Solcelleinstallationer

1 eller 3 faset inverter - Få overblikket her.

Forstå forskellen mellem enkelt- og trefaset invertersystemer. Lær, hvordan de påvirker solcelleanlæg og energiproduktion. Få ekspertindsigt fra 1KOMMA5° Danmark.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

10 min
image missing

Hvad betyder en 1 eller 3 faset inverter?

Hvad betyder det, at du har en 1- eller 3-faset inverter?

Det er et relevant spørgsmål – for hvad betyder inverterens faser egentlig for din husstands evne til at bruge strøm fra solceller?

Når man planlægger at investere i et solcelleanlæg, er der flere faktorer at overveje, før man vælger det rette anlæg.

Et af disse hensyn er antallet af faser på solcelleanlægget. Solcelleanlæg kan nemlig enten have 1-fasede eller 3-fasede invertere, og denne beslutning har betydning for både prisen og den forventede produktionsmængde af solcelleanlægget.

Helt generelt betyder én fase, at der er én ledning, som strøm løber igennem. Når vi snakker invertere til solceller, er der derfor tale om, hvor meget strøm fra solceller som inverteren kan håndtere. 

Her er det dog meget vigtigt at pointere, at det i Danmark er af mindre betydning, så længe man i ens husstand har installeret en summationsmåler. 

Danske husstande har nemlig enten en fasemåler eller en summationsmåler. 

En fasemåler måler strømmen fra hver enkelt fase i din installation, hvorimod en summationsmåler summerer strømmen fra hver enkelt fase i din husstand. 

En summationsmåler sikrer, at al produktion fra dit solcelleanlæg bliver reflekteret i din husstands elregning. Med en summationsmåler bliver dit netselskab løbende opdateret omkring, hvor meget energi dine solceller leverer til elnettet. Dette bliver så modregnet i den ekstra el, du ville skulle købe fra elnettet. 

Dermed kan du med en summationsmåler være sikker på, at den maksimale mængde solcellestrøm er blevet benyttet i din husstand – uanset om du har en 1- eller 3-faset inverter. Derfor kan det altså have stor betydning, hvis du har solceller, om din elmåler er en fasemåler eller summationsmåler. 

Læs mere om processen i at få en summationsmåler fra dit netselskab længere nede i denne blog.

Læs mere om hvad en summationsmåler er
Enphase mikroinvertere

Hvad er forskellen på en 1-faset og en 3-faset inverter?

Den primære forskel mellem 1-fasede invertere og 3-fasede invertere er deres evne til at håndtere strøm og det elektriske system, de er tilsluttet.

Læs mere: Hvad er en inverter?

En 1-faset inverter er designet til at håndtere en enkelt fase af elektricitet, hvilket gør den ideel til de fleste almindelige hjem. Ved at vælge et enkeltfaset anlæg kan man forenkle systemet og dermed reducere omkostningerne. 

Et typisk 1-faset solcelleanlæg består af en inverter, der konverterer solcellernes DC-energi til AC-energi, som kan bruges i hjemmet. Disse typer solcelleanlæg er ofte tilstrækkelige for almindelige husstande med et årligt forbrug på 0-6.000 kWh.

Læs mere: Hvad er en kWh?

På den anden side er en 3-faset inverter i stand til at håndtere tre faser af elektricitet. Det giver mulighed for en mere jævn fordeling af strøm og en større kapacitet til at håndtere større belastninger. 

3-fasede invertere er mere velegnede til større boliger, kommercielle bygninger eller komplekse industrianlæg, hvor der er behov for mere elektrisk kraft. De kan håndtere større mængder energi og er mere effektive til at håndtere større belastninger.

Valget mellem en 1-faset og en 3-faset inverter afhænger af størrelsen og behovene for det specifikke solcelleanlæg samt det tilsluttede elektriske system. Det er vigtigt at overveje disse faktorer nøje for at sikre den optimale ydeevne og effektivitet af solcelleanlægget.

Som nævnt er et solcelleanlæg med én fase normalt tilstrækkeligt for de fleste husejere, der ønsker at generere deres egen energi - specielt hvis man har en summationsmåler.

Prøv vores prisberegner og få et tilbud idag

1-faset inverter effektivitet.

I Danmark er der en begrænsning på 3,68 kW solcelleproduktion per fase. Dermed er en 1-faset inverter begrænset til at kunne supplere din husstands øjeblikkelige elforbrug med 3,68 kW. Det vil for mange husstande være nok, men der er også mange solcelleanlæg, som kan producere mere end dette og dermed gå glip af noget af produktionen. Med en batteribank og inverter fra Sonnen er dette dog et mindre problem. 

Et batteri til solceller og inverter fra Sonnen er nemlig så intelligent, at den delvist kan omgå begrænsningen. Inverteren kan i sig selv supplere 3,68 kW til huset og benytte den strøm til at dække husstandens nuværende forbrug.

Læs mere om samspillet mellem invertere og batteribanker  

Men hvor de fleste 1-fasede invertere ville være begrænset til dette, så kan en Sonnen også levere 3,3 kW simultant til batteribanken. Dermed omgår du med Sonnen denne begrænsning, og du kan udnytte produktionen fra dit solcelleanlæg til det maksimale. 

Det skal dog noteres, at inverteren maksimalt kan håndtere 6.5 kW. Så bliver der brugt 3,68 kW på husstandens forbrug, kan der leveres 2,82 kW til batteribanken – og kun hvis batteribanken har plads. 

Ydermere kan batteribanken aflades til at benytte mere end 3,68 kW egenproduceret energi i husstanden. 

For at give et eksempel: Lad os sige, at du har en produktion på 6 kW fra dit solcelleanlæg, et forbrug på 4 kW og en batteribank, som ikke er helt fyldt op. Produktionen vil først og fremmest gå til at dække husstandens forbrug, hvor inverteren kan supplere 3,68 kW ud af de 4 kW. 

Dermed er der 2,32 kW overskydende produktion, som kan benyttes til at oplade batteriet. De resterende 0,32 kW i husstandens forbrug vil blive hentet fra elnettet.  

3-fasede invertere er mere velegnede til større boliger, kommercielle bygninger eller komplekse industrianlæg, hvor der er behov for mere elektrisk kraft. De kan håndtere større mængder energi og er mere effektive til at håndtere større belastninger.

Valget mellem en 1-faset og en 3-faset inverter afhænger af størrelsen og behovene for det specifikke solcelleanlæg samt det tilsluttede elektriske system. Det er vigtigt at overveje disse faktorer nøje for at sikre den optimale ydeevne og effektivitet af solcelleanlægget.

Som nævnt er et solcelleanlæg med én fase normalt tilstrækkeligt for de fleste husejere, der ønsker at generere deres egen energi - specielt hvis man har en summationsmåler.

Alt du skal vide om solceller og solenergi
Se vores produktsortiment af invertere til solceller

Hvordan får jeg en summationsmåler?

Dit netselskab er forpligtet til at installere en summationsmåler, hvis du beder dem om det, da du som husejer er berettiget til den. 

I mange nyere huse vil netselskabet automatisk installere en summationsmåler, og hvis måleren er blevet skiftet til en fjernaflæst måler, har netselskabet i mange tilfælde udskiftet den gamle måler til en summationsmåler. 

Dermed er der altså en chance for at din husstand, uden du ved det, allerede er udstyret med en summationsmåler.

Hvis ikke, kommer herunder en kort guide til, hvordan du får en summationsmåler i din husstand. 

1. Check med dit netselskab om din husstand allerede er udstyret med en summationsmåler 

Hvordan du tjekker, om du har en summationsmåler, afhænger af, hvilket netselskab du har.

  • Radius

Praktisk talt alle målere, som Radius har implementeret, er nu af denne variant. Så det er en sjældenhed, at man støder på en anden type måler end summationsmålere. Vil du gerne være helt sikker, kan du tjekke serienummeret på din elmåler. Slutter det på 011, 012 eller 013, så er det en summationsmåler. Hvis ikke, bør du kontakte dit forsyningsselskab for at få afklaring. Hvis du har en fasemåler i Radius' område, kræver det en tilmelding til et målerskift af en autoriseret el-installatør. Herefter vil Radius arrangere udskiftningen til en summationsmåler.

  • Cerius

Cerius' summationsmålere kan genkendes ved den blå firkant omkring dioden. Hvis denne firkant mangler, kan det indikere, at det muligvis er en fasemåler. Hvis du er usikker, kan du ringe til Cerius og give dem målernummeret. Hvis du har en fasemåler og ønsker at opgradere til en summationsmåler, kræver det en tilmelding til et målerskift, som udføres af en autoriseret el-installatør. Derefter får du tilsendt en summationsmåler, som bliver installeret af Cerius.

  • Konstant

Hos Konstant er det enkelt. Alt, hvad du behøver at gøre, er at indtaste dit målernummer, og du vil straks få svar om, hvorvidt du har en fasemåler eller en summationsmåler. Opdager du, at du har en fasemåler, er næste skridt lige så simpelt. Du skal blot indtaste nogle grundlæggende oplysninger, hvorefter du kan bestille en summationsmåler. Tjek det her.

  • Andre

Hvis dit netselskab ikke er nævnt ovenfor, anbefaler vi, at du kontakter dem direkte.

2. Anmod dit netselskab om at udskifte din fasemåler til en summationsmåler.

Omkostningen for selve arbejdet ved udskiftningen ligger ved dig som slutbruger. Du skal altså ikke betale for selve summationsmåleren, men for arbejdet ved dette. Dansk Energi har via deres branchevejledningens standardgebyrer vejledt netselskaberne om, at en udskiftning må koste 1.562,50 DKK inkl. moms (1.250 DKK eks. moms). 

Fakturaen for denne udskiftning sendes, efter udskiftningen har fundet sted, direkte til din husstand. 

Husk også, at dit elselskab, som du modtager din elregning fra, ikke er det samme som dit netselskab. 

Dit netselskab leverer strømmen, og afregner med dit elselskab. Du kan finde dit netselskab via følgende link.

Er du interesseret i uforpligtende rådgivning vedrørende et solcelleanlæg, så kontakt os nu på +45 7020 7474 eller kontakt@viasol.dk. Du kan også få et tilbud nu med vores prisberegner.

Få et tilbud på et solcelleanlæg nu