Solcelleinstallationer

Montering af solceller: Sådan kommer du i gang.

Hvis du overvejer selv at montere solcellerne, er der mange ting du skal overveje og have styr på, inden du går i gang – både for at maksimere energiproduktionen ved solcellerne, men også for at undgå skader på taget. Med 1KOMMA5° er du i trygge hænder, når du skal have monteret solcelleanlægget. Vi samarbejder nemlig med landets førende montører og elinstallatører.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

8 min
image missing

Tips til montering af solceller.

Det er vigtigt, at monteringen af solcellerne sker på en forsvarlig måde, da det ellers kan skade taget. Derfor kan det give sig godt at investere i professionel installation og montering af solcelleanlægget. 

Inden du går i gang med selve monteringen af solceller, skal du sørge for at du har de nødvendige tilladelser og krav på plads. Du skal blandt andet orientere dig i lokalplaner, om der er nogle særlige regler til opsætning af solcelleanlæg – såsom meterkrav til naboer og veje.

Læs mere om reglerne for solceller.

Du skal også finde ud af, hvor mange solceller, du skal installere. Det kræver, at du evaluerer husstandens energiforbrug, for at vurdere solcelleanlæggets størrelse. 

Find ud af hvor mange solceller, du skal bruge her.

Gå også gerne efter montagematerialer i den bedste kvalitet – gerne produkter, som er CE-godkendt. 

Placering af solceller.

Solceller bør placeres, hvor de får mest muligt sollys – det er typisk sydvendt, men øst- eller vestvendt kan også fungere rigtig godt, især hvis man tager en forbrugsmønster i betragtning. Du skal også sørge for at placere anlægget, hvor det står mindst muligt i skyggen i løbet af dagen. 

Tagets tilstand.

Solceller kan ofte monteres på alle typer skråt eller fladt tag, herunder tegltag, ståltag og bølgetag. Derfor er det ikke nødvendigvis én bestemt type tag, der egner sig bedst til montering af solceller. Tagtypen kan også bestemme, hvilke beslag der skal bruges. 

Det er desuden også vigtigt, at du sikrer dig, at der ikke er nogen ødelagte tagsten under solcelleanlægget – og at overfladen, som solcellerne monteret på, er vandtæt. 

Du skal ligeledes sørge for ikke at montere solcellerne i tagets lægter.

Korrekte monteringsbeslag.

Monteringsbeslagene er vigtige, da det er dem, der holder solcellerne sikkert på plads. De skal derfor fastgøres forsvarlige på taget – det sker enten ved skruer eller bolte, som er særligt velegnede til det specifikke tagmateriale, der er tale om. Du skal også sørge for at beslagene er jævnt fordelt og i vater. 

Tagets hældning.

Tagets hældning kan også påvirke monteringen af solceller på flere måder. Solceller fungerer fx bedst, når de er placeret med en optimal hældning i forhold til solens position på himlen. Her vil en hældning på ca.40 grader anses for at være den mest optimale placering, men solcellerne fungerer også fint på en hældning mellem 20-60 grader.

Hvis der er skygge på solcellerne, kan det nemlig nedsætte effektiviteten af solcellerne – og man skal ved montering så vidt muligt styre uden om skygger.

Tilslut solcelleanlægget.

Når du er færdig med at montere solpanelerne, skal du også sørge for at tilslutte solcellerne korrekt til elsystemet og inverteren, som skal konvertere jævnstrømmen til vekselstrøm. I denne proces kan du også tilslutte til et batteri, som kan lagre overskudsstrømmen.

Du skal her kontakte dit netselskab og indgå en aftale om tilslutning – og forbrug og produktionsmålepunkt skal tilmeldes elleverandøren. 

Overvej batteribank.

Når du får monteret dit solcelleanlæg, kan du i samme omgang overveje at anskaffe en batteribank. Når solcelleanlægget er koblet til et batterilager, kan I nemlig få mest muligt ud af solenergien, på alle tider af døgnet. 

Problemet med at blive selvforsynende af solenergi ligger nemlig i, at mange mennesker ikke er hjemme mellem 8-16, hvor elproduktionen er på sit højeste. På den måde, kan I øge selvforsyningen ved solcelleanlægget ved at anskaffe en batteribank, og bruge energien de tider, størstedelen af jeres forbrug reelt ligger. 

Tilkøb batteri til solceller

Lad en professionel og autoriseret stå for opsætningen.

Hvis du selv ønsker at installere solcellerne, er det vigtigt at følge producentens instruktioner nøje og tage alle nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Det anbefales dog at hyre en professionel til at installere solcellerne, da processen kan være kompleks og kræver specialiseret viden og udstyr.  

Tip: Læs mere om korrekt og sikker montering af solceller her.