Det vigtigste i korte træk.
Elprisen stiger afhængigt af udbud og efterspørgsel, vejr og CO2-priser. Elprisen kan også variere, hvis der er krige eller katastrofer, som gør elmarkedet ustabilt.
Hvis elprisen stiger, kan du spare penge ved at ændre dine elforbrugsvaner, installere solceller samt følge med i, hvornår strømmen er billigst.
Hos 1KOMMA5° hjælper vi dig med at tage ejerskab over dit energiforbrug. Heartbeat AI sikrer dig altid den grønneste og billigste energi muligt i dit hjem.
Hvilke faktorer gør, at elprisen pludselig stiger?
Elprisen bestemmes i høj grad af udbud og efterspørgsel, dvs. forholdet mellem den tilgængelige mængde elektricitet på markedet og den mængde, som forbrugerne efterspørger.
Hvis der f.eks. er stor efterspørgsel på elektricitet, mens udbuddet er lavt, vil prisen på strøm være høj. Er der omvendt et meget højt udbud af elektricitet, men ikke så mange, der aftager strømmen, vil prisen være lav.
Prisen på den elektricitet, du bruger, kan også påvirkes af politiske faktorer eller ligefrem krig. Det så vi senest i forbindelse med krigen i Ukraine, som medførte stor usikkerhed på energimarkedet.
Tre hovedfaktorer, der påvirker elpriserne
Generelt kan faktorer, der påvirker elpriser, inddeles i tre kategorier, nemlig vejrforhold, brændsels- og CO2-priser samt elnetværket til naboerne.
Læs om de forskellige faktorer herunder.
Vejrforhold
Vejret spiller en afgørende rolle for prisen på strøm på flere forskellige niveauer. For det første er vejret afgørende, fordi efterspørgslen på strøm varierer i forhold til, hvor varmt det er, og hvor meget man opholder sig indendørs og benytter strøm. I de koldere måneder øges efterspørgslen på elektricitet som følge af behovet for opvarmning, hvilket kan føre til højere priser - specielt hvis det er koldere end normalt.
For det andet er vejret også en faktor i forhold til udbuddet. Selvom hård modvind irriterer på cykelstien, giver det altså masser af grøn energi fra vores mange vindmøller. Blæser det meget, vil prisen på strøm derfor typisk være lavere. Da vejrforholdene kan være afgørende for både udbuddet og efterspørgslen på strøm, kan prisen altså variere ret markant. På samme vis, vil mængden af solskin have en stor betydning for hvor meget strøm de danske solcelleanlæg sender ud på elnettet.
Brændsels- og CO2-priser
Prisen på elektricitet påvirkes også i høj grad af brændselspriserne og prisen på CO2-kvoter. Når priserne på brændstoffer som kul og gas stiger, øges omkostningerne ved at producere elektricitet i kraftværker, der bruger disse brændstoffer.
Det fører ofte til, at elprisen stiger, da producenterne skal kompensere for de øgede produktionsomkostninger. Når priserne på brændstofferne falder, bliver elproduktionen omvendt billigere, hvilket kan resultere i lavere elpriser for forbrugerne. Derudover påvirker prisen på CO2-kvoter også elprisen, da virksomheder, som udleder CO2, kan have ekstra omkostninger baseret på prisen på CO2-kvoter.
Elnetværket til nabolandene
I Danmark handler vi strøm med både Tyskland og de øvrige lande i Norden. Det betyder, at når vi ikke selv producerer nok strøm til at møde udbuddet, kan vi importere strøm fra disse lande - og ligeledes den anden vej rundt. Hvis vi i Danmark har brug for at importere elektricitet på grund af en høj efterspørgsel eller lav produktion, kan prisen stige på grund af højere omkostninger ved import. Omvendt kan overskud af elektricitet føre til lavere priser, når elektricitet eksporteres.
Kapaciteten og tilstanden af el-netværket, der forbinder landene, spiller også en rolle. Hvis forbindelserne er begrænsede eller utilstrækkelige, kan det påvirke handel og prisdannelse.
5 gode råd til at få en lavere strømregning, når elprisen stiger.
Hvis du ønsker at reducere din strømregning, er du ikke alene. Mange mennesker søger efter måder at skære ned på deres elforbrug og dermed opnå besparelser på den månedlige regning.
Heldigvis er der flere enkle og effektive metoder, der kan hjælpe dig med at opnå netop det. Her får du fem gode råd til at sænke din strømregning og skabe en mere bæredygtig og økonomisk fremtid.
1. Bliv delvist selvforsynende med solceller
Ved at investere i solceller på dit tag tager du et stort skridt mod en lavere strømregning, og du tager samtidig et vigtigt skridt i den grønne omstilling. Med solceller på taget gør du dig selv til din egen energiproducent, og du reducerer derfor dit behov for at købe strøm fra elnettet. Ved at udnytte energien fra solens stråler bliver du nemlig uafhængig af elnettet. Det er både godt for din pengepung, fordi du kan bruge din egen strøm, når elprisen stiger - og for klimaet.
Solenergi er en vedvarende energikilde, der ikke kun får din elregning til at skrumpe, men også hjælper med at beskytte planeten ved at udnytte naturens egne ressourcer frem for fossile brændstoffer.
2. Få bedre el-vaner
Ved at ændre dine daglige vaner og være mere opmærksom på, hvordan du bruger elektricitet, kan du reducere dit strømforbrug. På den måde kan du opnå betydelige besparelser på din elregning i det lange løb, hvilket især er vigtigt, når elprisen stiger.
Når du reducerer dit strømforbrug, mindsker du også din CO2-udledning og hjælper med at beskytte vores planet. Det er en win-win-situation, hvor du sparer penge og samtidig tager aktivt ansvar for at beskytte miljøet for fremtidige generationer. Næste gang du derfor slukker lyset, forlader et rum eller undgår at efterlade opladerstikket unødigt i væggen, så husk; det er ikke kun en økonomisk investering, men også en investering i klimaet.
3. Brug strømmen, når den er billigst
Mange danskere har en elpris, der svinger i løbet af en dag. Det vil sige, at du betaler, alt efter hvad strømmen koster på netop dét tidspunkt, du bruger den. Og det aspekt kan du udnytte økonomisk.
Ved at være en smule taktisk og f.eks. sætte opvasken eller vasketøjet i gang uden for spidsbelastningsperioderne, kan du hurtigt spare mange kroner og ører på strømregningen. På den måde kan du udnytte, hvornår strømmen er lav og undgå at bruge strøm, når elprisen stiger.
For eksempel kan du vælge at køre din tøjvask eller opvaskemaskine om natten, når efterspørgslen er lav, og priserne derfor er tilsvarende lave. Mange maskiner har en funktion, der gør, at du kan udsætte starten af vaskeprogrammet med flere timer. Hvis du derfor tænder som det sidste, inden du går i seng, kan maskinerne arbejde om natten og udnytte billige strømpriser.
4. Opgrader dine værste elslugere til modeller med bedre energimærke
Hvis nogle af dine største strømslugere har et dårligt energimærke, kan du overveje at opgradere dem. Ved at investere i en nyere model med bedre energimærke kan du nemlig reducere dit strømforbrug betydeligt.
Du bør dog også tage med i dine overvejelser, hvor gammelt dit apparat er. For selvom det er fristende at investere i nye, energieffektive apparater, bør vi også tage hensyn til miljøet ved at udnytte de apparater, vi allerede ejer, i hele deres levetid.
Er du i tvivl om, hvilke apparater i hjemmet der sluger mest strøm?
5. Undersøg mulighederne hos en anden elleverandør
Konkurrence på elmarkedet betyder, at der er forskellige leverandører, som tilbyder forskellige priser og vilkår. Ved at undersøge markedet og skifte til en leverandør med mere favorable priser eller tilbud, kan du muligvis reducere dine omkostninger til elektricitet.
Udnyt udsving i elprisen med intelligent energistyring.
Hos 1KOMMA5° har vi udviklet Heartbeat AI intelligent energistyring, så du kan tage kontrol over dit eget elforbrug og altid få den grønneste og billigste energi muligt i dit hjem.
Heartbeat er skræddersyet til at optimere produktion, køb, salg og forbrug af elektricitet, især hvis du har solceller med batteribank, en varmepumpe og en elbil. Det intelligente styringssystem sikrer, at du altid har den billigste mulige strøm tilgængelig til at dække dit elforbrug, samtidig med at du sælger overskydende strømproduktion, når det er mest gunstigt.
Din økonomiske gevinst bliver derfor tydelig at mærke, idet Heartbeat konstant arbejder for at maksimere dine besparelser. Udover den økonomiske gevinst kan Heartbeat også medføre en positiv indvirkning på miljøet. Ved at købe strøm uden for spidsbelastningsperioder og sælge strøm, når elnettet er mest belastet, bidrager du til at mindske belastningen på elnettet og mindske behovet for fossile brændsler.
Sådan fungerer salg af strøm fra solceller.
Det gør din investering i Heartbeat til en investering i et mere bæredygtigt hjem, en lavere elregning og et stærkere energinet – alt sammen til gavn for planeten.
Interesseret i at høre mere?
Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder, og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.
Priser og omtale i medier.
Det har aldrig været nemmere at få et energisystem til dit hjem.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Få et skræddersyet tilbud
Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.
Personlig rådgivning
Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.
Vi installerer dit energisystem
Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.
Læs vores artikler om økonomien i et solcelleanlæg:
Læs mere om bæredygtig energi:
Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.
Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.
Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.
Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.
Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.
Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.
Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.
Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.
Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.
1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.
I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.
Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.
Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.
Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.