Det vigtigste i korte træk.
Solcellers produktion varierer betydeligt afhængigt af årstiden.
Produktionen er typisk størst midt på dagen, hvor solen står højest.
En batteribank gør det muligt at lagre egenproduceret energi, som dermed kan bruges på tidspunkter, hvor besparelserne/behovet er størst.
Årstidernes indflydelse på, hvor meget strøm solcellerne producerer dagligt.
Hvor meget strøm dine solceller kan producere på daglig basis, afhænger meget af, hvilken årstid der er tale om.
Solcellers strømproduktion varierer nemlig betydeligt over året på grund af ændringer i dagslængde, solens højde på himlen og vejret. Om sommeren, når dagene er lange, og solen står højt, modtager solcellerne mere sollys i længere tid – og det betyder, at de genererer en højere daglig energiproduktion.
Omvendt forholder det sig om vinteren. Her er dagene kortere, og solen står lavere på himlen. Det betyder, at solcellerne bliver eksponeret for mindre direkte sollys, hvilket resulterer i en betydelig reduktion i den daglige energiproduktion.
Hvad kan du forvente?
For at give et overblik over, hvor stor en andel af den årlige produktion du kan forvente at modtage fra dine solceller i de enkelte måneder, har vi lavet en samlet oversigt herunder:
Januar-februar: Disse vintermåneder er typisk lavsæson for solcelleproduktion. Korte dage og lav solhøjde resulterer i den laveste årlige produktion, ofte omkring 2-4% af den årlige produktion pr. måned.
Marts-april: I foråret begynder produktionen at stige markant. Længere dage og højere solhøjde øger produktionen. Disse måneder kan hver især producere omkring 8-10% af den årlige produktion.
Maj-juli: Her befinder vi os i højsæson for solcelleproduktion. Lange dage, høj solintensitet og optimal solhøjde giver maksimal effektivitet. Hver af disse måneder kan bidrage med 12-15% af den årlige produktion.
August-september: Produktionen begynder at falde, men udbyttet er typisk stadig rigtig godt. Hver måned bidrager som oftest med omkring 10-12% af den årlige produktion.
Oktober-november: I disse efterårsmåneder ser vi en yderligere nedgang i produktionen, hvor hver måned bidrager med omkring 5-7% af den årlige produktion.
December: Sammen med januar er dette typisk måneden med lavest produktion – ofte omkring 2-3% af den årlige total.
Den daglige produktionscyklus.
Solcellers strømproduktion følger en tydelig daglig cyklus, som nøje afspejler solens bevægelse hen over himlen. Produktionen begynder ved solopgang, når de første solstråler rammer panelerne, og stiger gradvist, i takt med at solen bevæger sig højere op på himlen. Midt på dagen, når solen står højest, vil produktionen nå sit maksimum, da panelerne modtager det mest intense og direkte sollys.
På den anden side af middag begynder solen at falde mod horisonten, og produktionen falder tilsvarende, indtil den stopper helt ved solnedgang. Denne daglige produktionskurve er normalt jævn på klare dage og danner en bjergformet graf, hvor toppen repræsenterer den højeste produktion midt på dagen.
Udnyt dagscyklussen for maksimale besparelser.
Med denne viden om solcellernes dagscyklus kan du maksimere dine besparelser og tilmed effektivisere, hvor stor en andel af solcellernes strøm, du rent faktisk får brugt i løbet af en dag.
Som du kan se ovenfor, vil solcellerne producere mest energi, når solen står højest.
Ved at planlægge energitunge aktiviteter såsom tøjvask, opvask, opladning af elbil m.m. til disse tidspunkter, kan du direkte udnytte den strøm, dine solceller genererer, og dermed reducere behovet for at trække strøm fra elnettet. Det betyder, at du i højere grad kan være selvforsynende og opnå større besparelser på din elregning.
Læs mere: Hvad bruger mest strøm?
Hvis du ofte er hjemme midt på dagen, er det selvfølgelig ikke noget problem at planlægge de energitunge aktiviteter på den måde. Virkeligheden er dog, at mange ikke er hjemme midt på dagen til f.eks. at sætte opvasken i gang på det mest optimale tidspunkt.
Og hvad gør man så?
Heldigvis har mange moderne husholdningsapparater en funktion, hvor du kan udskyde eller planlægge starten af programmet. Det betyder altså, at du kan fylde opvaskemaskinen om morgenen, indstille den til at starte omkring middagstid, og så vil maskinen automatisk gå i gang, når solcellerne er mest effektive. Ved at udnytte disse funktioner kan du sikre, at dit energiforbrug er tilpasset solcellernes produktion, selv når du ikke er hjemme.
Brug en batteribank til at udnytte hele dagens produktion af strøm.
Mens det er muligt at optimere dit energiforbrug ved at planlægge energitunge aktiviteter til de tidspunkter, hvor solcellerne producerer mest, er der stadig tidspunkter på dagen – og året – hvor dit energibehov ikke matcher solcellernes produktion. Her kommer en batteribank ind i billedet som en effektiv løsning.
En batteribank giver dig mulighed for at lagre den overskydende energi, som dine solceller producerer i løbet af dagen, til brug på tidspunkter, hvor solcellerne ikke producerer energi – f.eks. om aftenen. På den måde går den energi, som dine solceller genererer, ikke til spilde, men bliver i stedet gemt til tidspunkter, hvor du har mest brug for strømmen.
Hvis dine solceller f.eks. genererer mere strøm, end din husstand forbruger midt på dagen, vil denne overskydende energi blive sendt til din batteribank frem for til elnettet. Senere, når solen er gået ned, eller når der er høj efterspørgsel på strøm i hjemmet, kan du trække på den lagrede energi fra batteribanken frem for at skulle købe dyr strøm fra elnettet. Dette gør dig i højere grad selvforsynende og kan føre til betydelige besparelser på din elregning.
Heartbeat.
Har du en batteribank, bør du også overveje et energistyringssystem som f.eks. Heartbeat. Heartbeat er et intelligent energistyringssystem, der maksimerer udbyttet af din solcelleproduktion ved at integrere og optimere dit energiforbrug.
Systemet forbinder dine solceller og din batteribank (samt varmepumpe og ladeboks, hvis du har det) i én platform og tilpasser automatisk energiforbruget baseret på realtidsdata, såsom vejrudsigter og elpriser. Heartbeat sørger netop for, at energikrævende opgaver udføres, når solcellerne producerer mest, og at overskydende energi lagres eller sælges, når det er mest fordelagtigt.
Dette sikrer altsammen, at du opnår den mest optimale udnyttelse af dit solcelleanlæg og samtidig får gavn af den største besparelse på din elregning.
Faktorer der påvirker, hvor meget strøm solcellerne kan producere.
Når det kommer til at maksimere mængden af strøm, som dine solceller kan generere hver eneste dag, er der flere faktorer, du skal tage i betragtning. Disse faktorer påvirker, hvor effektivt sollyset omdannes til elektricitet, og dermed hvor meget energi du kan forvente at få ud af dit solcelleanlæg. Her er de vigtigste faktorer, du bør være opmærksom på:
Placering og hældning
Skyggeforhold
Temperatur
Solcelletype
Kvalitet
Batterier og energistyringssystemer
Det har aldrig været nemmere at få solceller til dit hjem.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Beregn dit potentiale
Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Sammen udregner vi dit hus’ potentiale, så du kan få mest muligt ud af dit kommende solcelleanlæg.
Vi klarer papirarbejdet
Før du investerer i solceller, skal du vide, om projektet spiller sammen med eventuelle lokalplaner, fredninger eller servitutter. Vi undersøger dette for dig og sørger for, at papirarbejdet er i orden.
Levering, montering og service
Når du har fået grønt lys til at etablere dit solcelleanlæg, er du klar til at få det installeret. Vi hjælper med alt – fra levering til montering og service.
Læs vores artikler om solcellers effektivitet:
Læs mere om bæredygtig energi:
Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.
Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader
Vi er helt sikre på, at Heartbeat kommer til at skabe resultater for vores kunder. Derfor garanterer vi en besparelse på mindst 2000 kr. de første 2 år med Heartbeat.
Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.
Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.
Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.
Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.
Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.
Med Heartbeat, tilbyder vi, som de eneste på markedet, garanterede besparelser. Dette gør vi, da vi er så sikre på, at Heartbeat gør sit job. Med mere end 10.000 installerede Heartbeat-enheder rundt i Europa, tør vi godt at garantere mindst 2000 kr. i besparelse de første 2 år.
Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.
Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.
1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.
I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.
Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.
Regnestykket vil altid komme an på din specifikke situation. Derfor anbefaler vi, at du får en beregning fra vores onlineberegner. Beregningen kan tilpasses af en energirådgiver. Vi har dog nogle generelle bud på, hvor meget du ca. kan spare.
Med solceller, vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placerede og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader, kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.