Solenergi

Hvad er batteri-ladeprofiler, og hvilke ladeprofiler findes der?

Batteriladeprofiler spiller en afgørende rolle i effektiviteten af solcelleanlæg og batteribanker, og forståelsen af deres betydning er afgørende for at maksimere udnyttelsen af solenergi. Når solceller genererer strøm, kan overskydende energi lagres i batteribanker til senere brug. Her spiller de såkaldte laderegulatorer en stor rolle, da det er dem, der styrer opladningen fra solcellepanel til batteri og afladningen af batteri til forbruget. Det er ladeprofilen, der styrer, hvordan og hvornår batterierne oplades og aflades for at optimere deres ydeevne og levetid.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

5 min
image missing

Hvad er en ladeprofil?

Ladeprofiler er essentielle for styringen af opladning og afladning af batterier i et solcellesystem eller en batteribank.

Ladeprofiler udgør de forskellige strategier og indstillinger, der dikterer, hvordan energi administreres i batterierne i løbet af dagen. 

Ved at tilpasse ladeprofilerne kan man ikke blot maksimere udnyttelsen af solenergi, men også forlænge batteriernes levetid og sikre en pålidelig drift af solcelleanlæg og batteribankerne.

På denne måde udgør batteriladeprofiler en central komponent i optimeringen af solcelleteknologi og bæredygtig energilagring.

Sådan virker solenergi
Læs om andre CO2 neutrale energikilder
Prøv vores prisberegner og få et tilbud på solceller
Enphase batteribank

De to typiske ladeprofiler.

3(4)-trins ladeprofil

  • 1.trin: Bulk/Boost-opladning (0-80%)

I den første fase af opladningen modtager batteriet en kraftig strøm, kendt som "bulk charging". Strømmen er normalt kun begrænset af laderens (eller panelernes) maksimale effekt. Under opladningen stiger spændingen gradvist, indtil den når laderens maksimale tilladte spændingsniveau, typisk omkring 14,4V. Når dette niveau er nået, er batteriet normalt opladet til omkring 80%, og opladeren skifter til næste trin: absorption-ladning.

  • 2.trin: Absorption-ladning (80-100%)

Når batterispændingen når absorptionsniveauet, typisk omkring 14,4V, indledes den anden fase, hvor batteriet "toppes op". Det opnås ved at holde spændingen konstant, samtidig med at ladestrømmen gradvist reduceres i takt med, at batteriet fyldes op. Denne proces sikrer også, at batteriet ikke overoplades, hvilket er med til at forlænge dets levetid.

Spændingen i denne fase reguleres desuden en smule af batteriets temperatur. Det gælder dog kun for ladere, der er udstyret med temperaturmåler. En sådan funktion bidrager også til at forlænge batteriets levetid.

  • 3.trin: Float/vedligeholdelsesladning

Nu, hvor batteriet er fuldt opladet, sænkes vedligeholdelsesspændingen typisk til omkring 13,6-13,8V. Dette niveau holder strømmen på et minimum, hvilket er tilstrækkeligt til at opretholde batteriets opladning uden risiko for overopladning og beskadigelse.

Den foranstaltning sikrer, at batteriet ikke selvudlades over tid, hvilket kan forekomme, hvis det står ubrugt i længere perioder.

  • 4.trin: Equalizing (Rensning)

Ved almindelige batterier med flydende syre dannes der over tid et sulfitlag på blypladerne, en proces kendt som sulfitering. Det lag reducerer batteriernes kapacitet og ydeevne. 

For at modvirke dette fænomen udføres en procedure kaldet "equalizing", hvor batteriet udsættes for maksimal ladningsspænding i typisk et par timer. 

Det får batteriet til at koge, hvilket renser pladerne og blander syren rundt.

Det er vigtigt at bemærke, at GEL og AGM batterier ikke har behov for equalizing, da dette tværtimod kan skade batteriet.

2-trin ladeprofil

Med 2-trins laderegulatorer springes "absorptions”-trinnet ofte over. Batteriet oplades heller ikke til 100%, da det mangler at blive "toppet op".

  • 1.trin: Bulk/Boost-opladning (0-80%)

Første trin i ladeprocessen er helt identisk med den 3(4)-fasede ladeprofil. Det er her, at batteriet oplades med kraftig strøm, som kun begrænses af laderens eller panelets maksimale effekt. På samme måde stiger spændingen under opladningen, indtil den når laderens maksimale tilladte spændingsniveau, der typisk er omkring 14,4V.

Når dette niveau er nået, er batteriet normalt opladet til omkring 80%, og opladeren skifter til næste trin, som her er float/vedligeholdelsesladning.

  • 2.trin: Float/vedligeholdelsesladning (80-90%)

Ladespændingen reduceres normalt til omkring 13,7-13,8V, hvilket får ladestrømmen til at aftage. Da batteriet ikke er fyldt helt op under absorptionstrinnet, får det stadig lidt opladning i denne fase.

Vedligeholdelsesladningen sikrer, at batteriet ikke selvudlades over tid, hvis det forbliver ubrugt i længere perioder.

Læs mere om: Forskellige batterityper til solceller

Læs mere om: Levetid på solceller

Få et tilbud på solceller allerede i dag