Solcelleinstallationer

W/m2: Nøglen til dine solcellers effektivitet.

‘W/m2’ - to bogstaver og et tal, der rummer en enorm betydning, når det kommer til solenergi. Solens stråler, der udsender både lys og varme, udgør en uudtømmelig kilde til ren og vedvarende energi. I dag har solcellepaneler transformeret vores måde at drage fordel af solenergien på, og de bliver stadig mere udbredte i boliger og virksomheder. I denne transformation spiller begrebet ‘W/m2’ en utrolig vigtig rolle. Det er nemlig et udtryk for, hvor meget du kan få ud af solcellerne. I blogindlægget her vil vi derfor gå i dybden med dette nøglebegreb inden for solceller. Hvad er det helt præcist, og hvilken rolle spiller det i valget af solceller?

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

5 min
image missing

Hvad er W/m2?

‘W/m2’ står for watt per kvadratmeter. Det er en måleenhed, der bruges til at beskrive, hvor meget energi sollys indeholder, når det rammer en bestemt overflade. Det kaldes også for ‘energitæthed’.

I forhold til solceller er det et udtryk for, hvor meget strøm en solcelle genererer per kvadratmeter. Jo højere ‘W/m2’ værdien er, desto mere energi kan solcellerne indfange, og jo mere elektricitet kan de generere.

Watt (W) er et vigtigt begreb at forstå i denne sammenhæng, da det er denne enhed, som vi bruger til at måle, hvor meget elektricitet solcellerne kan lave. Men det er også en enhed, der bruges, når forbruget på din brødrister og andre elektriske husholdningsapparater skal opgøres. 

Få et overblik over hvad der bruger mest strøm i hjemmet

Hvilken rolle spiller W/m2 i valget af solceller?

‘W/m2’ spiller en stor rolle, når du skal vælge solceller. Det er nemlig et afgørende aspekt i forhold til, hvor mange kvadratmeter solceller du er nødt til at anlægge, hvis du vil dække dit strømforbrug.

Din husstands strømforbrug er altid udgangspunktet for, hvor stort et solcelleanlæg du har brug for. Det strømforbrug opgøres i kWh (kilowatt-time). kWh er et udtryk for, hvor meget strøm dine apparater bruger på en time.

Læs mere: Hvad er en kWh?

Du kan altid aflæse på din elregning, hvor stort et forbrug du har. En gennemsnitlig dansk familie med to voksne og to børn bruger som tommelfingerregel omkring 4.500 kWh om året.

For hver 1.000 kWh din husstand har i forbrug, skal du tilsvarende bruge 1 kW solceller for at dække det.

Så hvis du f.eks. skal have dækket et forbrug på 4.500 kWh, skal du altså bruge 4,5 kW solceller. Her kommer ‘W/m2’ ind som et afgørende begreb, da det er med til at afgøre, hvor meget plads 4,5 kW solceller vil fylde.

Konventionelle solceller producerer rundt regnet 192 W/m2, hvilket svarer til ca. 192 kWh om året.

4.500 / 192 = 23,43 m2 

Derfor vil du med konventionelle solceller cirka skulle bruge 23,4 m2 solceller til at dække dit strømforbrug.

Men i takt med at teknologien omkring solceller udvikler sig, bliver solceller også mere effektive. Således er der også nogle nyere typer solceller, der har en bedre energitæthed end de ‘gængse’ 192 W/m2.

Eksempelvis har vi hos 1KOMMA5 fornøjelsen af at forhandle Maxeon solceller fra Sunpower. Denne type solceller har en noget højere energitæthed, og derfor vil du have behov for færre m2 solceller for at dække dit strømforbrug.

Vores Maxeon solceller kan nemlig producere 224 W/m2, hvilket svarer til 224 kWh årligt. Så hvis vi igen bruger samme eksempel med et årsforbrug på 4.500 kWh, ser regnestykket noget anderledes ud.

4.500 / 244 = 20,08 m2

Du vil altså kun skulle bruge ca. 20 m2 Maxeon solceller for at dække samme forbrug. De er altså omkring 17% mere effektive, hvilket kan have stor betydning i valget af solceller. Specielt hvis du ikke har så meget plads at lege med. 

Læs omkring salg af strøm fra solceller
Bliv klogere på hvordan en solcelle virker
Solceller på tag

Indtænk fremtidige ændringer i forbrug i solcelle-overvejelserne.

Mens dit nuværende strømforbrug er et rigtig godt pejlemærke for, hvor mange solceller du har brug for lige nu, skal du også huske at indtænke potentielle fremtidige ændringer i dine behov.

Dit strømforbrug kan variere over tid på grund af ændringer i livsstil, teknologiske fremskridt eller nye elektriske apparater. Det er derfor en god idé at tage højde for disse potentielle ændringer, når du planlægger dit solcelleanlæg.

Måske overvejer du at købe en elbil og en ladestander, som du gerne vil kunne lade op derhjemme, eller måske overvejer du at anlægge en varmepumpe. Begge er eksempler på, hvordan dit strømforbrug hurtigt kan vise sig at være lidt højere ude i fremtiden, end det er lige nu, og det skal du selvfølgelig tage højde for. Læs mere om samspillet mellem elbiler og solceller.

Læs hvordan solceller og solenergi kan anvendes til opvarmning af hus
Læs om forskellen på solceller og solfangere

Omvendt kan det også være, at det bliver en smule lavere. Måske flytter et barn hjemmefra, eller måske køber I en ny og mere energieffektiv vaskemaskine.

Uanset om du forventer et højere eller lavere strømforbrug, er disse potentielle ændringer vigtige at have sig for øje, når du køber solceller.

Hvis du synes, det lyder kompliceret og svært at beregne, hvor mange solceller du skal bruge, vil vi meget gerne hjælpe med vurderingen. Vores holdning er nemlig, at det skal være nemt og ukompliceret at tage del i den grønne omstilling, så vi kan sikre en bæredygtig fremtid.

Derfor vil vi gerne være med i processen fra start til slut, så du nemmest muligt kan omdanne dit hjem til hjertet i den grønne omstilling.

Prøv vores prisberegner og udforsk dine muligheder