Solenergi

Kan det betale sig med en batteribank til solceller?

I takt med at grøn energi skal blive den dominerende energikilde i Danmark, bliver solceller mere og mere interessante. Som afledt effekt heraf bliver batteribanker også mere relevante at snakke om og forhold sig til. I de tidlige 2010’ere skubbede regeringen til industrien ved at etablere ordninger, som lod private forbrugere benytte elnettet som kunstigt batterilager til solenergi. Altså kunne du benytte al den overproduktion, du havde fra dine solceller, i perioder hvor du ingen produktion havde. Denne aftale blev dog for lukrativ og derfor lukket ned. Derfor er batteribankerne nu den eneste mulighed, hvis du ønsker at lagre din egen overskudsstrøm. Derfor er der nok mange nuværende eller potentielle solcelleejere, som sidder med spørgsmålet ‘Kan det betale sig med en batteribank til solceller?’ Det spørgsmål vil vi prøve at besvare i dette blogindlæg, hvor vi kommer hele vejen rundt om de faktorer og dynamikker, som afgør, hvorvidt en batteribank er en god investering for dig.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

12 min
image missing

Hvad er en batteribank?

Men lad os starte med det helt basale først: Hvad er en batteribank egentlig, og hvordan fungerer den?

En batteribank er ligesom et stort batteri, som du kan bruge til at gemme den strøm, dine solceller producerer. 

Når solen skinner og dine solpaneler laver mere strøm, end du bruger, bliver overskudsstrømmen gemt i batteribanken i stedet for at gå til spilde. Senere, når solen ikke skinner, eller når du bruger mere strøm end solpanelerne laver, kan du trække på det gemte strøm i batteribanken.

Med en batteribank får du altså en strømreserve, der sikrer, at du får mest muligt ud af din egenproducerede strøm.

Batteri til solceller

Derfor kan batteribanker være en god ide.

Den primære årsag til, at en batteribank er en god idé, er, at den sikrer, at du får mest mulig ud af den solenergi, solcellerne producerer. Ved at udnytte mest muligt af den egenproducerede strøm, vil dit behov for at købe strøm fra elnettet falde - ergo vil du spare penge på din strømregning. At udnytte al den egenproducerede strøm uden en batteribank kan være en udfordring - faktisk er det ofte umuligt. Det skyldes, at solcellepaneler producerer strøm, når solen er fremme, hvorfor produktionen fra solcelleanlægget er meget præget af tidspunktet på døgnet. 

Batteri til solceller

Du vil altså opleve størstedelen af din produktion i dagtimerne mellem 8-16. Det er desværre sådan, at dette tidsinterval også er den periode, hvor de fleste er på arbejde. 

Derfor er forbruget i husstanden lavt, og du vil altså ikke kunne udnytte strømmen. Den overskydende produktion kan selvfølgelig sælges på elnettet, men rent økonomisk giver det mest mening, hvis du selv kan bruge strømmen. Det skyldes, at du får en lavere pris for den strøm, du sælger, i forhold til den pris du selv skal betale, hvis du skal bruge ekstra strøm.

Læs mere: Salg af strøm fra solceller: Sådan fungerer det 

Derfor er det meget mere gunstigt at benytte den producerede el til at dække dit eget forbrug, i stedet for at sælge det. 

Så hvordan får du benyttet den strøm, der produceres i løbet af dagen, når nu dit forbrug er lavest i netop de timer? Det er her en batteribank kommer ind i billedet.

Med en batteribank bliver det muligt for dig at maksimere din husstands selvforsyningsgrad – altså dit eget forbrug af din egenproducerede el. 

I tiden fra 8-16 vil husstandens forbrug blive dækket, samtidigt med at den overskydende produktion bliver smidt ind på batteribanken. Når du kommer hjem om aftenen, har du så en batteribank, der er opladt med egenproduceret gratis energi, klar til at dække dit forbrug. 

Derfor kan du med god samvittighed tænde ovn, elkedel og TV, samt sætte en vask og tørretumbler over – strømmen fra dit solcelleanlæg og batteribank er klar til at dække det.

Læs mere: Hvad bruger mest strøm i hjemmet?

Levetiden på en batteribank.

Levetiden på en batteribank er vigtig at have sig for øje, når man snakker om, hvorvidt de er investeringen værd. 

Jo længere tid den fungerer, jo længere tid har den til dels at tjene sig selv ind - hvilket den for langt de fleste nok skal gøre - men også til at give dig ekstra profit.

Heldigvis har de fleste batteribanker af ordentlig kvalitet en rigtig lang levetid, så du kan få gavn af dem i rigtig lang tid.

Batteribanker kommer typisk med en ydelsesgaranti, som opgøres i cyklusser. En cyklus svarer i princippet til en fuld op-/nedladning, men det kan også omregnes til dage, så én cyklus svarer til én dag.

En Enphase-batteribank har f.eks. en ydelsesgaranti på hele 15 år, og som regel vil de også fungere mange år efter garantien er udløbet.

Kort sagt kan du forvente en rigtig lang levetid på din batteribank. Du vil altså kunne udnytte de mange fordele den bringer i mange år fremover.

Batteribank på husvæg

Hvad kan du forvente at spare med en batteribank til solceller?

Et af de største spørgsmål, når det kommer til, hvorvidt batteribanker kan betale sig, er selvfølgelig hvor meget du kan spare med dem. 

Hvad du helt konkret kan spare i kroner og øre, afhænger af, hvor stort et forbrug du har, den gældende elpris og din nuværende grad af selvforsyning på strøm.

Hvis man har solceller uden batteribank, vil forventningen fra et korrekt dimensioneret anlæg oftest være omkring 20-30% selvforsyning. Det vil altså sige at 20-30% af din husstands årlige forbrug dækkes af solceller. 

Derfor er det meget lukrativt at oplagre den producerede strøm i en batteribank, så den ligger klar til de perioder, hvor man rent faktisk kan benytte den i husstanden. 

I de fleste tilfælde vil en batteribank i huset medføre en fordobling af selvforsyningsgraden.

Hos 1KOMMA5° Danmark går vi oftest efter at ramme omkring 65% selvforsyning på anlæg, hvor selvforsyningsgraden i sommerhalvåret oftest vil være helt oppe på +80%.

– Er du interesseret i at se et bud på hvad din selvforsyningsgrad kan blive med et solcelleanlæg m. batteribank, så prøv vores prisberegner og få et tilbud med det samme.

Men hvad med vinterperioden, hvor solcelleanlægget har lavere produktion? 

Her kan en batteribank faktisk også hjælpe dig.Der er nemlig igennem årene udviklet mere intelligente løsninger, der kan arbejde sammen med batteribanker. Blandt disse spændende innovationer, er den mest spændende nok, at du nu kan købe strøm fra elnettet og lagre det på batteribanken. 

Men du spørger måske; hvorfor vil man det? 

Solceller producerer ikke altid lige meget strøm. Måske er det vinter, hvor dagene er kortere og solen derfor mindre fremme, eller måske er det bare en klassisk overskyet eller regnfuld dag.En ting er sikkert. Selvom du har solceller, vil du gennem året opleve tidspunkter, hvor du er nødt til at købe strøm fra elnettet. Når man køber strøm fra elnettet, kan der være en enorm variation i elprisen, alt efter hvad tid på døgnet man køber den. 

Som oftest er det meget billigere at købe strøm om natten.

Læs mere: Hvordan fungerer solceller om vinteren?

Batteribank på husvæg

Det kan man udnytte med Heartbeat. Heartbeat er nemlig et system til intelligent energioptimering, som kan fungere med vores batteribanker fra både Enphase og Sungrow. Heartbeat er tilsluttet den danske elbørs, Nord Pool, hvilket giver systemet indsigt i fremtidige elpriser. Ved at udnytte den viden køber Heartbeat strøm, når priserne er lavest, og sælger overskydende strøm, når priserne er højest. 

På den måde kan du spare penge med en batteribank i samspil med Heartbeat, endda hvis solcelleanlægget ikke selv producerer strøm.

Dit forbrugsmønster afgør, om en batteribank kan betale sig.

Hvorvidt en batteribank er investeringen værd, kommer i høj grad ned til dit forbrugsmønster og vaner.

Hvis du er som danskere er flest - altså hvis du væk det meste af dagen og derfor har et højt forbrug specielt fra 17-22 - vil en batteribank passe glimrende til dit forbrugsmønster. 

For hvis du har solceller, producerer de mest strøm, når du ikke er hjemme til at bruge den. Det problem vil en batteribank kunne hjælpe med at løse, så du får brugt mere af den vedvarende energi, dine solceller har produceret.

Men hvis du omvendt har et forbrugsmønster, hvor du i forvejen har et forbrug der højest midt på dagen - måske er du pensionist eller arbejder meget hjemmefra - er svaret ikke helt så entydigt.

I så fald vil du nemlig allerede udnytte rigtig meget af den strøm, som solcellerne producerer. Derfor vil batteribanken ikke have den helt samme appel. Derfor er den måske heller ikke investeringen værd i dit tilfælde.

Der kan være stor forskel på batteribanker til solceller – hvad gør en batteribank god?

Når man snakker batteribank til solceller, er der flere forskellige faktorer som har betydning for hvor god batteribanken er.

Diskussionen starter med at kigge på batteribankens kapacitet. Her vil størstedelen af batteribanker have en kapacitet mellem 5-30 kWh. Dertil hører også batteribankens ‘Depth of Discharge‘ (DoD), hvilket betyder, hvor meget af selve batteribankens kapacitet der kan benyttes til at opbevare energi. 

Her er der nogen der har 70%, hvor andre når hele vejen op til 100%.

Det vil for nogle også være interessant at kigge på om batteribanken kan udvides i løbet af årene. Det kan være, at du har planer om at få elbil eller varmepumpe indenfor de kommende år, eller på anden vis forventer et øget forbrug. 

Nogle batteribanker kan nemlig ikke udvides senere hen, hvorfor man er bundet til det køb man laver i første omgang. Derfor er det værd at være opmærksom på udvidelsesmuligheder, hvis du forestiller dig at dit forbrug ændrer sig indenfor batteribankens levetid.

Næsten alle mærker vil have forskellige muligheder ift. størrelse, og det vigtigste er derfor at se nærmere på selve holdbarheden af batteribanken.

Her er forskellen nemlig lige så stor, som den kan være på diverse AAA batterier, hvor der ligeledes er stor forskel på, om de er fra Tiger eller fra Duracell. Garantien som producenterne tilbyder er en god målestok for dette. Med batteribanker har man en produktgaranti som bliver målt i antal år – samt en ydelsesgaranti som bliver målt i antal cyklusser. 

Herefter er der oftest også beskrevet en ‘effekt efter garanti‘, som taler til hvor meget batteribanken har degraderet i dets levetid.

Sidst men ikke mindst skal man overveje batteribankens funktionalitet. Der er efterhånden kommet mange batteribanker som tilbyder ekstra funktionalitet - både fysisk men også i forhold til app-styring og programmering. 

Her er der f.eks. kommet muligheder til batteribanker som kan placeres udenfor, batteribanker som kan købe billig strøm om natten og batteribanker som kan bruge vejrdata til at optimere brugen af solcellestrøm i husstanden.Så er du interesseret i gadgets eller andet ekstra funktionalitet, er det også vigtigt at kigge efter, da der efterhånden er meget forskelligt på markedet.

Køb din batteribank hos 1KOMMA5°

Hvis du er på jagt efter en batteribank, står vi klar med en hjælpende hånd hos 1KOMMA5° Danmark.

Vi er stolte af at være eksklusive forhandlere af markedets mest pålidelige og effektive batteribanker. Solenergi er nemlig ikke bare en måde at spare penge på elregningen; det er en handling, der kan forandre vores fremtid og vores planet. 

Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige batteriløsning, så du kan få mest ud af dine solceller og på den måde gavne miljøet mest muligt.

Med vores nøje udvalgte udvalg af batterier, og vores ekspertise inden for solenergi, kan vi hjælpe dig med at træffe den bedste beslutning for både din pengepung og planeten. 

Vi forstår vigtigheden af at investere i bæredygtige energiløsninger, og vores passion for solenergi driver os til at levere produkter af højeste kvalitet og give vores kunder den bedste service muligt. 

Med en batteribank fra 1KOMMA5° Danmark får du ikke bare en pålidelig og holdbar løsning, men også et skridt tættere på en grønnere og mere bæredygtig fremtid.

1KOMMA5° installation af batteri