Spar 10.000 kr. når du skal udskifte dit gasfyr med Afkoblingsordningen.

Hvis du overvejer at udskifte dit gasfyr til en anden opvarmningsform, bør du kende til Afkoblingsordningen. Med denne ordning kan du få dækket gebyret på op til 10.000 kr., som ellers skulle betales for at afkoble dit gasfyr.

Bliv klogere på, hvad Afkoblingsordningen helt præcist er, hvem den gælder for, og hvor længe aftalen gælder i dette indlæg.

Vampepumpe til hus

Det vigtigste i korte træk.

  • Afkoblingsordningen er en ordning for personer, der ønsker at udskifte deres gasfyr til fordel for andre varmekilder.

  • Hvis man lever op til kriterierne, fritages man for det afkoblings-gebyr, der typisk ligger på 8.000 - 10.000 kr.

  • Når du skal udskifte dit gasfyr, kan du også kigge på andre relevante ordninger som Varmepumpepuljen og Skrotningsordningen.

Hvad er Afkoblingsordningen?

Afkoblingsordningen, også kendt som Afkoblingspuljen eller Statens Afkoblingsordning, er en støtteordning designet til private boligejere, der bruger gasfyr til opvarmning af deres hjem. Formålet med ordningen er at motivere dig som boligejer til at skifte fra gasfyr til mere miljøvenlige varmekilder, såsom f.eks. varmepumper eller fjernvarme.

Motivationsfaktoren ligger i, at staten i finansloven har afsat midler til at dække de gebyrer, som Evida normalt opkræver for at afkoble gasledningerne til dit varmesystem. Det betyder, at du kan spare gebyret – der typisk ligger mellem 8.000 – 10.000 kr. – ved at benytte Afkoblingsordningen, når du udskifter dit gasfyr.

Se priserne for frakobling af naturgas hos Evida.

Ordningen har kørt fra 2021 og er indtil videre gældende frem til 2026.

Kaffekop og bog på bord

Hvem kan bruge Afkoblingsordningen?

Hvis du synes, at Afkoblingsordningen lyder interessant, er du garanteret nysgerrig på at høre, hvad det kræver for at kunne benytte sig af Afkoblingsordningen. Det er heldigvis relativt simpelt. Hvis du ønsker at gøre brug af Afkoblingsordningen, når du skal udskifte dit gasfyr, skal du leve op til følgende tre betingelser:

  • Der er tale om en privat husholdning eller udlejere med udlejningsboliger.

  • Dit årlige gasforbrug ligger mellem 100 - 6.000 m3.

  • Du må ikke have et eller flere CVR-numre registreret på adressen, som i de seneste tre regnskabsår har modtaget de minimis-støtte på mere end 1.500.000 kr. 

Du kan læse mere om betingelserne på Energistyrelsens hjemmeside.

Når du benytter Afkoblingsordningen, er der ikke efterfølgende krav til, hvilken type opvarmning du skal skifte til. Hvis du leder efter økonomiske og miljømæssige besparelser, kan der være meget at hente ved at skifte til grønne varmekilder – såsom varmepumpe tilknyttet solcelleanlæg.

Familie, der hygger sig i sofa

Hvor mange penge er der i Afkoblingsordningen?

Der er oprindeligt afsat 595 millioner kr. til Afkoblingspuljen, omend der blev uddelt ekstra midler i 2022 og 2023. Men det svarer til omtrent 100 millioner kr. pr. år.

Selvom det lyder af rigtig meget, er der altså ikke nødvendigvis penge til alle. Man regner med, at de allokerede midler i alt vil kunne finansiere afkoblingen af gasfyr i omkring 70.000 husstande. Midlerne i puljen fordeles efter først-til-mølle princippet, så det gælder om at være hurtig, når puljen åbner.

Når årets pulje er opbrugt, er det desværre ikke muligt at benytte ordningen samme år. Det vil sige, at hvis du opsiger din gasforsyning, mens puljen er lukket, skal du selv betale gebyret på 8.000 - 10.000 kr. Og det er vigtigt at notere sig, at du ikke kan få andel i puljen med tilbagevirkende kraft – det er altså den dag, som du opsiger din gasforsyning, der gælder.

Du kan altid se på Evidas hjemmeside, hvorvidt puljen stadig er åben, eller om den er lukket for året.

Mand i vindue med sollys i ansigtet

Afkoblingsordningen åbner for ansøgninger hver januar frem til 2026.

Hvis du ikke når at søge tids nok, er der dog stadig muligheder. Ordningen kører som nævnt frem til 2026, og puljen åbner op hvert år i januar. 

Puljen for ansøgninger i 2025 åbnede den 3. januar.

Sådan søger du om at få del i Afkoblingsordningen.

Hvordan får man så helt konkret del i Afkoblingsordningen?

Det er egentlig ganske simpelt:

  1. Som det første skal du sørge for at lave en aftale med din nye varmeleverandør om, hvornår du skifter til den nye varmekilde.

  2. Når du har styr på dét, skal du – når puljen er åbnet – opsige din gasforsyning via Elvidas selvbetjening

  3. Elvida bekræfter herefter din opsigelse og tjekker automatisk, om du opfylder betingelserne for at deltage i Afkoblingsordningen. Hvis det er tilfældet, vil du modtage besked om, at gebyret er bortfaldet.

  4. Din gasmåler skal herpå slut-aflæses. Hvis den ikke kan fjernaflæses, skal du manuelt indberette gennem Elvidas selvbetjening.

  5. Herefter får du en slutopgørelse, inden din gasmåler- og ledning endeligt bliver taget ned.

Varmepumpe, der bliver monteret

Andre relevante tilskud, når du skifter gasfyret ud.

Hvis du overvejer at udskifte dit gasfyr, bør du vide, at Afkoblingsordningen ikke er det eneste relevante statslige bidrag, du kan få. Hvis du skifter til en varmepumpe, er der nemlig to relevante tilskud at kigge på.

Det første er Varmepumpepuljen. Det er en ordning, der giver tilskud, hvis du ønsker at skifte din varmekilde til en luft-til-vand varmepumpe eller jordvarmepumpe (også kaldet væske-til-vand varmepumpe).

Ved skifte til en luft-til-vand varmepumpe ydes der tilskud på 17.000 kr., mens et skifte til en jordvarmepumpe belønnes med et tilskud på 27.000 kr.

Billede af varmepumpe omgivet af blomster

For at få del i Varmepumpepuljen skal du og din bolig leve op til disse fem krav:

  • Dit hus skal være en helårsbolig – og du skal selv eje det.

  • Dit hus opvarmes med oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel (f.eks. træpillefyr).

  • Dit hus må ikke ligge i et område, hvor der er fjernvarme eller planlagt fjernvarme.

  • Du er ikke allerede i gang med at skifte til en varmepumpe. Du må f.eks. ikke have indhentet et bindende tilbud.

  • Du ønsker en luft til vand-varmepumpe eller en væske til vand-varmepumpe (også kaldet jordvarme).

Skrotningsordningen

Skrotningsordningen er en anden relevant tilskudsordning, som du kan kigge på. Her gives tilskud på op til 25.000 kr., hvis du skifter til en luft-til-vand varmepumpe eller jordvarmepumpe på abonnement.

Skrotningsordningen er en ordning skabt til mennesker, som ønsker at udskifte deres olie-, træpille- eller gasfyr til en varmepumpe, men som ikke ønsker at eje varmepumpen selv. I stedet indebærer det, at man får en varmepumpe i en abonnementsordning, hvor en leverandør står for installation, service og vedligehold af varmepumpen. 

Det vil altså sige, at du i stedet for at købe en varmepumpe til 80.000 - 120.000 kr. betaler et mindre beløb i engangsbetaling, et abonnementsgebyr samt en pris for den varme, du bruger.

Det er leverandøren, som sørger for tilskuddet, og får du del i det, vil du så skulle betale mindre i det samlede abonnement.

Du kan læse mere om Skrotningsordningen på Energistyrelsens hjemmeside.

Nærbillede af varmepumpe

Det har aldrig været nemmere at få et energisystem til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Få et skræddersyet tilbud

Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.

Personlig rådgivning

Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.

Vi installerer dit energisystem

Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.

Interesseret i at høre mere?

Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder, og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.

Priser og omtaler i medier.

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Snak med en energirådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Med solceller vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placeret, og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.

Få uforpligtende rådgivning