Hvilken varmepumpe skal jeg vælge? Jordvarme vs luft-til-vand varmepumpe.

Hvilken opvarmningskilde passer bedst til lige netop din bolig? Der er flere faktorer at tage højde for, når du skal vælge din nye varmepumpe - både installationsomkostninger, varmepumpens design, størrelsen på dit hus og grund samt krav til driften. 

Vi har forsøgt at gøre det så nemt for dig som muligt. Her har vi samlet fordele og ulemper om jordvarmepumper og luft-til-vand varmepumper, så du kan finde den varmepumpe, der passer allerbedst til dine behov - uanset om du ønsker en varmepumpe til din primære bolig, din fritidsbolig eller dit sommerhus.

Varmepumpe placeret i haven

Det vigtigste i korte træk.

  • Varmepumper udnytter vedvarende energikilder som jordvarme og luft, hvilket giver store besparelser og reducerer klimaaftrykket.

  • Jordvarmepumper er ideelle til boliger med en stor grund, mens luft-til-vand varmepumper har billigere startomkostninger og egner sig godt til parcelhuse.

  • Heartbeat Energistyring kan optimere dit energiforbrug ved at bruge den billigste og grønneste strøm til at drive din varmepumpe.

Varmepumper er fremtidens opvarmningsform.

Varmepumper er en af de nyeste opvarmningsformer, som kan give dig store besparelser på din varmeregning uden at beskadige planeten. Derfor er varmepumper på mange måder fremtidens opvarmningsform og en helt aktuel spiller, når vi snakker grønne energi- og varmeløsninger.

Varmepumper er private for din husstand og tillader dig at udnytte de vedvarende energikilder, der strømmer i form af jordvarme og luft udenfor dit vindue. Selve pumpen drives af strøm, men hvis du også har solceller installeret i din husstand, kan du udnytte din egen grønne strøm til at drive din varmepumpe. På den måde skaber du dit eget lavenergihus.

Mand i vindue med sollys i ansigtet

Hvad er forskellen på jordvarme og luft-til-vand varmepumpe? 

Når vi snakker om jordvarme vs. luft-til-vand, så henviser vi til to forskellige varmepumpeløsninger til at opvarme din bolig. Den ene er en jordvarmepumpe, der udnytter jordvarmen i din grund, og den anden er en luft-til-vand varmepumpe, der udnytter luften udenfor din bolig. 

Den primære forskel på jordvarmepumpen og luft-til-vand varmepumpen er altså, hvorfra jordvarmen udvindes.

Luft-til-vand varmepumpen

Luft-til-vand varmepumpen udnytter den energi, der er oplagret i luften udenfor din bolig, og omdanner denne luft til varmt vand, som kan bruges til at opvarme din bolig og dit brugsvand. Varmepumpen består af to dele, hvoraf udedelen trækker luft ind udefra, og herefter sendes varmenergien videre til indedelen. Varmen afgives til det vand, der cirkulerer gennem husets centralvarmesystem.

Læs mere om luft-til-vand varmepumper her

Jordvarmepumpen

Jordvarmepumpen udnytter den varmeenergi, der er oplagret i jorden på din grund, til at opvarme din bolig og dit brugsvand. Jordvarmepumpen består af nedgravede slanger, hvori der løber væske, som optager varme fra jorden. Væsken transporteres til varmepumpen, hvor det afgiver sin varme. Den opvarmede energi overføres til sidst til dét vand, der løber gennem centralvarmesystemet.

Læs mere om jordvarmepumper her

Begge typer af varmepumper består af et kølemiddel og en kompressor, som sørger for at få temperaturerne til at stige. Varmeenergien fra hhv. jorden og luften overføres til varmepumpens kølemiddel, som fordamper, når det optager varmeenergien. 

Derefter komprimerer varmepumpens kompressor dampen, hvilket øger trykket og dermed temperaturen. De høje temperaturer kan således opvarme vandet i varmesystemet ved at løbe gennem husstandens radiatorer og gulvvarme - og afgive sin varme til boligen.

Sammenligning af varmepumper

Her kan du se en oversigt, hvor de forskellige typer varmepumper sammenlignes. For en god ordens skyld har vi også tilføjet luft-til-luft varmepumpen, så du kan danne dig et komplet overblik over både forskelle og ligheder.

Solceller og varmepumpe installeret på et hus

Skal jeg vælge jordvarme eller luft-til-vand?

Det er ikke kun arealet af din have, som afgør, om du skal vælge jordvarme eller luft-til-vand. 

Både jordvarme og luft-til-vand varmepumpen er gode til at opvarme din bolig og forsyne dig med varmt brugsvand direkte fra din vandhane. Men de adskiller sig i pris og ydeevne. 

Her har vi samlet fordele og ulemper ved både jordvarmepumper og luft-til-vand varmepumper, så du kan danne dig et komplet overblik over, hvad den enkelte varmepumpe har at tilbyde.

Fordele og ulemper ved jordvarme

  1. Økonomi: Jordvarmepumpen er en langsigtet investering, som har større startomkostninger end de øvrige typer af varmepumper. Årsagen hertil er, at installationsarbejdet er mere omfattende. Til gengæld vil jordvarmepumpen give dig store besparelser på din varmeregning over tid.

  2. Vedligeholdelse: Eftersom en stor del af jordvarmepumpen er gravet ned under græsset på din grund, ligger den også godt skjult for ydre påvirkning. Jordvarmepumpen har en lang levetid og kræver ikke særlig meget vedligeholdelse efter installation. Til gengæld kan reparationerne være dyre, hvis noget går galt.

  3. Miljø: Jordvarmepumpen er en grøn løsning, fordi den udnytter den varmeenergi, der er oplagret i jorden som følge af solens stråler. Varmepumpen påvirkes ikke af temperaturudsving, fordi jorden bevarer en stabil temperatur på omkring 10 grader. Dog kræver det en forholdsvis stor have eller grund, før jordvarmepumpen er en mulighed for dig.

Kaffekop og bog på bord

Fordele og ulemper ved en luft-til-vand varmepumpe

  1. Økonomi: Luft-til-vand varmepumpen er i sig selv en del billigere end jordvarmepumpen og samtidig også meget mindre omfattende i installation. Den består af to dele og er nem at sætte op og få til at passe ind i indretningen af dit hjem. Den vil også give dig besparelser på din varmeregning.

  2. Vedligeholdelse: Denne varmepumpe har et mindre installationsarbejde, men er dog tilsvarende mere udsat for at blive beskadiget. Desuden kan varmepumpen blive påvirket af de skiftende udetemperaturer, og den skal bruge mere energi på at skabe varme i koldere temperaturer.

  3. Miljø: Varmepumpen er en grøn løsning, der egner sig godt til et parcelhus eller en større bolig. Dog kan der være lidt flere støjgener sammenlignet med jordvarmepumpen. Udedelen af varmepumpen kommer med en svag vibrationslyd, og den kan derfor med fordel placeres væk fra soveværelsesvinduet.

Varmepumpe placeret udenfor et hus

Opsamling: Hvilken varmepumpe skal jeg vælge? 

Du skal vælge en luft-til-vand varmepumpe, hvis du bor i et parcelhus eller en større bolig, hvor du ønsker en grøn varmeløsning, der kan opvarme både din bolig og dit brugsvand. Luft-til-vand varmepumpen giver dig lavere startomkostninger og er derfor nemmere tilgængelig både økonomisk og installationsmæssigt - og så reducerer den både din varmeregning og dit CO2-udslip. 

Du skal vælge en jordvarmepumpe, hvis du har et stort grundareal, hvor der er mulighed for at grave slanger ned, og hvis du ønsker at investere i en holdbar varmeløsning med lang levetid. Jordvarmepumpen kan være et oplagt valg, hvis du i forvejen står overfor et nyt huskøb eller en renovering af grunden - og samtidig ønsker energimæssige og miljømæssige besparelser.

Hvad er billigst: Jordvarme vs luft-til-vand varmepumpe. 

Overordnet set er luft-til-vand varmepumpen det billigste alternativ i forhold til jordvarmepumpen. Dog kan det være svært at opgøre, hvilken varmepumpe der ender med at være den billigste varmeløsning for dig.

Når du står overfor valget om din nye opvarmningsform, er et af de spørgsmål, de fleste stiller sig selv: Hvad er den billigste måde at varme op på? Selvom varmepumpen er et grønt alternativ til de mere konventionelle opvarmningsformer, er det ofte pengepungen, der ender med at tage det afgørende valg.

De samlede omkostninger afhænger blandt andet af størrelsen på din bolig og dit varmebehov. Den gode nyhed er, at vores varmepumpeløsninger fra 1KOMMA5° er kompatible med Heartbeat Energistyring.

Heartbeat AI til solceller og varmepumpe

Din varmepumpe er kompatibel med Heartbeat AI

Heartbeat Energistyring sikrer, at dit varmeanlæg og dit solcelleanlæg altid drives af den grønneste og billigste strøm muligt.

Heartbeat AI er tilknyttet dit lokale elnet og har adgang til vejrudsigten. Ud fra disse indsigter opkøber den strøm til at drifte din varmepumpe, når strømmen er billigst. 

Hvis du har solceller på taget til at producere din egen grønne strøm, sørger Heartbeat også for at sælge din overskudsstrøm, når prisen på strøm er højest. På den måde hjælper Heartbeat AI dig med at skabe de største besparelser og det mindste klimaaftryk. 

Heartbeat AI hængende på væg

Søg om tilskud til din varmepumpe

Hvert år afsætter staten midler til Varmepumpepuljen, som skal støtte boligejere med at udskifte deres varmeløsning til en varmepumpe og dermed bidrage til den grønne omstilling. Varmepumpepuljen åbnede d. 25. februar 2025.

Læs mere: Kan man få tilskud til solceller?

Få rådgivning til din varmeløsning hos 1KOMMA5°.

Hos 1KOMMA5° står vi altid klar til at hjælpe med at finde din nye varmeløsning. Vi forhandler markedsførende varmepumpeløsninger, som sikrer dig en effektiv, pålidelig og økonomisk opvarmning af dit hjem.

Kontakt os i dag, og lad os hjælpe dig i mål med din grønne varmeløsning.

Varmepumpe fra Daikin

Det har aldrig været nemmere at få et energisystem til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Få et skræddersyet tilbud

Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.

Personlig rådgivning

Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.

Vi installerer dit energisystem

Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.

Interesseret i at høre mere?

Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder, og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.

Priser og omtaler i medier.

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Snak med en energirådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Med solceller vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placeret, og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.

Få uforpligtende rådgivning