Summationsmåler: Brug mere selvproduceret strøm og spar penge.

I denne artikel udforsker vi, hvad en summationsmåler er, hvordan den adskiller sig fra fasemålere, og hvorfor den er essentiel for optimal udnyttelse af solenergi og energibesparelse.

Hus med solceller og lidt have

Det vigtigste i korte træk.

  • En summationsmåler er en enhed, der registrerer, hvor meget strøm du bruger.

  • Fordelen ved en summationsmåler er, at den tager et holistisk blik på dit strømforbrug på tværs af alle faser, modsat en fasemåler, der kigger på hver fase individuelt.

  • At have en summationsmåler fremfor en fasemåler maksimerer dit udbytte af egenproduceret strøm og giver markante besparelser.

  • Siden 2019 har det været et lovkrav, at alle nye målere hos egenproducenter skal være summationsmålere.

Hvad er en summationsmåler?

En summationsmåler er en enhed, der måler, hvor meget elektricitet du bruger.

Den holder styr på, hvor meget strøm der passerer, og den giver dig præcise tal for, hvor meget elektricitet du har brugt. En summationsmåler måler forbruget for alle tre faser og lægger tallene sammen – deraf navnet summation. Alternativet til en summationsmåler er en fasemåler, der kun tager udgangspunkt i én fase ad gangen.

I en tid, hvor bæredygtighed og energieffektivitet er nøglefaktorer i vores daglige liv, er det afgørende at forstå de teknologier, der ligger til grund for måling og styring af elektricitet. Selvom summationsmåleren for de fleste garanteret er ukendt, spiller den en vigtig rolle i registreringen og overvågningen af vores strømforbrug.

Summationsmåleren er også et vigtigt element, når det kommer til at sikre, at du får det maksimale ud af dine solceller.

Nærbillede af solceller på hustag i lyst vejr

Forskellen på en summationsmåler og en fasemåler.

Udover summationsmålere findes der, som nævnt, også fasemålere.

Forskellen på disse to målere består i, at summationsmålere måler forbruget i kWh fra alle tre faser og lægger forbruget sammen, hvor fasemålere udelukkende tager udgangspunkt i én fase ad gangen.

Den væsentlige forskel mellem fasemålere og summationsmålere kan kort beskrives ved, hvordan de håndterer overskydende strøm i forbindelse med salg tilbage til elnettet.

Har du en fasemåler, sendes al den producerede strøm kun ét sted hen ad gangen – til husets eget forbrug. Det betyder, at en betydelig del af den overskudsstrøm, du genererer, kan gå tabt. Det er selvfølgelig ikke optimalt, især hvis dit mål er at maksimere udnyttelsen af dit solcelleanlæg, f.eks. ved lagring i en batteribank.

Læs mere: Få det maksimale ud af dine solceller med en batteribank

En summationsmåler vil i stedet være i stand til at tage et mere holistisk blik på dit forbrug og din egenproduktion. Konkret betyder det, at hvis du "overproducerer" i en af faserne, kan dette overforbrug bruges til at dække et evt. underskud i en anden fase. Således får du udnyttet solenergien fra dine solceller optimalt, så mindst mulig energi går tabt i processen.

batteri til solceller med back-up løsning fra Sungrow

Hvorfor er det vigtigt med en summationsmåler, når man har solceller?

Kort sagt er en summationsmåler vigtig, når du har solceller, fordi den vil gøre dig mere uafhængig af elnettet og samtidig spare dig for mange penge.

For at illustrere vigtigheden af summationsmåleren, kan vi tage et eksempel:

Lad os sige, at du har et hus med solceller, som bruger 30 kWh fordelt på de tre faser (et hus er normalt inddelt i fase 1, 2 og 3).

  • I fase 1 bruges der 12 kWh og sælges 9 kWh = en difference på - 3 kWh.

  • I fase 2 bruges der 12 kWh og sælges 15 kWh = en difference på + 3 kWh.

  • I fase 3 bruges der 6 kWh og sælges 6 kWh = en difference på 0 kWh.

En hurtig hovedregning viser, at der samlet set produceres og sælges lige meget elektricitet i de tre faser. Derfor burde der ikke være nogen problemer.

Det er der desværre alligevel.

Solceller på hustag i lyst vejr

Hvad er ulemperne ved en fasemåler?

For hvis du har en fasemåler, vil den nemlig kigge på hver fase individuelt og dermed ikke tage højde for, at et underskud i den ene fase dækkes af overskud i en af de øvrige to faser.

Konkret vil en fasemåler aflæse dit forbrug således:

  • Fase 1: Køb 3kWh.

  • Fase 2: Sælg 3 kWh.

  • Fase 3: Går i nul – derfor ingen handling.

Det betyder, at selvom din produktion samlet set er gået i nul, vil du altså stadig have købt strøm frem og tilbage på en måde, som ikke er økonomisk fordelagtig for dig. Det skyldes den dynamik, at købsprisen på elektricitet ligger et stykke over den pris, man får, når man sælger elektricitet tilbage til elnettet – derfor er det altså en underskudsforretning, selvom regnestykket oprindeligt går i nul.

Havde du i stedet haft en summationsmåler, havde den været i stand til at kigge på faserne samlet. Den ville kunne afkode, at det samlede forbrug på tværs af faserne går i nul – og at der derfor ikke er behov for hverken at sælge eller købe strøm.

Sollys i køkken

Nøglen til at opnå det fulde potentiale

Du ville dermed have sparet penge i forhold til, hvis du havde haft en fasemåler. Og hvis du tilmed har solceller på taget, vil det også bidrage til at sikre, at du får udnyttet mest muligt af den strøm, solcellerne generer.

Summationsmåleren er derfor en af nøglerne til at opnå det fulde potentiale af solenergiens kraft - og helt konkret er den bedre til at benytte din overskudsstrøm, hvilket selvfølgelig sparer dig for hårdt tjente kroner og ører.

Men det er samtidig også mere energieffektivt at bruge en summationsmåler, hvilket på et større samfundsniveau også er vigtigt. Ved at bruge vores ressourcer mere effektivt - og minimere spildet af den dyrebare energi, der produceres af solceller - er vi med til at reducere vores kollektive miljøaftryk og bevæge os mod en mere bæredygtig fremtid.

Dreng i sofa med sollys i ansigtet

Hvordan ved jeg, om jeg har en summationsmåler?

Nu tænker du måske: Jeg håber virkelig, at jeg har en summationsmåler, men hvordan tjekker jeg det mon?

For at undersøge, hvilken elmåler du har, skal du først finde ud af, hvilket netområde du bor i. Det afgør nemlig, hvilken elleverandør du har. Dit elselskab, som du modtager din elregning fra, er ikke det samme som din elleverandør. Din elleverandør leverer strømmen og afregner med dit elselskab.

Når du har undersøgt, hvilken elleverandør du har, kan du bruge nedenstående vejledning til at afgøre, hvorvidt du har en summationsmåler eller fasemåler i dit hjem:

Radius

Praktisk talt er alle målere, som Radius har implementeret, nu af denne variant. Derfor er det en sjældenhed, at man støder på en anden type måler end summationsmålere. Vil du alligevel gerne være helt sikker, kan du tjekke serienummeret på din elmåler. Slutter det på 011, 012 eller 013, er det en summationsmåler. Hvis ikke, bør du kontakte dit forsyningsselskab for at få afklaring. Hvis du har en fasemåler i Radius' område, kræver det en tilmelding til et målerskift af en autoriseret el-installatør. Herefter vil Radius arrangere udskiftningen til en summationsmåler.

Cerius

Cerius' summationsmålere kan genkendes ved den blå firkant omkring dioden. Hvis denne firkant mangler, kan det indikere, at det muligvis er en fasemåler. Er du usikker eller ønsker at helt være sikker, kan du ringe til Cerius og oplyse dit målernummer. Hvis du har en fasemåler og ønsker at opgradere til en summationsmåler, kræver det en tilmelding til et målerskift, som udføres af en autoriseret el-installatør. Derefter får du tilsendt en summationsmåler, som bliver installeret af Cerius.

Konstant

Hos Konstant er det enkelt. Alt, hvad du behøver at gøre, er at indtaste dit målernummer, og du vil straks få svar om, hvorvidt du har en fasemåler eller en summationsmåler. Opdager du, at du har en fasemåler, er næste skridt lige så simpelt. Du skal blot indtaste nogle grundlæggende oplysninger, hvorefter du kan bestille en summationsmåler.

Tjek det her

Andre

Hvis dit netselskab ikke er nævnt ovenfor, anbefaler vi, at du kontakter dem direkte.

Lovkrav om summationsmåler.

Siden 2019 har det faktisk været et lovkrav gennem Målerbekendtgørelsen, at alle nye målere hos egenproducenter skal være summationsmålere.

I henhold til den samme bekendtgørelse har alle egenproducenter med en fasemåler mulighed for at få udskiftet deres måler til en summationsmåler mod en egenbetaling for udskiftningen.

Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Beregn dit potentiale

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.

Vi klarer papirarbejdet

Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.

Levering, montering og service

Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.

Interesseret i at høre mere?

Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder, og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.

Priser og omtale i medier.

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Book et møde med en rådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.


Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.