Beregn dine besparelser
Forfatter
Opdateret den
Læsetid
Solceller lever af solens energi, som der naturligt er mere af i løbet af foråret og sommeren, hvor solen skinner både mere og kraftigere.
Derfor stiller mange eksisterende og kommende solcelle-ejere sig selv spørgsmålet:
Hvor meget strøm producerer solceller om vinteren?
Det er et spørgsmål, der bærer en aura af bekymring og tvivl, men vi kan forsikre dig om, at vinterens komme ikke betyder, at solcellernes magi svigter. Solcellerne er stadig en vital og stærk kilde til energi, selv når sneen dækker landskabet og dagene bliver kortere, omend effektiviteten selvfølgelig ikke er den samme som om sommeren.
Vi kender alle de danske vintre; dagene er korte, og vi er heldige, hvis vi får bare 5 timers solskin om dagen. Men selvom det ikke lyder af specielt meget, producerer solcellerne altså stadig grøn energi på de korte og kolde dage.
Ser man på årsbasis, er det 11% af den totale mængde genererede strøm, som bliver produceret i vintermånederne.
Nedenfor har vi lavet en overskuelig grafik, der viser strømproduktionen af solceller fordelt på årstider.
[cirkeldiagram]
Solceller producerer altså 11% af den samlede strøm om vinteren, hvorimod der produceres 34% i sommermånederne.
Illustreret på månedsbasis bliver det tydeligt, at selvom solceller producerer strøm om vinteren, er de langt fra selvforsynende. November til februar er som udgangspunkt de måneder om året, hvor solcellerne producerer mindst strøm.
På nedenstående grafik er det dog tydeligt, at dette hurtigt vender i marts, hvor solcellerne igen producerer nok strøm til næsten at dække husstandens forbrug.
[graf]
Det er et spørgsmål, der giver mening at stille, da vintermånederne er kendetegnet ved færre solskinstimer og lavere solintensitet.
Ærligt talt vil solceller sandsynligvis ikke være i stand til at dække hele strømforbruget i vintermånederne, især da det typisk er i disse måneder, vi bruger mest strøm.
Det er dog vigtigt at påpege, at solceller stadig kan være en værdifuld kilde til grøn energi i vintermånederne og kan bidrage til at reducere energiomkostningerne. Specielt hvis du har en batteribank, hvor du kan lagre overskudsenergi.
Hvad er en batteribank?
En batteribank fungerer som et slags energidepot til dit hjem. Når dine solceller eller elnettet producerer mere strøm, end du bruger i øjeblikket, bliver overskydende energi gemt i batteribanken til senere brug. På den måde kan du få mest muligt ud af den energi, du selv producerer, og reducere behovet for at trække strøm fra elnettet.
En anden måde at tackle denne sæsonvariation på er ved at investere i intelligent energioptimering som Heartbeat.
Heartbeat har nemlig den smarte funktionalitet, at den kan købe strømmen for dig, når den er billigst om natten. Denne billige strøm er så klar til fri afbenyttelse i løbet af dagen, når man har brug for den – og hvor strømmen ellers er dyrest.
Med Heartbeat tilbyder vi ikke blot en løsning på udfordringerne ved solcelleproduktion om vinteren, men også en innovativ tilgang til energilagring, der sætter dig i førersædet på rejsen mod en grønnere og mere bæredygtig fremtid.
Når man ved, at solceller er mindst effektive om vinteren, kan man måske overveje, om det overhovedet kan betale sig at installere dem om vinteren, eller om det giver bedre mening at vente til de lunere måneder.
Hvis du allerede nu ved, at du gerne vil med på rejsen mod en grønnere fremtid, vil det at vente bare være at gå glip af de besparelser, som kommer.
At der ikke er meget sol i vinterperioden, er som nævnt ikke ensbetydende med, at du ikke får noget ud af dit anlæg. Hver solstråle, der rammer panelerne, bidrager til at dække dine energibehov og reducere din afhængighed af det traditionelle elnet. Og med et hybridanlæg kan du ovenikøbet sætte batteribanken til at oplade med billig strøm fra elnettet hen over natten.
Som nævnt er det bærende argument for at vente, at besparelserne er mindre i vinterperioden. Det betyder dog også, at kommende solcelleejere til en vis grad afviser at købe et solcelleanlæg om vinteren – og netop derfor er vinteren også en periode, hvor der typisk lidt mere luft i kalenderen at booke sig ind på.
Dette er modsat foråret, hvor alle tænker på solcelleanlæg, og hvor montage-kalenderen typisk er booket op mange uger frem. Velvidende at vi skal kæmpe mere for at få spredt solcelleinstallationerne ud over en større del af året, så er vi typisk mere forhandlingsvenlige i vinterhalvåret, hvorfor man typisk også kan gøre sig en bedre handel.
Konklusionen er klar. Vinteren giver faktisk flere muligheder for at spare væsentlig flere penge på købet kontra at vente til foråret – og den gode gamle sang om udbud og efterspørgsel er en af årsagerne.
Sagt på en anden måde: Vinteren er typisk købers marked, mens foråret er sælgers marked.
Vinteren er en særlig periode, hvor solcellers produktion af elektricitet kan være en bekymring for mange. Hos 1KOMMA5° tror vi på, at solceller fortsat spiller en vigtig rolle, selv i de kolde måneder.
Vedvarende energi er ikke kun en løsning for de varmere måneder; det er en langvarig investering i vores planet og vores fremtid, og det er en af vigtigste veje frem mod at nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til under 1,5 grader inden 2030.
Selvom solcellers produktion kan variere om vinteren på grund af kortere dage og mindre intens sol, betyder det ikke, at de mister deres værdi. Tværtimod kan solceller stadig være en pålidelig og effektiv kilde til elektricitet, selv i vintermånederne.
Ved at investere i solceller giver du ikke kun en håndsrækning til miljøet, men du sænker også din elregning og øger din uafhængighed fra det traditionelle elnet.
Så selvom vinteren måske ikke er solcellernes højsæson, fortsætter de med at være en vigtig del af vores rejse mod en mere bæredygtig fremtid.
Kontakt os i dag for at få mere at vide om, hvordan solceller kan gøre en forskel i din hverdag, selv når sneen dækker landskabet og dagene er kortere.
Lad os sammen gøre en hvid vinter til en grøn fremtid.