Varmepumpe

Støj fra indedelen af en varmepumpe.

De fleste ville elske at komme hjem til en bolig, hvor varmen er perfekt, luften føles frisk, og energien, der driver hjemmet, er den grønneste og billigste muligt. En varmepumpe kan være en del af den løsning, men kun hvis den fungerer optimalt.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

4 min
image missing

Støj fra en varmepumpe er ikke bare en lyd. Det er en følelse. En følelse af, at noget ikke er helt, som det burde være. Måske er det en konstant summen i baggrunden, måske er det en vibration, der skaber uro. Under alle omstændigheder er det utroligt irriterende, hvis de grønne og gavnlige effekter fra varmepumpen drukner i irritation over støjniveauet.

Heldigvis er varmepumper generelt meget støjsvage, og hvis du oplever deciderede støjgener fra indedelen på din varmepumpe, ligger der som regel en teknisk problematik bag.

Derfor er det værd at undersøge, hvad der kan være årsagen til støjen – og endnu vigtigere, hvordan den kan minimeres. I de fleste tilfælde findes der en løsning, der både sikrer en mere støjsvag drift og et endnu mere harmonisk hjem. 

Læs videre for at finde ud af, hvad du selv kan gøre, og hvornår det kan være en god idé at få hjælp fra en tekniker.

  • Støj fra varmepumpens indedel skyldes blæserstøj, vibrationer, tilstoppede filtre eller kølemiddel i bevægelse.

  • Støjniveauet afhænger af varmepumpe-typen. Luft-til-luft modeller støjer mest fra blæseren, mens luft-til-vand modeller har en mere konstant summen fra cirkulationspumpen. 

  • Hvis varmepumpen pludselig larmer mere end normalt, kan det være et tegn på en fejl eller manglende vedligeholdelse. 

Få et tilbud
Se vores varmepumper

Støjniveauet afhænger af varmepumpe-typen

Hvor meget du bemærker støjen, afhænger i høj grad af, om du har en luft-til-luft varmepumpe eller en luft-til-vand varmepumpe.

Indedelen af en luft-til-luft varmepumpe er placeret i et af dine opholdsrum og fungerer som en varmeblæser. Fordi den aktivt cirkulerer luft, vil der altid være en vis lyd fra blæseren, særligt ved høj varme- eller køleydelse. 

De fleste modeller har dog lydsvage driftstilstande, der gør dem næsten lydløse ved lav belastning.

Indedelen af en luft-til-vand varmepumpe indeholder flere tekniske komponenter, såsom en cirkulationspumpe og ventiler, hvilket betyder, at den typisk støjer en smule mere. 

Til gengæld er den ofte placeret i bryggers eller kælder, hvor lyden sjældent er til gene i dagligdagen. Derfor er støj fra denne type varmepumpe sjældent noget, der påvirker komforten i hjemmet.

Daikin varmepumpe i showroom

Hvorfor støjer indedelen af min varmepumpe?

Støj fra indedelen af en varmepumpe kan skyldes flere forskellige tekniske årsager, og det afhænger også af, om der er tale om en luft-til-luft varmepumpe eller en luft-til-vand varmepumpe

Her er en oversigt over de typiske støjkilder for hver type:

Luft-til-luft varmepumpe

Indedelen af en luft-til-luft varmepumpe fungerer primært som en varmeblæser, der cirkulerer opvarmet luft i rummet. 

Støjen her kommer ofte fra:

  • Blæserstøj: Blæseren i indedelen kører ved forskellige hastigheder afhængigt af temperaturindstillinger og rumbehov. Så når den arbejder hårdt, og blæserhastigheden er høj, medfører det typisk mere støj.

  • Luftstrømmen gennem enheden: Hvis luftfiltrene er tilstoppede eller forældede, kan det skabe en susende eller hvæsende lyd, når luften presses gennem systemet.

  • Vibrationer fra vægmontering: Hvis indedelen ikke er korrekt fastgjort til væggen, kan vibrationer fra kompressoren eller blæseren forplante sig og skabe en irriterende summen.

  • Kølemiddel i bevægelse: En svag klukkende eller rislende lyd kan opstå, når kølemidlet bevæger sig gennem systemet. Det er ganske normalt, men lyden kan blive mere markant, hvis systemet ikke er korrekt installeret eller vedligeholdt.

Luft-til-luft varmepumpe

Luft-til-vand varmepumpe

Indedelen af en luft-til-vand varmepumpe fungerer som et varmefordelingssystem, der styrer opvarmningen af vand til radiatorer, gulvvarme og brugsvand. 

Her kan støjen skyldes:

  • Cirkulationspumpe: Den indbyggede cirkulationspumpe sørger for at sende varmt vand rundt i systemet. Hvis pumpen kører med høj hastighed, kan den give en brummende eller svirrende lyd.

  • Vibrationer fra installationen: Indedelen kan vibrere, hvis den ikke er placeret på et stabilt underlag, eller hvis rørføringen ikke er ordentligt fastgjort. Dette kan forplante sig til vægge eller gulve og give en dyb summen.

  • Magnetventiler og ekspansionsbeholder: Når magnetventiler åbner og lukker, kan der høres små kliklyde. En defekt eller dårligt justeret ekspansionsbeholder kan også forårsage tryk-relateret støj i systemet.

Luft-til-vand varmepumpe

Hvornår bør du reagere?

Mindre lyde som blæser- eller vandstrøms-støj er normalt, men hvis din varmepumpe begynder at larme markant mere end tidligere, kan det være et tegn på, at noget ikke fungerer optimalt.

Hvis du oplever vedvarende eller pludseligt opstået støj, kan det være en god idé at undersøge årsagen eller få en tekniker til at vurdere situationen.

Læs mere: Service på din varmepumpe: Sådan sikrer du en effektiv drift

Varmepumpe

Fakta om støj og varmepumper.

For at få et bedre begreb om støjniveauet fra indedelen af din varmepumpe – og varmepumper i det hele taget – er det vigtigt, at du kender til de grundlæggende begreber og enheder, der bruges til at måle og beskrive lydniveauet.

  • Decibel (dB): Støjniveauet fra en varmepumpe måles i decibel (dB). Skalaen er logaritmisk, hvilket betyder, at en øgning på 10 dB opleves som en fordobling af lydstyrken. En varmepumpe har typisk et lydniveau på 20-40 dB for indedelen, hvilket kan sammenlignes med en hvisken eller baggrundsstøj i et stille rum.

Lydtrykniveau vs. lydeffektniveau: Når man ser på en varmepumpes tekniske specifikationer, vil man ofte finde to forskellige værdier:

  • Lydeffektniveau (LwA): Beskriver den samlede støj, som enheden genererer, uanset hvor den er placeret.

  • Lydtrykniveau (LpA): Angiver den oplevede støj på en bestemt afstand fra enheden, typisk målt i 1, 3 eller 5 meters afstand.

Varmepumpe

Udover disse enheder skal du også være opmærksom på støjniveauet i de forskellige driftstilstande, som varmepumpen typisk har. 

Mange varmepumper har nemlig forskellige driftsniveauer, hvor støjen varierer. Ved høj belastning, f.eks. på en kold vinterdag, vil blæseren eller cirkulationspumpen arbejde hårdere og generere mere lyd end ved lav belastning.

Der er flere måder, hvorpå du kan finde støjniveauet på din varmepumpe. 

Typisk kan du finde det, når du udforsker varmepumpens specifikationer. Mange producenter angiver således både lydeffekt- og lydtrykniveau i deres datablad

Hvis du ikke kan finde frem til databladet, kan du også kigge på varmepumpens energimærke. Her er støjniveauet ofte en del af produktets tekniske specifikation. 

Varmepumpe

Sådan minimerer du støjen fra udedelen af din varmepumpe

En ting er støjen fra indedelen af din varmepumpe, men hvad med den del, der sidder udenfor? Den skal du også huske at tænke på, da den dels kan høres af dig, men potentielt også hos dine naboer, hvis du ikke tænker over placeringen.

Derfor har vi skrevet en separat artikel, der går i dybden med, hvordan du kan minimere støjen fra udedelen af varmepumpen, hvilke støjgrænser du skal huske at tænke over og hvordan du finder den mest støj-optimale placering på netop din grund.

Læs mere: Sådan minimerer du støjen fra din varmepumpe

Varmepumpe

Interesseret i at høre mere?

Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder, og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.

Priser og omtaler i medier.

Det har aldrig været nemmere at få et energisystem til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Få et skræddersyet tilbud

Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.

Personlig rådgivning

Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.

Vi installerer dit energisystem

Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Snak med en energirådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Med solceller vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placeret, og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.

Få uforpligtende rådgivning