet betaler sig i længden.
Hvad tilbyder vi dig?
Ved at overlade arbejdet til os får du ikke blot en optimal installation. Du får også fuld tryghed i visheden om, at dit solcelleanlæg er installeret korrekt og effektivt. Med vores ekspertise garanterer vi, at du opnår den bedste ydeevne og de største besparelser på lang sigt.
Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Beregn dit potentiale
Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.
Vi klarer papirarbejdet
Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.
Levering, montering og service
Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.
Interesseret i at høre mere?
Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder, og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.
Priser og omtale i medier.
Læs vores artikler om installation af solceller:
Læs mere om bæredygtig energi:
Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.
Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.
Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.
Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.
Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.
Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.
Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.
Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.
Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.
1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.
I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.
Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.
Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.
Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.