Varmepumpe

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

At vælge varmepumpe er en stor beslutning, der ikke nødvendigvis er specielt nem. En ting er at sikre, at du vælger en løsning, der sikrer en god opvarmning af dit hjem, men du skal også sikre, at du vælger den økonomisk bedste løsning til dit hjem.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

5 min
image missing

Du skal samtidig ikke kun kigge på, hvilken model du godt kunne tænke dig – nej, først skal du finde ud af, hvilken type varmepumpe, der er den rette for dig. Der findes nemlig flere forskellige typer af varmepumper, og hver af dem kommer med sine egne karakteristika og fordele.

Derfor skal du finde den løsning, der matcher dine behov og dit budget, så du kan nyde godt af de besparelser, varmepumpen kommer med.

  • Det er vigtigt at vælge den rette type varmepumpe, da de forskellige typer passer til forskellige behov og boligforhold.

  • De tre almindelige typer af varmepumper er luft-til-vand varmepumper, luft-til-luft varmepumper og jordvarmepumper

  • Luft-til-vand varmepumper og jordvarmepumper er ideelle til helårshuse og kan både levere varme og varmt vand, mens luft-til-luft varmepumpe er lidt billigere og egnet til sommerhuse og kolonihavehuse eller som supplement til eksisterende varmesystemer

Få et tilbud
Se vores varmepumper

De tre almindelige typer af varmepumper

Inden du når til at kigge på modeller og priser, skal du først finde ud af, hvilken type varmepumpe du skal have. Her kan du vælge mellem tre forskellige typer: luft-til-vand varmepumper, luft-til-luft varmepumper og jordvarmepumper.

Her er en kort gennemgang af de tre typer varmepumper, så du kan få en bedre idé om, hvilken der passer bedst til dit hjem og behov:

Luft-til-vand varmepumpe:

  • Giver varmt vand og rumvarme

  • God til helårshuse

  • Kræver at du har radiatorer eller gulvvarme med vand

  • Du skal have plads til en udedel på din grund (den kan støje lidt)

  • Koster typisk ml. 100.000 kr. - 165.000 kr. inkl. installation

  • Spar op til 70% på varmeregningen ift. opvarmning med gas, el eller træpillefyr

Læs mere: Spar penge og strøm med en luft-til-vand-varmepumpe

1KOMMA5° energirådgivere

Luft-til-luft varmepumpe:

  • Giver rumvarme

  • God til sommer- og kolonihavehuse eller som supplement i helårshuse

  • Du skal have plads til en udedel på din grund (den kan støje lidt)

  • Koster typisk ml. 30.000 kr. - 40.000 kr. inkl. installation

  • Spar op til 40% på varmeregningen ift. opvarmning med gas, el eller træpillefyr

Læs mere: Få billig og miljøvenlig varme med en luft-til-luft varmepumpe

1KOMMA5° energirådgivere

Jordvarmepumpe (væske-til-vand varmepumpe):

  • Giver varmt vand og rumvarme

  • God til helårshuse

  • Kræver at du har radiatorer eller gulvvarme med vand

  • Kræver minimum 300m2 ubebygget grund til jordslangerne

  • Koster typisk ml. 130.000 kr. - 200.000 kr. inkl. installation

  • Spar op til 70% på varmeregningen ift. opvarmning med gas, el eller træpillefyr

Læs mere: Udnyt jordvarmen omkring dit hus med en jordvarmepumpe

1KOMMA5° energirådgivere

Hvornår giver det mening at vælge varmepumpe?

En ting er at beslutte sig for, hvilken type varmepumpe man skal vælge – men måske er du også i tvivl om, hvorvidt det overhovedet giver mening for dig at vælge en varmepumpe.

Varmepumper er typisk både økonomisk og praktisk fordelagtigt, men det er selvfølgelig heller ikke en løsning, der passer til alle husstande. Og da det jo er en betragtelig økonomisk udskrivning at købe en varmepumpe, kan vi godt forstå, hvis du vil være helt sikker på, at det er det helt rigtige for dig at vælge en varmepumpe.

Derfor kan vi lige tage et hurtigt kig på nogle af de situationer, hvor det giver særligt god mening at vælge en varmepumpe.

Hvis du i øjeblikket bruger en dyr opvarmningsmetode som gas, olie, eller træpillefyr, kan det give rigtig god mening at skifte til en varmepumpe. Varmepumper er generelt en super energieffektiv opvarmningsmetode, men der er specielt store besparelser at hente, hvis du i forvejen har en dyr opvarmningsmetode, som én af ovenstående.

Varmepumper er også et rigtig godt valg, hvis det er særligt vigtigt for dig med en grøn opvarmningsmetode. Varmepumper er en af de mest miljøvenlige måder at opvarme dit hjem på, da de bruger vedvarende energi og udleder betydeligt mindre CO2 end traditionelle opvarmningssystemer. 

Læs mere: Alt du skal vide om grøn energi

Hvis du ønsker at gøre dit hjem mere klimavenligt, er varmepumpen derfor en ideel løsning, da den reducerer dit klimaaftryk markant over tid. Vil du gå all-in på at gøre dit hjem mere klimavenligt, kan du også overveje at installere solceller og på den måde også gøre strømforsyningen af dit hjem mere bæredygtig.

1KOMMA5° showroom

5 faktorer du skal overveje, når du skal vælge varmepumpe

Når du skal vælge varmepumpe, er der flere faktorer du bør overveje. Kun gennem en grundig research-fase sikrer du, at du ender med den varmepumpe, som giver mest mening for dig (og som er den bedste økonomiske investering).

Her er fem faktorer, som du altid bør overveje, inden du vælger varmepumpe:

1. Dine behov:

Det første skridt i valg af varmepumpe er at forstå dine behov. Hvor stor er din bolig? Hvilken type bolig har du? Hvilket varmebehov har du? Er du på udkig efter en løsning, der kun skal varme dit hjem, eller skal varmepumpen også bruges til at generere varmt vand?

Dit behov for opvarmning spiller en stor rolle i valget af varmepumpetype. Hvis du har et større hus eller en bolig med mange etager, kan det være nødvendigt at vælge en mere kraftfuld varmepumpe. Derudover kan det være nyttigt at overveje, om varmepumpen skal fungere som den primære varmekilde eller som supplement til en eksisterende varmeløsning.

1KOMMA5° energirådgivere

2. Varmepumpens virkningsgrad:

Virkningsgraden af en varmepumpe er et udtryk for, hvor effektiv den er. Hvis en varmepumpe f.eks. har en virkningsgrad på 4, betyder det, at 1 kW elektricitet producerer 4 kW varmeenergi.

Når du undersøger varmepumpens effektivitet, bør du særligt kigge efter begrebet SCOP. SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) er en vigtig måleenhed, der angiver varmepumpens effektivitet over en hel opvarmningssæson. Jo højere SCOP-værdi, desto mere effektiv er varmepumpen. 

En høj SCOP-værdi betyder altså, at varmepumpen bruger mindre energi til at producere varme, hvilket resulterer i lavere driftsomkostninger og en bedre økonomi på lang sigt.Læs mere: Virkningsgrad på varmepumper: Hvor effektive er de?

1KOMMA5° energirådgivere

3. Varmepumpens lydniveau:

Lydniveauet på din varmepumpe kan have stor betydning for din komfort. Især hvis du har en luft-til-luft varmepumpe, der placeres i opholdsrummet. Hvis du bor tæt på dine naboer, kan støjniveauet udendørs også være et væsentligt punkt at overveje.

Varmepumpens lydniveau måles i decibel (dB), og det er vigtigt at vælge en model, der passer til de krav, du har til støjniveauet i dit hjem. Mange moderne varmepumper er meget stille, men det er stadig en god idé at tjekke specifikationerne for at sikre, at den ikke bliver en kilde til støjgener.

Læs mere: Sådan minimerer du støjen fra din varmepumpe

1KOMMA5° energirådgivere

4. Varmepumpens funktioner:

De nyeste varmepumper kommer ofte med en række ekstra funktioner, der kan øge både komforten og effektiviteten i dit hjem.

Nogle varmepumper kan f.eks. fjernstyres via en app, så du kan justere temperaturen og styre varmesystemet, selv når du ikke er hjemme. Andre modeller tilbyder avancerede funktioner som automatisk luftfugtighedsregulering eller energieffektivitets-optimering, der gør det muligt at tilpasse opvarmningen til både vejrforholdene og dit daglige forbrug.

Det er derfor en god idé at overveje, hvilke funktioner der er vigtige for dig og vælge en model, der tilbyder de nødvendige funktioner til dit hjem.

1KOMMA5° energirådgivere

5. Tilskudsmuligheder:

Når du overvejer at investere i en varmepumpe, bør du også kigge på, om du kan få tilskud til investeringen. Der findes i dag en række forskellige tilskudsordninger, der kan være med til at gøre indkøbet endnu mere økonomisk attraktivt.

Et eksempel er Varmepumpepuljen, hvor du – hvis du opfylder kriterierne – kan få tilskud på 17.000 kr. til et skifte til en luft-til-vand varmepumpe og 27.000 kr. i tilskud, hvis du skifter til en jordvarmepumpe.

Læs mere: Oversigt over tilskud til energiforbedringer i 2025

1KOMMA5° energirådgivere

Vælg en varmepumpe med den rette kapacitet.

Selv når du har besluttet dig for, hvilken type varmepumpe du gerne have, og hvilken model det skal være, er der stadig en overvejelse tilbage. Du skal nemlig finde ud af, hvilken kapacitet varmepumpen bør have for at matche dit hjem.

Jo større kapaciteten er, jo mere varme kan varmepumpen generere.

Det er vigtigt, at kapaciteten passer til dine reelle behov. En varmepumpe der er for lille, vil have svært ved at opvarme din bolig effektivt, hvilket kan føre til øget strømforbrug og en højere elregning. På den anden side vil en varmepumpe der er for stor køre for korte intervaller, hvilket kan føre til ineffektiv drift og unødvendigt slid på systemet.

Selvom det ville være dejligt nemt, er der ikke nogen fast formel for, hvor mange kW, der skal bruges til et bestemt boligareal. For udover hvor stor din bolig er i m2, skal der også tages højde for f.eks. isolering og planløsningen. Har du f.eks. store og åbne rum – hvor varmen nemt kan komme rundt – behøver du måske ikke samme kapacitet, som hvis du har flere lukkede rum.

Hos 1KOMMA5° guider vi dig i at vælge den varmepumpe, der bedst matcher dit hjem og dine behov, så du opnår både høj komfort og lavere driftsomkostninger. Med vores ekspertise sikrer vi, at du vælger den rette kapacitet, så du får maksimal effektivitet og værdi for pengene på lang sigt.

1KOMMA5° showroom

Interesseret i at høre mere?

Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder, og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.

Priser og omtaler i medier.

Det har aldrig været nemmere at få et energisystem til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Få et skræddersyet tilbud

Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.

Personlig rådgivning

Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.

Vi installerer dit energisystem

Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Snak med en energirådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Med solceller vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placeret, og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.

Få uforpligtende rådgivning