Beregn dine besparelser
Forfatter
Opdateret den
Læsetid
Tyndfilmssolceller er lavet af tyndfilm - et materiale, du måske kender fra din gamle lommeregner. Det mørke materiale er ensartet i overfladen og lader noget af lyset trænge igennem.
Materialet adskiller også tyndfilmssolceller fra traditionelle krystallinske solceller, som er opbygget af siliciumkrystaller. Det tynde materiale er også med til at give tyndfilmssolceller deres karakteristiske fleksibilitet og lette vægt.
Selve opbygningen af tyndfilmssolceller er i flere lag, der arbejder sammen for at omdanne sollys til elektricitet.
Først er der en tynd film lavet af et særligt materiale som f.eks. silicium.
Det er denne tynde film, der vækker minder fra din gamle lommeregner. Det tillader sollyset at trænge igennem og ramme solcellen.
Over denne film er der et lag af et specielt materiale, der kan lede strøm. Det hjælper med at samle den elektricitet, der produceres, når sollyset rammer solcellen. Dette lag er også gennemsigtigt, så sollyset stadig kan komme igennem.
Til sidst er der et lag, der hjælper med at reducere refleksionen af sollys og øge optagelsen af lys i solcellen. Det lag sikrer, at så meget sollys som muligt bliver brugt til at lave elektricitet.
Som med enhver teknologi er der både fordele og ulemper ved brugen af tyndfilmssolceller.
Mens disse solceller har vundet popularitet på grund af deres fleksibilitet og lavere produktionsomkostninger, er det vigtigt at forstå de potentielle udfordringer, man kan stå overfor som tyndfilmssolcelle-ejer.
Fordele ved tyndfilmssolceller:
Fleksibilitet: Tyndfilmssolceller adskiller sig fra traditionelle solceller ved at være mere fleksible og kan derfor tilpasses til forskellige formål. Denne fleksibilitet åbner døren for innovative designs og integration i materialer såsom bygningsfacader, tagmaterialer og endda bøjede overflader.
Prisvenlig løsning: Den produktionsproces, der anvendes til tyndfilmssolceller, kræver betydeligt mindre materiale og energi sammenlignet med produktionen af traditionelle krystallinske solceller. Det skyldes primært, at tyndfilmssolceller bruger mindre halvledermateriale og kan fremstilles ved lavere temperaturer. De lavere produktionsomkostninger gør tyndfilmssolceller mere prisvenlige og tiltrækkende for både producenter og forbrugere.
God ydeevne i svag belysning: Tyndfilmssolceller har vist sig at have en fordel i forhold til andre solcelletyper, når det kommer til at opretholde en vis ydeevne under mindre gunstige vejr- og lysforhold. Det betyder, at de kan producere elektricitet selv i situationer med svag belysning eller delvist skyggeramte områder, hvilket gør dem velegnede til steder med varierende vejrforhold eller omgivelser med skygge.
Ulemper ved tyndfilmssolceller:
Lav effektivitet: Der er egentlig primært én ulempe, som er værd at fremhæve ved tyndfilmssolceller. Til gengæld er det en ret markant en af slagsen. Tyndfilmssolceller har nemlig en noget lavere effektivitet end andre gængse typer solceller. Det vil altså sige, at de producerer mindre elektricitet per kvadratmeter solcellepanel. Tyndfilmssolceller har typisk en effektivitet på omkring 100 W/m2, mens nyere solceller som Maxeon solceller fra Sunpower har en effektivitet på hele 224 W/m2. Der vil altså være stor forskel på, hvor meget plads man skal have tilgængeligt for at få samme mængde elektricitet fra solcellerne. Det kan selvfølgelig være en stor ulempe, specielt hvis man ikke har meget plads til rådighed til sine solceller.
Uanset om du vælger tyndfilmssolceller, monokrystallinske solceller eller en helt tredje type, bliver du en del af klimakampen, når du installerer solceller på dit tag.
Hvis vi skal nå målene i Parisaftalen og bremse den globale opvarmning, er det afgørende at vi både som individer og samfund tager ansvar.
Her går du med installation af solceller forrest. Du viser ikke kun vejen for en mere bæredygtig fremtid, men du inspirerer også andre til at efterleve dit gode eksempel. Dit valg om at bruge solenergi sender en klar besked om din forpligtelse til at beskytte vores planet og skabe en bedre verden for kommende generationer.
Samtidig kommer solenergi med en masse fordele. Både for vores samfund, men også for dig som forbruger.
Se også vores udvalg af inverter og batteribanke, som bruges i et solcelleanlæg.
Med et solcelleanlæg på taget er det som at have sin helt egen bæredygtige energifabrik, som udnytter solens stråler til at skabe elektricitet til dit hjem. Du sænker altså ikke blot dit klimaaftryk – du får også en lavere elregning.
Så kontakt os i dag og start din rejse mod at gøre dit hjem til hjertet i den grønne energirevolution. Vores professionelle og dedikerede medarbejdere står klar til at hjælpe dig med at gøre processen så gnidningsfri som mulig.
Få et tilbud på solceller i dag og skab et hjem, som du kan bo i med god samvittighed.
Læs mere: Gode råd til energioptimering i dit hjem