Det vigtigste i korte træk.
Jordvarmepumpen bruger varmen fra solen, der er oplagret i jorden, til at opvarme dit hus og dit brugsvand.
Jordvarmepumpen har lang levetid og lav vedligeholdelse, men kræver en større grund og større startinvestering sammenlignet med andre varmepumper.
Hvordan fungerer en jordvarmepumpe?
En jordvarmepumpe omsætter jordvarme til energi, som herefter udnyttes til at opvarme dit hus og give dig varmt vand i vandhanen.
Når du vælger jordvarmepumpen som dit primære varmesystem i din bolig, bliver et slangesystem gravet ned i det øverste jordlag på din grund. Jordvarmepumpen bruger nemlig den varme, der er lagret i jorden, når solens stråler har opvarmet de øverste jordlag i løbet af en dag.
Under jordens overflade løber der vand gennem slangesystemet, som opvarmes af den omkringliggende jord, og som herefter overføres til kølemidlet. Her fordampes og komprimeres vandet, så temperaturen stiger yderligere.
Det opvarmede vand løber ind i din husstand via jordvarmepumpen, hvor vandet ‘afleverer’ sin varmeenergi i din husstand. Herefter løber den tilbage ud i slangerne.

Hvad er jordvarme?
Jordvarme er en vedvarende energikilde - ligesom sol, vind og vand - som vi kan udnytte til at skabe energi.
Som ordet røber, er jordvarme varme fra jorden. Jordvarme udnytter varmen fra solens stråler, der lagres i de øverste jordlag. Jordvarme adskiller sig fra geotermisk varme, fordi denne varmekilde refererer til varme fra jordens indre, som udvindes gennem store boringer fra et geotermisk anlæg.
Jordens grundtemperatur ligger meget konstant på omkring ti grader - og selvom temperaturerne svinger over jordens overflade, vil jordens grundtemperatur forblive uændret. Faktisk vil jordtemperaturen være omkring ti grader, selv hvis der er is på jordoverfladen.
Jordvarmepumpen kan derfor arbejde videre med at forsyne dit hjem med varme fra jorden, selv i vintermånederne.

Hvad er et jordvarmeanlæg?
Et jordvarmeanlæg er selve det system, der gør det muligt for dig at opvarme din husstand med hjælp fra varmen i jorden. Jordvarmeanlægget består af de slanger, der graves ned under jordoverfladen på din grund, og af en indendørs varmepumpe, som sørger for at distribuere varmen ud i dit hjem.
Den opvarmede væske i jordvarmeanlæggets slanger bruges til at opvarme vandet i din varmtvandsbeholder, så du kan få varmt vand i vandhanen - og til at opvarme det vand, der enten løber ud til dine radiatorer eller gulvvarme, så temperaturen i dit hus stiger.

Hvilke huse egner sig til en jordvarmepumpe?
Det vigtigste krav til at have en jordvarmepumpe handler om grunden til dit hus. Slangesystemet, som jordvarmeanlægget er bygget op af, optager en del plads og kræver, at din grund har områder uden bebyggelse. På din grund skal der være plads til, at selve jordvarmeanlæggets slanger kan graves ned.
Samtidig er det centralt, at grunden har områder uden skygge, så jorden har de bedste forudsætninger for at blive opvarmet af solen og afgive sin varme til jordvarmepumpen.
Hvilken jordvarmepumpe, du skal bruge, afhænger af størrelsen på din bolig og din jordtype udenfor din bolig. Fugtig jord optager og leder for eksempel varmen bedre end tør jord. Hvis du er den heldige ejer af et hus med en grund, kan jordvarmepumpen være et rigtig godt valg som varmeforsyning til dit hus. Når først jordvarmeslangerne er gravet ned, kan du nyde godt af den naturlige energikilde, som strømmer fra din egen jord og ind i dit hus.

Fordele ved at vælge en jordvarmepumpe til dit hus.
Jordvarmepumpen kan være en oplagt mulighed for dig, der har en stor og solrig grund, og som ønsker en tilregnelig varmeløsning med lang holdbarhed. Her har vi samlet en oversigt over nogle af fordelene ved at vælge en jordvarmepumpe til dit hus.
Jordvarmepumpen har en lav klimapåvirkning
Jordvarmepumpen er én ud af de flere klimavenlige energiløsninger, der udnytter de naturlige ressourcer omkring os.
På samme måde, som når solceller udnytter solens stråler til at udvinde energi, så udnytter jordvarmepumpen også den naturlige varmeenergi i jorden.
Ved at vælge en jordvarmepumpe som varmesystem i dit hjem, fravælger du samtidig skadelige, klimabelastende løsninger som f.eks. olie- og gasfyr. På den måde minimerer du dit CO2-udslip.

Jordvarmepumpen egner sig til renovering
En jordvarmepumpe som varmekilde i din bolig egner sig særlig godt i sammenhæng med en renovering, fordi anlægsarbejdet her vil være mindre udfordrende.
Installationen vil ofte være billigere, hvis jordvarmepumpen skal anlægges i en have, hvor der ikke allerede er etableret et hus med en fuldt bevokset have. Her vil der nemlig være mindre arbejde forbundet med at skulle rydde haven for at kunne tilgå det øverste jordlag under din græsplæne.
Jordvarmepumper bliver både brugt i ældre huse til at erstatte olie- og gasfyr, men bliver også i stigende grad valgt til nybyggeri.

Besparelser med din jordvarmepumpe
Jordvarme er en økonomisk varmeløsning, som du på sigt kan opnå store besparelser med. Når både installationen og omkostningerne ved selve jordvarmeanlægget er betalt, kan du læne dig tilbage og nyde varmen i dit hjem samt besparelserne på din varmeregning.
Et jordvarmeanlæg kører på elektricitet, og derfor skal du naturligvis stadig betale for selve driften af din jordvarmepumpe. Særligt hvis du skifter fra et varmeanlæg, som benytter olie eller gas, vil du opnå store besparelser, fordi du bevæger dig væk fra fossile, dyre energikilder og over til vedvarende energi.

Lang levetid og lav vedligeholdelse
Din jordvarmepumpe er gravet ned under din græsplæne og ligger skjult til at opfange varmen fra den omkringliggende jord. Derfor er jordvarmeanlægget også skånet for meget påvirkning udefra, hvilket resulterer i et anlæg med både lang levetid og minimal vedligeholdelse.
Selvom en jordvarmepumpe er den type varmepumpe, der er dyrest at installere, er installationen altså godt givet ud. Du kan nemlig se frem til at bruge din jordvarmepumpe i de næste mange år uden at skulle vedligeholde den undervejs.

Hvilken varmepumpe skal du vælge?
Jordvarmepumpen er kun én type varmepumpe ud af flere. Der findes nemlig forskellige varmepumper, som er udviklet til at opvarme din bolig ved at udnytte forskellige vedvarende energikilder. Hvor en jordvarmepumpe udnytter varmen fra jorden, udnytter en luft-til-luft varmepumpe for eksempel varmen i luften til at opvarme husstanden.
Er du i tvivl om, hvilken type varmepumpe du skal vælge? I så fald kan du danne dig et overblik over forskellene herunder.
Luft-til-vand varmepumpe
Med en luft-til-vand varmepumpe udnyttes varmen i luften udenfor til at opvarme både din bolig og dit brugsvand.
Varmepumpen har en høj energieffektivitet og har samtidig indbyggede reflekser, der har til formål at sikre et sundt indeklima.
Luft-til-vand varmepumpen har større risiko for at tage skade over tid sammenlignet med f.eks. en jordvarmepumpe.
Luft-til-luft varmepumpe
Luft-til-luft varmepumpen kan opvarme din bolig direkte fra varmepumpen ved at trække luft ind udefra og omdanne denne luft til opvarmet luft indendørs.
Varmepumpen har færrest installationsomkostninger og er nemmest at opsætte - også uden professionel hjælp.
Denne type varmepumpe sender den varme luft ud fra én central del og kan derfor have problemer med at opvarme hele huset, hvis den ikke er placeret strategisk.
Jordvarmepumpe
Jordvarmepumpen kan forsyne dig med både opvarmning af hjemmet og varmt brugsvand.
Et jordvarmeanlæg kræver mere plads, end hvad en luft-til-luft varmepumpe eller en luft-til-vand varmepumpe vil optage af din grund.
Jordvarmepumpen er den dyreste løsning inden for varmepumper, fordi der er flest installationsomkostninger knyttet til nedgravningen af slangerne til jordvarmeanlægget.
Jordvarmepumpen har den laveste vedligeholdelse og den længste levetid, hvilket gør dine besparelser store på længere sigt.
Find din varmepumpe hos 1KOMMA5°.
Hos 1KOMMA5° er vores kerneopgave at udvikle energieffektive løsninger, som kan forsyne dig med den billigste og grønnest mulige energi i dit hjem. Det gør vi ved at sælge bæredygtige løsninger, som muliggør, at ganske almindelige husstande kan udnytte vedvarende energi, der flyder udenfor hjemmet i form af sol, vind, vand og jordvarme.
Hvis du køber en varmepumpe gennem 1KOMMA5°, får du en konkurrencedygtig løsning til dit hjem, som kan tilknyttes Heartbeat Energistyring. På den måde kan du læne dig tilbage og lade Heartbeat AI styre driften af din varmepumpe.

Det har aldrig været nemmere at få et energisystem til dit hjem.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Få et skræddersyet tilbud
Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.
Personlig rådgivning
Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.
Vi installerer dit energisystem
Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.
Interesseret i at høre mere?
Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder, og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.




Priser og omtaler i medier.
Få mere viden om varmepumper:
Læs mere om bæredygtig energi:
Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.
Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.
Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.
Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.
Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.
Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.
Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.
Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.
Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.
1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.
I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.
Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.
Med solceller vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placeret, og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.